Nu mai puțin de 15 comune, din județul Hunedoara, nu au în prezent un medic de familie. Conform datelor statistice, peste 13.000 de hunedoreni sunt puși pe drumuri atunci când au o problemă de sănătate, fiind nevoiți să apeleze la medicii de familie din alte localiăți decât cele de domiciliu. Problema este una destul de stringentă, având în vedere că sunt multe localități, din mediul rural, aflate în zone de munte, unde în general accesul este unul dificil. În aceste cazuri este aproape imposibil pentru unii dintre vârstnici să ajungă la un medic de familie care să îi mai aline durerile. Situația este una reală, pe care autoritățile o cunosc foarte bine, la fel cum cunosc și ce ar trebui făcut pentru ca tinerii absolvenți de medicină să fie atrași aici. Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Adrian David, spune că nici viitorul nu arată prea bine la acest capitol, mai ales că mai mulți medici de familie urmează să fie pensionați.
În județul Hunedoara, actul medical primar se desfășoară destul de greoi, mai ales în cele 15 comune în care nu există niciun medic de familie. Este vorba despre Bănița (1.285 de locuitori), Bătrâna (124 de locuitori), Bulzeștii de Sus (273 de locuitori), Bunila (340 de locuitori), Burjuc (790 de locuitori), Cerbăl (444 de locuitori), Lăpugiu de Sus (1.397 de locuitori), Lelese (387 de locuitori), Lunca Cernii de Jos (885 de locuitori), Luncoiu de Jos (1.753 de locuitori), Mărtinești (1.007 de locuitori), Turdaș (2.113 de locuitori), Vorța (769 de locuitori), Tomești (340 de locuitori) și Zam (1.555 de locuitori). În total, este vorba despre 13.362 de hunedoreni, care sunt nevoiți să parcurgă poate zeci de kilometri până la un dispensar din alte localități.
Adrian David: „Este nevoie de implicarea tuturor (…)”
Soluții ar fi pentru ca mai mulți medici de familie să profeseze în aceste comune, dar și în orașele și municipiile în care, în curând, o mare parte dintre medici urmează să fie pensionați.
„Una dintre cele mai stringente probleme pe care o avem în județul Hunedoara este lipsa medicilor de familie. În general, problemele sunt în mediul rural, dar avem și exemple în mediul urban. Spre exemplu, în municipiul Deva, care are peste 30 de medici de familie, însă, în următorii 5 ani, peste 20 dintre ei se vor pensiona. Din păcate, se pare că, această specializare nu este foarte atractivă pentru absolvenții de medicină, care preferă să își aleagă alte specializări. Astfel că, aceasta este una dintre marile probleme pe care Casa de Asigurări de Sănătate, autoritățile locale și județene trebuie să o rezolve. Am avut o întâlnire săptămâna aceasta cu prefectul județului Hunedoara, domnul Călin Marian, pe această temă, după ce săptămâna trecută am avut alte întâlniri și cu reprezentanții Colegiului Medicilor din județ. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a putea rezolva problema lipsei medicilor de familie. Pe de-o parte, este nevoie de sprrijinul primarilor, care să îi ajute cu o parte din cheltuieli. De asemenea, pot să le fie oferite și locuri de cazare, un loc unde să își desfășoare activitatea în condiții optime. Trebuie să popularizăm mai bine beneficiile pe care le putem oferi și pe care absolvenții de medicină să fie atrași să vină în județul nostru. Dacă nu ne implicăm acum, situația ar putea fi dramatică în următorii ani”, a declarat Adrian Nicolae David, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara.