Connect with us
Data: 13/05/2024
.

Actualitate

Adrian Năstase vine în județ. Fostul premier va susține Conferința „Actualitatea lui Titulescu”, la Deva și Petroșani

Publicat

pe

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, și în parteneriat cu Fundația Europeană „Titulescu”, organizează două întâlniri cu profesorul universitar dr. Adrian Năstase.

Oaspete al județului Hunedoara, binecunoscutul jurist și om politic va susține conferința cu tema „Actualitatea lui Titulescu” la Deva, Galeria Națională de Artă „Forma” (în data de 8 iunie 2023, ora 17:00) și în Sala de Conferințe a Bibliotecii Universității Petroșani (în data de 9 iunie 2023, ora 17:00).

„Personalitate complexă a vieții politice și diplomatice românești din prima jumătate a secolului XX, Nicolae Titulescu și-a dedicat întreaga viață slujirii Patriei, fiind un model de om politic care până în ultima clipă a vieții a militat pentru ca România să ocupe un loc demn pe harta Europei. Excelent jurist și diplomat, prof. dr. Adrian Năstase, unul dintre cei mai avizați și mai dăruiți cunoscători ai moștenirii pe care ne-a lăsat-o Nicolae Titulescu, este fondatorul și președintele Fundației Europene „Titulescu”, organizație ce are ca scop restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, operă ce trebuie cunoscută, înțeleasă și însușită de toți cei care iubesc România și se preocupă de viitorul ei. De aceea, orice acțiune menită să aducă în atenția noastră personalitatea și moștenirea lui Nicolae Titulescu merită salutată și promovată, cu atât mai mult când ea aparține unui exeget de talia domnului prof. dr. Adrian Năstase. Nu întâmplător, conferințele susținute de distinsul nostru oaspete sunt denumite „Actualitatea lui Titulescu”: traversăm o perioadă extrem de dificilă, o perioadă care ne pune pe toți la grea încercare și ne cufundă în teamă, neliniște, îndoială. În astfel de momente, ideile și realizările diplomatice ale lui Nicolae Titulescu sunt mai actuale ca oricând și ne oferă modele de comportament valabile și astăzi, la peste opt decenii de când au fost exprimate. Cu un devotament desăvârșit, Nicolae Titulescu rostea aceste cuvinte atât de potrivite și astăzi: „Nu dau dreptul nimănui din afară să se amestece în treburile noastre lăuntrice; cer, dimpotrivă, ca directivele politicii noastre interne să fie pur româneşti. Cu această concepţie şi în acest spirit am condus politica externă a ţării (…). Dar tocmai pentru că vreau ca românul să fie stăpân la el acasă, doresc să găsească el singur, în plina lui suveranitate, normele cele mai bune pentru păstrarea unităţii noastre naţionale”, a transmis, într-un comunicat, Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva.

Expoziție de obiecte ce au aparținut lui Nicolae Titulescu

În cadrul evenimentului va fi organizată și o mică expoziție de obiecte care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu. „Un element de mare interes, pe lângă conținutul conferințelor, îl va constitui o mică expoziție sui-generis formată din câteva obiecte autentice care i-au aparținut lui Nicolae Titulescu: documente și fotografii de epocă originale cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera sa politică, obiecte personale (livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor, fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu la cele mai importante evenimente diplomatice din Europa interbelică etc.). Expoziția a fost concepută și alcătuită de doamna Adina Rențea, președinta Asociației Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase. Toate acestea vor spori interesul pentru cele două manifestări care, fără nicio îndoială, vor avea o puternică înrâurire asupra auditoriului și vor trezi emoție în inimile tuturor celor care vor dori să cunoască, din cea mai competentă sursă, portretul complet și complex al uneia dintre cele mai ilustre personalități ale diplomației românești”, a mai spus Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara- Deva.

Actualitate

Festivalul Narciselor la ediția a XXII-a

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Județean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Salaşu de Sus vă invită să luați parte la Festivalul Narciselor.

Evenimentul a ajuns la ediția a XXII-a și se va desfășura în perioada 18-19 mai.

Astfel sâmbătă, 18 mai, începând cu orele 10.00 vor fi activități educative şi recreative de cunoaștere și protejare a mediului înconjurător în Poiana Narciselor-Școala Gimnazială Sălașu de Sus.

De la ora 12 va fi un minicampionat de fotbal-„Cupa Narcisa”-teren fotbal în satul Paroș.

Duminică, 19 mai, începând cu orele 11.00 va fi un meci de fotbal de  Liga a V-a între CSC Narcisa Salașu de Sus și ACS Unirea DMO, pe terenul fotbal din satul Râul Alb. De la ora 16 va fi o ceremonie de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Mai mult decât atât pe scenă vor urca o serie de artiști de muzică populară care îi vor încânta pe cei prezenți la festival.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK ANGELLA DUMITRAȘCU

Citeste mai mult ...

Actualitate

Campanie antifumat, organizată de DSP Hunedoara, în unități de învățământ din județ

Publicat

pe

Redactat de

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara organizează, luna aceasta, o campanie de prevenire a consumului de tutun. Campania “De unde știi… adevărul despre produsele din tutun?”, derulată la nivel național în luna mai, are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății.

Peste 900 de hunedoreni -diagnosticați cu BPOC, anul trecut

În județul Hunedoara, câteva mii de persoane suferă de boli cauzate de fumat. Numai anul trecut, la nivelul județului Hunedoara, 941 de persoane au fost diagnosticate cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, pe scurt BPOC, iar 135 cu cancer de plămâni.

Sursa: DSP Hunedoara

„Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conține peste 7.000 de substanțe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieți poate să ducă în medie la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viață, pierduți prin dizabilitate, au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun. Pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii. În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare. Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit este de asemenea îngrijorătoare. Vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicție. În acest context, limitarea consumului de tutun este, fără îndoială, una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine”, arată reprezentanții DSP Hunedoara.

La nivel național o reglementare nouă, aplicabilă din 3 aprilie 2024, Legea nr. 64/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun, interzice fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun pentru elevii din toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicarea acestei prevederi persoanele responsabile din unităţile de învăţământ trebuie să elaboreze și să pună în aplicare regulamente interne care să clarifice inclusiv sancțiunile pentru aceste abateri.

“Campania derulată la nivel național în luna mai are ca scop informarea adolescenților și părinților acestora despre impactul nociv pe care consumul de țigări  și utilizarea  dispozitivelor electronice (HTP) îl pot avea asupra sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică în parteneriat cu Asociația Română Pentru Promovarea Sănătății, iar la nivel județean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în cadrul unităților de învățământ din județ”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mai multe afișe electorale au fost rupte, la Petroșani

Publicat

pe

Redactat de

În data de 11 mai 2024, autoritățile din Petroșani au fost alertate cu privire la un incident ce a avut loc în centrul municipiului.

Potrivit informațiilor primite de la Poliția Municipiului Petroșani, persoane necunoscute au fost raportate că ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918. Sesizarea a venit din partea unui candidat la funcția de primar al municipiului Petroșani.

”La data de 11 mai 2024, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la faptul că, persoane necunoscute ar fi dezlipit afișe electorale de pe panoul central situat pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Petroșani.
În acest caz polițiștii au demarat cercetări specifice, în vederea identificării autorilor faptei și luarea măsurilor legale ce se impun”, transmite IPJ Hunedoara.

Eforturile sunt concentrate în direcția identificării și sancționării celor implicați în această acțiune ilegală.

FOTO: Captură Mondo TV

Citeste mai mult ...

Actualitate