Social
Peste 10.000 de hunedoreni au cerut subvenţii pentru încălzire
Ajutor pentru plata facturilor în această iarnă
Încă din luna noiembrie a anului trecut, hunedorenii cu venituri mici au început să solicite administraţiilor locale, subvenţii pentru încălzire. Acestea vor fi alocate pentru o perioadă de cinci luni, adică până în luna martie a acestui an, iar valoarea lor diferă în funcţie de tipul de încălzire, respectiv gaze naturale, lemne, energie electrică sau termică.
Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) până la sfârşitul lunii decembrie un număr de 10.176 de beneficiari au depus cereri pentru subvenţile de încălzire, mai puţin decât în 2013, când peste 13.000 de hunedoreni nevoiaşi au solicitat acest drept.
Ajutoarele la lemne au fost achitate
Ca şi în anii trecuţi, cei mai mulţi hunedoreni au solicitat sprijin pentru achitarea facturilor pentru gaz metan, respectiv un număr de 5.037, iar având în vedere că iarna 2013-2014 este prima în care statul acordă subvenţii pentru energia electrică folosită la încălzirea locuinţelor, în judeţ vor fi acordate un număr de 575 de astfel de ajutoare. Potrivit datelor furnizate de administraţiile locale, în această iarnă, un număr de doar 786 de hunedoreni au solicitat ajutorul pentru a achita facturile la sistemul termic centralizat, o cifră mult mai mică decât în iarna trecută când au fost subvenţionate un număr de peste 2.000 de astfel de documente. Singurii beneficiari ai ajutoarelor de încălzire care au primit banii până în prezent sunt cei ce folosesc masa lemnoasă pentru a-şi încălzi gospodăriile. „Până acum am efectuat plăţile pentru un număr de 3.778 de beneficiari care au solicitat subvenţie pentru lemne. Dintre acestea, cele mai multe solicitări au venit din municipiul Brad, respectiv 263, multe am avut şi în comuna Crişcior, adică 137. La polul opus se află comuna Burjuc cu doar două astfel de solicitări de ajutoare. Astfel, pentru cele cinci luni pentru care se oferă subvenţiile, am acordat un ajutor în valoare de aproape 700.000 de lei”, a precizat directorul AJPIS Hunedoara, Octavian Băgescu.
În perioada următoare vor fi începute plăţile şi pentru celelalte forme de încălzire.
Actualitate
„Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”: Programe artistice și ateliere tematice în centrele din subordinea DGASPC Hunedoara
“Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, celebrată astăzi, 3 decembrie, va fi marcată în centrele din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara, prin rograme artistice și ateliere tematice.
În fiecare an, la data de 3 decembrie, este marcată “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”, în semn de solidaritate cu acestea. În 2024, DGASPC Hunedoara, împreună cu beneficiarii centrelor rezidențiale și de zi pentru persoane adulte cu dizabilități din subordinea instituției, alături de reprezentanți ai unor instituțiilor publice și private, vor marca această zi ca un nou prilej de conștientizare a problematicii persoanelor cu dizabilități.
„Toți diferiți, toți egali”
Potrivit reprezentanților instituției, această zi va fi marcată de către DGASPC Hunedoara în toate serviciile de tip rezidențial pentru copii și persoane adulte cu dizabilități, prin organizarea de programe artistice dedicate acestui eveniment ce se vor desfășura cu participarea tuturor beneficiarilor, ateliere de lucru manual cu tematică de Crăciun și mese festive.
“Agenda evenimentelor dedicate acestei zile va debuta la cele trei centre din Păclișa sub tema “Toți diferiți, toți egali”. Vor fi organizate ateliere de lucru manual si desen pentru beneficiari sub denumirea ”Poveștile noastre” și va fi realizat un ”Copac al dorințelor” cu lucrări personale. Apoi în cadrul atelierelor de muzică beneficiarii își vor exprima emoțiile prin cântec într-un mic spectacol de colinde, cântece patriotice și iarnă. Agenda continuă la cele două centre din Brad, ocazie cu care beneficiarii mai tineri îi vor vizita pe cei mai în etate. Va fi organizată o tombolă aniversară pentru toți participanții iar apoi un grup de măicuțe de la Mănăstirea Crișan vor susține un program de colinde. Ziua se va încheia cu un program artistic susținut de tineri artiști instrumentali din localitate. Acțiunile vor continua la centrul din Geoagiu cu vizita elevilor de la Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza și a preotului local. Vor fi prezenți în vizită și beneficiari din cadrul Locuințelor Protejate pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Orăștie. Aceștia din urmă își vor încheia ziua vizitând Târgul de Crăciun din Orăștie. Evenimentele dedicate acestei zile se vor încheia la centrul din Brănișca prin acțiunea Asociației Inimi Generoase. Vor fi donate beneficiarilor dulciuri și lucrări, realizate de copii la atelierul meșteșugăresc al asociației, constând în brăduți și felicitări. Acțiunea se va încheia cu colindele și urările copiilor”, au informat reprezentanții DGASPC Hunedoara.
Aproape 20.000 de adulți și peste 1.300 de copii cu dizabilități
Situația statistică la nivelul DGASPC Hunedoara indica, la sfârșitul trimestrului al treilea al anului 2024, un număr de 19.911 persoane adulte cu dizabilități neinstituționalizate și 1.375 copii cu dizabilități, persoane care beneficiază de drepturile și facilitățile prevăzute de Legea nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare. Tot la această dată, în sistemul de protecție al DGASPC Hunedoara, beneficiau de servicii de găzduire și îngrijire 344 persoane adulte cu dizabilități.
“DGASPC Hunedoara urează tuturor celor care sărbătoresc „Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” multă sănătate şi linişte sufletească!”, a transmis Geanina Marina Ianc, director general la DGASPC Hunedoara.
Actualitate
60 de copii din Deva, cu părinți plecați la muncă în străinătate, monitorizați de asistenții sociali
Un număr de 60 de elevi și preșcolari, cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care au părinți plecați la muncă în străinătate, au fost monitorizați, anul acesta, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.
Dintre aceștia, mai mult de 80 la sută se află în grija unui singur părinte (mama – în 63 la sută dintre cazuri) și aproape o cincime, în îngrijirea bunicilor, fraților și surorilor mai mari, a mătușilor sau a altor rude.
Direcția de Asistență Socială Deva a solicitat unităților de învățământ preuniversitar din municipiul Deva date și informații cu privire la copiii care au părinți plecați la muncă în străinătate, dar și la cei care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate, alături de părinți, mai mare de un an.
„Informațiile sunt necesare în vederea monitorizării modului de creștere și îngrijire a copiilor pe perioada absenței părinților, precum și a serviciilor sociale de care copiii pot beneficia”, arată reprezentanții DAS Deva.
Potrivit legii, școlile și grădinițele au la dispoziție 15 zile pentru a transmite DAS Deva datele și informațiile solicitate.
„Concret, în perioada monitorizării, asistenții sociali vor efectua vizite periodice la domiciliul copiilor și vor urmări în mod deosebit evoluția acestora și adaptarea la noul mod de viață, modul în care sunt îngrijiți, starea fizică, performanțele școlare, dar și grupul de prieteni și anturajul fiecărui copil. De asemenea, copiii vor putea beneficia de programe gratuite de consiliere psihologică, dacă, în urma evaluării, se constată că starea emoțională a acestora este afectată”, mai arată reprezentanții DAS Deva.
Conform cifrelor raportate de unitățile de învățământ, în anul școlar trecut numărul copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate a scăzut cu 20% față de anul școlar 2022 – 2023.
Actualitate
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgență în sumă totală de 1.789.520 lei pentru sprijinirea a 430 familii și persoane singure, care fie se află în situații de necesitate cauzate de incendii, fenomene meteorologice severe, fie în situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creșterea riscului de excluziune socială.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, suma de 1.079.400 lei a fost alocată pentru 271 familii și persoane singure care se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială, din județele: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.
De asemenea, 208.500 lei au fost alocați pentru 33 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de incendii, din județele: Alba, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș Severin, Constanța, Covasna, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Olt, Suceava, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și Vrancea; iar 501.620 lei pentru 126 familii și persoane singure aflate în situații de necesitate cauzate de fenomene meteorologice severe produse în acest an. Aceste persoane, afectate de fenomenele meteorologice extreme, sunt din județele: Bistrița Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Maramureș, Neamț și Prahova.
“Continuăm să monitorizăm, cu ajutorul autorităților locale, situația persoanelor care din diferite motive ajung în situații extreme și să le sprijinim pentru a depăși aceste etape de viață. În anul 2024 am acordat ajutoare de urgență în sumă totală de 164.147.036 lei, din care suma de 156.300.000 lei a fost alocată pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure afectate de fenomene meteorologice deosebite produse în luna septembrie 2024”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Suma necesară pentru plata ajutoarelor de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00