Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate

Iuliu Winkler: „Din perspectiva dimensiunii finanțărilor europene, România are o șansă unică”

Publicat

pe

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că pentru țara noastră se deschide, în următoarea perioadă, o fereastră de oportunitate, o șansă unică, din perspectiva dimensiunii sumelor care provin din surse europene la care vom avea acces și cu care vom putea să finanțăm proiecte care să ne ajute să facem un salt în dezvoltare și modernizare.

”Economia României are nevoie de demararea Planului European de Redresare și Reziliență, conform calendarului deja stabilit. Termenele acțiunilor pregătitoare necesare pentru intrarea în vigoare a planului european încep să se apropie și trebuie respectate. Până la sfârșitul lunii aprilie, Guvernul trebuie să finalizeze și să depună la Comisia Europeană (CE) proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar Parlamentul României trebuie să finalizeze ratificarea deciziei privind resursele proprii ale UE. Se așteaptă ca această decizie să fie luată cât mai repede de toate statele membre astfel încât Mecanismul European de Redresare și Reziliență de 672, 5 miliarde de euro să poată intra în vigoare”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara, astăzi, la Deva, într-o conferință de presă.

Conform acestuia, adoptarea de către toate statele membre a deciziei privind resursele proprii ale UE este necesară pentru declanșarea operațiunii de împrumut de pe piețele financiare.

Europarlamentarul UDMR a subliniat faptul că respectarea termenelor este importantă pentru ca statele membre, inclusiv România, să poată beneficia de pre-finanțarea proiectelor cuprinse în propriile lor planuri de redresare și reziliență. ”Aceste avansuri pot fi primite după ce se obține aprobarea din partea CE pentru planul național de redresare și reziliență. În cel mai optimist scenariu, România ar putea avea acces, încă din vara acestui an, la o pre-finanțare de 3,95 miliarde de euro, această sumă reprezentând 13% din întreaga valoare alocată țării noastre prin PNRR. Finanțarea totală prin PNRR este de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 sunt granturi, iar 15 miliarde vor fi împrumuturi. Vă reamintesc că în Parlamentul European (PE) am reușit să majorăm de la 10% la 13% valoarea pre-finanțării în cadrul planurilor naționale de redresare și reziliență. De asemenea, tot în PE s-au adus clarificări cu privire la prioritățile Mecanismului de Relansare și Reziliență. Practic am îmbogățit numărul priorităților, iar acest lucru este important pentru România pentru că în acest fel planul cadru european acoperă toate necesitățile de finanțare ale țării noastre”, a explicat deputatul european. Conform modificărilor aduse în PE, Planul European de Redresare și Reziliență are șase direcții: tranziția verde și ecologizarea; tranziția digitală; competitivitatea și coeziunea economică; coeziunea socială; consolidarea instituțiilor publice; politicile pentru tineret.

”Extinderea direcțiilor permite finanțarea proiectelor importante pentru România. De exemplu, la capitolul tranziției verzi vom putea să marșăm pe creșterea eficienței energetice, să continuăm programele de alimentare cu apă și realizarea rețelelor de canalizare, să extindem sistemul de irigații și să modernizăm infrastructura pentru transportul feroviar. În privința digitalizării, prioritatea cea mai importantă cred că este digitalizarea educației, dar va putea fi finanțată digitalizarea serviciilor publice.

La capitolul coeziunii economice vom finanța infrastructura de transport rutier. În privința  competitivității, vom pune accent pe sprijinirea sectorului IMM, iar la coeziunea socială, vom finanța proiectele de dezvoltare locală. Finanțările aferente politicilor de tineret vor viza reducerea abandonului școlar, programul de construire de creșe, dar și domeniul sportiv”, a spus Winkler.

Advertisement

În opinia sa, pregătirea temeinică a PNRR și colaborarea dintre Guvern și autoritățile locale este foarte importantă deoarece până la finalul  anului  2023 proiectele trebuie inițiate și atribuite, iar execuția tuturor proiectelor trebuie finalizată până în 2026, în cazul acestora nefiind permisă extinderea finanțării peste termenul amintit.

”Nu trebuie să uităm că PNRR este o resursă financiară suplimentară care se derulează în paralel cu programele bugetare obișnuite ale UE. Resursele necheltuite din bugetul UE 2014-2020 sunt încă disponibile până în anul 2023, atunci când se va termina execuția bugetară de 7 ani a UE conform regulii N+3. În același timp, va intra în vigoare și bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Apoi, există și alte resurse suplimentare cum sunt cele din Fondul de Tranziție Justă sau din programul de împrumut cu garanții europene InvestEU derulat prin intermediul Băncii Europene de Investiții. Toate aceste posibilități trebuie utilizate, ele urmând să ajute la relansarea economică a României, dar și la rezolvarea marilor probleme sociale care își așteaptă soluția de prea mult timp”, a adăugat Iuliu Winkler.

Advertisement

Actualitate

MacBook Pro M3: merită să investești în cel mai nou super laptop de la Apple?

Publicat

pe

Redactat de

MacBook Pro M3 este încă „proaspăt ieșit din cuptor”. Odată cu sosirea noului procesor M3, actualizarea MacBook Pro tocmai a devenit mai interesantă. Iată o privire asupra caracteristicilor noului dispozitiv.

Cea mai recentă apariție a Apple este MacBook Pro M3, echipat cu seria M3 de chip-uri Apple Silicon. Acest nou MacBook este o dovadă a eforturilor Apple de a îmbunătăți și de a oferi un notebook high-end care să se ridice la înălțimea așteptărilor. MacBook Pro M3 marchează o evoluție notabilă în linia MacBook Pro, oferind performanțe îmbunătățite și prezentând câteva surprize foarte interesante.

Adio MacBook Pro de 13 inchi

Unul dintre punctele de atracție în urma lansării MacBook Pro de 14 inchi cu M3 este despărțirea de MacBook Pro de 13 inchi cu Touch Bar, care a fost eliminat complet de pe site-ul producătorului. Cu toate acestea, dacă sunteți interesați de acest model, trebuie să știți că este încă disponibil la retaileri terți.

Această schimbare marchează o tranziție importantă către un viitor în care Apple mizează din nou pe creșterea dimensiunii ecranului dispozitivelor sale. În timp ce vechiul model este încă disponibil la diverși comercianți și parteneri și în magazinul Certified Refurbished Store al Apple, este clar că Apple se concentrează în întregime pe noile dispozitive, lăsând MacBook Pro de 13 inchi să devină istorie.

Procesorul Apple Silicon M3: super-puterea noului MacBook Pro

MacBook Pro echipate cu seria M3 reprezintă un salt semnificativ în ceea ce privește puterea și performanța față de generațiile anterioare care foloseau chip-urile M1 și M2. Acest nou procesor nu numai că oferă performanțe mai bune, dar oferă și opțiuni de memorie extinse, ducând MacBook Pro la un alt nivel în ceea ce privește capacitatea sa de a face față mai multor tipuri de sarcini, chiar și celor care sunt extrem de solicitante în materie de resurse.

Advertisement

Indiferent dacă veți utiliza MacBook M3 pentru editare video, dezvoltare de software, programare, editare de imagini sau modelare 3D, acest dispozitiv are capacități excepționale. Pentru cei care îl vor folosi pentru sarcini mai intensive, este recomandat să opteze pentru configurațiile de la 16GB RAM în sus. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri ale performanțelor pe modelul M3 cu 8GB RAM nu sunt benefice doar pentru profesioniștii care efectuează sarcini intensive, cum ar fi editarea video sau designul grafic, ci îmbunătățesc semnificativ experiența generală a oricărui utilizator.

Design: elegant și minimalist

MacBook Pro M3 păstrează estetica iconică pe care fanii Apple o îndrăgesc, caracterizată de un design minimalist cu accente industriale și finisaje de înaltă calitate. Cu toate acestea, există o nouă turnură interesantă în ceea ce privește stilul, deoarece modelele M3 Pro și M3 Max sunt acum disponibile într-o nouă culoare elegantă, negru spațial, pe lângă opțiunea clasică argintie. Dacă optați pentru modelul de 14 inchi cu procesor M3 de bază, aveți în continuare posibilitatea de a alege între gri spațial și argintiu, deși negru spațial nu este disponibil pe această variantă. Deși zvonurile au prezis o opțiune cu finisaj din titan, în cele din urmă nu a fost cazul. Cu toate acestea, este clar că Apple caută să își distingă linia de dispozitive de vârf prin introducerea unei nuanțe întunecate profunde precum negru spațial, disponibilă doar pentru modelele M3 Pro și M3 Pro Max. Această alegere de culori extinde opțiunile de personalizare pentru utilizatori și oferă o experiență vizuală atractivă și modernă.

Afișaj: luminos și capabil să surprindă fiecare detaliu

Ecranul acestor noi dispozitive a suferit o mică, dar vizibilă îmbunătățire. Luminozitatea SDR crește la 600 de nits în această generație, față de 500 de nits la modelele anterioare. Această îmbunătățire asigură o experiență de vizionare mai vibrantă și mai detaliată atunci când vizualizați conținut multimedia pe MacBook. Totuși, dincolo de această îmbunătățire a luminozității, alte caracteristici rămân consecvente cu generația anterioară de MacBook Pro. Dimensiunea, greutatea, camera foto, microfoanele, difuzoarele, porturile, Wi-Fi și Bluetooth, toate rămân cu aceleași specificații.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Destinația Anului 2024 poate fi județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Cea mai importantă competiție din turismul românesc cuprinde și patru obiective din județul Hunedoara. În acest sens până pe data de 8 mai cele patru obiective așteaptă votul celor care doresc ca județul Hunedoara să fie ales ca Destinația Anului 2024.

”Județul nostru are patru obiective înscrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile dacice din Munții Orăștiei – categoria Tărâmuri cu tradiții și istorie; Țara Hațegului-Retezat – categoria Regiuni eco-turistice; Castelul Corvinilor – categoria Atracții cultural-educative; Dinosaur World Transylvania – categoria Distracție și aventură. În cadrul competiției naționale desfășurate anul trecut, Țara Hațegului – Retezat a fost desemnată Destinația anului 2023 la categoria „Comori naturale”. Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat este deja un brand consacrat în rândul iubitorilor de natură, istorie și tradiții, iar rezultatele pe care le-a obținut se bazează pe munca unei echipe creative și inimoase. Cetățile dacice din munții Orăștiei, aflate pe teritoriul județului Hunedoara, sunt obiective valoroase, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Situl de la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a Regatului Dac din vremea lui Decebal, se bucura de mare popularitate în rândul vizitatorilor, ca urmare a promovării intense de care a beneficiat, imediat ce a fost preluată în administrare de către Consiliul Județean Hunedoara.

Cetățile dacice de la Costești, Blidaru și Piatra Roșie încep să câștige vizibilitate și devin din ce în ce mai atractive pentru amatorii de turism istoric, după intrarea acestora în patrimoniul județului.  Castelul Corvinilor din Hunedoara nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este obiectivul turistic cu cel mai mare număr de vizitatori, care se bucură de faimă internațională, este căutat pentru istoria sa fabuloasă și pentru arhitectura sa excepțională.

Dinosaur World Transylvania este cel mai mare parc tematic de aventură din județul Hunedoara, aflat într-o zonă deosebit de pitorească din Țara Hațegului – Valea Sibișelului (sau Valea Dinozaurilor). Este un parc unic și original situat la poalele Retezatului, cu o ofertă bogată de petrecere a timpului liber pentru întreaga familie. Până în data de 08 mai 2024, sunteți invitați să votați cele patru destinații nominalizate, pentru a face din județul Hunedoara destinația de vacanță a acestui an!”, informează reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate

Peste 200 de mii de puieți plantați în Ocolul Silvic Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În efortul continuu de a proteja și îmbogăți resursele naturale, Ocolul Silvic Petroșani a lansat o nouă campanie de împăduriri de primăvară, cu un obiectiv ambițios: plantarea a peste 200 de mii de puieți forestieri din speciile molid și larice, pe o suprafață generoasă de 48.1 hectare.

Această inițiativă reprezintă un pas esențial în direcția conservării și regenerării pădurilor din zona Petroșaniului, contribuind nu doar la protejarea biodiversității, ci și la combaterea schimbărilor climatice prin absorbția emisiilor de dioxid de carbon.

”Campanie de împăduriri de primăvară şi în Ocolul Silvic Petroşani. Ocolul Silvic Petroşani plantează în acest an 222 150 puieţi forestieri din speciile molid şi larice, pe o suprafaţă de 48.1 ha”, arată reprezentanții Romsilva-Direcția Silvică Hunedoara.

În contextul creșterii preocupărilor privind conservarea mediului înconjurător, Ocolul Silvic Petroșani își intensifică eforturile în promovarea sustenabilității și în educarea comunității cu privire la importanța protejării ecosistemelor forestiere. Plantarea acestor puieți reprezintă un angajament ferm în asigurarea unui viitor durabil pentru generațiile viitoare.

Echipa de specialiști ai Ocolului Silvic Petroșani va superviza întregul proces de plantare, asigurându-se că fiecare puiet este plasat în condiții optime pentru a-și dezvolta potențialul și a contribui la creșterea și sănătatea pădurii.

FOTO: FACEBOOK ROMSILVA-DIRECȚIA SILVICĂ HUNEDOARA

Advertisement
Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate