Minsterul Educației oferă o nouă șansă elevilor de clasele I-VIII, care au rămas corigenți, au media neîncheiată sau nu au avut posibilitatea de a studia online, pentru că nu au beneficiat de dispozitive cu ajutorul cărora să participe la aceste cursuri. Mai exact, este vorba despre Pogramul național „Școala după școală”, iar activitățile acestea vor demara în data de 8 martie, la o lună după ce a început școala și cu elevi în bănci.
„Ministerul Educației a transmis un grup țintă estimativ pe care fiecare județ va tinde să îl atingă. La nivelul județului Hunedoara avem un total de 2.952 de locuri, defalcate pe fiecare clasă, începând de la clasa întâi, până la clasa a VIII-a. Elevii care vor fi eligibili în cadrul acestui proiect sunt cei care au avut anumite eșeucuri școlare, respectiv au rămas cu situația neîncheiată în primul semestru și/sau corigenți sau nu au avut dispozitive pentru a beneficia de un învățământ online de calitate. În acest moment, așteptăm ca în unitățile de învățământ să se centralizeze solicitările părinților. Există și un calendar care spune că până în data de 03 martie trebuie depuse aceste solicitări și declarații (declarații, pentru cei care nu au dispus de Internet și dispozitive-n.red.). În momentul în care aceste activități vor începe și din diferite motive, anumiți elevi nu se pot plia pe acest program, pot să renunțe. Acest program va fi flexibil și va fi oferit celor care, într-adevăr au nevoie de el”, a declarat prof. Marta Mate, inspector general școlar adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara.
Calendarul programului național
În perioadă 25 februarie – 3 martie a avut loc depunerea de către părinți a solicitărilor scrise de înscriere a elevului în program. Așadar, astăzi este ultima zi în care cei interesați mai pot depune solicitările. Pe 4 martie 2021 școlile transmit inspectoratelor datele cu elevii eligibili pentru a participa la Programul național pilot de tip „Școala după școală“, dacă există, precum și date privind opțiunile cu privire la organizarea activităților remediale la nivelul unității de învățământ. Pe 5 martie IȘJ Hunedoara stabilește unitățile de învățământ care vor organiza activități remediale în cadrul programului, dintre cele care au optat pentru organizarea acestor activități. Derularea activităților în unitățile de învățământ încep pe 8 martie, la o lună după reluarea fizică a cursurilor pentru majoritatea elevilor. Apoi, lunar, în primele cinci zile calendaristice din lună, pentru activitățile desfășurate în luna anterioară unitățile de învățământ transmit către inspectoratele școlare documentele tehnice aferente derulării activităților remediale din luna precedentă, însoțite de solicitarea de tranșă a sprijinului financiar.
Pentru a putea demonstra criteriile de eligibilitate de mai sus, elevii trebui să prezinte „documentele justificative”. Acestea sunt:
- a) pentru elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului: listă prezentată de către unitatea de învățământ, pe baza solicitării scrise a părintelui/reprezentantului legal al elevului, care include o declarație pe propria răspundere în acest sens;
- b) pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină: lista elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ;
- c) pentru elevii care din alte motive au nevoie de activitate remedială: rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.
„Documentele care dovedesc eligibilitatea elevilor pentru participarea la Programul național pilot de tip „Școala după școală“ se transmit inspectoratului școlar odată cu solicitările de tranșă, iar copii ale acestora se păstrează la nivelul unității de învățământ”, potrivit regulilor din Ordinul de Ministru.