Connect with us
Data: 23/06/2024
.

Actualitate

A murit Cornel Resmeriță, fostul primar al municipiului Lupeni

Publicat

pe

A murit Cornel Resmeriță, fostul primar al municipiului Lupeni.

Fostul edil a decedat, duminică, 5 mai, in Prima zi de Paște.

Cornel Resmeriță a condus Primăria municipiului Lupeni timp de 16 ani, in perioada 2000-2016.

FOTO: Facebook @ Lucian Resmeriță

 

Advertisement

Actualitate

Un pompier hunedorean, la competiția „Scări pe toacă”

Publicat

pe

Redactat de

Sld. Bogdan Albulescu, din cadrul Detașamentului Hunedoara, a reprezentat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, la competiția „Scări pe toacă”. Organizat anual de către ISU Neamț, concursul s-a desfășurat în perioada 19 -21 iunie, în arealul Parcului Național Ceahlău.

Probele concursului sunt o adevărată provocare chiar și pentru salvatorii cu o condiție fizică de invidiat, arată reprezentanții ISU Hunedoara.

Cei 127 de pompieri, din toată țara, înscriși în concurs au avut de trecut două probe deloc ușoare.

„Cursa Panaghia”, care a constat în parcurgerea traseului Stațiunea Durau – Cabana Fântânele – Cușma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo și are o lungime de aproximativ șapte kilometri, cu diferența de nivel de aproximativ 1.100 metri. Concurenții participă echipați în echipament sportiv cu încălțăminte adecvată tip trail-running, rucsac pentru transportul echipamentului individual capacitate 60 – 80 litri, necesar parcurgerii celei de-a 2-a probe din concurs (costumul de protecție pentru pompieri, bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție).

Cea de-a doua probă, “Scări pe Toacă”, a constat într-o singură urcare pe scara care asigură accesul către Vârful Toaca.Scara este compusă din 519 trepte, cu o înclinație de aproximativ 70 grade, pe o diferență de altitudine de aproximativ 100 metri.

Advertisement

Concurenții participă echipați în costumul de protecție pentru pompieri (NOMEX), bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție, aparat de respirat cu aer comprimat și butelie de aer (goală).

“Felicitări, Bogdan, pentru participarea la această competiție menită să pună în valoare capacitatea salvatorilor de a susține timp îndelungat eforturi fizice cu o intensitate de tip maximal și supra-maximal!”, au transmis reprezentanții ISU Hunedoara.

 

Sursa foto: ISU Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbare teribilistă, pe capota mașinii. Un adolescent de 15 ani, rănit

Publicat

pe

Redactat de

Un adolescent, în vârstă de 15 ani, a fost rănit, după o plimbare teribilistă pe capota mașinii. S-a întâmplat în zona de agrement Brădet, din Petroșani.

Minorul ce s-a urcat, împreună cu un alt tânăr, pe capota unui autoturism condus de un prieten, s-a dezechilibrat, moment în care cel aflat la volan a pierdut controlul mașinii și a lovit un copac, prinzând piciorul adolescentului respectiv între autoturism și copac, spun polițiștii.

„La data de 22 iunie 2024, în jurul orei 05:50, Poliția Municipiului Petroșani a fost sesizată cu privire la producerea unui eveniment rutier. Poliţiştii care s-au deplasat la fața locului au stabilit faptul că un tânăr în vârstă de 18 ani, din Petroșani, în timp ce conducea un autoturism în zona parcului Brădet, din Petroșani, și transporta pe capotă doi tineri, în momentul în care unul dintre tineri, un minor în vârstă de 15 ani, din Petroșani, s-a dezechilibrat, cel aflat la volan a pierdut controlul direcţiei și a lovit un copac, prinzând piciorul minorului respectiv între autoturism și copac. În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea gravă a minorului. În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală”, a informat Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Hunedoara. 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Rusaliile – una dintre cele mai vechi sărbători creștine

Publicat

pe

Redactat de

Creștinii sărbătoresc, astăzi și mâine, pe 23 și 24 iunie, Rusaliile. Cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Sfântului Duh, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de cea a Paștilor.

A fost numită „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrată cultului morților. Nu întâmplător, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor morți, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de vară. Denumirea de Cincizecime vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile dupa Paști, potrivit crestinortodox.ro.

Pogorârea Sfântului Duh se sărbătorește la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști. Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli”, scrie crestinortodox.ro.

Frunzele de tei sau de nuc, binecuvântate de Rusalii

În ziua de Rusalii, există obiceiul să se ducă la biserică frunze de nuc sau de tei pentru a fi sfințite, acestea fiind puse pe la case pentru a alunga spiritele rele. În unele zone, pe lângă aceste crenguțe, oamenii mai pun leuștean, usturoi și pelin.

Advertisement

În ziua de Rusalii nu se spală haine și nu se face curat. Nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Nu e bine să mergi la câmp, pentru că se spune că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie să mergi la scăldat pentru că este pericol de înec. Nu este bine să spui mai departe un secret, altfel ai putea fi pedepsit. Nu este bine să te cerți cu nimeni de Rusalii pentru că vei fi luat de Iele, adică de spiritele rele.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate