Actualitate
Răsturnare de situaţie în dosarul „Litera”. Cine coordona, de fapt, reţeaua care semăna teroarea printre mai mulţi oameni de afaceri locali?
Alin Simota, liderul din umbră al unei grupări periculoase de cămătari?!
Finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani a fost ridicat, ieri dimineaţă, de „mascaţi” şi dus la audieri. Pe parcursul mai multor ore, acesta a trebuit să răspundă în faţa procurorilor pentru acuzaţii una mai grave decât cealaltă, între care şantaj, înşelăciune sau răpiri la comandă
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi oameni de afaceri din judeţ, Alin Simota, patron al echipei de fotbal Jiul Petroşani, a fost ridicat, ieri dimineaţă, de „mascaţi” şi procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sub acuzaţiile de cămătărie, şantaj şi înşelăciune.
„Turnat” de Litera şi fosta nevastă?
Anchetatorii zic că afaceristul din Valea Jiului ar fi coordonat o grupare infracţională, extrem de violentă, care acţiona, în principal, în judeţul Hunedoara. Este vorba despre aceeaşi reţea despre care, la începutul lunii mai, procurorii spuneau că ar fi semănat teroarea printre mai mulţi oameni de afaceri locali, cărora le dădea bani cu camătă, şi care ar fi fost condusă de un alt personaj la fel de controversat, Cristian Constantin Litera, un fost apropiat de-al lui Simota, gardă de corp al acestuia, aflat în momentul de faţă arestat preventiv, în acelaşi dosar. Surse din rândul anchetatorilor afirmă că, în realitate, Simota ar fi fost capul grupării periculoase şi nu fostul său bodyguard, Litera, aşa cum se credea iniţial, acesta din urmă, împreună cu ceilalţi membri ai reţelei, doar executând ordinele finanţatorului de la clubul Jiul Petroşani. Cu alte cuvinte, omul de afaceri petroşănean era un fel de lider din umbră al reţelei, acest fapt ieşind la iveală, după cum susţin anchetatorii, abia după ce cercetările în acest dosar au fost extinse. Aşadar, nu este exclusă varianta ca Alin Simota să fi fost „turnat” chiar de Cristian Litera şi actuala soţie a acestuia, Mirela, (arestată preventiv şi ea în aceeaşi cauză), despre care se ştie că înainte a fost căsătorită cu patronul Jiul Petroşani, împreună cu care are doi copii, o fetiţă şi un băiat.
Ridicat de acasă
Alin Simota a fost ridicat, ieri dimineaţă, de la locuinţa lui din Petroşani. De asemenea, poliţiştii şi procurorii au mai descins şi la alte adrese, percheziţii având loc şi la sediul clubului sportiv Jiul din oraş, finanţat de către afaceristul hunedorean. La capătul percheziţiilor, Alin Simota, împreună cu alţi suspecţi în acest caz, au fost băgaţi în maşini şi duşi la sediul DIICOT din Alba – Iulia pentru audieri pentru a răspunde acuzaţiilor.
Într-un comunicat de presă emis, procurorii arată că gruparea infracţională pe care ar fi coordonat-o Simota „era organizată pe paliere de comandă şi execuţie”, specializată în infracţiuni grave. Vorbim de şantaj, răpiri la comandă, acte de violenţă, cămătărie şi înşelăciune. „Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că liderul grupării era Alin Simota, cel care transmitea ordinele către inculpatul Constantin Cristian Litera, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Alin Simota, au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii”, au spus procurorii DIICOT.
Fost consilier din Petroşani, chemat la audieri
Alături de Simota, la audieri a fost chemat şi Paul Gherasim, unul dintre foştii consilieri locali de la Petroşani, care, în urmă cu câţiva ani a fost desfigurat în bătaie. Procurorii DIICOT au menţionat că „execuţia” ar fi fost comandată de Alin Simota. „Tot astfel, un candidat pentru funcţia de consilier local a fost agresat la solicitarea lui Simota Alin pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra”, au mai spus procurorii DIICOT.
Paul Gherasim nu a dat declaraţii, acesta menţionând, însă, că a fost trimis de anchetatori acasă să aducă nişte certificate medico-legale. „O să fac declaraţii, dar mai târziu. Nu ştiu de ce m-au chemat. Mă duc să mai iau acte de la doctor”, a precizat Paul Gherasim.
Ramona Ştefan
[notification type=”standard”]
„Nu ştiu pentru ce am fost adus la DIICOT”
Dus la sediul DIICOT din Alba Iulia pentru „a da cu subsemnatul” în faţa procurorilor, finanţatorul clubului de fotbal Jiul Petroşani, Alin Simota, a declarat că nu ştie de ce a fost ridicat de anchetatori. Acesta a fost audiat pe parcursul mai multor ore, până spre seară, când, potrivit unor surse, procurorii au decis să emită mandate de reţinere pe o perioadă de 24 de ore atât pe numele omului de afaceri hunedorean, cât şi a celorlalte persoane ridicate în acest caz. Astăzi, Simota şi ceilalţi reţinuţi din dosar ar putea fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
[/notification]
[notification type=”standard”]
Cine este Alin Simota?
Considerat unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, Alin Simota este consilier local PNL din Petroşani şi fost consilier judeţean în mandatul 2008-2012. Acesta a dezvoltat afaceri atât în domeniul construcţiilor, cât şi în domeniul energetic, controlând, de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale. De asemenea, acesta mai este şi finanţatorul echipei de fotbal Jiul Petroşani, care a fost retrasă din Liga a treia, pe motive financiare. Omul de afaceri a mai fost în „vizorul” anchetatorilor fiind suspectat de evaziune fiscală, stopaj la sursă sau emitere de file cec fără acoperire.
[/notification]
Actualitate
800 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Orăștie
Orăștia împlinește sâmbătă, 30 noiembrie, 800 de ani de la prima atestare documentară, cu acest prilej va avea loc manifestarea culturală „Poveștile Orăștiei”.
Două zile pline la Sinagogă
Evenimentele vor debuta vineri, 29 noiembrie, de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, cu vernisajul expoziției de fotografii ce surprind Orașul Paliei între 1900 și 1970. Despre municipiu va conferenția dr. Mihai Căstăian, pentru ca, apoi, publicul să fie invitat la „Salonul de artă plastică orăștiană”. Vor expune Jesi Filip, Mircea Zdrenghea, Alexandru Mihăilean și Rodica Șofan, aflată la debutul său pe simeze. Despre tablouri vor vorbi autorii și custodele expoziției, jurnalistul Dan Orghici.
„Pasiunea pentru pictură și culoare am descoperit-o în ianuarie 2019, cu totul întâmplător. Îmi plac culorile, iar ceea ce aștern pe pânză e în concordanță cu starea și gândurile mele. Sâmbătă, 30 noiembrie, cu începere de la ora 16:30, la Sala expozițională „Sinagoga” din Orăștie, publicul este invitat la o vizionare videoclipuri compuse din fotografiile pe care le-am primit sau le-am achiziționat de-a lungul timpului ce au ca temă Orăștia și locuitorii ei. Vom încheia manifestarea cu șederi la vorbă cu și despre orăștieni și Orăștie, răspunzând invitației la povești prof. Adrian Secui, dr. Mihai Căstăian, arh. Dan Enedy și alții. În cele opt secole de istorie, Orăștia a cunoscut și perioade de prosperitate, dar și perioade de restriște. În trecutul său, Orașul a fost reședință de zonă apoi de plasă, iar azi este orașul care ar putea contribui cel mai mult la dezvoltarea turistică a județului nostru. Asemenea unei cetăți, un oraș are obligația să nu se predea niciodată! Toată istoria noastră ne obligă! Avem toate motivele să fim mândri de istoria orașului. Aniversăm Orăştia privind cu încredere în viitor, cu oameni creativi şi harnici, cu dragoste pentru urbea în care trăiesc. La multe secole orăștieni și ție Orăștie!”, a transmis Dan Orghici.
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor din sală.
Actualitate
Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri
Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.
Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane
Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.
Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.
Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 22 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție