Actualitate
Dr. Gheorghe Firczak a prezentat o valoroasă lucrare istorică în fața publicului devean

Biserica Greco Catolică „Immaculata” din Deva a fost, recent, gazda unui eveniment cultural deosebit. A fost vorba despre prezentarea unui volum istoric de mare valoare, dedicat memoriei cardinalului greco – catolic Iuliu Hossu.
Moment deosebit pentru greco-catolici, dar nu numai
Lucrarea, intitulată „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc”, este una de o mare valoare istorică, dar și sentimentală și poartă semnătura reputatului istoric dr. Gheorghe Firczak, președinte al Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR) și tinerele sale colaboratoare drd. Mariana Svetlana Mureșan, președinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor, și prof. Svetlana Carmen Bojcsuk, președinte al Forului Mondial al Tineretului Rutean. Cartea dedicată cardinalului greco catolic a apărut în condiții grafice deosebite și a văzut lumina tiparului în 2025, an declarat de Parlamentul României „Anul Iuliu Hossu”. Evenimentul a avut loc după slujba religioasă oficiată de preoții greco-catolici Vasile Ceciliu Micu, protopop al Devei, Ioan Sorin Sabo, paroh al bisericii „Immaculata” Deva, și Vasile Bojcsuk de la Parohia Greco – Catolică Peregu Mare, din județul Arad, și secretar general al UCRR. “În contextul acestui an suntem onorați că putem contribui și noi la onorarea memoriei cardinalului Iuliu Hossu printr-o manifestare culturală de suflet. În cadrul acestei manifestări domnul doctor Gheorghe Firczak va promova aici, în biserica noastră, noua sa carte, „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc”, un volum de mare valoare”, a spus, în preambulul evenimentului, părintele Vasile Ceciliu Micu, protopop greco-catolic al Devei.
Carte – document
În cartea intitulată „Iuliu Hossu- Erou al creștinismului și al neamului românesc” se face și trecerea în revistă a evoluției confesiunii greco – catolice în istoria țării noastre. „Am o deosebită plăcere să prezint această frumoasă carte scrisă de istoricul doctor Gheorghe Firczak și ajutat de cele două colaboratoare ale dânsului Svetlana Mureșan și Svetlana Bojcsuk. După ce am citit cartea, consider că este o mare onoare pentru mine solicitarea autorului de a o prezenta. Eu nu pot decât să-i mulțumesc pe această cale. Nașterea și existența Bisericii Unite cu Roma a însemnat o profundă reîncadrare a românismului în cultura și civilizația europeană occidentală. Autorul a scris această carte – document pe baza multor studii, care au un cuprins, dureros, dar și în același timp înălțător. Martiriul cardinalului Iuliu Hossu rămâne ca pildă de jertfă înscrisă în cartea cerească și în cartea neamului românesc. Este o lucrare prin care putem cunoaște rezistența fermă a fiilor bisericii lui Hristos, trăitori pe pământul României, în fața opresiunii, care dorea să spulbere adevărul și libertatea. Tot din această carte rezultă faptul că în ciuda tuturor atrocităților biserica a rezistat desființării ei prin silnicie. Și nu trebuie uitat că episcopul care ține crucea în mână poate fi ucis, dar nu poate fi învins, iar Iuliu Hossu este, poate, cel mai bun exemplu în acest sens”, a spus părintele Vasile Bojcsuk de la Parohia Greco – Catolică Peregu Mare, din județul Arad, și secretar general al UCRR.
Un profesionist în domeniu
Cartea a fost publicată în timpul păstoririi Preafericirii sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco – Catolică, și cu binecuvântarea înaltei fețe bisericești. La eveniment a fost prezent un public numeros, printre care și colaboratori ai autorului, care îi recunosc profesionalismul în domeniu. „Un om de mare valoare scrie lucrări de mare valoare. Acest om este domnul doctor în istorie Gheorghe Firczak, președintele fondator al Uniunii Culturale al Rutenilor din România. Noi, Trustul Media Servus Hunedoara, avem o bună colaborare cu domnul doctor Gheorghe Firczak de peste 20 de ani și de fiecare dată ne bucurăm de aceste evenimente frumoase, istorice, culturale pe care dumnealui le întreprinde, la care și noi suntem invitați. De fiecare dată am răspuns prezent la astfel de evenimente. Vă mai pot spune despre domnul doctor Gheorghe Firczak că, pe lângă valoroasele sale lucrări editate, acesta realizează, cu mult suflet, și o emisiune la televiziunea noastră, SERVUS HUNEDOARA TV, intitulată „Cultură și Istorie”, care poate fi urmărită în mediul online. Vă mai așteptăm, domnule doctor Gheorghe Firczak, să ne surprindeți și cu alte lucrări de mare valoare”, a declarat jurnalista Ioana Popescu, reprezentant al trustului media SERVUS HUNEDOARA.
Un volum care spune adevărul în față
La final autorul a vorbit, cu modestie, despre istoricul acestei lucrări, făcând și câteva spicuiri din conținut, unul care, fără menajamente, spune lucrurilor pe nume. „Vreau să vă subliniez un lucru pe care probabil prin forța împrejurărilor nu îl știți. Anul Iuliu Hosu a fost consacrat din perspectivă legislativă în Parlamentul României la inițiativa Grupului Minorităților Naționale. Doi deputați, Ovidiu Ganț, din partea minorității germane, și Silviu Vexler, din partea comunității evreiești, au înaintat proiectul de lege care a fost adoptat evident succesiv în ambele foruri legislative, Senatul și Camera Deputaților. Revenind la carte, am lucrat împreună cu două coetnice, Svetlana Mureșan și Svetlana Bojcsuk. Tinerele mele colaboratoare, aflate, în aceste zile, într-o delegație în străinătate, sunt deja nume cunoscute în domeniul istoriei noastre, a rutenilor, ambele făcând studii doctorale. Sigur că personalitatea lui Iuliu Hosu, ca de al tuturor episcopilor martiri, este copleșitoare și o lecție de viață pentru poporul român. Din nefericire, foarte puțini înțeleg toate acestea. Credința noastră este viața noastră, sunt o pildă pentru urmași. Din păcate, tânăra generație cunoaște prea puțin din din toate acestea. Și iată tragedia poporului român, spun eu, continuă, din nefericire și în zilele noastre cu toate aceste pilde deosebite pe care ni le-au dat înaintașii. În acest context vreau să fac o subliniere. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată dușman al Bisericii Ortodoxe Române. Dimpotrivă, Biserica Ortodoxă Română, credincioșii ortodocși care se roagă la Dumnezeu exact așa cum o facem și noi, merită toată stima și tot respectul. Și cele două biserici, în opinia mea, sunt biserici surori, care au avut o contribuție esențială în formarea și desăvârșirea unității naționale a românilor, iar adevărul istoric nu poate fi eludat. Singura mea dorință este ca cel puțin o parte a tinerei generații să cunoască toate acestea, dar și o mare parte din oamenii care sunt în viața publică a României”, a spus dr. Gheorghe Firczak, autor și președinte fondator al UCRR. Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu o plăcută surpriză. Astfel, cu aceeași ocazie numerosului public prezent i-a mai fost oferit încă un volum de mare valoare istorică, „Avram Iancu – Caracterul european al Revoluției române din 1848-1849”, lansat anul trecut, cel declarat, de Parlamentul României, „Anul Avram Iancu”, care poartă semnătura apreciată a aceluiași autor, alături de un DVD cu emisiuni tematice realizate de doctorul în istorie Gheorghe Firczak la postul de televiziune SERVUS HUNEDOARA TV.
Actualitate
Primarul Orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, susține educația practică pentru tineri: „Elevii să fie pregătiți pentru viață, nu doar pentru examene”

Primarul Orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, a subliniat astăzi importanța învățământului tehnologic și a stagiilor de practică în formarea tinerelor generații.
„Îmi doresc ca, la Geoagiu, elevii și tinerii să fie pregătiți pentru viață, nu doar pentru examene. Iar având în vedere calitatea ridicată a dascălilor de aici, sunt convins că acest lucru se întâmplă deja”, a declarat primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, subliniind rolul esențial al educației de calitate în pregătirea tinerilor pentru viitor.
Ovidiu Vlad a participat astăzi la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu, unde a avut o întâlnire cu agenții economici locali parteneri în cadrul proiectului „Practică spre viitor”. Întâlnirea a fost dedicată discuțiilor despre necesitatea conectării învățământului cu cerințele pieței muncii, prin dezvoltarea unor stagiilor de practică care să le ofere tinerelor talente oportunități concrete de afirmare profesională.
„Este vital să conectăm școala cu economia locală și să le oferim tinerilor oportunități concrete de afirmare profesională. Primăria Orașului Geoagiu va continua să fie un partener implicat în sprijinirea educației și în construirea unei dezvoltări economice durabile, în beneficiul întregii comunități”, a adăugat primarul Ovidiu Vlad.
Prin astfel de inițiative, administrația locală își propune să sprijine nu doar educația, dar și integrarea tinerilor în piața muncii, asigurându-le un viitor profesional solid în orașul lor.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI GEOAGIU
Actualitate
Percheziții la Vulcan. Bunuri furate, ridicate de polițiști din locuințele a doi tineri

Mai multe bunuri, provenite din comiterea unor infracțiuni de furt și furt calificat, au fost ridicate de polițiști din locuințele a doi tineri din Vulcan, în urma unor percheziții.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale, au desfășurat, ieri, trei percheziții domiciliare la locuințele a doi tineri din municipiul Vulcan, în vârstă de 18 și 19 ani, bănuiți de comiterea mai multor infracțiuni de furt și furt calificat (în special din locuințe și societăți comerciale) săvârșite pe raza municipiului Vulcan.
Potrivit probatoriului, cei doi ar fi comis mai multe infracțiuni de furt și furt calificat, în perioada mai 2024 – mai 2025, atât prin sustragerea unor bunuri cu valoare mică, fără a implica violență, cum ar fi furturi din magazine sau furturi din grădină, dar și furturi din locuințe, comise prin efracție, pe timp de noapte. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat de la locuințele celor doi bunuri în valoare de aproximativ 4.000 de lei, care au fost restituite persoanelor vătămate.
Polițiștii continuă cercetările, în vederea stabilirii întregii activități infracționale a celor doi.
Actualitate
Urșii, tot mai prezenți în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina: Un semn al echilibrului ecosistemului

Camerele de monitorizare amplasate de administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina au surprins, în ultimele săptămâni, imagini inedite cu mai mulți urși bruni, filmați în momente diferite, dar în același punct de interes. Înregistrările arată exemplare de toate vârstele – de la pui curioși la urși maturi – comportându-se natural, într-un mediu care le oferă hrană, adăpost și liniște.
Prezența constantă a acestei specii emblematice în parc este o dovadă clară a stării bune de conservare a habitatului. Ursul brun (Ursus arctos), aflat în vârful lanțului trofic, este considerat un barometru ecologic important: acolo unde trăiește în echilibru, ecosistemul este sănătos.
„Imaginile surprinse de camerele noastre confirmă că Parcul oferă condiții optime pentru o faună bogată și diversificată. Ursul brun este o specie strict protejată, iar comportamentul natural pe care îl observăm este rezultatul unui habitat funcțional, cu presiuni reduse din partea factorului uman”, au transmis reprezentanții administrației parcului.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, aflat sub administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, se întinde pe o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 sunt acoperite de păduri. Este un spațiu de o valoare ecologică excepțională, în care biodiversitatea carpatină este protejată și monitorizată atent.
Descoperirile recente subliniază importanța conservării acestor arii naturale, nu doar pentru protejarea speciilor, ci și pentru menținerea unui echilibru ecologic de care întreaga societate beneficiază.
CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK PARCUL NATURAL GRĂDIȘTEA MUNCELULUI-CIOCLOVINA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Descoperire de substanțe interzise într-un bar din Ilia: Doi bărbați, prinși în flagrant de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Accident rutier pe DN 76, la Fornădia: Pompierii au intervenit pentru salvarea unui șofer
- Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Grădinița P. P. Nr. 7 din Deva și structurile aparținătoare și-au deschis porțile pentru viitorii preșcolari
- Actualitatecu o zi in urma
Mașină incendiată pe o stradă din Orăștie, în miez de noapte
- Actualitatecu 23 de ore in urma
VIDEO| O femeie din Deva a fost înșelată cu peste 57.000 de lei. Polițiștii au reușit recuperarea unei părți din prejudiu
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cine va fi succesoarea Corvinului?
- Actualitatecu 3 zile in urma
Restricții pe DN 68A, între Coșava și Margina. Lucrări timp de o lună și jumătate, inclusiv pe timp de noapte
- Actualitatecu 3 zile in urma
Argint național la senioare la doar 17 ani!