Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Promisiuni, de la Ministerul Muncii, pentru angajații din minerit și energie ce vor fi disponibilizați

Publicat

pe

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut, marți o întâlnire cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului și cu reprezentantul CEH. Aceștia au discutat despre soluțiile legislative prin care angajații din minerit și energie, care își vor pierde locurile de muncă, vor putea fi protejați, în perioada următoare.

„Știu că activitatea economică din Valea Jiului este de 30 de ani încoace un cartof fierbinte», dar la fel de mult cred că de noi toți – guvernanți, sindicate, autorități locale, oameni ai Văii Jiului – depinde să depășim faza proiectelor pe hârtie și să dezvoltăm cu adevărat zona.

Modalitățile de sprijin pentru persoanele care urmează a fi disponibilizate în urma restructurării Complexului Energetic Hunedoara reprezintă o preocupare pentru noi, mai ales în condițiile în care Ministerul Muncii a fost cel care și-a asumat, la sfârșitul lunii februarie, plata drepturilor restante pentru mineri. Am discutat astăzi, cu reprezentanții minerilor din Valea Jiului și cu reprezentantul CEH, despre soluțiile legislative prin care vom putea proteja, în perioada următoare, angajații din minerit și energie care își vor pierde locurile de muncă. Mai mult, am vorbit despre intervențiile punctuale pe care Ministerul Muncii le-ar putea avea, prin ANOFM, pentru a facilita reintegrarea pe piața muncii în zona Văii Jiului. Oamenii care își încheie acum activitatea, mulți dintre ei dornici să rămână în zona în care au crescut și au muncit atâția ani, au de cele mai multe ori atât vârsta, cât și dorința de a se menține în viața activă și ne-am propus să îi sprijinim în acest sens”, a precizat ministrul Muncii, Raluca Turcanu, pe pagina sa de Facebook.

Advertisement

Actualitate - Eveniment

Lucrări pe drumurile naționale din jude

Publicat

pe

Redactat de

CNAIR anunță participanții la trafic despre stadiul lucrărilor care au loc pe mai multe drumuri naționale din județ.

În cadrul unei campanii de modernizare a infrastructurii rutiere din județul Hunedoara, autoritățile au demarat mai multe proiecte de reabilitare și întreținere, în vederea îmbunătățirii condițiilor de trafic și siguranței participanților la drum. Printre acestea se numără lucrări de amenajare a sensurilor giratorii în localitățile Orăștie și Hațeg, precum și lucrări de consolidare la podurile de pe DN 74 între Buceș și Vulcan, și pe traseul DN 66A între Uricani și Câmpu lui Neag.

Un alt punct important al acestor intervenții îl constituie autostrada A1, unde se efectuează lucrări la kilometrul 344+414, în zona Turdaș, pe sensul de mers spre Sibiu. Aici, echipele de intervenție se concentrează pe reparații la rosturile de dilatație ale unui pod, în scopul prevenirii deteriorării acestuia și asigurării unei circulații fluide și sigure pe autostradă.

Aceste proiecte sunt parte integrantă a eforturilor constante ale autorităților de a îmbunătăți rețeaua de transport din județul Hunedoara, contribuind astfel la creșterea calității vieții și a mobilității locuitorilor, precum și la dezvoltarea economică a zonei.

FOTO: DRDP Timișoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevi ai Liceului Teoretic Aurel Vlaicu din Orăștie, în topul mondialla Olimpiada Internațională de Informatică în Echipe

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 10-13 mai 2024, s-a desfășurat a VII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică în Echipe (IIOT), organizată de Republica Arabă Siriană, într-un format online.

Elevii români și-au demonstrat excelența în domeniul informaticii participând la acest eveniment de prestigiu, susținând competiția în format online, instituțional, la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Echipa României a excelat în competiție, fiind alcătuită din 12 elevi talentați și condusă de 6 profesori dedicați, dintre care 3 profesori coordonatori și 3 membri ai Comitetului Olimpic Internațional.

”Lotul olimpic al României  a cucerit trei medalii – două de argint și una de bronz.
Medalie de argint au obținut echipele:
– „Vlaiq”, de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu”, Orăștie, județul Hunedoara, formată din elevii Alexandru-Raul TODORAN, Rareș Horațiu GHERASĂ, Antonia Camelia GRIDAN și Marius DÎNȘOREAN, coordonată de prof. Daniel POPA.
– „Andrei”, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, formată din elevii Andrei-Cristian IVAN, Andrei CHERTEȘ, Andrei MARCIUC, Paul Andrei IORGULESCU, coordonată de prof. Victor MANZ.
– Medalia de bronz a fost obținută de echipa „Masters Of Backtracking”, de la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, formată din elevii Cristian LUCHIAN, David VIȘAN, Ștefan Claudel NEAGU și Samuel ȘOIMARU, coordonată de prof. dr. Gheorghe MANOLACHE”, arată Ministerul Educației.

FOTO: Ministerul Educației

Citeste mai mult ...

Actualitate

Muzeul Textilelor de la Băița se redeschide publicului luni. Vizitatorii pot admira două expoziții impresionante

Publicat

pe

Redactat de

Muzeul Textilelor din comuna hunedoreană Băița își redeschide porțile, luni, 13 mai 2024. Vizitatorii sunt așteptați să admire două expoziții impresionante – „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” și „Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate”.

Expoziția „Patrimonii Culturale Vizibile -Costume Tradiționale din România și Japonia” introduce subiectul costumelor tradiționale în contextul a două foarte diferite culturi, cea Românească și cea Japoneză, și se axează pe complexitatea materialelor textile și a tehnologiilor aferente aparținând fiecărei culturi.

Florica Zaharia, fondatorul muzeului, este co-curatorul expoziției, alături de Midori Sato, curator invitat. Obiectele aparțin Muzeului Textilelor, Băița, și colecțiilor Midori Sato și Kristine Kamiya din New York.

„Furca și Fusul – Instrumente ale firului din România și zonele învecinate” introduce vizitatorul în subiectul instrumentelor de prelucrare a firului, în cadrul acestei expoziții fiind prezentate diferite furci și fusuri folosite în zonă.

Muzeul Textilelor de la Băiţa a fost deschis în urmă cu aproximativ șase ani, de hunedoreanca Florica Zaharia, doctor în arte vizuale, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, din pasiunea sa pentru arta ţesăturilor şi a tradiţiilor culturale.

Advertisement

Muzeul, așa cum este descris pe propria pagină de Internet, este unul privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor, fiind, probabil, singura colecţie de acest tip din estul Europei. Muzeul Textilelor are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii ’60, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani.

Muzeul Textilelor de la Băița este deschis publicului între orele 10:00 – 16:00. Duminică și luni este închis. Corpul C al Muzeului Textilelor se poate vizita doar prin programare.

Citeste mai mult ...

Actualitate