Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.
Laurențiu Danciu, cetățean de onoare al comunei
Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie, aici trăind în jur de 4.500 de oameni. Comuna Pui oferă și câteva atracții turistice aici fiind vorba despre bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat, moara de apă de la Șerel , Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fînațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”. Pe lângă acestea, comuna este cunoscută prin târgurile pe care le găzduiește și face parte, totodată, din traseul turistic „Via Transilvanica”. Dar un alt lucru prin care iese în evidență comuna Pui este cel al sportivilor originari de aici. Astfel, de aici este originar celebrul fotbalist Romolus Gabor, cel mai bun jucător al Campionatului Mondial de fotbal pentru juniori și 1981, participant cu echipa României la EURO 1984 și cetățean de onoare al comunei Pui, precum și tinerele fotbaliste Lorena Mihăilesc, Ionela Năstăsoiu, Elena Petrișor și Cristina Panatie, proapete campioane naționale U17. De asemenea, cetățean de onoare al comunei Pui este și canotorul Laurențiu Danciu, originar din Uric, care, alături de echipajul de 8+1, a reușit, recent, calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024! Titlul acesta i-a fost conferit tînărului canotor născut în 2000 în urmă cu trei ani, când acesta devenea dublu campion european de tineret, titlurile fiind cucerite în aceeași zi!
„Ne bucurăm pentru această performanță extraordinară reușită de Laurențiu și colegii săi! Suntem mândri că avem un astfel de concetățean, care face cunoscut numele comunei noastre în întreaga lume. În numele meu personal, al Consiliului Local și al întregii comunități, îl felicit pe Laurențiu și îi doresc mult succes la Paris, la Jocurile Olimpice de anul viitor, iar bucuria noastră va fi și mai mare dacă va cuceri și o medalie”, a transmis Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui și un mare împătimit al sportului.
Sănătatea, mână în mână cu sportul
Pe partea sportivă, despre comuna Pui ar mai fi de amintit că găzduiește, anual, de decenii bune, două competiții fotbalistice, dar și că aici a fost dată în folosință prima sală de sport din mediul rural de după 1989. Iar sportul merge mână în mână cu sănătatea, administrația publică locală din Pui cunoscând acest lucru. În acest sens, în comună se pune mare accent pe acțiunile de prevenție, acestea fiind, cum toată lumea știe, mai ieftine decât tratarea afecțiunilor. „După ce, la începutul acestei luni, am organizat o acțiune prin care s-au făcut controale oftalmologice la domiciu, prin intemediul unui laborator mobil, atunci fiind posibilă și achiziționarea de ochelari de vedere, vom organiza o nouă activitate de prevenție. Mai exact, Primăria comunei Pui în colaborare cu laboratoare de specialitate pe biorezonanță, organizează, în perioada 19 – 21 septembrie, adică de astăzi și până joi, la Căminul Cultural din localitatea de reședință, “Campania de Prevenție și Educație pentru Sănătate”. Locuitorii comunei Pui sunt așteptați să beneficieze, gratuit, de o evaluare a sănătății cu aparatură ultramodernă, fără reacții adverse, fără radiații, fără probe de sânge, fără durere, fără ace. De asemenea, reamintesc că în data de 14 octombrie se va organiza tradiționalul târg de toamnă, cel mai mare eveniment de profil din partea de vest a țării. Din păcate, mai sunt în vigoare unele restricții sanitar – veterinare, pe motive de boli, care nu permit comercializarea unor anumite grupe de animale, acest lucru reprezentând principala activitate a târgului. Dacă aceste restricții nu vor fi ridicate, vom respecta deciziile autorităților competente, întrucât sănătatea este primordială, iar târgul se va desfășura fără activitatea de comercializare”, a mai spus primarul comunei hunedorene Pui, Victor Tiberiu Stoica.
