Situația de la Complexul Energetic Hunedoara este din ce în ce mai complicată, mai ales în contextul în care luptele sunt și politice. Atacurile sunt din ce în ce mai dure, iar uneori declarațiile sunt trunchiate ori analizate doar dintr-o singură perspectivă. Așa cum a fost și în cazul primarului municipiului Deva, Florin Oancea, în ceea ce privește declarațiile pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune.
O parte dintre mineri și dintre cei care sunt implicați acum în acest protest al ortacilor, nemulțumiți de faptul că nu le-au fost plătite salariile la timp (15 februarie), motiv pentru care nici Termocentrala Mintia nu mai funcționează, iar peste 4.000 de apartamente și câteva zeci de instituții publice din reședința de județ nu mai beneficiază de apă caldă și căldură zilele acestea, „au luat foc” atunci când primarul a făcut unele afirmații. Aceștia s-au simți jigniți de edilul-șef al Devei. Cu toate acestea, primarul Florin Oancea nu a făcut altceva decât să spună purul adevăr. Primăria municipiului Deva a plătit întotdeauna integral, la timp și întotdeauna subvenția la energia termică, ba mai mult, primarul mai spune că a achitat și în avans banii pe care primăria trebuia să îi plătească Complexului Energetic Hunedoara pentru transportul cărbunelui din Valea Jiului la Termocentrala Mintia. În anul 2020, Primăria Deva a plătit, în total, Complexului Energetic Hunedoara suma de 3.875.072,17 lei, reprezentând subvențiile privind acoperirea diferenței de preț la energia termică livrată populației. De asemenea, vineri, în 5 februarie 2021, Primăria Deva a plătit Complexului Energetic Hunedoara suma de 477.025,29 lei, reprezentând subvenții privind acoperirea diferenței de preț la energia termică livrată populației în luna ianuarie 2021. Cu alte cuvinte, Primăria Deva şi-a plătit toate obligaţiile contractuale şi astăzi un sfert de oraş tremură de frig, iar şcolile au trecut în online fiindcă nu a fost livrat cărbune la Mintia. Practic, Florin Oancea spune că nu își dorește decât ca și CEH și minerii să își respecte partea lor de contract, așa cum face și el.
„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile. Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine. Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi. Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune de televiziune difuzată vineri pe un post local de televiziune.