Actualitate
Doi hunedoreni îi plimbă pe străini pe cele mai neumblate căi ale judeţului, la bordul unor „monştri” 4X4
TURISM OFF-ROAD:
Finlandezi, englezi, nemţi sau austrieci, dornici de aventură, au venit până acum să vadă frumuseţile locurilor ce ne înconjoară. Şi le-au văzut, dar nu oricum, ci „zdruncinaţi” în maşini cu tracţiune integrală. Totul, la ideea lui Marius Achim şi Bogdan Chiriac, uniţi de aceeaşi pasiune, una care face adrenalina să crească
De mai bine de un an, străini cu spirit de aventură şi dornici de drumeţii mai puţin convenţionale vin să cutreiere cele mai neumblate „cărări” ale judeţului Hunedoara, la bordul unor „monştri” 4X4.
Finlandezi, englezi, nemţi, austrieci sau francezi au venit până acum să facă trasee care, chiar şi pe jos, sunt greu de străbătut. Cu câlcâiele aprinse, s-au urcat în maşini puternice şi au străbătut coclaurile din împrejurimi, nerăbdători să vadă peisaje neatinse de civilizaţie. Totul, la ideea a doi hunedoreni, Marius Achim (28 de ani) şi Bogdan Chiriac (34 de ani), care împărtăşesc o pasiune comună: cursele off-road.
După ce au cutreierat ei, prima dată, împrejurimile Hunedoarei şi nu numai, evadând dintre betoanele din oraş, şi mergând cu autoturismele de teren prin locuri necălcate de picior, s-au gândit căşi străinii ar trebui să vadă frumuseţile zonelor ce ne înconjoară. Aşa că s-au unit şi au pus la cale un proiect prin care fac un altfel de turism, mai aventurier. Aşa s-a născut „Carpathian Adventure”, un proiect prin care cei doi hunedoreni aduc cetăţeni străini pe meleaguri hunedorene şi îi plimbă pe drumuri „sărite” de pe hartă, pe trasee întocmite chiar de ei.
Cum a pornit totul?
„Ideea a venit din pasiune”, spune Bogdan Chiriac, care e medic stomatolog la Hunedoara, iar odată scăpat din cabinet uită de acele sau frezele dentare şi îşi consumă pasiunea pentru off-road, încercând „să cucerească” vreo culme, la volanul bolidului cu mulţi cai putere. De altfel, pentru a-şi satisface hobby-ul şi-a achiziţionat un autoturism de teren cu care a făcut mai multe curse, alături de prieteni ce împărtăşesc aceeaşi pasiune. „Am început cu un Jeep, adus din Anglia. Ne-am unit mai mulţi băieţi şi aşa a început întreaga aventură”, povesteşte dentistul împătimit de off -road.
Prietenul său, Marius Achim, împreună cu care a gândit proiectul „Carpathian Adventure”, a avut o pasiune pentru auto-moto decând se ştie. Acesta deţine o firmă de vânzări piese moto în Deva, unde şi locuieşte, şi face parte şi din Clubul Moto „Free Bikers” Hunedoara. El spune că prin proiectul lor, „Carpathian Adventure”, urmăresc să promoveze turismul off-road şi să le arate străinilor frumuseţile locurilor. Nu fac off-road „hard”, ci mai „soft”, însă, suficient cât să le bage străinilor bucuria în oase. „Practic, noi am început cu tatonări în urmă cu vreo trei ani. Ne urcam în maşini şi mergeam să vedem trasee. De anul trecut am început săşi materializăm planurile noastre şi am adus turişti atât din ţară, cât şi din străinătate să le arătăm frumuseţile ascunse ale judeţului nostru. Îi plimbăm pe diferite trasee gândite chiar de noi. Unii vin cu maşinile lor, altora le punem noi la dispoziţie autoturisme 4X4, dar şi motociclete”, spune, la rândul său, Marius Achim, care, de altfel, este şi organizatorul Festivalului Moto ce are loc, în fiecare an, la Nandru, lângă Hunedoara.
Prima ieşire: nebunie pe patru/două roţi
Cum turismul off-road e la mare căutare printre străini, cei doi hunedoreni au început să fie contactaţi (prin intermediul Internetului, a forumurilor de profil, dar şi a site-ului lor) de tot mai mulţi cetăţeni de peste hotare, amatori de astfel de drumeţii inedite, pe cărări pe care doar un 4X4 le poate înfrunta. „Am avut turişti şi din Finlanda, Franţa, Germania sau Austria”, mai spune Marius Achim, care, alături de amicul său, Bogdan Chiriac, îşi aminteşte de prima ieşire „mai de amploare” pe care au făcut împreună cu turişti veniţi din alte ţări. „Îmbarcaţi” în maşini au străbătut atunci coclauri, mai mult sau mai puţin periculoase, din Hunedoara până la cariera de marmură de la Ruşchiţa, din Caransebeş, cea mai mare de acest gen din ţarăşi a doua ca mărime din Europa. „ Am fost atunci cu cinci maşini 4X4 şi 11 motociclete. A fost foarte frumos, iar ei (n.red. turiştii) au fost impresionaţi”, mai zice Marius Achim. „Sunt locuri foarte frumoase, în special, la noi în judeţ, care, din păcate, nu sunt suficient de bine puse în valoare. Spre exemplu, am fost la furnalul de Govăjdie. Turiştii care ne-au însoţit au fost extrem de entuziasmaţi când au auzit că acolo s-au produs unele componente pentru Turnul Eiffel din Paris. Însă, când am ajuns cu toţii acolo, am avut parte de o mare dezămăgire, din cauza stării de degradare în care se află, în momentul de faţă, furnalul”, adaugă Bogdan Chiriac.
Aventura continuă!
Străinii vin în România (Hunedoara) să facă turism off-road. Vin să se relaxeze într-un alt mod, să vadă o lume care la ei „acasă” e pe cale de dispariţie (dacă nu a dispărut deja demult). Vin să vadă cu ochii lor sate nepopulate sau în care mai găseşti doar vreo câţiva locuitori, ori cum mulge ciobanul o oaie la o stână aflată în „creierii” munţilor, departe de tehnologia şi civilizaţia din ţările lor, ce-i drept, pentru o scurtă vreme. „În perioada următoare, vom avea două familii de englezi. Vin cu avionul până la Bucureşti, noi îi luăm de acolo. O parte dintre ei au spus că vor să închirieze motociclete, iar restul vor veni cu noi, cu maşinile de teren. Îi vom duce prin judeţ, apoi până pe Transfăgărăşan. Estimăm că vom sta cam două săptămâni”, mai spune Marius Achim.
Cei doi hunedoreni au planuri măreţe cu proiectul lor pentru viitor. Au pus la cale un concurs de off -road, „GPS Trophy”, ce se va desfăşura luna viitoare, între 11 şi 17 mai, şi la care deja s-au înscris 40 de echipaje, dintre care doar unul singur e din România (din Vâlcea), restul provenind din Germania, Austria şi Olanda. Pe urmă, în iunie, împreună cu colegi de-ai lor din Sibiu, au de gând să organizeze întâlnirea „Carpathian’s Soft Enduro Meeting”, aflată la a doua ediţie, ce va consta în parcurgerea unor trasee cu punctul de oprire în Munţii Şureanu, în zona cunoscută sub denumirea de „La cărări”. Iar aventura nu se opreşte aici!
Actualitate
Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers
Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.
Ceremonii și evenimente culturale
Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.
Iluminatul festiv și spectacol folcloric
Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică
De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.
O invitație pentru toți hunedorenii
Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Două noi proiecte ale administrației din Pestișu Mic
Comuna Pestişu Mic, situată mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Pestişu Mic fiind Almașu Mic, Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă, fiind „arondate” Văii Mureșului.
Selectați pentru finanțare
În comună, care are o suprafață ce depășește 52 de kilometri pătrați, trăiesc peste 1.200 de oameni, populația fiind în creștere, datorită poziționării geografice, dar și al creșterii gradului de confort. Și pe viitor sunt șanse foarte mari ca acest grad de confort al locuitorilor din Pestișu Mic să continue să crească, administrația publică din comună primind, recent, o veste bună în acest sens. „A fost primită decizia de selecție spre finanțare pentru proiectul cu titlul „Realizare noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum – Comuna Pestișu, Județul Hunedoara”. Acest proiect este finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entităţi publice, cu o valoare totală a obiectivului de investiții 672.094,69 lei inclusiv TVA. Prin acest proiect se urmărește eficientizarea costurilor legate de iluminatul public, precum și reducerea anuală a emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Daniel Saul Dobruțchi, primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, care, de luna trecută a început un nou mandat de edil – șef al acestei așezări.
Specific zonelor rurale
Pentru administrația publică locală din Peștișu Mic, dar și pentru cetățenii comunei a mai venit o veste bună. Este vorba despre un proiect specific pentru localitățile din mediul rural, depus de administrația din Pestișu Mic, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și care a fost inclus pe lista finală a celor selectate de către autoritățile centrale competente. A fost publicată „Lista finală de proiecte selectate în cadrul apelului PNRR/2023/C3/S/I.2.A-B, aferentă Componentei C3 – Managementul deșeurilor – Investiția 2 – Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricolecompostabile – Subinvestiția I2.A-B – Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”. Această listă cuprinde și obiectivul de investiție depus de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Comuna Pestișu Mic. Proiectul se intitulează „Sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd – UAT Comuna Pestișu Mic, Județul Hunedoara”, iar valoarea sa este de 3.384.606,94 lei, inclusiv TVA. Obiectivul de investiții este unul complex. Astfel, pe de-o parte, acesta prevede un sistem integrat tipic de colectare și valorificare a gunoiului de grajd compus din mai multe elemente, fiind vorba, mai exact, despre o platformă comunală și 7 platforme individuale pentru fermierii mici și mijlocii din comuna Pestișu Mic, respectiv pentru cei care dețin până la 100 Unități Vită Mare (UVM). Totodată, proiectul prevede și achiziționarea de echipamente pentru gestionarea compostului, respectiv încărcător frontal, tractor, remorcă, mașină de împrăștiat gunoiul de grajd și cisternă vidanjă”, a spus primarul comunei hunedorene Pestișu Mic, Daniel Saul Dobruțchi.
Actualitate
Reforma statului și reforma clasei politice, prioritare pentru PNL!
Alegerile parlamentare de duminică sunt cruciale pentru viitorul nostru. Acum nu mai este vorba despre partide, ci despre țara noastră. Votul pentru PNL este votul pentru România modernă.
Biroul Politic Național a probat azi în unanimitate pachetul de măsuri reformatoare, propuse de președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan. Acestea vor fi suspuse spre aprobare următorului parlament în primele 6 luni de mandat.
PNL urmărește 4 direcții: reforma clasei politice, reforma statului, reguli bune pentru un stat de încredere, economie și dezvoltare.
Reforma clasei politice
Fără reforma lumii politice nu se poate realiza reforma statului.
PNL își asumă reforma clasei politice:
• Reducerea numărului de parlamentari la 300, ținând cont și de reprezentarea minorităților
• Reducerea subvenției pentru partidele politice, între anii electorali
• Limitarea cheltuielilor din campanie decontate și în costuri per vot și stabilirea unui plafon de costuri per vot
• PNL asumă drept criterii de promovare internă rezultatele și profesionalismul
• Reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari (nr de cabinete, vile de protocol)
Reforma statului
PNL propune reforma statului:
1. Reforma administrației centrale:
• În administrația centrală, reducem numărul de ministere și agenții
• Comasarea serviciilor deconcentrate
Specialiștii vor rămâne, șefii vor fi mai puțini, iar structurile piramidale ineficiente vor fi reduse.
• Reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%. Regula de maximum 2 secretari de stat/minister și maximum 3 la ministerele mari
• Audit de eficiență pentru fiecare autoritate centrală și pentru companiile de sta în primele 6 luni ale anului viitor
• Eliminăm sinecurile. Punem preț pe eficiență și rezultate.
Nimeni nu trebuie să ocupe un post de conducere decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește.
2. Debirocratizare, simplificare, dereglementare
• Comasarea autorităților de reglementare
• Anularea sau simplificarea reglementărilor
• Digitalizare și interconectarea bazelor de date
• Transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului
3. Descentralizare și creșterea eficienței administrației publice locale
Trebuie să mutăm decizia spre autoritățile locale. O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități și dintr-un efort colectiv în fiecare localitate.
• Transfer de competențe, active și responsabilități către autoritățile locale
• Reorganizarea administrativă sau primării organizate mai eficient
• Primăria trebuie să fie un factor de dezvoltare pentru comunități, iar primarul un manager.
• Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și cofinanțare din partea autorităților locale
Totodată, Partidul Național Liberal vine cu reguli bune și clare pentru a pune bazele unui stat de încredere:
1. Analizarea reglementărilor din toate domeniile în așa fel încât să genereze comportamente corecte
2. Creșterea vârstei de pensionare la magistrați
3. Accces corect în serviciile publice (concursuri corecte/ dimensionarea corectă a muncii)
4. Eliminarea inechităților sociale
Nu guvernul schimbă o țară, ci oamenii. Guvernul creează condiții pentru ca oamenii și companiile să schimbe țara. Asta înseamnă o țară de încredere, în care tinerii rămân.
Sunt trasate linii directoare și în ceea ce privește economia și dezvoltarea
1. Continuarea susținerii marilor investiții.
Investițiile urmează infrastructura. PNL susține proiectele mari de infrastructură. Nu vom putea dezvolta o zonă săracă fără o cale de acces. Investițiile străine se opresc cel mai aproape de graniță pentru că nimeni nu vrea să meargă unde nu sunt drumuri.
2. Predictibilitate în reglementările fiscale și susținerea cotei unice
3. Program integrat pentru creșterea producției agricole românești:
– productivitate mai bună prin irigații, întreținerea canalelor și acumulărilor de apă
– procesare, depozitare, ambalare
– cadastrare și diversificarea producției agricole
– sprijinirea certificării produselor tradiționale și agricole
4. Program pentru susținerea exporturilor
– Ajutoare de stat prioritizate pentru tehnologiile noi și pemtru companiile axate pe exporturi
– Susținerea firmelor românești ce pot deveni campioni regionali
5. Susținerea companiilor de tehnologie, a cercetării aplicate și obținerea de brevete
CMF 11240002
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 18 ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal