
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, companie cu aproximativ 2,8 milioane de clienți la nivel național. Șoferii care au poliţe RCA la această societate vor putea circula, în continuare, pe drumurile publice încă 90 de zile după data pronunțării falimentului. Aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri, 17 martie, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. “Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, se arată într-un comunicat transmis de ASF.
UNSAR: Polițele RCA rămân valabile, însă pot fi denunțate în orice moment
Reprezentanții UNSAR au transmis un ghid pentru șoferii care au RCA-uri la această societate de asigurări. Aceștia au transmis că, polițele de asigurare încheiate de clienți la Euroins România rămân valabile, conform prevederilor legale, încă 90 de zile după data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Astfel, șoferii care aveau polițe RCA la această societate vor putea circula în continuare pe drumurile publice, rămânând asigurați până la data respectivă. De asemenea, aceștia au posibilitatea de a denunța în orice moment polița, pentru a încheia una nouă, la un alt asigurator autorizat.
În al doilea rând, în ceea ce îi privește pe păgubiții unui accident cauzat prin intermediul unui vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de societatea Euroins România, ei vor fi despăgubiți în baza acesteia, în limitele și termenele stabilite de legislația în vigoare privind Fondul de Garantare a Asiguraților, respectiv de până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.
Reprezentanții societății – mesaj pentru clienți
La rândul lor, reprezentanții societății au venit cu un mesaj pentru clienții săi. „Vă informăm că prin Decizia nr.262 a Autorității de Supraveghere Financiară din data de 17 martie 2023, a fost retrasă autorizația de funcționare a societății Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015”.
Al patrulea faliment răsunător, în ultimii opt ani
Acesta este al patrulea faliment răsunător în ultimii opt ani pe piața asigurărilor, după City Insurance în 2021, Astra, în 2015 și Carpatica în 2016.
“Având în vedere falimentele care au marcat în ultimii ani anumite societăți axate pe zona asigurărilor obligatorii RCA, ne exprimăm încrederea că autoritățile statului vor găsi nu numai cauzele care au condus la aceste evoluții, ci și căile de a preîntâmpina astfel de situații pe viitor, inclusiv o analiză detaliată și imparțială a întregului context legislativ specific RCA. Este, însă, important de punctat că problemele din zona RCA nu se regăsesc și în cazul altor tipuri de asigurări. Astfel, industria de asigurări înglobează mult mai multe segmente, precum asigurările de viață, sănătate, de bunuri și proprietăți, locuințe și nu numai, reprezentând un pilon important al economiei românești. Per ansamblu, în ciuda acestor situații cu care s-a confruntat, industria de asigurări a rămas alături de clienți de-a lungul timpului, plătind în fiecare zi calendaristică despăgubiri de circa 3,7 milioane euro și gestionând aproape 16 milioane de polițe”, au transmis reprezentanții UNSAR.