Actualitate
Natalia Intotero, după furtul unor piese din tezaurul dacic al României: Valoare inestimabilă
Mai multe artefacte prețioase din tezaurul dacic al României au fost furate în urma unui jaf spectaculos din cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos.
Hoții s-au folosit o explozie pentru a forța accesul în incinta muzeului, provocând un val de indignare în rândul autorităților și al publicului.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a declarat pentru DIGI24 că autoritățile române cooperează strâns cu partenerii olandezi pentru a soluționa acest caz și a recupera obiectele furate.
„Am avut o întrevedere cu omologul meu, ministrul Culturii din Olanda, și am primit asigurări că în zilele următoare va merge la muzeul de unde au fost sustrase aceste bijuterii. În prezent, nu există informații despre făptași, dar, în momentul în care vor apărea, ne vor fi transmise. Vom colabora cu ministrul Predoiu și cu organele abilitate. Ne dorim ca în cel mai scurt timp făptuitorii să fie prinși și să recuperăm aceste obiecte de o valoare inestimabilă atât pentru statul român, cât și pentru fiecare român în parte”, a precizat la DIGI24 Natalia Intotero, ministrul Culturii.
Aceste obiecte, parte din patrimoniul cultural al României, au o valoare istorică incomensurabilă, fiind reprezentative pentru moștenirea dacică. Ministrul Intotero a avertizat că distrugerea sau modificarea lor ar compromite definitiv valoarea autentică a pieselor.
Actualitate
CNAS și Patriarhia Română realizează o serie de emisiuni TV dedicate informării pacienților oncologici
În cadrul Protocolului încheiat între Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, instituția noastră derulează o campanie de comunicare către populație cu privire la conștientizarea riscului de boală oncologică și abordarea integrativă a patologiei oncologice.
În acest sens, postul Trinitas TV găzduiește o serie de emisiuni cu frecvență lunară destinate persoanelor care necesită servicii de prevenție, diagnostic, tratament, evaluare, monitorizare și supraveghere a afecțiunilor oncologice.
În cadrul acestor emisiuni, specialiștii din sistemul național de sănătate vin cu recomandări și răspunsuri la întrebările pacienților oncologici, ce pot fi transmise către CNAS pe adresa de email dialogpacienti@casan.ro.
Informații detaliate despre drepturile pacienților oncologici, modalitățile de acces la serviciile medicale, dar și despre prevenirea și depistarea bolilor oncologice într-un stadiu incipient, în care șansele de vindecare sunt mai mari, vor fi difuzate în cadrul emisiunii care va fi transmisă în data 30 ianuarie a.c., începând cu orele 20.00.
Protocolul vizând colaborarea dintre Patriarhia Română și CNAS a fost semnat în data de 30 aprilie 2024 și se înscrie în îndeplinirea obligațiilor CNAS prevăzute de Legea nr. 95/2006[1] de informare a pacienților, de consultanță și asistență în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, fără să dubleze activitățile sau rolurile pe care le au alte instituții și organisme în implementarea Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului în România.
FOTO: Arhivă
Actualitate
140 de intervenții ale pompierilor hunedoreni în weekendul 24-26 ianuarie
Echipajele de salvatori din cadrul ISU Hunedoara au avut un sfârșit de săptămână intens, intervenind în 140 de situații de urgență. Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, între 24 și 26 ianuarie 2025, și a inclus misiuni medicale, incendii și acțiuni preventive.
Intervenții medicale și sprijin pentru Ambulanță
Echipajele SMURD au răspuns prompt la 101 cazuri pentru acordarea primului ajutor medical de urgență. De asemenea, salvatorii au intervenit în 22 de situații pentru a sprijini Serviciul de Ambulanță Județean Hunedoara, în cazuri care au necesitat acțiuni coordonate.
Incendii soldate cu pagube materiale
În cele trei zile, pompierii militari au fost solicitați pentru stingerea a patru incendii, dintre care două au avut un impact semnificativ.
Băcia, 25 ianuarie: Un incendiu cauzat de un scurtcircuit electric a distrus o anexă gospodărească.
Ribița, 26 ianuarie: Flăcările au mistuit acoperișul unei magazii de lemne și cantitatea de lemn depozitată în interiorul construcției. Intervenția a fost gestionată de echipajele Secției de pompieri Brad.
Acțiuni preventive
Pompierii hunedoreni au desfășurat 13 misiuni de patrulare, recunoaștere în teren și informare preventivă, în scopul reducerii riscurilor și îmbunătățirii timpului de răspuns în cazul unor situații de urgență.
Salvatori mereu la datorie
Echipajele ISU Hunedoara rămân mobilizate 24 de ore din 24, pregătite să intervină pentru protejarea comunității și acordarea ajutorului medical persoanelor aflate în dificultate.
Autoritățile le reamintesc cetățenilor să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să apeleze cu încredere la numărul unic de urgență 112 în caz de necesitate.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Program inovator pentru mobilitatea urbană sustenabilă în Regiunea Vest, lansat de ADR Vest și EIT Urban Mobility
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), în parteneriat cu EIT Urban Mobility, inițiativă a Institutului European de Inovare și Tehnologie, a lansat un program ambițios dedicat stimulării mobilității urbane sustenabile în Regiunea Vest a României. Scopul acestui proiect este sprijinirea creării și dezvoltării de start-up-uri inovatoare, care să contribuie la creșterea economică și la sporirea capacității de inovare a regiunii.
Programul pune accent pe domenii prioritare precum gestionarea transportului public, siguranța rutieră, planificarea mobilității, logistica urbană, soluțiile bazate pe date de mobilitate și designul spațiilor urbane.
Două etape pentru rezultate concrete
Prima etapă a programului, coordonată de EIT Urban Mobility, are ca obiectiv activarea ecosistemului de inovare și se concentrează pe:
Sprijinirea ideilor inovatoare pentru înființarea de start-up-uri noi în Regiunea Vest;
Extinderea operațiunilor start-up-urilor existente prin deschiderea de filiale locale.
Pentru această etapă, a fost lansat un apel public pentru selecția unui administrator de fond, care va gestiona un buget de 400.000 de euro. Rolul acestuia va include oferirea de mentorat, sprijin pentru dezvoltarea tehnologică și optimizarea modelelor de afaceri pentru participanți. Prima etapă se va încheia cu un eveniment Demo Day, unde soluțiile start-up-urilor selectate vor fi prezentate, iar cele mai promițătoare proiecte vor avansa în etapa următoare, programată pentru 2026.
Granturi pentru implementarea soluțiilor
În a doua etapă, ADR Vest va facilita conectarea start-up-urilor selectate cu orașele și companiile din regiune. În plus, vor fi oferite granturi finanțate prin Programul Regional Vest, cu o valoare totală de cel puțin 400.000 de euro, pentru implementarea soluțiilor inovatoare. Scopul final este ca locuitorii din Regiunea Vest să beneficieze direct de aceste inițiative.
Calendarul apelului public
Apelul pentru selecția administratorului de fond este deschis până pe 17 martie 2025. În acest context, EIT Urban Mobility va organiza pe 13 februarie un webinar destinat explicării detaliilor apelului și a modului de aplicare.
Prin acest program, ADR Vest și EIT Urban Mobility își propun să transforme mobilitatea urbană din Regiunea Vest într-un exemplu de sustenabilitate și inovație, contribuind la crearea unui mediu urban mai eficient și mai prietenos cu locuitorii.
FOTO: FACEBOOK AGENȚIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ VEST-ADR VEST
-
Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Incendiu puternic într-o gospodărie din Băcia. Un cal și 25 de păsări de curte au pierit
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Lucrările la viitorul Muzeu al Fierului din Hunedoara avansează într-un ritm susținut
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Piese din tezaurul dacic al României, furate dintr-un muzeu din Olanda. Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice, dispărute
-
Actualitatecu o zi in urma
Povestea brățărilor spiralice din aur de la Sarmizegetusa Regia. Descoperite și furate din „pământul dacilor”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Băiat de 15 ani, prins de polițiști la volanul unei mașini. Aventură nocturnă pe străzile din Geoagiu
-
Stiri nationalecu 3 zile in urma
CNAS: Analizele și investigațiile medicale decontate peste valoarea de contract
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Proiectul educațional „Construim meserii”. 1.800 de elevi din patru județe, între care și Hunedoara, implicați
-
Actualitatecu 3 zile in urma
S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest