Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Crăişorul Munţilor va fi plâns la Ţebea pentru a 141-a oară

Publicat

pe

Serbările Naţionale în comuna Baia de Criş

Jertfa şi personalitatea lui Avram Iancu va fi rememorată, duminică, în cadrul unui eveniment în care atmosfera de comemorare se va împleti cu cea de sărbătoare 

Câteva mii de oameni din toată ţara sunt aşteptaţi duminică, la Ţebea, comuna Baia de Criş, pentru a lua parte la o nouă ediţie a manifestărilor incluse în „Serbările Naţionale”.

avram-iancuLa fel ca în fiecare an, în centrul evenimentelor se va afla personalitatea lui Avram Iancu, în 2013 comemorându-se 141 de ani de la moartea Crăişorului Munţilor. Cu acest prilej, mormântul său va deveni loc de pelerinaj, ceremonial religios şi depuneri de coroane. Iar pentru că de la un eveniment de o asemenea amploare nu pot lipsi oamenii politici, la Sebările Naţionale sunt aşteptaţi să ia parte atât reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene hunedorene, cât şi lideri ai partidelor politice de la putere şi din Opoziţie, parlamentari şi miniştri. Un spectacol folcloric cu nume cunoscute din muzica populară, dar şi  obişnuitele tarabe cu mici, bere şi diverse alte mărfuri vor întregi atmosfera unui eveniment care nu şi-a pierdut importanţa de-a lungul anilor.

În marş de la Vidra, la Ţebea

Serbările Naţionale” de la Ţebea au fost precedate, pe tot parcursul acestei săptămâni, de un şir de acţiuni de comemorare a lui Avram Iancu, desfăşurate atât în judeţul Hunedoara, cât şi în Alba. Acestea au fost în incluse în „Marşul Naţional al lui Avram Iancu”. Obiectivul acestui eveniment aflat la a treia ediţie este de a marca în memoria colectivă valoarea istorică a drumului parcurs de Avram Iancu de la Vidra, judeţul Alba (locul naşterii Crăişorului) până la Ţebea (unde a fost înmormântat), drum care a schimbat istoria neamului românesc.

Advertisement

Din 9 septembrie, începând de la Vidra, judeţul Alba, marşul a parcurs mai multe localităţi care au o legătură cu viaţa Crăişorului. Astfel, la statuile sau busturile lui Avram Iancu din Câmpeni, Abrud (Alba), Buceş şi Mihăileni au avut loc slujbe de pomenire, privegheri ori comemorări. Convoiul de participanţi la marş va ajunge mâine, 14 septembrie, la destinaţie, în satul Ţebea, comuna Baia de Criş, unde, se va face de gardă, până în dimineaţa zilei următoare, la mormântul lui Avram Iancu.

Coroane, slujbă şi spectacol

Ceremonialul public din cadrul „Serbărilor Naţionale” de la Ţebea de duminică, 15 septembrie, va avea loc în Complexul Istoric din localitate şi va începe la ora 11:00. Atunci, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la monumentele eroilor, înmormântaţi aproape de gorunul lui Horea, urmată de o slujbă de pomenire şi evocarea personalităţii lui Avram Iancu. La ceremonial şi-au anunţat participarea mai mulţi oameni politici, parlamentari de Hunedoara, miniştri sau lideri de partid, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţului Hunedoara.

După ceremonialul religios şi depunerile de coroane, participanţii sunt aşteptaţi pe platoul de la Ţebea pentru a lua parte la un spectacol folcloric, dar şi pentru a cumpăra din mărfurile vândute de comercianţii ce vor împânzi zona.

Pe scena unde va avea loc spectacolul folcloric vor urca cunoscuţi interpreţi de muzică populară cum ar fi Veta Biriş, Mariana Deac, Ionuţ Fulea, Cristian Fodor, Mariana Anghel, dar şi Grupul Vocal „Obârşia”, precum şi trioul condus de Pera Burz. Acompaniamentul va fi realizat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva, iar spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

S-au izbit cu mașina de un copac

Publicat

pe

Redactat de

Un tânăr de 22 de ani, din municipiul Hunedoara, este cercetat de polițiști după ce a fost implicat într-un eveniment rutier cu victime.

Evenimentul rutier a avut loc aseară, 01 noiembrie a.c., în jurul orei 22.00, pe un bulevard din municipiul Hunedoara.

Din primele verificări a reieșit că șoferul de 22 de ani nu ar fi adaptat viteza, ar fi pierdut controlul autoturismului, ar fi părăsit partea carosabilă și ar fi intrat într-un copac.

În urma celor întâmplate a rezultat rănirea unui tânăr de 19 ani, pasager pe locul din dreapta-față al autoturismului.

Acesta a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Polițiștii continuă verificările, în ambele cauze prezentate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volan sub influența băuturilor alcoolice

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii au depistat în trafic, în cursul nopții trecute, în jurul orei 01:00, un bărbat de 44 de ani, bănuit că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

Conducătorul auto, domiciliat în orașul Simeria, a fost depistat în municipiul Deva, pe Calea Zarandului.

Acesta a fost supus testării cu aparatul alcooltest, care a indicat o valoare de 0,95 mg/l, alcool pur în aerul expirat.

Șoferul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de mostre biologice, pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul de 44 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcul Național Retezat: Un colț de rai cu 80 de lacuri alpine și biodiversitate unică

Publicat

pe

Redactat de

Parcul Național Retezat, situat în vestul Carpaților Meridionali, se întinde pe o vastă zonă montană, cu altitudini ce variază între 794 și 2509 metri (vârful Peleaga), acoperind aproape întreaga masivului Retezat-Godeanu și o porțiune din Munții Ţarcu. Această arie naturală protejată impresionează prin peisajul său variat și diversitatea formelor de relief, fiind un adevărat colț de rai pentru iubitorii naturii.

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale Parcului Național Retezat este prezența celor 80 de lacuri alpine de origine glaciară, dintre care 54 sunt lacuri permanente. Aceste lacuri reprezintă aproximativ 38% din totalul lacurilor glaciare din România, iar zona este cunoscută sub denumirea „Tărâmul cu Ochi Albaştri” datorită apei cristalline care le caracterizează.

Parcul se mândrește cu o combinație rară de habitate naturale, incluzând păduri de fag, molidișuri, pajiști alpine, mlaștini de turbă, lacuri și pâraie montane. De asemenea, o atracție specială o reprezintă populația de zâmbru (Pinus cembra L.), considerată cea mai reprezentativă din România. Acesta este un arbore conifer cu cinci ace și conuri care produc semințe comestibile, fiind un simbol al biodiversității locale.

Parcul Național Retezat este administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva și face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un loc esențial pentru conservarea biodiversității și promovarea turismului sustenabil.

FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

Citeste mai mult ...

Actualitate