Connect with us
Data: 29/11/2024
.

Actualitate

Eminescu va fi omagiat de Biblioteca Judeţeană din Deva

Publicat

pe

„Eu rămân ce-am fost: romantic!”

Spectacole, recitaluri de poezie, expoziţii de carte sau concursuri pentru elevi vor marca ziua de naştere a „poetului nepereche”

La 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu în reşedinţa de judeţ vor fi organizate mai multe manifestări desfăşurate sub genericul „Eu rămân ce-am fost: romantic!”.

Eminescu-2013Acestea vor fi organizate de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” din Deva şi vor avea loc marţi, 15 ianuarie. „Manifestările pe care le vom organiza vor avea drept scop să aducă cât mai aproape de sufletul participanţilor moştenirea perenă a lui Mihai Eminescu. Toate activităţile culturale se vor desfăşura sub genericul „Eu rămân ce-am fost: romantic”, la aceste manifestări urmând să participe cu precădere elevi din şcolile şi liceele devene, profesori, precum şi toţi doritorii”, spune Sebastian Bara, director-manager al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” din Deva.

Opera Luceafărului, recitată, expusă şi explicată

Acţiunile dedicate marelui poet vor debuta, cu începere de la ora 10:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din reşedinţa de judeţ, cu un recital de poezie eminesciană susţinut de actriţele Isabela Haşa şi Cristina Lazăr. De asemenea, Corala „Sarge’ia”, condusă de prof. Nicolae Icobescu, va pune în undă acorduri eminesciene. Expoziţia de carte amenajată cu ocazia omagierii celei mai importante voci poetice a literaturii române, Mihai Eminescu, va prezenta atât volume cu opera lui, cât şi lucrări legate de creaţia acestuia. În schimb, cu începere de la ora 13:00, în incinta Sălii de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Deva se va organiza un incitant concurs având ca temă personalitatea lui Eminescu, omul şi opera. Vor lua parte elevi de la licee din Deva, acestora fiindu-le adresate întrebări legate de Mihai Eminescu. Câştigătorii concursului vor fi răsplătiţi cu premii constând în trofee, diplome şi cărţi oferite de instituţia de cultură din reşedinţa de judeţ.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se redeschide, începând cu 1 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, va fi redeschisă, începând de duminică, 1 decembrie.

“Sunteți așteptați în situl arheologic începând cu 1 Decembrie. Programul normal pentru perioada iernii este între orele 09:00 și 15:00, în fiecare zi a săptămânii”, au informat reprezentanții administrației Sarmizegetusa Regia.

Situl aheologic a fost închis pentru public la mijlocul lunii octombrie a acestui an, pentru efectuarea unor lucrări la poarta de intrare a monumentului istoric, în cadrul proiectului „Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European”.

 

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia
Citeste mai mult ...

Actualitate

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2 -7 decembrie 2024, au informat reprezentanții Companiei Naționale de Căi Ferate -CFR.

Călătorii din patru trenuri Regio vor fi transportați cu mijloace auto. Măsura este necesară pentru menținerea continuității traficului feroviare în perioada de execuție a lucrărilor feroviare din stațiile CF Deva, Mintia și Simeria, au explicat reprezentanții companiei.

Lucrări la copertine în stațiile Deva, Mintia și Simeria 

Potrivit unui comunicat transmis de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, în perioada 2 – 7 decembrie 2024 se vor executa lucrări la copertinele peroanelor din stațiile Deva și Mintia, respectiv la copertinele pietonale din stația Simeria, intervenții care impun închiderea traficului feroviar, zilnic între orele 10:30 – 18:00, pe anumite linii din cele trei stații și scoatarea de sub tensiune a firelor de contact pe intervalele Deva – Ilia și Deva – Simeria.

Pentru menținerea continuității traficului feroviar în perioada necesară desfășurării lucrărilor pe intervalul Simeria – Deva – Mintia, constructorul va pune la dispoziția călătorilor din 4 trenuri Regio mijloace auto, după cum urmează:

Advertisement

→ în perioada 02.12.2024 – 07.12.2027, trenurile R 2038 și R 2036 circulă doar în relația Cluj Napoca – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur;

→ în perioada 02.12.2024 – 06.12.2027, trenurile R 2301 și R 2302, circulă doar în relația Teiuș – Orăștie, cu transbordare auto între stațiile Orăștie – Simeria și retur”, se arată în comunicatul transmis de CFR.

Reprezentanții companiei recomandă călătorilor care doresc informații suplimentare despre condițiile de circulație pe relația Simeria – Orăștie să consulte, în perioada 02 – 07 decembrie 2024, inclusiv pagina de internet a operatorului național de transport feroviar de călători www.cfrcalatori.ro sau să solicite informaţiile necesare la numărul de telefon 021/9521.

Citeste mai mult ...

Actualitate

44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, comunitatea din Valea Jiului își pleacă fruntea în fața uneia dintre cele mai mari tragedii din istoria mineritului românesc. La Mina Livezeni, două explozii succesive produse acum 44 de ani au curmat viețile a 53 de mineri și militari, lăsând în urmă familii îndurerate și o comunitate marcată profund.

Accidentul, cel mai grav din istoria postbelică a mineritului românesc, a fost cauzat de acumularea metanului în subteran și de încălcarea deliberată a normelor de protecție a muncii, într-o perioadă în care regimul comunist forța obținerea de producții record, indiferent de costurile umane. Deși numărul real al victimelor a fost de 53, autoritățile vremii au recunoscut oficial doar 49 de morți, evitând astfel declararea doliului național.

Printre victimele tragediei s-au numărat 15 militari în termen, trimiși să ajute la operațiunile miniere. În urma lor, 75 de copii au rămas fără un părinte, iar soțiile îndoliate duc și astăzi povara pierderii. Unele dintre ele, deși locuiesc la sute de kilometri depărtare, revin an de an la Livezeni pentru a-i comemora pe cei dragi.

Comemorare emoționantă la troița din curtea minei

În curtea fostei exploatări miniere Livezeni, o troiță ridicată în memoria victimelor este locul unde, astăzi, familiile și comunitatea își amintesc de cei pierduți. Ceremonialul religios ținut la baza crucii reprezintă un moment de reculegere și omagiu pentru mineri și salvatori, dar și un avertisment asupra pericolelor care pot apărea atunci când normele de securitate sunt ignorate.

Tragedia de la Mina Livezeni rămâne o rană deschisă în memoria colectivă a Văii Jiului, un memento despre prețul vieților umane plătit în subteran pentru iluzia progresului.

Lecțiile trecutului

Advertisement

Evenimentul tragic din 29 noiembrie 1980 subliniază nevoia continuă de respectare a normelor de securitate în muncă și de protecție a vieților celor care lucrează în condiții periculoase. Pentru Valea Jiului, comemorarea victimelor nu este doar un gest de respect, ci și o datorie de a păstra vie amintirea sacrificiului lor.

Astăzi, în tăcerea solemnă a rugăciunilor, comunitatea se adună să spună: Nu v-am uitat!

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate