Actualitate
Ploaia a făcut ravagii
Două drumuri blocate în judeţul Hunedoara din cauza alunecărilor de teren
La nivelul judeţului Hunedoara, în cursul zilei de ieri s-a intervenit pentru deblocarea căilor rutiere pe două tronsoane de drum. Asta după ce alunecările de teren, din cauza ploilor abundente, au blocat drumul spre staţiunea Râuşor, iar fundaţia celui ce leagă Petroşaniul de Jieţ a luat-o la vale.
Hidrologii au emis o avertizare de cod galben valabilă până astăzi la ora 14:00, pe unii afluenţi ai râului Mureş din judeţul Hunedoara. De altfel, până ieri seară a fost în vigoare o avertizare hidrologică de cod potrocaliu pentru Jiul Superior, Jiul Mijlociu şi unii afluenţi ai acestora.
Staţiunea Râuşor, izolată trei ore
Accesul spre staţiunea Râuşor, din Munţii Retezat, a fost ieri blocată vreme de trei ore după ce, din cauza ploilor, drumul a fost blocat de o alunecare de teren. Incidentul s-a produs în apropierea Mănăstirii Colţ, într-o zonă în care valea este destul de îngustă. Pentru deblocarea drumului au intervenit cu un utilaj autorităţile locale din comuna Râu de Mori. „Din cauza ploii care a curs toată noaptea, a fost destul de mare cantitatea de apă pe versanţi, iar într-o zonă extrem de îngustă, viitura de pe versanţi a blocat drumul care duce la staţiunea Râuşor pe o porţiune de 20 – 30 de metri. Câţiva turişti care doreau să coboare din staţiune au fost nevoiţi să aştepte mai multe ore degajarea drumului însă acum (n.r. – ieri) se circulă cât de cât normal, dar pe un singur sens de mers”, a precizat şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Acesta a mai precizat că în Masivul Retezat plouă de joi cu mici intermitenţe, iar de duminică încontinuu, iar pe alocuri Valea Râuşorului a inundat porţiuni de drum.
Drumul de acces spre staţiunea Râuşor a fost blocat din cauza unei alunecări de teren
Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite deplasările pe trasee deoarece pe creste este încă zăpadă îmbibată cu apă, care poate oricând să plece la vale.
Terasamentul drumului Petroşani – Voineasa s-a prăbuşit
Ploile torențiale din ultima vreme au înmuiat solul și o parte din malul unui drum național ce leagă Petroșaniul de Jieț este pe punctul de a se surpa. Drumarii spun că există oricând această posibilitate, date fiind craterele mari ce s-au format sub calea de rulare a mașinilor. Responsabilii au venit imediat la fața locului, iar, ieri, la prânz, și-au luat măsuri de siguranță. „La prima verificare, am constatat că există o alunecare de teren pe sub drum, efectiv, pe sub placa de beton, destul de mare, cât am putut noi să vedem de la suprafață. Observăm că dealul a plecat, suntem aici cu poliția, ISU și am informat la Districtul de drumuri la Craiova. Măsura este, în prima fază, să limităm accesul traficului greu, urmând ca, în funcție de analiza pe care o fac specialiștii de la Târgu Jiu, cred că vom închide drumul, pe o perioadă atât cât va fi nevoie”, a spus Ioan Tudor, șef de Secție la Drumurile Naționale. Primarul din Petrila, de care aparține acest tronson de drum spune că au fost semnalate alunecări încă din week-endul care a trecut și că acum situația este mult mai gravă.
DN 7A între Petroşani şi Jieţ a fost afectat de prăbuşirea terasamentului şi este închis temporar
„Am fost sesizat cu 4 zile în urmă, despre o alunecare de teren în zona Petrila Sud, în DN 7A. Am verificat, nu era pericol la momentul respectiv, alunecarea, însă, s-a accentuat. Am trimis poliția locală și interzicem deocamdată, circulația pe zona respectivă”, a precizat Ilie Păducel, primar Petrila.
Raluca Polmolea
Diana Mitrache
Actualitate
Hunedoara găzduiește etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică
În acest sfârșit de săptămână, Hunedoara devine un centru al inovației și creativității tehnologice, găzduind etapa preliminară a unei competiții naționale de robotică. Evenimentul se desfășoară sâmbătă și duminică, 11-12 ianuarie, în Sala de Sport a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” și reunește 18 echipe de robotică din 10 județe ale țării, reprezentând școli din vestul și sudul României.
Programul competiției
Evenimentul începe în ambele zile la ora 11:00, iar meciurile propriu-zise se vor desfășura după următorul program:
12:00 – 13:30: prima sesiune de meciuri;
14:30 – 16:45: a doua sesiune de meciuri.
Publicul are acces gratuit, fiind invitat să participe și să susțină echipele tinere în această competiție captivantă.
Organizatori locali și spirit de echipă
Competiția este organizată de echipele de robotică din Hunedoara, RavenTech HD și RobotX Hunedoara, care joacă un rol esențial în promovarea educației STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) în rândul elevilor din comunitate.
Această etapă preliminară este o oportunitate de a celebra inovația, pasiunea pentru tehnologie și spiritul de echipă, oferindu-le participanților șansa de a se califica pentru etapele superioare ale competiției naționale.
Hunedoara își reconfirmă astfel statutul de oraș implicat în educația de excelență și în dezvoltarea competențelor tehnice ale tinerei generații.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Colectare gratuită a brazilor de Crăciun în Deva: O inițiativă pentru un oraș mai curat și mai verde
Primăria Municipiului Deva, prin Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPIGM), a demarat colectarea gratuită a brazilor de Crăciun de la locuitorii orașului. Scopul acestei inițiative este gestionarea responsabilă a deșeurilor și transformarea pomilor de iarnă în compost, o soluție ecologică ce contribuie la protejarea mediului.
Cum se realizează colectarea?
Pentru o desfășurare eficientă, cetățenii sunt invitați să depoziteze brazii după cum urmează:
În zonele de blocuri: Brazii pot fi lăsați lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere.
În zonele de case: Locuitorii sunt rugați să plaseze pomii în fața locuinței și să trimită un mesaj la numărul de telefon 0721472118, indicând adresa exactă (strada și numărul casei).
Programul de colectare
Colectarea se efectuează de luni până sâmbătă, iar locuitorii sunt încurajați să respecte indicațiile pentru a evita deteriorarea spațiilor verzi, a trotuarelor sau a căilor de acces.
Beneficiile inițiativei
După colectare, brazii sunt transformați în compost, o soluție prietenoasă cu mediul, care sprijină reciclarea naturală și promovează sustenabilitatea.
Primăria Deva mulțumește cetățenilor pentru sprijinul acordat acestui proiect și pentru implicarea activă în menținerea orașului curat și responsabil față de natură.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Accident pe trecerea de pietoni. O femeie și un minor au fost răniți
Astăzi, în jurul orei 7:50, Poliția Orașului Petrila fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier.
Din primele cercetări, se pare că un bărbat în vârstă de 53 de ani, din municipiul Petroșani, care conducea un autoturism pe strada Republicii, din Petrila, nu ar fi acordat prioritate unei femei în vârstă de 27 de ani, din Petrila și unui minor în vârstă de 9 ani, care erau angajați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea celor doi pietoni, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Licitația pentru întreținerea drumurilor județene, contestată fără succes
-
Actualitatecu o zi in urma
Cod galben de vânt și viscol la munte
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenție, șoferi! Lucrări de montare parapet median pe A1 Sibiu -Deva. Se circulă cu restricții
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Râs căzut într-o fântână, în Masivul Parâng, salvat de salvamontiști
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Hunedorenii pot achita taxele și impozitele locale: Opțiuni extinse de plată, inclusiv online
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Protest la Penitenciarul Deva, vineri, față de Ordonanța „Trenuleț”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo – Cod galben de vânt puternic în Munții Apuseni și în Carpații Orientali
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noutăți din tabăra Corvinului