Deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak a depus, săptămâna aceasta, un amendament pentru a face posibilă încheierea contractelor de credit pentru consumatori și la domiciliul clienţilor sau direct online. În varianta de acum, legea nu permite acest lucru, făcând ca în contextual epidemiologic actual incheierea/distribuirea contractelor de credit să se situeaze într-o zona gri din punct de vedere legislativ.
Deputatul UCRR, Iulius Marian Firczak este de părere că flexibilizarea procedurilor de creditare înseamnă nu doar economie majoră de timp, dar şi de bani. Digitalizarea şi delocalizarea acestor proceduri se traduc într-un timp redus semnificativ pentru acordarea unui credit, iar creşterea concurenţei în piaţa va însemna servicii mai bune la costuri mai mici. „Având în vedere că de aproape un an suntem în pandemie și trebuie să adaptăm toate activitățile la actuala realitate, a fost necesară modificarea modului de încheiere a contractelor de creditare. Practic, nu doar pandemia ne forțează să facem lucrul acesta, ci și legislația europeană. Am găsit un moment prielnic pe un proiect de Ordonanță de Urgență să fac această modificare și, bineînțeles, colegii din comisie m-au susținut și de săptămâna aceasta putem spune că procedurile care sunt astăzi, de încheiere a contractelor de credit la domiciliul clientului, la cererea clientului sau în centre comerciale unde sunt spații special amenajate, pe lângă sediile companiilor d ecreditare se pot încheia contracte de credit. Practic, prin acest amendament nu am făcut altceva decât să legalizăm practicile de încheiere a contractelor de credit care au apărut din cauza evoluției tehnologice, a digitalizării și, implicit, a pandemiei pe care cu toții o traversăm”, a declarat Iulius Marian Firczak, deputat din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
Economie de timp și bani
Deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Firczak, spune că există o serie de avantaje o dată cu implementarea acestui model. „Avantajele sunt cel puțin două, și anume economia de timp, practic încheierea contractelor online sau deplasarea la domiciliul clientului, acesta câștigă timp. De asemenea, cred că pe termen mediu, și nu putem vorbi și de un câștig financiar, pentru că o relaxare a modului în care se încheie contractele de credit, permite o concurență mai acerbă în viață, pentru că vor apărea mai mulți jucători, vor putea să concureze mai mulți jucători și, implicit, și costurile de creditare vor scădea. Practic, clientul va putea să acceseze credite mai ieftine”, a mai precizat deputatul Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Iulius Marian Firczak.