Connect with us
Data: 30/06/2024
.

Actualitate

Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania. Cu „Muștele” și „Gaițele”, la Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt

Publicat

pe

Actorii Teatrului de Artă din Deva pleacă într-un nou turneu în Germania, unde vor juca pe scene din patru orașe importante din această țară. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt. Echipa artistică va prezenta două spectacole – „Muștele”, în regia lui Eugen Pădureanu, și „Gaițele”, în regia lui Daniel Bucur. Turneul se desfășoară în perioada 31 mai -3 iunie 2024, timp în care vor avea loc, zilnic, câte două reprezentanții, în fiecare dintre cele patru orașe germane.

După succesul turneelor anterioare, actorii Teatrului de Artă din Deva vor juca, din nou, pentru comunitatea românească din Germania. La invitația reprezentanților diasporei românești din Bavaria și Baden-Württemberg, și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara – în subordinea căruia se află instituția culturală, actorii deveni vor pleca în noul turneu din Germania, în orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt.

Turneul din 2023 – un succes răsunător

Anul trecut, tot în luna mai, la invitația Asociației „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg și a Forumului German din Stuttgart, actorii Teatrului de Artă Deva s-au aflat într-un turneu în Germania, unde au fost primiți cu multă căldură, bucurie și emoții de comunitatea românească de acolo. În 2023, spectacolul „Mafia femeilor”, de Aldo Lo Castro, în regia lui Mihai Panaitescu, a fost pus în scenă în patru orașe din sudul Germaniei, la München, Stuttgart, Heidelberg și Frankfurth, și s-a bucurat de aprecierea publicului, prestația impecabilă a actorilor Teatrului de Artă din Deva – care au jucat admirabil, fiind răsplătită cu aplauze furtunoase.

De data aceasta, echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva va prezenta două piese de teatru – „Muștele” de Eugen Pădureanu, o comedie pentru copiii de toate vârstele, și piesa “Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regia fiind semnată de Daniel Bucur.

Advertisement

Al treilea turneu al actorilor Teatrului de Artă din Deva în Germania. Managerul Mihai Panaitescu: „Suntem onorați să participăm…”

Ideea punerii în scenă și a unui spectacol pentru copii, în cadrul acestui turneu artistic, îi aparține managerului Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu, care a considerat că și publicul tânăr român din Germania trebuie atras spre sălile de spectacol.

“Suntem onorați să participăm, este a patra oară la un turneu internațional, și mai precis în câteva orașe importante din Germania. Este vorba despre Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, orașe foarte mari, în care diaspora română este numeroasă. (…) Noi suntem deja, cred că, la al zecelea spectacol cu care mergem în Germania. Deci, este o tradiție de a participa și ne bucurăm foarte mult pentru că publicul român din Germania este în număr foarte mare și ne apreciază foarte mult. (…) Unul dintre spectacolele cu care participăm este un spectacol pentru copii, pentru că trebuie să atragem și publicul tânăr de care avem mare grijă, mai ales că, ei trebuie să se perfecționeze în limba română, iar aportul nostru cultural la educația tinerilor români din Germania este important (…) De aceea mergem cu un spectacol pentru copii. Este prima dată. În general, mergeam cu spectacole numai pentru adulți ideea a fost a mea și au îmbrățișat-o cu căldură. Este vorba despre “Muștele” de Eugen Pădureanu, iar al doilea spectacol este “Gaițele”, celebra tragi-comedie românească scrisă de Kirițescu, în regia lui Daniel Bucur, un spectacol mare, cu un decor important, cu o distribuție numeroasă de 14 actori, un spectacol care, sunt convins că, va face deliciul spectatorilor din Germania. Turneul nostru se va desfășura din data de 31 mai până în 3 iunie. Patru zile se va juca câte două spectacole pe zi, în cele patru orașe din Germania orașele Heidelberg, Stuttgart, Karlsruhe și Frankfurt, după care ne vom întoarce acasă și vom continua repetițiile la “Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, în regia domnului Sandu Grecu, spectacol la care se repetă deja în acest moment. (…) Ce pot să vă mai spun despre Germania? Turneul de anul trecut a fost foarte bine primit. Deja avem publicul nostru. Spectatorii, când aud de Teatrul din Deva, se mobilizează și vin la spectacolele noastre. Noi avem mare grijă să fie totul la nivel înalt, atât tehnic cât și artistic, pentru că nu facem rabat la calitate. Mergem cu toată recuzita, cu tot decorul, costume speciale, și pentru că respectăm publicul, indiferent că e din Germania, că e din România”, declară managerul Teatrului de Artă din Deva, Mihai Panaitescu.

Echipa artistică a Teatrului de Artă din Deva se află la al treilea turneu în Germania, după ce, în stagiunile trecute, a mai fost și la Anvers, în Belgia, unde, de asemenea, este o comunitate foarte mare de români.

Turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial”

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva, mai declară că turneele în străinătate ale unui teatru provincial, cum este cel de la Deva, aduc numeroase beneficii atât instituției, cât și comunității locale și artiștilor implicați. „Vizibilitate și reputație – participarea la turnee internaționale poate crește vizibilitatea și prestigiul teatrului, atrăgând atenția publicului și criticilor din întreaga lume, Dezvoltare profesională, artiștii au ocazia să învețe și să se inspire din contactul cu alte culturi și practici teatrale, ceea ce poate îmbunătăți calitatea producțiilor lor, Networking și colaborări – turneele oferă oportunități de a stabili relații profesionale cu alte teatre și artiști internaționali, deschizând ușa pentru colaborări viitoare, Promovarea Culturii Locale – prin prezentarea spectacolelor în străinătate, teatrul promovează cultura și tradițiile locale pe plan internațional, contribuind la diversitatea culturală globală, Finanțare și Resurse – succesul turneelor poate atrage sponsori și finanțatori, asigurând resurse financiare suplimentare pentru teatrul provincial, Diversificarea Publicului participarea la turnee internaționale poate atrage noi categorii de public, inclusiv diasporă și iubitori de teatru internațional, extinzând astfel baza de spectatori a teatrului, Motivație și Satisfacție- artiștii se pot simți motivați și valorizați prin recunoașterea muncii lor pe scena internațională, ceea ce poate duce la o creștere a moralului și satisfacției profesionale, Învățare și Adaptare – experiența diferitelor culturi și reacțiile variate ale publicului internațional oferă feedback valoros, ajutând teatrul să își adapteze și să îmbunătățească producțiile. Prin urmare, turneele în străinătate reprezintă o oportunitate importantă pentru dezvoltarea și promovarea unui teatru provincial pe multiple planuri”.

Advertisement

Turneul Teatrului de Artă din Deva, aflat în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, face parte din valul ofensivei culturale de promovare a județului nostru, începută în 2022 și care continuă.


*Stagiunea se închide la 1 iulie. Alte spectacole din toamnă*

Teatrul de Artă din Deva încheie stagiunea la 1 iulie, dar pregătirile pentru noua stagiune, care va debuta în toamnă, sunt deja în desfășurare. „A fost o iarnă și o primăvară foarte fructuoase pentru noi din punct de vedere teatral, iar la 1 iulie se închide stagiunea. Vor fi două luni de vacanță teatrală, pentru că și noi, artiștii de teatru, avem nevoie de o mică pauză. Pentru ca cititorii dumneavoastră să înțeleagă, noi nu avem un program obișnuit de opt ore pe zi; lucrăm până noaptea târziu, lucrăm și sâmbăta și duminica, zile care sunt lucrătoare pentru noi. Aceste eforturi se cumulează, astfel că cele două luni de vacanță din timpul verii sunt binemeritate pentru a ne încărca bateriile și a porni stagiunea nouă 2024-2025. În septembrie, vom deschide stagiunea cu o comedie, probabil cu „Îmblânzirea scorpiei”, aproape sigur”, a declarat Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă din Deva.

 


 

Advertisement

Actualitate

Romsilva modernizează un drum forestier din județ

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva, prin Regia Națională a Pădurilor, a anunțat lansarea la licitație a unui contract semnificativ pentru reabilitarea drumului forestier Șerbanu din Ocolul Silvic Dobra.

Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii forestiere pe o distanță de 2,795 kilometri, având o valoare estimată de 1.451.363 lei.

Scopul inițiativei este facilitarea accesului în zonele împădurite și îmbunătățirea gestionării resurselor naturale. Drumul forestier Șerbanu are o importanță crucială în transportul lemnului și în susținerea activităților de protecție a pădurilor și prevenire a incendiilor.

Investiția în reabilitarea drumurilor forestiere este crucială pentru dezvoltarea durabilă a sectorului silvic, creând condiții optime pentru activitățile economice și pentru conservarea mediului înconjurător. Prin modernizarea stratului de rulare, consolidarea structurii drumului și instalarea de sisteme eficiente de drenaj, Romsilva urmărește să asigure o durabilitate crescută a drumului și să reducă impactul asupra mediului.

FOTO: Facebook@Direcția Silvică Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

O delegație UNESCO a vizitat Geoparcul Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

O delegație UNESCO s-a aflat, recent, într-o vizităîn Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Reprezentanții importantei organizații internaționale au venit în Geoparc pentru a monitoriza progresul proiectului de știință participativă „Punem sustenabilitatea la treabă! Cercetare științifică și implicare comunitară pentru dezvoltare durabilă în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului”.

Sursa foto: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!”, cu titlul în limba engleză „Sustainability at work! Research and community driven action for sustainable development in Hateg Country UNESCO Global Geopark”, este unul dintre primele 10 proiecte finanțate la nivel mondial de UNESCO, până în prezent, și a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional. Concursul a fost organizat de Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa și abrdn Charitable Foundation (aCF) în cadrul programului pe trei ani dedicat promovării dezvoltării durabile în siturile și desemnările din cadrul programelor UNESCO din Europa și America de Nord.

Proiectul, derulat de Universitatea din București, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, rețeaua informală EduGeoparc și ONG-uri locale – Asociația Femeilor din Sântămăria-Orlea și Asociația de Turism Retezat, are ca scop conectarea, prin activități practice, a cercetării științifice cu educația, promovând știința în contextul schimbărilor climatice. Inițiativa implică profesorii, elevii și voluntarii pentru Geoparc în colectarea și interpretarea datelor științifice, contribuind astfel la o mai bună înțelegere a impactului schimbărilor climatice și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.

Activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante – evaluate

Potrivit reprezentanților Geoparcului Țara Hațegului, în cadrul vizitei, delegația UNESCO a evaluat activitățile de cercetare desfășurate în cele șase școli participante și a asistat la experimente dedicate analizei probelor de apă prin utilizarea unor kit-uri speciale.

„Gazda întâlnirii cu reprezentanții UNESCO a fost Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” Hațeg. Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială Sîntămăria-Orlea, Școala Gimnazială Densuș, Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială Sarmizegetusa precum și grupul de tineri voluntari au povestit despre experiența lor în proiect și au făcut o demonstrație practică de analiză a probelor de apă. Delegația UNESCO a avut discuții și cu Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat, teritoriu care urmează să fie parte din viitoarea desemnare UNESCO Omul și Biosfera (MAB), alți partenerii instituționali implicați în proiect, iar doamna Madlen Serban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, a intervenit online”, au informat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Advertisement

Un proiect ce monitorizează calitatea apei de pe teritoriul Geoparcului

Proiectul „Punem sustenabilitatea la treabă!” se concentrează pe crearea unui cadru educațional și de cercetare bazat pe conceptul „citizen science” – știință participativă care să includă măsurători și interpretări ale calității surselor alternative de apă potabilă (izvoare și fântâni). “Obiectivul final este realizarea unei platforme care să găzduiască harta calității surselor de apă din Geoparc, precum și dezvoltarea unei metode de evaluare a amprentei de apă și implementarea unei strategii de sustenabilitate pentru cele două organizații partenere ale Geoparcului și pentru voluntari. De asemenea, în perioada următoare, cu sprijinul elevilor și al profesorilor, vor fi introduse în platformă rezultatele analizelor efectuate până acum, va fi creată o fișă de lecție și o broșură care va conține poveștile locale ale surselor de apă analizate. Rezultatele obținute vor fi făcute cunoscute în cadrul unei conferințe ce urmează să fie organizată în toamnă, în cadrul proiectului”, mai arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Prin derularea acestui proiect, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului își propune să contribuie semnificativ la menținerea Universității din București printre instituțiile de învățământ superior cu cea mai mare implicare în activități specifice dezvoltării durabile la nivel internațional.

Vizita delegației UNESCO subliniază importanța colaborării internaționale și a implicării comunitare în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în contextul aniversării a 20 de ani de la crearea Rețelei Globale a Geoparcurilor.


Un teritoriu cu valori naturale și culturale. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului -unici în lume

Advertisement

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 213 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.


 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Atletul Dorin Rusu, de la CSM Deva, vicecampion național la 1.500 de metri

Publicat

pe

Redactat de

Fază finală a Campionatului Național de atletism în aer liber de la Cluj Napoca este în plină desfășurare.

În prima zi a întrecerilor Dorin Rusu, de la CSM Deva, a obținut un rezultat foarte bun, devenind vicecampion național în proba de 1.500 de metri la seniori.

Duminică, 30 iunie, sportivul pregătit de profesorul Cornelia Juratoni va concura în finala probei de 5.000 de metri.

Un alt atlet de la CSM Deva antrenat de Cornelia Juratoni, respectiv Eric Rus, a fost al cincilea în proba seniorilor la 3.000 de metri obstacole.

Tânărul atlet devean va alerga, pe 30 iunie, și în finala Campionatului Național de atletism în aer liber la categoria de vârstă U23.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate