Actualitate
„Kitsch-ul în habitatul urban” – work-shop pentru elevii din Petroşani
Acţiune de tradiţie
Artistul plastic Robert Hummel le-a vorbit copiilor despre cum să recunoască „urâtul” din spaţiu public
Peştele de sticlă, mileul de pe televizor, emisiunile tv, bibelourile ori tablourile colorate, dar şi muzica, toate au fost subiect de dezbatere cu elevii de şcoală.
Acţiunea a purtat numele „Kitsch-ul în habitatul urban” şi a fost iniţiată de artistul plastic Robert Hummel, la şcoala pe care o conduce.
Despre „artă foarte proastă”
Unii ştiu noţiunea de kitsch, alţii ştiu ce e urât şi alţii cred că e frumos, dar despre toate acestea au avut păreri. Totul a fost pus la cale de artistul Robert Hummel, iar copiii şi-au dat şi ei cu părerea.„Kitsch-urile sunt nişte opere de artă făcute prost, nu sunt elegante, pot fi bădărane. Vă dau ca exemplu manelele, care nu sunt cea mai plăcută muzică, sau „făcăturile”. De exemplu, operele cunoscute de artă, care sunt reproduse de alţii şi le vând ca şi cum ar fi originale”, a apreciat ca o definiţie, un băiat. Alţii s-au referit la obiectele urâte din jurul nostru. „Eu, din câte ştiu, susţin că kitsch-urile sunt nişte obiecte foarte urâte, care provin dintr-o zonă a artei foarte proastă, aşa cum sunt bibelourile. Unele pot fi foarte kitsc-oase”, a precizat o fetiţă.
Asta, în timp ce alţii nu prea ştiu definiţia, dar îşi explică în felul lor urâtul. „Sunt nişte obiecte care pot fi folosite ca şi decoruri. Nu ştiu cum sunt, dar cred că aşa ca bibelourile”, a precizat, puţin derutată, o altă fetiţă.
„Copiii trebuie să recepteze arta, nu non-arta”
Tocmai pentru că generaţia tânără trebuie educată, profesorul de arte plastice s-a gândit la astfel de întâlniri, în care să le explice copiilor ce e kitsch şi ce e artă, fie ea şi decorativă. „Întâlnirea noastră este un work-shop, care a devenit o tradiţie a casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani, pe care o realizăm în colaborare cu şcoala. Vorbim despre kitsch, care este o problematică ce ne preocupă pe toţi, în măsura în care a început să răzbată în spaţiul public, este o chestiune de interes a fiecărui cetăţean şi noi ne dorim să formăm un public receptor al artei adevărate şi nu a kitsch-ului. De aceea, participanţii sunt elevi, iar noi în clasa a V-a studiem o astfel de temă. Copilul de mic trebuie format pe partea artisticăşi nu non-arte”, a precizat Robert Hummel, director la Şcoala Gimnazială „Avram Stanca” din Petroşani.
La dezbaterea pe această temă, cei mici au dat ca exemple de kitsch chiar şi o emisiune TV din prime-time, iar ca protagonişti reprezentativi au fost enumeraţi Oana Zăvoranu sau Silviu Prigoană.
Actualitate
Accident rutier în municipiul Lupeni
Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată în data de 02 decembrie, în jurul orei 20.00, despre faptul că pe strada Bucura din localitate a avut loc un accident rutier.
Din primele verificări, echipa operativă deplasată la fața locului a stabilit că un șofer de 40 de ani, din municipiul Lupeni, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, ar fi derapat și ar fi intrat pe contrasens.
Autoturismul a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de un bărbat de 37 de ani, care circula pe sensul opus de mers.
În urma impactului, ambii conducători auto au suferit leziuni, fiind transportați la Spitalul Municipal Lupeni, pentru îngrijiri medicale de specialitate.
Cei doi șoferi au fost testați în vederea stabilirii unui eventual consum de alcool sau substanțe interzise.
Polițiștii continuă verificările.
Actualitate
Doar un punct pentru echipele hunedorene din Liga 3
Dacă în runda precedentă cele două echipe hunedorene din Liga 3, Jiul Petroșani și Minerul Lupeni, au câștigat, simultan, meciurile pe care le-au avut, în etapa a XIV-a lucrurile nu au mai stat așa. Mai exact, echipele hunedorene au obținut doar o remiză.
Înfrângere acasă
În seria 8 Jiul Petroșani venea după trei victorii consecutive, lucru care a adus trupa din Vale la două puncte de play-off, și a primit vizita ocupantei poziției secunde, ACSO Filiași. Seria succeselor petroșănene a fost întreruptă de doljeni, care s-au impus, cu 2-0, în meciul disputat pe stadionul „Petre Libradi”, ambele goluri fiind înscrise în partea secundă, de Daniel Rogoveanu, în minutele 51 și 72, prima reușită a atacantului de la Filiași fiind din penalty. În urma acestui rezultat cei de la ACSO Filiași, cu 26 de puncte, și-au consolidat poziția a doua, iar Jiul (17 puncte), deși rămâne pe cinci, s-a îndepărat la cinci puncte de poziția a patra, ultima care duce în play-off. Pe patru, cu 22 de puncte, sunt cei de la Vulturii Fărcășești, care s-au impus, cu 3-1, în deplasarea de la Gilortul Târgu Cărbunești, a șaptea clasată, cu 14 puncte și golaveraj – 11. lideri neînvinși, cu 36 de puncte, rămân cei de la SCM Râmnicu Vîlcea, care, calificați deja în play-off, au trecut, pe teren propriu, cu 1-0, într-un derby județean, de Viitorul Dăești, locul al optulea, cu 14 puncte și golaveraj – 14. Pe ultima treaptă a podiumului, cu 24 de puncte, se mențin cei de la Unirea Bascov, după victoria de pe teren propriu, cu 4-1, în fața „lanternei roșii”, Sparta Horezu (9 puncte), echipa din Vâlcea, deși mai sunt de jucat patru etape din sezonul regular, urmând a evolua, cu certitudine, în play-out. În fine, a șasea clasată, Speed Bradu, la un punct în spatele Jiului, a remizat, scor 2-2, pe terenul echipei de pe penultimul loc, Aro Câmpulung (11 puncte). Etapa viitoare, ultima care se va disputa în acest an, Jiul Petroșani va juca pe terenul ultimei clasate, Sparta Horezu, celelalte meciuri ale rundei a XV-a fiind Unirea Bascov – Aro Câmpulung, ACSO Filiași – Gilortul Târgu Cărbunești, Viitorul Dăești – Speed Bradu și Vulturii Fărcășești – SCM Râmnicu Vâlcea.
Egal pe terenul ultimei clasate
În seria 9, Minerul Lupeni, ocupanta poziției secunde înaintea desfășurării etapei a XIV-a, a jucat pe terenul ultimei clasate, Avântul Periam. În acest meci cei de la Lupeni au reușit doar o remiză, scor 1-1, după ce au deschis scorul, în minutul 58, prin Adrian Bedea, egalarea survenind în urma autogolului lui Dragoș Vlad, din minutul 78. În urma acestui rezultat, timișenii, cu 7 puncte, rămând pe ultimul loc, iar Lupeniul, cu 24 de puncte, coboară pe poziția a patra, având un avans de două „lungimi” față de următoarea clasată, Poli Timișoara, cei din județul vecin învingând, clar, acasă, cu 3-0, liderul, CSC Peciu Nou (27 de puncte). Celelalte două locuri de pe podium sunt ocupate de echipe care au, fiecare, 26 de puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj. Pe doi, cu + 7, a urcat CSC Ghiroda, în urma victoriei, de pe teren propriu, cu scorul de 2-0, în fața celor de la Lotus Felix (locul 7, cu 16 puncte și golaveraj – 5). Pe trei, cu golaveraj +3, au trecut cei de la Progresul Pecica, după succesul, cu 2-1, de pe terenul penultimei clasate, Timișul Șag, care rămâne cu 13 puncte. În fine, a șasea clasată, Viitorul Arad (19 puncte), a remizat, 1-1, acasă, cu formația de pe opt, Gloria Cermei, care are 16 puncte și golaveraj – 9. În ultima rundă din acest an Minerul Lupeni va juca tot în deplasare, în derby-ul etapei, la Progresul Pecica. Celelalte meciuri programate în etapa a XV-a a sezonului regular sunt CSC Peciu Nou – Viitorul Arad, Gloria Cermei – CSC Ghiroda, Lotus Felix – Timișul Șag și Poli Timișoara – Avântul Periam.
Actualitate
Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual
Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.
Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.
Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.
Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.
Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00