Comunitate
Administrația din Blăjeni a achiziționat un utilaj de intervenție pentru situații de urgență
Comuna Blăjeni este una dintre localitățile rurale mici ale județului Hunedoara, ca număr de locuitori, populația frumoasei așezări din Țara Zarandului fiind de sub 1.000 de oameni, care trăiesc în opt sate, respectiv Blăjeni-Vulcan, Criș, Dragu-Brad, Groșuri, Plai, Reț, Sălătruc și localitatea de reședință omonimă. Având în vedere specificul zonei, administrația din Blăjeni se axează pe investiții de importanță majoră pentru comunitatea locală.
Un miniexcavator în folosul comunității
Un exemplu concludent și de dată recentă este dat de o achiziție ce va fi în folosul tuturor locuitorilor comunei, fiind vorba despre un utilaj multifuncțional. „Am reușit să implementăm obiectivul de investiții intitulat «Achiziție utilaj pentru situații de urgență și întreținere domeniu public». Suprafața care va fi deservită de acest utilaj este mare, întrucât comuna este situată într-o zonă cu relief muntos, iar necesitatea achiziționării sale se impune în vederea intervenției prompte pentru îmbunătățirea confortului locuitorilor comunei. De asemenea, la nivelul comunei Blăjeni există o rețea de drumuri comunale și vicinale care necesită lucrări de intervenție în vederea exploatării optime a acestora. Achiziționarea utilajului, respectiv un miniexcavator pe șenile, de dimensiuni reduse, conduce la executarea unor lucrări pentru întreținerea domeniului public al comunei Blăjeni. Dintre aceste lucrări se pot aminti întreținerea căilor de acces pe timp de iarnă, întreținerea spațiilor verzi, întreținerea drumurilor, intervenții la situații de urgență sau calamități naturale, lucrări de întreținere și decolmatare la șanțuri și rigole în toate satele sau intervenții în locuri greu accesibile ori înguste, unde nu pot acțona alte utilaje ale Primăriei. Reamintesc că, la nivelul comunei Blăjeni, una cu sate risipite, situate în zone pe ambele maluri ale Crișului Alb, și cu 963 de locuitori, există, în cadrul Primăriei, un compartiment de administrare și întreținere a domeniului public, precum și un serviciu voluntar pentru situații de urgență, angajații de aici urmând a deservi miniexcavatorul. Este foarte important de subliniat că, având dimensiuni reduse, utilajul poate fi încărcat pe o platformă și transportat în timp util aproape de locurile de intervenției”, a declarat Horia Flavius Jurca, primarul comunei hunedorene Blăjeni.
Pe fonduri europene
Achiziționarea acestui utilaj s-a realizat cu fonduri europene, comuna Blăjeni aderând la un Parteneriat LEADER, care permite accesarea de finanțări nerambursabile. „Printr-o hotărâre de anul trecut a Consiliului Local, comuna Blăjeni a aderat la «Parteneriatul Țara Zarandului 2023 – 2027», ca urmare a solicitării venite din partea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară «Țara Zarandului» LEADER GAL. Prin acest parteneriat se are în vedere necesitatea accesării sprijinului pregătitor pentru elaborarea noii strategii de dezvoltare locală și, implicit, depunerea și implementarea acesteia în noua perioadă de programare, conform Planului Strategic 2023 – 2027 și a Programului de Incluziune și Demnitate Socială. Practic, acest lucru ne permite accesarea de finanțări europene prin accesarea celor două axe mai sus menționate, dar și Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și a Fondului Social European Plus”, a spus primarul comunei hunedorene Blăjeni, Flavius Horia Jurca.
Actualitate
Moș Nicolae cu realizări pentru administrația din Orăștioara de Sus
Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna are o suprafață de aproape 23.000 de hectare, ceea ce înseamnă o întindere foarte mare, și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință, Orăștioara de Sus.
A început marea asfaltare
În ultima perioadă în comuna Orăștioara de Sus au început lucrările efective la un proiect extrem de important, ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere. „Pot să anunț că au început lucrările la un proiect depus pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”. Acest proiect are o valoare de peste 2,5 milioane de euro și prevede modernizarea drumurilor interioare din localitatea de reședință și din satul aparținător Bucium. Iar dacă acest proiect este la început, un alt proiect important pentru comunitatea locală a fost finalizat de puțin timp. Este vorba despre sistemul de supraveghere video, lucrările din cadrul acestui proiect fiind recepționate”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus.
Vești bune pentru copii
Și copiii au parte de vești bune, mai ales că astăzi îl sărbătorim pe Moș Nicolae. „Cu siguranță elevii din comună ne vor pregăti, ca de obicei, un spectacol de colinde, pe care îl așteptăm cu nerăbdare. Copiilor le transmit că Moș Crăciun va fi, și el, prezent la acest spectacol, și nu va veni cu mâna goală, fiecare elev urmând a primi un cadou, conform tradiției, din partea administrației. Tot pentru copii, dar și pentru părinți, mai transmit că anul viitor vom beneficia și de un microbuz electric pentru transportul elevilor”, a precizat primarul din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Așteaptă sărbătorile
Și reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Orăștioara de Sus se pregătesc de venirea sărbătorilor de iarnă. „Din păcate, actualele prevederi legale nu ne permit nouă, ca administrație, să organizăm tradiționalul concert de colinde de Crăciun, dar acest lucru nu înseamnă că nu ne pregătim de Sărbători. Astfel, în fiecare sat va fi împodobit câte un brad, iar în zilele următoare va fi pusă în funcțiune și instalația de iluminat festiv”, a spus Vasile Marian Inășescu, primarul din Orăștioara de Sus.
Pregătiți de iarnă
Pe de altă parte, administrația publică locală din Orăștioara de Sus nu se pregătește doar de sărbători, ci și de eventualele ninsori, însă acestea nu îi vor lua prin surprindere pe edilii din comună. „Am asigurat stocul de materiale antiderapante în caz de intervenții. Aceste intervenții le vom face în regie proprie, cu utilajele pe care le avem în dotare, pe raza comunei fiind o rețea de drumuri pe care le avem în administrare de 40 de kilometri. De asemenea, au fost asigurate lemnele necesare încălzirii pentru unitățile școlare și celelalte instituții publice de pe raza comunei. Deci iarna nu ne va lua prin surprindere”, a afirmat primarul comunei hunedorene Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
Locuri ce merită a fi văzute
Comuna Orăștioara de Sus este una plină de vestigii istorice, pe raza sa aflându-se trei dintre cele șase Cetăți Dacice incluse în Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO. Mai exact, pe raza comunei întâlnim reședința regală a Statului Dac, cetatea Sarmizegetusa Regia, din satul Grădiștea de Munte, care face parte din patrimoniul UNESCO, acolo mai fiind și un castru roman, precum și mai multe situri arheologice. Celelalte două cetăți din patrimoniul UNESCO, Blidaru și Cetățuie, se află pe teritoriul satului Costești, tot aici mai aflându-se și o fortificație dacică. De asemenea, în comună mai avem și alte vestigii istorice de factură dacică și romană. Astfel, la Ocolișu Mic este o fortificație dacică, iar la Bucium și Costești – Deal sunt castre romane, la fel ca și în locurile numite Comărnicel, Muncel – Godeanu și Dealul Șesului.
Actualitate
Vești bune din comuna Vața de Jos
Comuna Vața de Jos este o frumoasă localitate din Țara Moților. Așezarea zărăndeană are în componență, pe lângă localitatea de reședință omonimă, alte 12 sate, acestea fiind Basarabasa, Birtin, Brotuna, Căzănești, Ciungani, Ocișor, Ociu, Prăvăleni, Prihodiște, Tătărăștii de Criș, Târnava de Criș și Vața de Sus.
Primarul, reînvestit în funcție
Comuna Vața de Jos este una dintre localitățile rurale mari ale județului Hunedoara, având o populație de aproape 4.000 de locuitori, și se întinde pe o suprafață de peste 200 de kilometri pătrați. În comuna zărăndeană au avut loc, în ultima vreme, o serie de evenimente importante pentru comunitatea locală. „La noi se petrec mai multe evenimente importante, și la o frecvență destul de mare, așa cum s-a întâmplat și în ultima perioadă. Astfel, în mod cronologic, a fost ales și viceprimarul comunei. Este vorba despre o realegere, funcția fiind ocupată, în continuare, de către colegul meu Florin Băd, și sunt convins că, în această formulă, vom face multe pentru comună, așa cum am făcut și în mandatul precedent. Apoi ne mândrim cu o nouă recunoașetre pe care a primit-o maestrul Pera Bulz, consăteanul nostru care este Tezaur Uman Viu al UNESCO. Mai exact, celebrul taragotist a primit, din partea ministrului Culturii, Raluca Turcan, o distincție de excelență pentru contribuția deosebită adusă la îmbogățirea spiritualității și culturii române. Și, nu în ultimul rând, am pus în funcțiune iluminatul festiv în parcul central din localitatea de reședință”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei hunedorene Vața de Jos.
Proiecte finalizate, proiecte în derulare, proiecte în implementare
În mod firesc, reprezentanții administrației publice locale din Vața de Jos nu neglijează nici investițiile din diverse domenii. „Pe această cale pot să anunț că am finalizat lucrările de înlocuire a acoperișului bisericii din satul Vața de Jos. Pe de altă parte, continuă lucrările, într-un ritm susținut, proiectul ,,Eficentizare Energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale – Bloc 56” din centrul de comună, operațiunile fiind în grafic. Și, nu în ultimul rând, doresc să anunț că am făcut un pas important pentru implementarea unui nou proiect în comună. Este vorba despre semnarea, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a actului adițional la proiectul ,,Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – Piste Pentru Biciclete” în satul Vața de Sus”, a precizat primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.
Lemne de foc pentru populație
Edilii din Vața de Jos au și preocupări specifice zonelor rurale, precum asigurarea lemnelor de foc. Și la acest capitol administrația din Vața de Jos vine cu o veste bună. „În baza Hotărârii Consiliulului Local 46 din 2024, Primăria comunei Vața de Jos scoate la vânzare lemn de foc pentru populație. Lemnul de foc este buștean și poate fi ridicat din rampa Băsărăbița din satul Prăvăleni, prețul fiind de 250 lei per metru cub, fără transport inclus. Cei interesați pot depune o cerere, alături de o copie a actului de identitate la sediul Primăriei. Lemnul poate fi achiziționat într-o cantitate maximă de 6 metri cubi de familie și doar de către cetățenii care au domiciliul stabil pe raza localității noastre”, a anunțat Liviu Ioan Lință, primarul din Vața de Jos.
Nivelul taxelor și impozitelor, neschimbat
Pentru locuitorii din Vața de Jos edilii mai vin cu o veste bună din domeniul taxelor și impozitelor locale. „În ședința ordinară de pe luna noiembrie a Consiliului Local al comunei Vața de Jos unul dintre proiectele de hotărâre supuse dezbaterii a fost cel al nivelului taxelor și impozitelor aferente anului 2025. Consilierii locali au aprobat ca acestea să rămână la nivelul actualul, cu precizarea că, așa cum arată prevederilor legale, acestea se indexează cu rata inflației din acest an”, a spus primarul comunei hunedorene Vața de Jos, Liviu Ioan Lință.
Actualitate
Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa
Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucinești şi Zeicani.
Manifestare de suflet
Și în comuna Sarmizegetusa a fost sărbătorită Ziua Națională a României, printr-o manifestare aparte, în care în prim-plan au fost elevii din localitate. “Ca în fiecare an, suntem onorați să trăim acest moment unic în istorie – 1 Decembrie Ziua Națională a României! 106 ani de Românie întregită! Am primit binecuvântarea de a fi născuți în țara despre care se spune că este Grădina Maicii Domnului, iar noi o răsplătim cu recunoștință. Prin sacrificiu și dăruire, strămoșii noștri au dat contur României. Ne mândrim cu patria mamă pentru frumusețea din ea, pentru oamenii care au rămas în istorie și pentru trecutul nostru demn. Elevii noștri, îndrumați de cadrele didactice, Emilia Vlad, Alina Taurescu, Adelina Hordilă și Leleșan Loredana au sărbătorit Ziua Națională, preșcolarii și elevii din clasele primare au pregătit un mic montaj artistic și expoziție, iar elevii din clasele gimnaziale au realizat prezentări despre provinciile istorice care s-au unit în 1918 (istoric, obiceiuri, tradiții, mâncare specifică, personalități care au contribuit la Unire). Am fost onorată să fiu invitată la acest eveniment, pe care noi, ca administrație, l-am sprijinit din tot sufletul, dar și că alături de directorul școlii, profesorul Argentina Tonca, precum și de părinți, am putut ajuta la organizarea expoziției și pregătirea deserturilor tradiționale românești”, a declarat Gina Aurora Socaciu, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.
Verificarea măsurătorilor terenurilor după cadastrarea gratuită
Administrația publică locală din Sarmizegetusa, derulează, în mod firesc. Una dintre acestea este specifică zonelor rurale, fiind vorba despre terenuri agricole. „Îi invităm pe concetățenii noștri la Primăria comunei Sarmizegetusa, în zilele lucrătoare, între orele 9:00 – 15:00, pentru verificarea măsurătorilor efectuate în urma cadastrării gratuite. Cetățenii sunt rugați să aibă asupra lor un act de identitate, dacă sunt titularii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor. În cazul celor care sunt succesori ai titularului dreptului de proprietate este nevoie și de prezentarea de acte civile. Este vorba despre certificatul de deces al titularului ori certificat de succesor sau alte acte din care să rezulte calitatea de succesor. Mai multe informații se pot afla la sediul instituției noastre sau la numărul de telefon 0254.776.510”, a transmis primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Gina Aurora Socaciu.
Bonuri valorice pentru eficientizarea energetică a locuințelor
Reprezentanții administrației publice din Sarmizegetusa mai vin cu o veste bună pentru locuitorii comunei. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă este afișată pe pagina de Fascebook a Primăriei Sarmizegetusa și sunt proprietare cu extras CF în cotă de minim 50% a locuinței de domiciliu, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizarii energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Mai multe detalii se pot afla la numerele de telefon 0732.895.791 sau 0254.776.510”, a precizat primarul din Sarmizegetusa, Gina Aurora Socaciu
Echipă completă în fruntea Primăriei.
Așa cum se știe, în luna octombrie a avut loc depunerea jurământului de către noii aleși locali. După acest eveniment primarii și consiliile locale și-au intrat în atribuțiuni și au început, în mod oficial, activitatea. Printre activități se numără și alegerea viceprimarilor, iar acest lucru s-a realizat la Sarmizegetusa. „Din a doua jumătate a lunii noiembrie, comuna Sarmizegetusa are viceprimar. Acesta este colegul meu Adrian Brăilă, aflat, ca și mine, de altfel, la primul său mandat în această calitate. În această formulă vom munci, cot la cot, pentru a ne atinge obiectivele propuse”, a mai spus Gina Aurora Socaciu, primarul din Sarmizegetusa.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită
-
Actualitatecu o zi in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa
-
Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Situația actuală HIV/SIDA în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Corvinul, pe FRF TV