Actualitate
SMURD Hunedoara şi-a serbat aniversarea cu un concurs de desene şi eseuri pentru elevi
A împlinit 8 ani de existenţă!
Munca paramedicilor, activitatea şi importanţa pentru comunitate a Serviciului SMURD Hunedoara au fost redate de elevii a două licee din Deva prin desene sau eseuri.
Totul a făcut parte din proiectul educativ „Să învăţăm despre SMURD”, acţiune care a marcat aniversarea a opt ani de existenţă a serviciului de urgenţă în judeţul Hunedoara. Proiectul a fost desfăşurat de Asociaţia „Salvital” Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ), Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” şi „Sabin Drăgoi” din Deva. Cele mai bune creaţii la desen sau eseu au fost ieri recompensate cu diplome şi premii, în cadrul unei festivităţi desfăşurate la sediul IŞJ Hunedoara.
[notification type=”standard”]
Peste 8.000 de intervenţii în 2012
Bazele SMURD Hunedoara au fost puse în martie 2005, când a fost înfiintaţ şi un ONG, Asociaţia „Salvital”, cea care gestionează şi în prezent activitatea serviciului de urgenţă. Dacă la înfiinţare, „Salvital” număra 11 membri, aceasta are acum circa 65, aceştia fiind de la primării, până la spitale, unităţi de salvamont şi alte instituţii din judeţ. În prezent, aproximativ 80 de paramedici, împărţiţi în 11 module SMURD au făcut ca activitatea acestui serviciu din judeţ să se claseze pe locul doi la nivel naţional în ceea ce priveşte eficienţa, calitatea, dar şi numărul de intervenţii, după cel de la Târgu Mureş. Activitatea SMURD Hunedoara se desfăşoară cu 8 ambulanţe de tip B2, dar şi cu o autospecială modernă destinată intervenţiilor complexe de urgenţă. În 2012, paramedicii SMURD din judeţ au participat la circa 8.000 de intervenţii.
[/notification]
Salvarea vieţilor, în culori, pe hârtie
Aplauze la unison, chiote şi multe încurajări, toate acestea s-au auzit ieri în sala Spiru Haret a IŞJ Hunedoara, unde s-au adunat câteva zeci de elevi de la cele două licee devene. Câţiva dintre ei au venit pentru a-şi primi premiile la desen sau eseu, însă majoritatea elevilor a fost prezentă în sală pentru a-şi susţine colegii, câştigători ai celor două concursuri. Pe lângă elevi, la eveniment au fost luat parte paramedici şi reprezentanţi ai Serviciului SMURD Hunedoara, dar şi primarul Devei, Petru Mărginean, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Mircea Moloţ şi europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler.
Toţi participanţii la festivitate au putut admira cele circa 50 de desene prin care elevii de la „Sigismund Toduţă” şi-au exprimat propria viziune legată de SMURD. Colorate, frumoase şi impresionante, unele chiar pline de dramatism, lucrările au fost demne de un concurs de artă, şi au demonstrat modul în care autorul înţelege activitatea acestui serviciu de urgenţă. „Deşi se adresa doar elevilor de liceu, am vrut să extindem concursul şi la cei din ciclul primar şi gimnazial, pentru căşi aceştia ar putea să aibă nevoie vreodată de ajutorul paramedicilor SMURD. Timp de trei săptămâni, participanţii au avut timp pentru a realiza lucrările, îndrumaţi de profesori, deliberarea juriului a fost dificilă, însă am reuşit să stabilim şi nişte câştigători”, a afirmat Alina Telman, profesor la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva.
Iar pentru că elevii participanţi au fost din trei categorii, liceu, gimnaziu şi clase primare, la fel au fost şi câştigătorii. Cea mai frumoasă lucrare i-a aparţinut Cristinei Arghire, din clasa a XI-a, aceasta fiind şi eleva care va reprezenta liceul devean la Olimpiada de Arte de la Craiova. Premiul doi i-a revenit lui Marcu Baranka, din clasa a V-a, în timp ce pe ultima poziţie a podiumului s-a clasat micuţa Alexia Neamţ, elevă în clasa întâi la liceul de arte.
„Suflet Mărinimie Umanism Rezistenţă şi Dragoste”
De la culori şi forme, activitatea Serviciului SMURD Hunedoara s-a mutat în… cuvinte. Cel de-al doilea concurs inclus în proiectul educaţional a fost cel de eseuri, la competiţie participând cu lucrări circa 30 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a de la Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi” din Deva. După ce s-au informat despre cu ce se „mănâncă” acest serviciu de urgenţă, elevii au organizat o serie de dezbateri pe această temă, iar, ulterior, părerile lor despre SMURD au fost transpuse în eseuri. „După ce am citit creaţiile lor, pot să vă spun că în accepţiunea elevilor, SMURD vine de la „Suflet Mărinimie Umanism Rezistenţăşi Dragoste”.
Asta a reieşit din lucrările lor”, a afirmat la festivitatea de ieri Felicia Dăscăliţei, profesor la „Sabin Drăgoi” din Deva. Cele mai bune eseiste pe tema SMURD au fost, se pare, elevele, concursul fiind câştigat de trei fete: Ioana Orinciuc, din clasa a V-a, fiind recompensată cu premiul întâi, în timp ce Oana Domnica şi Ioana Ionaşcu, ambele din clasa a VI-a, s-au clasat pe locurile doi şi, respectiv trei. Toţi elevii câştigători au primit câte o diplomăşi o geantă din partea SMURD Hunedoara.
Pe de altă parte, pentru că a fost un eveniment aniversar, conducerea SMURD Hunedoara a profitat de ocazie şi a mulţumit unor oameni care, de-a lungul timpului, au contribuit la bunul mers al activităţi acestui serviciu de urgenţă din judeţ. Astfel, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţşi primarul Devei, Petru Mărginean, cel care a pus bazele SMURD în judeţ, au primit „Diplome de excelenţă”, dar şi câte un tricou roşu inscripţionat cu motto-ul paramedicilor: „Dacă salvezi o viaţă, salvezi o lume”.
Actualitate
Alegeri parlamentare. Dosare penale și sancțiuni contravenționale
Datele centralizate de Centrul Județean de Comunicare Hunedoara, care monitorizează la nivelul întregului județ misiunile desfășurate de structurile MAI în context electoral, arată că, până la acest moment, nu s-au produs incidente care să afecteze procesul de vot.
De la începerea votării s-au primit 7 sesizări referitoare la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu alegerile parlamentare.
S-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale (avertismente) și o amendă de 4.500 de lei pentru continuarea campaniei electorale, fără a respecta data și ora limită de încetare a acesteia.
Polițiștii au întocmit și 2 dosare penale:
Un bărbat de 42 de ani, din orașul Hațeg, și-a exercitat dreptul la vot la două secții de votare distincte, respectiv o secție de votare din orașul Hațeg și o secție de votare din localitatea Vâlcele, comuna Bretea Română. Cercetările sunt continuate privind infracțiunea de fraudă la vot.
În municipiul Petroșani, un cetățean s-ar fi deplasat în zona unor secții de votare pentru a oferi bani alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze un anumit partid politic.
Acesta a fost invitat la sediul Poliției, fiind întocmit dosar de cercetare penală (in rem) sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere alegătorilor.
Angajații MAI din județul Hunedoara rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor parlamentare și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.
CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA
Actualitate
Alegeri parlamentare 2024| 43,72 la sută dintre hunedoreni au votat, până la ora 18:00
În județul Hunedoara, până la ora 18:00, s-au prezentat la urne pentru a-și exercita dreptul de vot 158.903 de alegători, dintr-un total de 363.470 , câți sunt înscriși pe listele electorale. Procentual vorbind, rata de participare la urne, în județul Hunedoara era, la ora menționată, 43,72 la sută.
Până la aceeași oră, respectiv 18:00, în județul Hunedoara, pe listele permanente au votat 145.357 de persoane, pe cele suplimentare 11.767 de cetățeni, iar urna mobilă a fost utilizată de 1.779 de alegători, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)
În județ, se menține o prezență mai ridicată la urne în mediul urban, comparativ cu cel rural. Până la aceeași oră, în mediul urban și-au exercitat dreptul de vot 111.725 de cetățeni, în vreme ce în localitățile rurale 47.178.
La nivel național, prezența la urne, la aceeași oră, era de 46,09 la sută.
Actualitate
Debut cu dreptul la Campionatul European de handbal feminin
În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se desfășoară cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.
România, prezentă la toate edițiile
Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a „tricolorelor” fiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a „europenelor” de handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea.
În grupe, la Debrecen
La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonia de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa pricipală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.
Victorie cu Cehia
În primul meci din grupe, România a întâlnit Cehia. După primele cinci minute, în care s-a mers cap la cap, scorul fiind 3-3, Cehia se distanțează pe tabelă, punând un ecart de cinci goluri (10-5 în minutul 21). Mai mult, adversarele „tricolorelor”, printre care se numără și hunedoreanca Sonia Serafinceanu, fac 12-6 în minutul 25.
Urmează o revenire a româncelor, care se apropie la 12-11 în ultimul minut al primei reprize, dar la pauză se intră cu 13-11 pentru Cehia. În partea a doua cea mai mare diferență de scor a fost de 3 goluri în favoarea Cehiei, ultima, de 22-19, înregistrându-se în minutul 43. România, pentru care Sonia Serafinceanu nu a înscris, egalează la 25 în minutul 53, dar Cehia revine imediat în avantaj. În minutul 57 fetele pregătite de Florentin Pera trec pentru prima oară în vantaj, scor 27-26 și, imediat, își măresc diferența pe tabelă la două goluri. În cele din urmă România s-a impus cu 29-28, debutând, astfel, cu dreptul, la „europene”.
Succes clar pentru Muntenegru
În celălalt joc al grupei, Muntenegru, mare favorită la primul loc, a învins, clar, cu 24-18 (11-8) reprezentativa Serbiei. Duminică, 1 decembrie, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, se joacă meciurile România – Muntenegru și Serbia – Cehia. În ultima etapă a grupelor preliminare, programată marți, 3 decembrie, România va întâlni, de la ora 19:00, serbia, iar Muntenegru și Cehia se vor înfrunta de la ora 21:30. Din lotul României pentru EURO 2024 fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extremele dreapta Oana Borş (Dunărea Brăila) și sonia Serafinceanu (Gloria Bistrița), interii dreapta Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău).
Grupe preliminare
Grupa A (Debrecen)
Ungaria 30vs24 Turcia (28 noiembrie, ora 19:00)
Suedia 28vs18 Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 21:30)
Suedia 25vs32 Ungaria (30 noiembrie, ora 19:00)
Macedonia de Nord 25vs25 Turcia (30 noiembrie, ora 21:30)
Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 19:00)
Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 21:30)
Grupa B (Debrecen)
România 29vs28 Cehia (29 noiembrie, ora 19:00)
Muntenegru 24vs18 Serbia (29 noiembrie, ora 21:30)
Muntenegru vs România (1 decembrie, ora 19:00)
Serbia vs Cehia (1 decembrie, ora 21:30)
Serbia vs România (3 decembrie, ora 19:00)
Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 21:30)
Grupa C (Basel)
Spania 30vs24 Portugalia (28 noiembrie, ora 19:00)
Franța 35vs22 Polonia (28 noimbrie, ora 21:30)
Polonia 22vs21 Portugalia (30 noiembrie, ora 19:00)
Franța 24vs22 Spania (30 noiembrie, ora 21:30)
Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 19:00)
Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 21:30)
Grupa D (Basel)
Elveția 28vs25 Feroe (29 noiembrie, ora 19:00)
Danemarca 34vs26 Croația (29 noiembrie, ora 21:30)
Croația vs Feroe (1 decembrie, ora 19:00)
Danemarca vs Elveția (1 decembrie, ora 21:30)
Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 19:00)
Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 21:30)
Grupa E (Innsbruck)
Austria 37vs24 Slovacia (28 noiembrie, ora 19:00)
Norvegia 33vs26 Slovenia (28 noiembrie, ora 21:30)
Norvegia 38vs24 Austria (30 noiembrie, ora 19:00)
Slovenia 37-24vs Slovacia (30 noiembrie, ora 21:30)
Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 19:00)
Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 21:30)
Grupa F (Innsbruck)
Țările de Jos 27v25 Islanda (29 noiembrie, ora 19:00)
Germania 30vs17 Ucraina (29 noiembrie, ora 21:30)
Țările de Jos vs Germania (1 decembrie, ora 19:00)
Islanda vs Ucraina (1 decembrie, ora 21:30)
Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 19:00)
Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 21:30)
-
Actualitatecu o zi in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Circulația trenurilor se va desfășura în condiții speciale, între stațiile Simeria și Orăștie, în perioada 2-7 decembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
Razie, noaptea trecută, la Petrila. Peste 150 de persoane legitimate și zeci de mașini oprite în trafic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
44 de ani de la tragedia de la Mina Livezeni: Mineri și militari comemorați în Valea Jiului
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
CNA: Campania electorală pentru turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale nu începe pe 29 noiembrie