Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate

Vestitul târg de toamnă de la Pui, la o nouă ediție. Eveniment cu o tradiție foarte veche, păstrat de oamenii locului

Publicat

pe

Cea mai mare comună din județul Hunedoara, Pui, a fost, astăzi, gazda vestitului târg de toamnă, unul dintre cele mai cunoscute din partea de vest a țării. Evenimentul de tradiție a fost organizat în condiţii speciale, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. La manifestare au fost prezenți numeroși comercianți, producători agricoli din comună, precum și din localitățile învecinate, dar și foarte mulți vizitatori care nu au plecat cu mâna goală de la târg. Și asta pentru că au avut de unde alege, de la produse alimentare tradiționale, la unelte agricole, obiecte de uz gospodăresc, legume și fructe de sezon, toate din belșug. 

Autorităţile locale din comuna Pui au dorit să păstreze o tradiţie care datează din moşi-strămoşi şi au organizat, şi anul acesta, marele Târg de Toamnă, care s-a desfășurat cu respectarea tututor normelor sanitare în vigoare referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu de toate pentru toți, dar fără animale

Veniţi din diferite colţuri ale judeţului, dar şi de prin alte părți, comercianţii prezenți şi-au etalat marfa: de la butoaie din lemn, cazane, pălării, hamuri pentru cai, dar şi articole vestimentare din blană sau lână de oaie, turtă dulce, cât şi produse numai bune de băgat la borcan de către gospodine.

Doar crescătorii de animale nu și-au mai putut duce animalele la târg, căci vânzarea acestora nu este permisă, din motive de securitate sanitar-veterinară.

La eveniment au fost prezenţi, alături de primarul comunei Pui, Victor Stoica, deputatul Vetuţa Stănescu -președinte PNL Hunedoara, precum și prefectul judeţului, Călin Petru Marian. „Astăzi are loc unul dintre cele mai mari și importante evenimente din județul nostru, Târgul de Toamnă din Comuna Pui. Organizat impecabil, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, târgul a strâns laolaltă mulți producători agricoli și foarte multe produse de calitate, multe dintre ele de origine hunedoreană, sunt expuse pe standurile vânzătorilor. La invitația domnului Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei, am vizitat târgul, alături de prefectul județului, domnul Călin Petru Marian. Le doresc tuturor expozanților vânzare bună, felicitări organizatorilor și cu siguranță ne vom revedea la anul”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președinte PNL Hunedoara.


Primăria comunei Pui le-a transmis şi le-a recomandat tuturor participanţilor la acest târg să respecte normele sanitare în vigoare referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.A fost marele târg de toamnă, cu participarea a numeroși comercianți și din alte părți, nu numai din comuna noastră. Ne-am bucurat că am putut să organizăm o nouă ediție a acestei manifestări de tradiţie în comuna noastră. Din păcate, de la an la an, acest târg își pierde din amploare, din pricina pandemiei de coronavirus, dar și a altor factori. Era un mare de târg de animale, primăvara, la 1 mai, și la 14 octombrie, de Sfânta Parascheva, actualmente, vânzarea animalelor nu mai este permisă, având în vedere normele sanitar -veterinare”, a declarat Victor Stoica, primarul comunei Pui.

Târgul de Toamnă, la fel ca şi cel de primăvară, de pe 1 mai, sunt evenimente cu o tradiţie foarte veche la Pui, comuna fiind renumită în Țara Hațegului și nu numai pentru aceste două manifestări anuale.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Campanie antifumat, organizată de DSP Hunedoara, în unități de învățământ din județ

Publicat

pe

Redactat de

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara organizează, luna aceasta, o campanie de prevenire a consumului de tutun. Campania “De unde știi… adevărul despre produsele din tutun?”, derulată la nivel național în luna mai, are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.

Peste 900 de hunedoreni -diagnosticați cu BPOC, anul trecut

În județul Hunedoara, câteva mii de persoane suferă de boli cauzate de fumat. Numai anul trecut, la nivelul județului Hunedoara, 941 de persoane au fost diagnosticate cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, pe scurt BPOC, iar 135 cu cancer de plămâni.

Sursa: DSP Hunedoara

„Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață, pierduți prin dizabilitate, au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun. Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii. În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine”, arată reprezentanții DSP Hunedoara.

La nivel național o reglementare nouă, aplicabilă din 3 aprilie 2024, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, interzice fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din unităţile de învăţământ trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice inclusiv sancțiunile pentru aceste abateri.

“Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în cadrul unităților de învățământ din județ”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mai multe afișe electorale au fost rupte, la Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În data de 11 mai 2024, autoritățile din Petroșani au fost alertate cu privire la un incident ce a avut loc în centrul municipiului.

Potrivit informațiilor primite de la Poliția Municipiului Petroșani, persoane necunoscute au fost raportate că ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918. Sesizarea a venit din partea unui candidat la funcția de primar al municipiului Petroșani.

”La data de 11 mai 2024, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, persoane necunoscute ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Petroșani.
În acest caz polițiștii au demarat cercetări specifice, în vederea identificării autorilor faptei și luarea măsurilor legale ce se impun”, transmite IPJ Hunedoara.

Eforturile sunt concentrate în direcția identificării și sancționării celor implicați în această acțiune ilegală.

FOTO: Captură Mondo TV

Citeste mai mult ...

Actualitate

Tradiția nedeilor a continuat la Petrila

Publicat

pe

Redactat de

Ieri, în Duminica Tomi, la Petrila a fost ultima nedeie cu ocazia sărbătorilor Pascale din acest an. Nedeia a fost organizată de către locuitorii din Cimpa.

”Hristos a înviat! Nici cimpenii nu se lasă mai prejos! În Duminica Tomi ei încheie salba nedeilor din orașul Petrila, cu ocazia sărbătoririlor pascale”, arată Vasile Jurca primarul orașului Petrila.

FOTO: FACEBOOK VASILE JURCA

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate