Actualitate
Patru din patru pentru Universitatea Petroşani
Liderul merge perfect
Studenţii au învins lejer la Simeria şi au maximum de puncte în acest retur, neprimind niciun gol în partea a doua a campionatului-
Universitatea s-a impus în faţa tinerei echipe simeriene prin „dubla” semnată de Vlad Tudorache, care a marcat câte un gol în fiecare repriză. Trupa lui Dan Voicu are în acest început de retur 12 puncte, 14 goluri înscrise şi niciunul primit.
Rivalele trupei din Dealul Institutului s-au impus la rândul lor în ultima etapă, aşteptând în schimb paşii greşiţi al liderului. Dacă Minerul Uricani a câştigat pe terenul celor de la Inter Petrila, Gloria Geogiu a bifat un succes la „masa verde” în faţa Zarandului Crişcior.
„Dublă” pentru Tudorache
Dacă ar fi să comparăm campionatul Ligii a IV-a cu o sesiune de examene, putem afirma că studenţii de la Universitatea Petroşani s-au pus serios „cu burta pe carte (minge)”, drept dovadă stând primele 4 partide de care au trecut cu brio. O vor bifa şi pe a cincea, în etapa viitoare, când vor câştiga fără a juca în faţa Zarandului Crişcior. În disputa cu CFR Simeria, omul meciului a fost tânărul mijlocaş de 18 ani, Vlad Tudorache, autorul ambelor goluri. Fiul fostului antrenor al Jiului a deschis scorul în prima repriză după ce transformat un penalty obţinut tot de el, iar în partea secundă a închis tabela cu o lovitură liberă de la marginea careului excelent executată, cel faultat fiind Soare. Cu acest succes, echipa pregătită de Dan Voicu se menţine pe prima poziţie a clasamentului, păstrând avansul în faţa urmăritoarelor.
Uricani, Geoagiu şi Brad „stau la pândă”
Acestea nu au făcut paşi greşiţi în ultima etapă, şi continuă să lupte pentru prima poziţie. Minerul Uricani nu a avut un meci uşor în faţa vecinilor de la Inter Petrila, dar până la urmă echipa antrenată de Nicolae Băltaru s-a impus la limită. Dacă Gloria Geoagiu a obţinut trei puncte fără a juca, Aurul Brad a făcut instrucţie cu „puştii” Jiului, pe care i-au învins la scor de tenis. O altă echipă care joacă perfect în acest început de retur este Retezatul Haţeg, trupa lui Flaviu Itul obţinând la rândul ei al patrulea succes consecutiv (unul la „masa verde”), însă toate partidele jucate pe teren le-a susţinut pe propriul fief. În duelurile de mijlocul clasamentului, Hercules Lupeni a fost singura care a obţinut un succes, pe terenul Metalului Crişcior, în timp partidele Aurul Certej – CS Vulcan şi Dacia Orăştie – Şoimul Băiţa s-au încheiat nedecis.
[notification type=”standard”]
Liga a IV-a, etapa a XXI-a
Metalul Crişcior-Hercules Lupeni 0-1
Zarandul Crişcior-Gloria Geoagiu 0-3*
CFR Simeria-„U” Petro?ani 0-2
Inter Petrila- Minerul Uricani 2-3
Aurul Certej-CS Vulcan 0-0
Victoria Călan-Retezatul Râul de Mori 3-0*
Dacia Orăştie-Şoimul Băţţa 2-2
Aurul Brad-Clubul Jiul Petroşani 6-1
Retezatul Haţeg-CS Ghelari 4-0
*La masa verde
CLASAMENT
1. „U” Petroşani 21 15 4 2 51-12 49
2. Minerul Uricani 21 15 2 4 44-19 47
3. Gloria Geoagiu 21 13 7 1 54-21 46
4. Aurul Brad 21 13 6 2 42-14 45
5. Retezatul Haţeg 21 13 4 4 55-29 43
6. Hercules Lupeni 21 12 3 6 36-28 39
7. Dacia Orăştie 21 11 4 6 51-26 37
8. Metalul Crişcior 21 12 1 8 45-29 37
9. CS Vulcan 21 10 5 6 52-29 35
10. Aurul Certej 21 7 6 8 44-33 27
11. Şoimul Băiţa 21 6 8 7 32-28 26
12. C.Jiul Petroşani 21 6 4 11 45-56 22
13. CS Ghelari 20 6 2 12 41-51 20
14. CFR Simeria 21 5 3 13 43-62 18
15. Inter Petrila 21 3 5 13 30-60 14
16. Râul de Mori 21 3 3 15 22-67 12
17. Victoria Călan 21 2 3 16 14-71 9
18. Zarandul Crişcior 21 1 2 18 10-72 5
[/notification]
Actualitate
Educație la standarde europene în comuna Șoimuș: Investiție de peste 613.000 de lei finalizată cu succes
Peste 200 de elevi din comuna Șoimuș beneficiază acum de condiții moderne de învățare, datorită unui amplu proiect implementat de Primăria Șoimuș în colaborare cu Școala Gimnazială Șoimuș. Investiția, în valoare de peste 613.000 de lei, a fost finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii educaționale din mediul rural.
Primarul comunei, Mihai Gabriel Irimie, a subliniat că acest proiect demonstrează angajamentul administrației locale față de educație, considerată o prioritate. „Ne dorim ca toți copiii din comuna Șoimuș să aibă acces la un mediu educațional de calitate, adaptat cerințelor actuale. Această investiție reprezintă un pas important pentru viitorul comunității noastre”, a declarat edilul.
Ce aduce nou proiectul?
Proiectul a inclus dotarea a patru săli de clasă primară, trei săli de gimnaziu și două clase de învățământ preșcolar cu mobilier modern, echipamente IT și materiale didactice clasice și digitale. De asemenea, a fost amenajat un laborator de informatică la standarde europene, iar Școala Primară Boholt beneficiază acum de o sală de educație fizică echipată corespunzător.
Totodată, a fost creat un cabinet modern de limba engleză, dotat cu mobilier, echipamente IT și materiale educaționale diverse, de la dicționare și enciclopedii la kit-uri robotice și jocuri educative.
Impact asupra elevilor
Noile resurse digitale, precum imprimantele multifuncționale, aplicațiile software și kit-urile robotice, au fost primite cu entuziasm de elevi și cadrele didactice. Acestea nu doar că îmbunătățesc procesul educațional, ci și contribuie la dezvoltarea competențelor digitale și practice ale copiilor.
Proiectul vine, de asemenea, în sprijinul inițiativei PNRAS (Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar), prin dotări suplimentare pentru două clase primare și o clasă preșcolară, contribuind la creșterea atractivității școlii pentru elevi și părinți.
Viitorul educației în Șoimuș
Prin această inițiativă, Primăria Șoimuș își propune să reducă decalajele dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la educație modernă. Administrația locală consideră că investițiile în educație sunt fundamentale pentru dezvoltarea comunității, iar acest proiect reprezintă doar un prim pas în această direcție.
Mihai Gabriel Irimie reafirmă angajamentul echipei sale de a susține și alte proiecte similare, menite să crească nivelul educațional și să ofere șanse egale tuturor copiilor din comună.
„Educația este cheia viitorului, iar copiii noștri merită cele mai bune condiții pentru a-și valorifica potențialul,” a concluzionat primarul.
FOTO: FACEBOOK MIHAI GABRIEL IRIMIE
Actualitate
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.
Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).
Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).
Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu o zi in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 17 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni