Actualitate
A început școala! Câți copii romi se întorc la cursuri? Acțiune de verificare și informare, desfășurată de DAS Deva
Peste 40 de copii aparținând comunității rome din municipiul Deva au participat, împreună cu familiile lor, la o acțiune de verificare și informare desfășurată, vineri, de Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.
Acțiunea a vizat verificarea înscrierii la școală a copiilor cu vârste între 6 -18 ani, iar pe de altă parte, reprezentanții administrației locale au urmărit identificarea nevoilor urgente ale populației rome cu privire la condiții de locuit, infrastructură, acces la servicii medicale și sociale, precum și ocuparea forței de muncă.
“În aproape jumătate dintre cazuri, copiii romi de vârstă școlară au fost înscriși în anul școlar 2023-2024. Doi dintre aceștia se află în prima etapă din învățământul primar – clasa pregătitoare. Cei mai mulți dintre copii sunt elevi în clasele primare sau gimnaziale, la trei unități de învățământ din municipiul Deva – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” (Corpurile B și C, situate pe strada Avram Iancu, nr. 21, respectiv Titu Maiorescu, nr. 30) și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”. Pe de altă parte, șase dintre copiii cu vârste de 11-14 ani nu au reușit să finalizeze cicluri complete de educație. Familiile acestora susțin că nu se pot adapta mediului școlar și nu reușesc să înregistreze progrese educative. În plus, sunt aduse în discuție și anumite dificultăți financiare”, au informat într-un comunicat reprezentanții DAS Deva.
Adolescenții și tinerii care au abandonat școala, informați despre Programul „A doua șansă”
Pe lângă beneficiile sociale pe care le poate aduce participarea copiilor la sistemul educațional – în special pentru familiile numeroase, adolescenții și tinerii care au abandonat școala au fost informați cu privire la posibilitatea înscrierii la Programul „A doua șansă” – destinat atât celor care nu au absolvit clasele I-IV până la vârsta de 14 ani, precum și celor care nu au participat deloc la educația școlară. Înscrierile în program se realizează în două sesiuni – octombrie și februarie. “În același context, în cadrul întâlnirii, s-a pus accent pe rolul pe care îl are școala în depășirea dezavantajelor educaționale cu care se confruntă copiii romi, dar și pe faptul că educația este soluția pentru integrarea în societate și facilitarea accesului pe piața muncii”, mai arată în același comunicat reprezentanții DAS Deva.
Potrivit DAS Deva, în comunitățile rome din Deva trăiesc cel puțin 30 de familii.
Reprezentanţii administraţiei publice locale desfăşoară periodic acţiuni de informare, consiliere şi verificare în rândul acestora, cu scopul sprijinirii în vederea integrării sociale – prin creşterea nivelului de educaţie şi dobândirea de abilităţi care să le asigure adaptarea la societatea în care trăiesc.
Actualitate
Tânăr prins conducând fără permis pe DN 7, în Simeria
Un tânăr de 23 de ani, din județul Mureș, a fost depistat conducând fără permis pe DN 7, în zona orașului Simeria, luni, 21 ianuarie 2025, în jurul orei 21:00.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, în timpul unui control de rutină, polițiștii au oprit autoturismul condus de tânăr și, în urma verificărilor în bazele de date, au descoperit că acesta nu deține permis de conducere.
În cauză, autoritățile au deschis un dosar de cercetare penală pentru conducerea unui vehicul fără permis, infracțiune care poate atrage sancțiuni severe conform legislației în vigoare.
Polițiștii reamintesc importanța respectării legislației rutiere și avertizează că astfel de abateri reprezintă un risc major pentru siguranța traficului. Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui incident.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Scandal între vecini în Hațeg: Doi frați reținuți după o altercație violentă pentru un loc de parcare
O dispută aparent banală legată de un loc de parcare a degenerat într-o altercație violentă între patru vecini din Hațeg. Incidentul s-a petrecut în seara de 21 ianuarie 2025, în jurul orei 20:00, și a implicat doi frați, de 27 și 29 de ani, și alți doi frați, de 42 și 45 de ani, toți locuind în același cartier.
Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, cei doi frați mai tineri au fost agresați fizic de cei doi vecini mai în vârstă. În urma altercației, victimele au solicitat îngrijiri medicale și au fost transportate la o unitate medicală din Hațeg pentru evaluare și tratament.
Poliția Orașului Hațeg a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „loviri sau alte violențe.” În urma cercetărilor și a probatoriului administrat, autoritățile au luat măsura reținerii pentru 24 de ore a celor doi frați în vârstă de 42 și 45 de ani. Aceștia au fost duși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din Deva și urmează să fie prezentați procurorului de caz pentru dispunerea măsurilor legale.
Cazul scoate în evidență cum neînțelegerile între vecini pot escalada rapid, ajungând să necesite intervenția autorităților. Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele în care s-a produs incidentul.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara, închis temporar
Muzeul Trenulețelor “Valentin Banciu”, din municipiul Hunedoara, este închis temporar. Publicul va putea să admire spectaculoasele exponate ale acestui muzeu – unic în România, cel mai probabil, în primăvară, într-o nouă locație mai mare și mai aproape de Castelul Corvinilor.
“Dragi prieteni! Dorim să vă anunțăm faptul ca Muzeul este închis temporar! Urmează să deschidem într-o nouă locație mai mare și mai aproape de castel unde vă vom surprinde cu foarte multe noutăți și surprize. Sperăm că putem deschide porțile în decursul lunii martie a acestui an, dar vă vom ține la curent! Vă mulțumim pentru înțelegere și abia aștept să ne revedem cu noul proiect! Doamne ajută!”, au transmis reprezentanții muzeului.
“Muzeul Trenulețelor” de la Hunedoara a fost deschis în urmă cu cinci ani, fiind una dintre principalele atracții turistice din municipiul de pe Cerna. Muzeul găzduiește piese din impresionanta colecţie a regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu, decedat în 2018, la vârsta de 54 de ani. Vizitatorii expoziției inedite au posibilitatea să admire o lume în miniatură, foarte spectaculoasă şi plină de culoare, în care piesele de rezistență sunt trenulețele.
Sursa foto: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”/Facebook
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Tânăr din comuna Pui, dat dispărut de tatăl său – UPDATE: A fost găsit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 20 – 24 ianuarie, în județul Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
31 de elevi care absentau de la cursuri, depistați de polițiștii hunedoreni. Acțiuni cu efective mărite pentru siguranță în școli
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări
-
Actualitatecu o zi in urma
Bolile cronice, în creștere alarmantă în județul Hunedoara: hipertensiunea și diabetul, în top
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Polițiștii avertizează: Tehnica de tip „Spoofing”, o altă metodă de înșelăciune