Actualitate
Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania. Cu „Muștele” și „Gaițele”, la Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt

Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania, unde vor juca pe scene din patru orașe importante din această țară. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt. Echipa artistică va prezenta două spectacole – „Muștele”, în regia lui Eugen Pădureanu, și „Gaițele”, în regia lui Daniel Bucur. Turneul se desfășoară în perioada 31 mai -3 iunie 2024, timp în care vor avea loc, zilnic, câte două reprezentanții, în fiecare dintre cele patru orașe germane.
După succesul turneelor anterioare, actorii Teatrului de Artă din Deva vor juca, din nou, pentru comunitatea românească din Germania. La invitația reprezentanților diasporei românești din Bavaria și Baden-Württemberg, și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara – în subordinea căruia se află instituția culturală, actorii deveni vor pleca în noul turneu din Germania, în orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt.
Turneul din 2023 – un succes răsunător
Anul trecut, tot în luna mai, la invitația Asociației „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg și a Forumului German din Stuttgart, actorii Teatrului de Artă Deva s-au aflat într-un turneu în Germania, unde au fost primiți cu multă căldură, bucurie și emoții de comunitatea românească de acolo. În 2023, spectacolul „Mafia femeilor”, de Aldo Lo Castro, în regia lui Mihai Panaitescu, a fost pus în scenă în patru orașe din sudul Germaniei, la München, Stuttgart, Heidelberg și Frankfurth, și s-a bucurat de aprecierea publicului, prestația impecabilă a actorilor Teatrului de Artă din Deva – care au jucat admirabil, fiind răsplătită cu aplauze furtunoase.
De data aceasta, echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva va prezenta două piese de teatru – „Muștele” de Eugen Pădureanu, o comedie pentru copiii de toate vârstele, și piesa “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia fiind semnată de Daniel Bucur.
Al treilea turneu al actorilor Teatrului de Artă din Deva în Germania. Managerul Mihai Panaitescu: „Suntem onorați să participăm…”
Ideea punerii în scenă și a unui spectacol pentru copii, în cadrul acestui turneu artistic, îi aparține managerului Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, care a considerat că și publicul tânăr român din Germania trebuie atras spre sălile de spectacol.
“Suntem onorați să participăm, este a patra oară la un turneu internațional, și mai precis în câteva orașe importante din Germania. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, orașe foarte mari, în care diaspora română este numeroasă. (…) Noi suntem deja, cred că, la al zecelea spectacol cu care mergem în Germania. Deci, este o tradiție de a participa și ne bucurăm foarte mult pentru că publicul român din Germania este în număr foarte mare și ne apreciază foarte mult. (…) Unul dintre spectacolele cu care participăm este un spectacol pentru copii, pentru că trebuie să atragem și publicul tânăr de care avem mare grijă, mai ales că, ei trebuie să se perfecționeze în limba română, iar aportul nostru cultural la educația tinerilor români din Germania este important (…) De aceea mergem cu un spectacol pentru copii. Este prima dată. În general, mergeam cu spectacole numai pentru adulți – ideea a fost a mea și au îmbrățișat-o cu căldură. Este vorba despre “Muștele” de Eugen Pădureanu, iar al doilea spectacol este “Gaițele”, celebra tragi-comedie românească scrisă de Kirițescu, în regia lui Daniel Bucur, un spectacol mare, cu un decor important, cu o distribuție numeroasă de 14 actori, un spectacol care, sunt convins că, va face deliciul spectatorilor din Germania. Turneul nostru se va desfășura din data de 31 mai până în 3 iunie. Patru zile se va juca câte două spectacole pe zi, în cele patru orașe din Germania orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, după care ne vom întoarce acasă și vom continua repetițiile la “Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, în regia domnului Sandu Grecu, spectacol la care se repetă deja în acest moment. (…) Ce pot să vă mai spun despre Germania? Turneul de anul trecut a fost foarte bine primit. Deja avem publicul nostru. Spectatorii, când aud de Teatrul din Deva, se mobilizează și vin la spectacolele noastre. Noi avem mare grijă să fie totul la nivel înalt, atât tehnic cât și artistic, pentru că nu facem rabat la calitate. Mergem cu toată recuzita, cu tot decorul, costume speciale, și pentru că respectăm publicul, indiferent că e din Germania, că e din România”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.
Echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva se află la al treilea turneu în Germania, după ce, în stagiunile trecute, a mai fost și la Anvers, în Belgia, unde, de asemenea, este o comunitate foarte mare de români.
“Turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial”
Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva, mai declară că turneele în străinătate ale unui teatru provincial, cum este cel de la Deva, aduc numeroase beneficii atât instituției, cât și comunității locale și artiștilor implicați. „Vizibilitate și reputație – participarea la turnee internaționale poate crește vizibilitatea și prestigiul teatrului, atrăgând atenția publicului și criticilor din întreaga lume, Dezvoltare profesională, artiștii au ocazia să învețe și să se inspire din contactul cu alte culturi și practici teatrale, ceea ce poate îmbunătăți calitatea producțiilor lor, Networking și colaborări – turneele oferă oportunități de a stabili relații profesionale cu alte teatre și artiști internaționali, deschizând ușa pentru colaborări viitoare, Promovarea Culturii Locale – prin prezentarea spectacolelor în străinătate, teatrul promovează cultura și tradițiile locale pe plan internațional, contribuind la diversitatea culturală globală, Finanțare și Resurse – succesul turneelor poate atrage sponsori și finanțatori, asigurând resurse financiare suplimentare pentru teatrul provincial, Diversificarea Publicului– participarea la turnee internaționale poate atrage noi categorii de public, inclusiv diasporă și iubitori de teatru internațional, extinzând astfel baza de spectatori a teatrului, Motivație și Satisfacție- artiștii se pot simți motivați și valorizați prin recunoașterea muncii lor pe scena internațională, ceea ce poate duce la o creștere a moralului și satisfacției profesionale, Învățare și Adaptare – experiența diferitelor culturi și reacțiile variate ale publicului internațional oferă feedback valoros, ajutând teatrul să își adapteze și să îmbunătățească producțiile. Prin urmare, turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial pe multiple planuri”.
Turneul Teatrului de Artă din Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, face parte din valul ofensivei culturale de promovare a județului nostru, începută în 2022 și care continuă.
*Stagiunea se închide la 1 iulie. Alte spectacole din toamnă*
Teatrul de Artă din Deva încheie stagiunea la 1 iulie, dar pregătirile pentru noua stagiune, care va debuta în toamnă, sunt deja în desfășurare. „A fost o iarnă și o primăvară foarte fructuoase pentru noi din punct de vedere teatral, iar la 1 iulie se închide stagiunea. Vor fi două luni de vacanță teatrală, pentru că și noi, artiștii de teatru, avem nevoie de o mică pauză. Pentru ca cititorii dumneavoastră să înțeleagă, noi nu avem un program obișnuit de opt ore pe zi; lucrăm până noaptea târziu, lucrăm și sâmbăta și duminica, zile care sunt lucrătoare pentru noi. Aceste eforturi se cumulează, astfel că cele două luni de vacanță din timpul verii sunt binemeritate pentru a ne încărca bateriile și a porni stagiunea nouă 2024-2025. În septembrie, vom deschide stagiunea cu o comedie, probabil cu „Îmblânzirea scorpiei”, aproape sigur”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva.
Actualitate
Elevi ai Liceului de Arte din Deva, premiați la un prestigios festival dedicat marelui compozitor J.S. Bach

Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost premiați la un prestigios festival, desfășurat recent la Cluj – Napoca, dedicat marelui compozitor Johann Sebastian Bach. Tinerii muzicieni ai liceului din Deva au avut o prestație impecabilă, fiind răsplătiți de juriul festivalului, alcătuit din profesori de specialitate, cu distincții prețioase.
Ajuns la a XXXIX-a ediție, Festivalul – Concurs „Johann Sebastian Bach” s-a desfășurat în perioada 20-23 martie 2025, marcând 340 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. Organizat pentru cinci categorii de instrumente – pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat și percuție și muzică de cameră, evenimentul a reunit peste 450 de participanți de la prestigioase școli și licee de muzică din România, Republica Moldova și Ungaria.
De la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat 15 elevi, de la catedrele pian și vioară, toți obținând premii importante.
„În fiecare an, la finalul lunii martie, muzicieni din toată lumea celebrează nașterea marelui compozitor Johann Sebastian Bach prin organizarea concertelor și evenimentelor care promovează creația geniului baroc german. Un asemenea eveniment comemorativ are loc și la Cluj-Napoca, unde echipa de profesori entuziaști de la Școala de Muzică „Augustin Bena” dorește să omagieze creația lui Johann Sebastian Bach, organizând deja prestigiosul Festivalul – Concurs ce îi poartă numele. Ca de obicei, elevii și profesorii secției de muzică a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au valorificat oportunitatea de a participa la acest Festival-Concurs de o ținută artistică deosebită, iar în urma unor pregătiri fervente au participat cu un lot de 15 elevi de la catedrele pian și vioară, toți obținând distincții prețioase”, spune prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
PREMIUL I
– Cezar Negrea-Drucan (clasa I PIAN, prof. Cristina Popa-Morait)
– Timotei Lazăr (clasa a III-a PIAN, prof. Andreea Lupu)
– Adriana Meda (clasa a XI-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
– Emima Costa (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Daria Lungu (clasa a III-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Antonia Buștea (clasa a IV-a PIAN, prof. Emanuela Prip)
– Ștefania Maria Solnoc (clasa a IV-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
– Patricia Ioana Tici (clasa a V-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Mădălina Ioana Stanca (clasa a VI-a PIAN, prof. Delia Brylynskei)
– Darius Alexandru Dumitru (clasa a VII-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
PREMIUL III
– Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Patrick Henț (clasa a III-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
MENȚIUNE
– Luca Ioan Tici (clasa a II-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Alexandra Lungu(clasa a VI-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Alexia Pus (casa a X-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
„Felicităm toți elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva care, prin participarea la acest eveniment cu tradiție, continuă să valorizeze moștenirea muzicală a lui Johann Sebastian Bach și să o transmită viitoarelor generații de instrumentiști”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Caravana Zilei Poliției Române continuă: Misiune în Geoagiu și Orăștie

Caravana Zilei Poliției Române, organizată de IPJ Hunedoara, a ajuns astăzi în orașele Geoagiu și Orăștie, unde a adus în fața copiilor autospecialele de intervenție și a oferit o privire detaliată asupra activităților polițiștilor. Micuții au avut ocazia să descopere tainele muncii de polițist și să învețe despre importanța siguranței și responsabilității în viața comunității.
Entuziasmul și bucuria copiilor au fost evidente, aceștia interacționând cu echipamentele de intervenție și punând întrebări despre rolul poliției în protejarea cetățenilor. Participanții au trăit o experiență unică, în care au învățat despre diversele provocări cu care se confruntă polițiștii zi de zi.
Caravana Poliției continuă mâine în Petrila și Petroșani, unde toți cei interesați vor putea descoperi și mai multe despre activitatea poliției, într-un cadru educativ și interactiv. Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au participat și îi invită pe locuitori să vină alături de polițiști, pregătiți pentru noi momente de învățare și descoperire.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
Actualitate
Festivalul Basarabiei 2025 a debutat la Universitatea din Petroșani

Universitatea din Petroșani a dat startul Festivalului Basarabiei 2025, un eveniment dedicat promovării culturii și tradițiilor basarabene în rândul studenților și comunității academice. Deschiderea oficială a avut loc astăzi, la ora 12:00, în holul Facultății de Științe Economice, Administrative și Sociale, unde studenți și profesori s-au reunit pentru a marca începutul unei serii de activități culturale și recreative.
Festivalul, organizat anual, aduce în prim-plan moștenirea culturală a basarabenilor printr-un program diversificat. În zilele următoare, participanții vor avea ocazia să se implice în competiții sportive, jocuri interactive, acțiuni de voluntariat și seri de socializare. Evenimentul își propune să consolideze legăturile dintre studenți și să promoveze dialogul intercultural într-un cadru festiv.
Universitatea din Petroșani continuă astfel tradiția de a sprijini inițiativele studențești menite să pună în valoare identitatea culturală și să încurajeze spiritul de comunitate.
FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu 2 zile in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu o zi in urma
Devenii au dansat cu atitudine la Cluj
- Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 5 ore in urma
Schimbări majore în Programul „Rabla” 2025: Înscrierea se va face direct de către beneficiari