Connect with us
Data: 13/02/2025
.

Actualitate

Recomandările IPJ Hunedoara pentru siguranța în trafic: prudență sporită și respectarea regulilor de circulație

Publicat

pe

Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara îi sfătuiește pe participanții la trafic să circule cu prudență și să respecte regulile de circulație pentru a evita implicarea în evenimente rutiere. Polițiștii recomandă adaptarea vitezei la condițiile de drum, informarea prealabilă despre starea carosabilului și evitarea manevrelor riscante.

În condiții de trafic aglomerat și vreme nefavorabilă, există riscul apariției unor blocaje temporare. Șoferii sunt sfătuiți să își păstreze calmul, să nu blocheze intersecțiile și să dea dovadă de politețe rutieră. De asemenea, se recomandă mărirea distanței de siguranță și evitarea depășirilor riscante.

IPJ Hunedoara atrage atenția și asupra principalelor pericole la volan: oboseala, consumul de alcool și utilizarea telefonului mobil. Șoferii sunt îndemnați să folosească doar sistemele hands-free pentru comunicare și să nu conducă dacă se simt obosiți.

Pietonii sunt rugați să circule exclusiv pe trotuare și să traverseze doar prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului și după ce s-au asigurat că șoferii le-au observat intenția.

Polițiștii hunedoreni reamintesc că prudența în trafic poate salva vieți și încurajează toți participanții la trafic să respecte regulile pentru a evita accidentele.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement

Actualitate

(P) Proiect important al sindicaliștilor din Garda de Mediu

Publicat

pe

Redactat de

Sindicatul Național al Gărzii de Mediu (SNGM) şi Garda Națională de Mediu (GNM) au organizat miercuri, 13 februarie, la Deva, o conferință tematică. Acțiunea face parte din proiectul „Sindicatul Național al Gărzii de mediu și Garda de Mediu – un parteneriat social strategic pentru digitalizare, modernizarea dialogului social, consolidare organizațională, formare și consiliere“.

Subiecte importante

În cadrul conferinței s-a discutat despre dezvoltarea nivelului de cunoaștere a structurii și serviciilor furnizate membrilor de către SNGM; promovarea digitalizării SNGM și GNM si îmbunătățirea capacității organizațiilor; promovarea dialogului social, dezvoltarea nivelului de cunoaștere și modernizarea dialogului social; promovarea importanței negocierilor colective și identificarea de teme ce pot constitui baza revitalizării acordurilor colective de muncă sectoriale; promovarea serviciilor pieței muncii la nivel sectorial/regional în corelare cu dinamica profesiei. La eveniment au participat reprezentanți ai Gărzilor de Mediu și din sindicatele din instituție din mai multe județe ale țării. Alături de aceștia au mai fost prezenți reprezentanți ai mediului academic, ai ONG-urilor cu activitate semnificativă în domeniul de mediu, precum și cei ai instituțiilor deconcentrate din teritoriu și ai autorităților publice locale.

Aderarea la Schengen, o mare provocare

În cadrul discuțiilor s-a subliniat importanța formării profesionale continue în contextul în care intrarea României în Spațiul Schengen și pașii pentru aderarea țării noastre la Organizația pentru Colaborare și Dezvoltare Economică (OCDE) au adus noi provocări, în condițiile în care personalul este insuficient. „Cea mai importantă activitate din cadrul acestui proiect este pregătirea profesională a comisarilor de mediu. La Deva au fost puse în discuție și alte aspecte ale activității instiuției, dar și ale sindicatului. Astfel, la ora actuală ne confruntăm cu o mare provocarea, cea a intrării României în Schengen. Înainte de aderarea la acest spațiu tot ce însemna intrări de deșeuri în România se făcea prin 15 puncte de trecere a frontierei. În prezent, pentru că s-au deschis granițele, deșeurile intră prin toate punctele de frontieră, iar numărul de comisari este foarte mic. La suprața teritorială a României avem un comisar la 520 de kilometri pătrați, iar la nivel național avem 450 de comisari. Aceste transporturi care, majoritatea, sunt ilegale, ne provoacă și trebuie să acționăm. Avem nevoie de personal, de mărirea capacității instituționale și, mai mult de atât, de pregătirea profesională a acestui personal. Ne dorim întinerirea instituției prin aducerea de debutanți, care să învețe și să ajungă la un nivel de pregătire care să le permită să acționeze în acest gen de activități. În plus, pentru aderarea României la OCDE s-a impus să avem minim 150 de posturi în plus față de actualul număr de comisari”, a declarat Valentin Neagoe, președinte Sindicatul Național al Gărzii de Mediu.

Lipsa de personal, principala problemă

Lipsa de personal a fost fost subliniată și de cei de la Sindicatul Gărzii de Mediu Hunedoara. „Noi suntem o organizație sindicală tânără, cu circa 600 de membri. Prin acest proiect ne dorim dezvoltarea organizației, să creștem, să înțelegem ce se întâmplă în domeniul sindical legat de dialog social, conflict de muncă, de tot ce înseamnă activitatea pe acest palier. Noi suntem o organizație de forță, care ar trebui să arate foarte bine și să își facă bine datoria, dar avem personal foarte puțin. Deci aceste tipuri de proiecte ne folosesc foarte mult. În urma acestora probabil vom aduce și alți membri în sindicat, de la alte instituții din domeniul de mediu. În plus, în cadrul acestui proiect sunt cursuri de consiliere și mediere, dar și pe partea de pregătire profesională și pe cea de dialog social”, a spus Remus Guță, lider sindical la Garda de Mediu Hunedoara.

Așteaptă forțe proaspete cât mai curând

Se pare, totuși, că lipsa de personal va fi rezolvată, cel puțin parțial, prin noi angajări, existând un memorandum semnat și aprobat de anul trecut pe această temă, conducerea instituției fiind alături de sindicaliști în această chestiune. „Suntem alături de colegii de la Sindicat, care au reușit să atragă finanțare pentru acest proiect extraordinar, atât pe planul formării profesionale, cât și pe cel al interacțiunii instituționale. Este foarte important să punem o bază clară de discuție între mebrii de sindicat și conducerea instituției. Odată cu ointrarea în Spațiul Schengen au apărut și alte provocări, care necesită noi abordări și discuții pe tematicile care au legătură cu obiectul nostru de activitate. Una dintre tematici este și cea a numărului de angajați. Astfel, conform prevedreilor legale în vigoare, sunt 827 de posturi de comisari de mediu, iar în prezent sunt în jur de 450 ocupate. Iar aderarea la Schengen, chiar dacă o așteptam demult, a ridicat noi probleme. În acest context, ne bucurăm că în decembrie a fost semnat memorandumul de angajare a 150 de noi comisari de mediu. Așteptăm să se întâmple acest lucru, pentru că va trebui să facem acea schimbare dintre generații, cu livrarea de cunoștințe pentru cei care vin în domeniu. Sperăm să fie organizat cât mai repede la nivel național acest concurs și să beneficiem, în toată țara, de noi colegi, pe care să-i învățăm procedurile noastre de control”, a precizat Dorel Bretean, comisar șef al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Creșterea calității serviciilor

Pe de altă parte, prin implementarea proiectului, pe lângă completarea personalului și a intensificarea activității de pregătire profesională continuă, va cerște și calitatea serviciilor oferite de Garda de Mediu. Este un proiect ambițios. „Sindicatul și Garda de Mediu au pornit de la o necesitate a angajaților de a se forma profesional. Acest proiect aduce un element de noutate în ceea ce privește funcția publică. Astfel pentru prima dată în ultimii ani, se dezvoltă pe acest consilierea, informarea, mentoratul și formarea profesională continuă în zona funcției publice, respectiv a comisarului de mediu. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele strategice ale proiectului este de a digitaliza instituția, de a înlesni comunicarea între GNM și membrii de sindicat, ceea ce ar duce și la găsirea mai ușoară a soluțiilor la problemele existente. O apropiere între cele două părți nu face decât să ridice calitatea serviciilor oferite către cetățean”, a afirmat Răzvan Bordeanu, manager de proiect. Perioada de implementare a proiectului, care are o valoare de aproape 2,5 milioane de lei și este finanțat prin Programul Educație și Operare, este aprilie 2024 – mai 2025. Acțiunea de la Deva a fost cea de-a treia din cele cinci conferințe tematice organizate pe perioada de implementare a proiectului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Juniorii de la West Deva continuă în Cupă

Publicat

pe

Redactat de

Se cunosc echipele calificate în sferturile de finală ale Cupei României la futsal pentru juniori U19.

După un tur preliminar, în care CSM Ploiești a învins, pe teren propriu, cu 7-4, pe Inter Gheorgheni, s-au jucat optimile. În ultimul meci programat în această fază a competiției a jucat ACS West Deva, pe terenul celor de la Clujana Cluj. După un meci echilibrat, devenii au obținut o victorie muncită, dar meritată, impunându-se cu scorul de 6-5 (2-2) și s-au calificat în sferturi. În celelalte meciuri rezultatele înregistrate au fost Fortius Buzău – Sepsi Sfântu Gheorghe 4-12, Real Craiova – Șoimii Șimand 0-2, Viitorul Dărăbani – CNNG Fălticeni 7-11, Ceahlăul Piatra Neamț – Mausoleul Mărășești 13-2, Luceafărul Buzău – United Galați 2-18, Kereszthegy Remetea – FK Odorehei 3-7 și CSM Târgu Mureș – CSM Ploiești 12-2. Și în sferturi se va juca într-o singură manșă, tragerea la sorți urmând a avea loc în curând.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat rătăcit, salvat de polițiștii din Geoagiu, în timpul nopții trecute. Era la un pas de a intra în șoc hipotermic

Publicat

pe

Redactat de

Un bărbat, în vârstă de 35 de ani, din orașul Abrud, județul Alba, a fost salvat, noaptea trecută, de polițiștii Stațiunii Geoagiu. Acesta a fost găsit după miezul nopții, în jurul orei 01:30, pe raza satului Gelmar. Din cauza temperaturilor negative de afară, era la un pas de a suferi un șoc hipotermic.

Echipajul de intervenție, care patrula în zonă a observat că bărbatul se deplasa pe jos și părea dezorientat. Întrebat despre prezența sa la acea oră târzie, acesta a explicat că fusese externat dintr-un spital din Alba Iulia și încerca să ajungă acasă, însă s-a rătăcit pe drum.

Polițiștii i-au oferit ajutor imediat, iar dat fiind faptul că, în momentul depistării acesta prezenta semne de hipotermie din cauza temperaturii scăzute, a fost solicitat un echipaj de ambulanță în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate, bărbatul fiind transportat la U.P.U. Orăștie. Polițiștii s-au asigurat că bărbatul se află în afara oricărui pericol, după care au luat legătura cu Poliția Orașului Abrud, în vederea informării aparținătorilor bărbatului cu privire la găsirea acestuia”, a declarat comisar șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii le recomandă cetățenilor să evite deplasările lungi pe jos, mai ales pe timp de noapte și în condițiile unor temperaturi scăzute, și să solicite ajutor dacă se află în dificultate.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate