Actualitate
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”

Eleve de la Secția de canto din cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au obținut rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”, desfășurat recent la Arad. Au fost răsplătite cu premii importante, remarcându-se printre zeci de concurenți care și-au etalat talentul.
Ajuns la cea de-a X-a ediție, Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu” s-a desfășurat, în 28 martie 2025, la Arad. Concursul își propune să promoveze tinerii interpreți în formare, evenimentul reprezentând, totodată, și un omagiu adus compozitorului și dirijorului Nicolae Brânzeu, personalitate marcantă a Aradului, prin vasta și remarcabila activitate în domeniul cultural.
Concursul, organizat de Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, s-a desfășurat pe cinci secțiuni (canto clasic liceu, canto clasic academic, canto muzică ușoară/jazz, teoria muzicii și istoria muzicii) și s-a adresat tinerilor elevi și studenți, reunind la această ediție un număr de peste 150 de participanți din nouă județe ale țării.
„Concurând alături de 38 de participanți la secțiunea canto clasic liceu, elevele îndrumate de prof. Maria Copăcian și corepetate de prof. Delia Ștefoni s-au distins prin interpretarea lor, Sorana Elena Moldoveanu (clasa a IX-a) fiind fericita câștigătoare a Premiul I, iar Miruna Maria Vătămăniuc (clasa a IX-a) primind Mențiune. Între cei 48 de concurenți de la secțiunea canto muzică ușoară și jazz, elevele Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost foarte bine apreciate. Astfel, Premiul I i-a fost atribuit elevei Alma Pavliuc Teodorescu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan), eleva Denisa Cerb (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva) a obținut Premiul II, Premiul III a fost obținut de elevele Francesca Ioana Popa (clasa a IX-a, prof. Maria Copăcian) și Maya Ana-Maria Locsei (clasa a IX-a, prof. Florentina Pârva), iar eleva Ruxandra Merișanu (clasa a IX-a, prof. Andreea Bogdan) a obținut Mențiune. Felicităm atât premiantele, cât și profesoarele lor coordonatoare, apreciem munca lor susținută și dedicarea, dar și sprijinul părinților și colectivului de profesori care le încurajează și susțin în parcursul lor artistic admirabil!”, a transmis într-un comunicat prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Sorana Elena Moldoveanu – Premiul I

Miruna Maria Vătămăniuc – Mențiune

Alma Pavliuc Teodorescu – Premiul I

Denisa Cerb – Premiul II

Francesca Ioana Popa – Premiul III

Ruxandra Merișanu – Mențiune
Actualitate
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!

Este doliu în presa hunedoreană. Colegul nostru de breaslă, Marius Alexoiu, reporter la postul de televiziune Antena 3 Deva, a încetat din viață. „Mexy”, așa cum era cunoscut în rândul prietenilor, s-a stins în seara zilei de 2 aprilie 2025.
„Mexy” a plecat să facă reportaje printre îngeri. Vestea tristă a venit în această dimineață și a îndoliat întreaga breaslă a jurnaliștilor hunedoreni.
Presa din județul Hunedoara a pierdut un om bun… Un reporter dedicat, care iubea știrile de teren și munca în televiziune. La inundații, alunecări de teren, accidente și multe alte evenimente, „Mexy” era prezent acolo, la știre, cu microfonul în mâini… Un veteran al presei hunedorene, un profesionist, unul dintre cei mai buni reporteri de televiziune pe care județul i-a avut, dar mai presus de toate, un coleg foarte drag și apreciat.
O viață dedicată știrilor de televiziune. Aproape trei decenii pentru Antena 1 și Antena 3 Deva
Colegii săi de redacție, de la Antena 3 Deva, au transmis un mesaj emoționant. “O viață de reporter de televiziune – asta a trăit Mexy, colegul nostru Marius Alexoiu. O viață dedicată știrilor de televiziune, aproape trei decenii pentru Antena 1 și Antena 3. Mai mult decât colegul nostru la Antena 1 Hunedoara, Antena 1 Deva și Antena 3 Deva, Mexy a fost și corespondent de televiziune. Noi spunem că a fost de departe printre cei mai buni reporteri TV din Județul Hunedoara și suntem mândri că a fost colegul nostru.
Tot ce era mai greu, mai dur pe zona evenimentelor, avea semnătura lui Marius Alexoiu. Alunecări de teren, inundații, victime în munții, victime pe șoselele patriei, crime, proteste… “Lasă mă că merg eu. Păi voi aveți habar ce-s ăia bocanci de munte? Nu, că voi sunteți domnișoare. Păi vezi? Eu am făcut armata la Vânători de Munte. Știu cum e…”
E goală redacția fără Mexy, sunt mult mai sărace zilele… Dar știm că a trăit intens, că și atunci când avea zile mai grele, își găsea liniștea tot în redacție. Şi credem că, printre miile de știri făcute de Mexy, au fost și nenumărate care i-au mers la suflet.
Adora știrile la sat, cu nămeți și oameni aprigi, ca Nea Miron din Ținutul Pădurenilor, reportajele la stână, despre viața țăranilor. Le iubea pe fetele noastre și îi era drag să le tachineze, să le ridice moralul. Avea un umor inteligent și o minte ascuțită, câteodată mult prea ascuțită… “Mexy, iar ai postat aiurea și avem probleme. Știi tu sigur că e adevărat? – Știu mai multe decât vreau să spun… – Atunci scrie, Mexy. Scrie ca un profesionist, că altfel suntem doar alți postaci. Şi tu ești jurnalist, Mexy. Noi suntem jurnaliști și în timpul liber…” Știu că ne este dor de el, că o să ne fie mereu dor de el… Că vom vorbi cu el prin redacție, mult timp de-acum înainte. Știu că ne-a iubit pe toți, poate pe unii mai mult sau diferit. Gabi Ganja a fost tovarășul lui preferat de teren. Au avut multe, enorm de multe ore de filmare împreună, mii de ore petrecute în teren. Andronica era colega lui de suflet, Ana i-a fost colega care s-a îngrijit să-i aducă mereu câte ceva bun, Milu era Milu. I-a fost coleg, prieten și i-a fost alături până în ultima clipă…Știu că ne-a iubit pe toți, pe cei care suntem azi, aici, dar și pe cei care au ales alte drumuri.
Ne-am fi dorit mai mult pentru Mexy… Dar viața nu este mereu despre ce ne dorim noi, viața este viață!
Rămas bun, dragul nostru! Rămâi în sufletul și amintirea noastră! Noi am crescut împreună cu tine și am devenit ce suntem și datorită ție!
Dumnezeu să te aibă în grija Sa!”.
Pentru cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, Marius este depus la Capela Sf. Nicolae, de pe strada Eminescu din Deva, iar slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 5 aprilie, la Cimitirul din Sântuhalm.
Colectivul redacțional „Servus Hunedoara” își exprimă profunda tristețe la trecerea în neființă a colegului nostru de breaslă, jurnalistul Marius Alexoiu.
Rămas bun, „Mexy”! Ai plecat mult prea devreme să faci reportaje în Ceruri!
Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău senin!
Actualitate
Dublă aniversare la SALVITAL Hunedoara

Joi, 3 aprilie, a avut loc Adunarea Generală a a Asociației SALVITAL Hunedoara. Asociația asigură servicii medicale gratuite pentru locuitorii județului Hunedoara.
Două decenii de activitate
La acțiune au participat majoritatea reprezentanților celor 49 de unități administrativ – teritoriale din județ care fac parte din SALVITAL, aceștia aprobând în unanimitate ordinea de zi a ședinței. Pe lângă ședința propriu-zisă, desfășurată la Sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ), principalul finanțator al acestei activități medicale, s-au marcat și două momente deosebite din activitatea paramedicilor SALVITAL. Mai exact este vorba despre înființarea modulelor SMURD, binecunoscute în acest moment, Hunedoara fiind al doilea județ din țară, după Mureș, unde a început funcționarea unei astfel de structuri. În urmă cu cinci ani 75 dintre cei 100 de paramedici instruiți la SALVITAL au fost preluați de structurile din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), aceștia continuându-și activitatea depusă în folosul cetățenilor.
Patru ani de telemedicină
Cu aceeași ocazie au fost marcați și patru ani de funcționare a serviciului de telemedicină din cadrul SALVITAL Hunedoara. Acesta este un program inovativ, implementat în premieră pe țară în județul Hunedoara, prin care, ca să folosim termeni simpli, rezultatele investigațiilor gratuite făcute de doctori și asistenți, în special în zonele rurale izolate, dar nu numai, sunt trimise, pentru o corectă interepretare, prin tehnologia modernă, către medici specialiști. Mai mult, modelul hunedorean se dorește implementat și în alte părți, un exemplu concret în acest sens fiind din județul învecinat Alba. La finalul evenimentului, Petru Mărginean, președintele SALVITAL Hunedoara, a oferit diplome de excelență reprezentanților CJ, ai administrațiilor publice locale ce contribuie la susținerea proiectului, ai instituțiilor medicale partenere, precum și cei ai mass-media. La mulți ani, SALVITAL Hunedoara!
Petru Evesc, asistent coordonator al serviciului de telemedicină SALVITAL Hunedoara
„Eu am lucrat și pe partea SMURD, iar acum am rămas doar pe acest segment de telemedicină din județul Hunedoara, pentru că îmi place ceea ce fac. Legat de intervențiile noastre, nu cred că au fost unele deosebite. Pe acestea am încercat să le gestionăm la fața locului și cred că lumea este mulțumită de ceea ce facem noi în județul Hunedoara. Pentru noi oamenii sunt pe primul loc.”
Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara
„Le doresc mulți ani tuturor care lucrează în cadrul SALVITAL. CJ Hunedoara a lucrat, tot timpul, cu SALVITAL. Am fost, suntem și vom fi, și în continuare, alături. Ei lucrează pentru pentru sănătatea cetățenilor din județul Hunedoara. Din nou felicitări celor care au lucrat sau activează în continuare în cadrul SALVITAL Hunedoara.”
Radu Budae, manager Spitalul Municipal Hunedoara
„Cei de la SALVITAL sunt niște parteneri remarcabili atât pentru Spitalul Municipal, cât și pentru întreaga comunitate din Hunedoara. În ce privește instituția avem un sprijin foarte mare pe partea de prespital. Serviciile SALVITAL degrevează mult din foarte aglomerata activitate de la spital și Policlinică. De asemenea, suntem parteneri, la nivel de municipalitate, pentru asigurarea asistenței medical la Castel, cât și la meciurile Corvinului. Pe de altă parte, pot spune că am discutat cu cei de la SALVITAL și cu unul dintre partenerii Spitalului din Hunedoara, care ne asigură serviciile de teleradiologie, care se aplică în anumite zone, iar în România ar fi un pionierat. Este vorba despre un CT mobil pe autoutilitare de 3.5 tone, iar respectivele discuții sunt în progres. Ne dorim acest lucru, noi, ca spital, cei de la SALVITAL, cât și cei de la firmă.”
Flaviu Dilertea, primarul comunei Râu de Mori
„Le mulțumim celor de la SALVITAL și le dorim mulți ani de activitate fructuoasă și benefică de acum înainte în folosul comunităților pe care le deservesc. Activitatea pe care o desfășoară este extrem de importantă, mai ales pentru omul de la țară, care nu are posibilitatea de a-și face, de exemplu, analizele sau tratamentul așa cum trebuie. Cei de la SALVITAL Hunedoara sunt de real folos, iar speranța de viață în mediul rural crește și datorită lor. Le dorim să ne fie cât mai mult timp alături.”
Lucian Rus, primarul municipiului Deva
„În primul rând urez “La mulți ani” celor care lucrează la SALVITAL și doresc o activitate cât mai lungă acestui serviciu. SALVITAL face lucruri foarte bune pentru noi, cei din comunitate, iar aportul serviciului, în cei 20 de ani de activitate, se vede. SALVITAL reprezintă un punct de echilibru, un punct de sprijin, un serviciu pe care îl avem pentru cei care au, cu adevărat, nevoie de el pentru a avea o sănătate mai bună. Este o speranță pentru un act medical cât mai bun.”
Dr. Valeria Filimon, director medical Serviciul Județean de Ambulanță Hunedoara
„Le doresc colegilor de la SALVITAL, la 20 de ani de existență, o activitate cât mai îndelungată. Ei desfășoară o activitate foarte importantă pentru toți oamenii din zonele izolate, și nu numai. Este o entitate care a suplinit lipsa medicilor de familie din anumite zone rurale, acolo unde oamenii au un acces mai greu la la servicii de sănătate. De asemenea, deși nu îmi doresc acest lucru, sper ca acești colegi să aibă cât mai multe intervenții reușite.”
Dr. Ioan Demeter, vicepreședinte CJ Hunedoara
„Paramedicii încarcă toate datele medicale obținute prin anamneză și investigații paraclinice, pe un soft specializat. La celălalt capăt al firului este medicul de la SALVITAL care prelucrează toate datele și, totodată, recomandă tratamentul sau regimul adecvat pentru afecțiunea depistată. SALVITAL este un proiect de suflet și pentru mine. În caravanele pe care le-am desfășurat am depistat factori de risc și afecțiuni necunoscute de către pacienți. Acestea au fost încadrate într-un program de sănătate, iar CJ a investit sau a atras fonduri pentru dezvoltarea programului de telemedicină, dar și a dotărilor Spitalului Județean”.
Petru Mărginean, președinte SALVITAL HUNEDOARA
„Acești 20 de ani au însemnat foarte mult pentru mine, SALVITAL fiind proiectul meu de suflet, punând pe plan secundar activitatea politică sau administrativă. Este bine că toți cei implicați în acest proiect au înțeles că este important să fii alături de oamenii în cătune izolate, aflați departe de spitale. Am văzut oameni îmbrăcați în costume populare, fără medic de familie, și care ne așteptau cu drag, mai ales în perioada pandemiei, când nu coborau la oraș. Am reușit depistarea mai multor afecțiuni, printre beneficiari fiind și foști sau actuali primari, iar aceste lucruri se văd. Am fost al doilea județ în țară, după Mureș, care am implementat proiectul SMURD. Poate că unora nu le place ceea ce facem, dar le amintesc un lucru. Am pregătit 100 de paramedici, iar 75 au fost preluați de ISU, în urmă cu 5 ani. Iar în ceea ce privește telemedicina, suntem primii din țară care, în urmă cu patru ani, l-am implementat. Prevenția este cea mai importantă, sunt zone fără medici de familie, iar cei din conducerea CJ Hunedoara, cărora le mulțumesc, au înțeles acest lucru. Alături de noi sunt nume cunoscute din medicină, în frunte cu reputatul prof. univ. dr. Dorel Săndesc, hunedorean de-al nostru, prorector al Universității de Medicină Timișoara și manager al Spitalului Județean Timiș sau cei de la SALVAMONT și Ambulanță. Și, nu în ultimul rând, împreună cu președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, am fost solicitați de administrația din Zlatna, pentru implementarea telemedicinei și acolo, pentru a dezvolta un proiect similar și în județul Alba”.
Actualitate
Zâmbete, bucurie și multe activități, în centrul istoric al Devei, de „Ziua Jandarmeriei”

„Ziua Jandarmeriei Române” a fost marcată astăzi, în centrul istoric al Devei. Jandarmii hunedoreni au fost prezenți în Piața Unirii, unde au desfășurat o serie de activități la care au participat numeroși copii. Aceștia au putut vedea autospecialele de intervenție folosite în misiuni, tehnica și armamentul din dotare și au putut face cunoștință și cu câinii de serviciu. Tiroliana, pregătită de jandarmii montani, a fost „vedeta” manifestării.
În centrul istoric al Devei, au fost expuse standuri cu tehnica și echipamentele jandarmilor hunedoreni. Nu au lipsit exercițiile demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana, unele dintre activitățile preferate ale copiilor prezenți. De asemenea, tinerii au putut afla mai multe informații despre misiunile desfășurate de jandarmi și oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), mulți dintre ei manifestându-și dorința ca, în viitor, să îmbrace uniforma de jandarm.
“Zâmbete, bucurie și multe activități desfășurate odată cu împlinirea a 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. Am fost prezenți în Piața Unirii, unde am desfășurat împreună cu copii o serie de activități. Standurile de prezentare a tehnicii și a armamentului, oferta educațională pentru instituțiile de învățământ ale M.A.I, exerciții demonstrative cu câinii de serviciu sau tiroliana au fost unele dintre activitățile preferate ale copiilor. Ne-am bucurat că, de ziua noastră am putut fi prezenți printre cetățeni și am sărbătorit împreună 175 de ani de la înființare. Totodată, debutul activităților a fost săptămâna trecută unde cei mai buni dintre cei mai buni au urcat pe podium la campionatul de tenis de masă și la cel de minifotbal, câștigând astfel Cupa Jandarmeriei. Iar odată cu Ziua Jandarmeriei Române, pentru rezultatele excepționale avute în activitatea profesională, cadre militare din cadrul instituției noastre au fost avansate în gradul următor înainte de termen. Mulțumim tuturor pentru implicare și dedicare! La mulți ani, Jandarmeria Română! La mulți ani, oamenilor de armă!”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara.
„Ziua Jandarmeriei Române” este sărbătorită, în fiecare an, la data de 3 aprilie. În 2025, s-au împlinit 175 de ani de când domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica a reformat sistemul de ordine publică prin înfiinţarea Corpului de Jandarmi, o instituţie necesară deopotrivă asigurării libertăţilor cetăţeneşti şi a ordinii de drept în stat. La această dată, în 1850, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Acest act a pus bazele Jandarmeriei în România, instituție aflată în slujba cetățenilor și a comunității.
Sursa foto: IJJ Hunedoara
- Actualitatecu 24 de ore in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu 2 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu o zi in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu o zi in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Socialcu o zi in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
Au dus România pe primul loc la cel mai mare concurs din lume. Medalii pentru schiorii de la CSȘ Petroșani
- Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani
- Actualitatecu 2 zile in urma
Arcașii de la Orăștie, campioni naționali