Connect with us
Data: 20/07/2024
.

Comunitate

Administrația din Hărău continuă în aceeași formulă

Publicat

pe

Comuna Hărău este o așezare rurală din județul Hunedoara, situată pe Valea Mureșului. Cei circa 2.500 de locuitori ai comunei Hărău, care are o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați, trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Banpotoc, Bârsău și Chimindia.

S-a ales continuitatea

Totodată, comuna Hărău, care se întinde pe o suprafață de 42 de kilometri pătrați și are o populație de peste 2.200 de oameni, este una dintre puținele așezări, nu doar din județ, ci și din întreaga țară, în care numărul locuitorilor a fost în creștere, conform ultimului recensământ. Bună parte dintre locuitorii comunei Hărău și-au exprimat votul la alegerile locale din această lună, iar rezultatele scrutinului au arătat că s-a ales continuitatea, așezarea urmând a fi condusă, și în următorii patru ani, de echipa aflată în funcție, în frunte cu primarul Lucian Mihael Albu Weber. “Vă mulțumesc din suflet, dragi locuitori ai comunei Hărău, pentru participarea dumneavoastră la aceste alegeri. Fiecare vot a contat, indiferent de opțiunea exprimată si apreciez enorm implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră! Celor care m-ati votat, vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, vă sunt profund recunoscător. Votul dumneavoastră exprimat este o dovadă a dorinței de a continua împreună pe drumul dezvoltării și al bunăstării pentru comunitatea noastră. Celor care nu m-ati votat, vă respect decizia! Vă asigur că voi fi primarul tuturor și mă angajez să vă reprezint cu onestitate și deschidere! Doresc să mulțumesc echipei mele de consilieri, care s-a dedicat trup și suflet pentru a face posibil acest rezultat. Sunt convins că, împreună, vom reuși să continuăm ceea ce am inceput! Angajamentul meu este de a vă reprezenta cu cinste, transparență și dedicare. Vă asigur că ușa mea va fi întotdeauna deschisă pentru sugestii, probleme și propuneri, pentru că doar prin dialog și colaborare vom reuși să atingem obiectivele noastre. Vă mulțumesc, încă o dată, pentru participare, sprijin și susținere”, a transmis primarul reales al comunei hunedorene Hărău Lucian Mihael Albu Weber.

Pentru comunitate

Chiar dacă a fost campanie electorală, în comuna Hărău s-a muncit, și chiar cu spor. „Profit de această ocazie pentru a reaminti că sunt, alături de colegii mei, deschis la orice sugestie, cu condiția ca aceasta să fie legală. Astfel, reiterez faptul că Primăria Comunei Hărău nu poate schimba sau investi nimic în rețeaua de distribuție a energiei electrice, întrucât nu este proprietarul acestor rețele, iar orice operațiune din cele mai sus amintite este ilegală. În altă ordine de idei doresc să anunț că am pregătit terenul pentru demararea si realizarea unei noi investiții în localitatea Hărău, in vederea construirii si dotării unei Capele mortuare. Prin realizarea acestei investiții, cetățenii din localitate vor beneficia de un spațiu adecvat pentru ritualul înmormântării. De asemenea, încă un proiect pentru locuitorii comunei Hărău a fost acceptat la finanțare. Un milion de euro, bani europeni, vor ajunge în comuna Hărău pentru amenajarea prin pietruire a drumurilor agricole. Totodată, cu ajutorul bunului Dumnezeu ne-a fost livrat noul buldoexcavator, astfel reușind să mai încheiem încă un proiect în valoare de 100.000 euro, fiind vorba despre fonduri europene nerambursabile. Și, nu în ultimul rând, vreau să spun că am participat, zilele trecute, cu mare bucurie,la serbarea de sfarsit de an școlar a preșcolarilor de la noua Gradiniță, unde am fost martor la momente pline de emoție. Cei mici ne-au încântat cu cântece și poezii, aducând un strop de magie în sufletele tuturor celor prezenți. În încheierea programului, festivitatea de premiere a adus un val de emoții, preșcolarii fiind răsplătiți pentru efortul și entuziasmul lor. Vă doresc tuturor o vacanță frumoasă cu clipe de neuitat”, a mai spus Lucian Mihael Albu Weber, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Hărău.

Actualitate

Multe proiecte aflate în derulare în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Realizări importante

În ultima perioadă, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Zam au finalizat mai multe investiții, cu fonduri atrase din diverse surse de finanțare. De asemenea, edilii din Zam au fost foarte receptivi și la solicitările cetățenilor legate de chestiuni juridice, în special în ceea ce privește dreptul de proprietate și punerea în posesie. „Suntem într-o perioadă situată între două mandate. Referitor la mandatul care este spre final, pot spune că am avut unele realizări importante. Aici aș aminti asfaltare străzi în satele Zam, Sălciva și Pojoga, amenajarea unei capele mortuare în satul Sălciva, o grădiniță cu două săli de grupă în satul Zam, readucerea Dispensarului medical uman în proprietatea Comunei Zam, renovarea interioară a Căminului Cultural Sălciva, renovarea interioară a Căminului Cultural Pogănești sau dotarea cu echipament IT a Primăriei Zam. De asemenea, am venit în sprijinul locuitorilor comunei în chestiuni legate de intabulări de parcele, fiind vorba de circa 1.300, iar operațiunea continuă, ori eliberarea a unei părți importante de titluri de proprietate, aici fiind vorba de sute, iar aceste activități se apropie de final. Totodată, am soluționat zeci de cereri pe parte de fond funciar și am eliberat mii de adeverințe și alte documente adminstrative, multe dintre acestea chiar pe loc”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

În implementare

Pe raza comunei Zam avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Administrația din Zam își propune ca acestea să fie cât mai bine puse în valoare, în acest sens fiind în diverse stadii de implementare mai multe proiecte. „Este normal să ne punem cât mai bine în valoare zona în care trăim, dar și să creștem gradul de confort pentru locuitorii comunei, dar și pentru cei care ne vizitează. În acest sens avem în implementare mai multe proiecte. În mod concret, este vorba despre canalizare menajeră și stație de epurare în satul Zam, reabilitare și dotare Școală Gimnazială Zam, reparații capitale Cămin Cultural Pojoga, semnalizare rutieră și acostamente pe DC 163 Zam–Almaș Săliște, amenajare pistă de biciclete Tămășești—Godinești, achiziționare miniexcavator pentru activități utilitar–gospodărești, reparații capitale Cămin Cultural Almaș-Săliște, asfaltare stradă Zam Sat–Tămășești și alimentare cu apă în localitatea de reședință și în satele aparținătoare Sălciva și Pojoga”, a mai spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Continuă proiectele de dezvoltare ale comunei Densuș

Publicat

pe

Redactat de

Situată în mirifica Țară a Hațegului, comuna Densuș are în componență șapte sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Criva, Hățăgel, Peșteana Peștenița, Poieni și Ștei. Comuna se întinde pe o suprafață de peste 135 de kilometri pătrați, iar aici trăiesc mai bine de 1.500 de oameni.

Cu fonduri din PNRR și “Saligny”

Reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Densuș fac eforturi pentru modernizarea și dezvoltarea așezării, prin accesarea de diverse surse de finanțare, fiind deja proiecte în curs de implementare. Și chiar dacă este pe final de mandat, actuala administrație din Densuș își propune ca lucrările de la aceste proiecte să avanseze cât mai mult pe perioada în care se mai află în funcție. „Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) avem semnate contracte de finanțare pentru proiecte depuse pe Componenta 10 – Fondul Local. Este vorba despre «Reabilitarea moderată a construcției Școală Densuș», valoarea totală a proiectului fiind de 2.914.827,93 lei, «Reabilitarea moderata a Școlii Ștei», în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii, valoarea totală a investiției fiind de 795.766,77 lei, «Digitalizarea Comunei Densuș, prin dezvoltarea infrastructurii TIC», în valoare de 1.611.006,29 lei și “Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar de pe raza comunei Densuș”, de 566.032,58 lei. Toate aceste proiecte sunt în plin proces de implementare. De asemenea, în cursul lunii martie au început lucrările din cadrul proiectului „Reabilitare și modernizare a drumurilor comunale din comuna Densuș”. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor este de 10 luni, iar după încheierea acestora, există o perioadă de trei ani în care se pot notifica eventualele defecte sau probleme apărute. Proiectul are o valoare de 10.107.615 lei și prevede reparații la suprafața drumurilor, asigurarea unui drenaj corespunzător și alte lucrări necesare pentru a asigura durabilitatea și calitatea investiției. Acest proiect, care se desfășoară prin Programul Național de Investiții (PNI) “Anghel Saligny” și vizează Drumul Comunal Densuș- Peșteana și infrastrucura rutieră din intravilanul satului aparținător Poieni, vine în continuarea altuia, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, prin care s-au făcut lucrări similare și în alte așezări”, a precizat primarul în funcție al comunei hunedorene Densuș, Adrian Ioan Vîrtopean.

Amplă acțiune de ecologizare

Pe lângă aceste proiecte, în comuna hunedoreană Densuș se derulează și activități curente. Una dintre acestea este și o amplă acțiune de ecologizare, prin care se urmărește nu doar ca așezarea să arate cât mai frumos, ci și o cât mai bună punere în valoare a atracțiilor turistice pe care le posedă comuna. „Facem, în această perioadă, toaletări igienizări la zonele verzi din comună, Aceleași acțiuni le desfășurăm și pe rigole și marginile drumurilor. Dorim, astfel ca toate sate aparținătoare să arate cât mai bine, dar și să punem în valoare locurile și obiectivele frumoase pe care le avem, acestea nefiind puține. Pe raza comunei găsim mai multe lăcaşe de cult cu o vechime impresionantă, cel mai important fiind, fără îndoială, biserica de piatră din Densuş, imaginea sa fiind cunoscută nu doar în întreaga Românie, ci şi peste hotare. Biserica de rit ortodox, despre care se spune că ar fi cel mai vechi lăcaș de cult de piatră din România în care și astăzi au loc slujbe religioase, este declarată monument istoric, la fel ca și cea reformată din Peșteana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Demne de văzut mai sunt biserica de zid din Peșteana, construită în secolul al XIV-lea, precum și lăcașul de cult ortodox din satul aparținător Hățăgel. De asemenea, în comuna Densuş mai pot fi văzute Valea Fierului, sau Tăul fără fund, iar în Peșteana avem o movilă cu o interesantă poveste, un muzeu al satului, precum și o rezervație naturală care se întinde pe o suprafață de două hectare. Și, bineînțeles, nu putem uita nici despre un alt monument istoric, fiind vorba despre bustul lui Ovid Densușianu din localitatea de reședință”, a mai spus Adrian Ioan Vîrtopean, primarul în exercițiu comunei hunedorene Densuș.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Sportul, la loc de cinste în comuna Pui

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui este cea mai mare localitate rurală din județul Hunedoara ca număr de locuitori, aici trăind în jur de 4.500 de oameni. Așezarea, una cu oameni inimoși și gospodari, oferă peisaje superbe, dar este cunoscută și prin bogata sa activitate sportivă.

Două competiții fotbalistice

Chiar în aceste zile, în comună se desfășoară două competiții fotbalistice de mare tradiție. “Mă bucur că, și în acest an, putem organiza cele două competiții de fotbal pentru amatori, care sunt, deja, tradiționale. Prima dintre acestea este „Cupa de vară – Măgura Pui”, în care se întrec echipe din satele componente, având cinci participante, care vor juca fiecare cu fiecare. Meciurile se desfășoară pe stadion, iar în competiție participă și echipe compuse din jucători din câte două sate, aici fiind vorba despre localități cu o populație mică. Cea de-a doua competiție fotbalistică din comuna noastră, care se dispută pe terenul sintetic, este „Cupa veteranilor”. Această competiție este rezervată jucătorilor de peste 40 de ani, aici fiind opt echipe participante, împărțite în două grupe de patru fiecare. Competițiile au început și sunt extrem de antrenante, disputându-se, deja, primele meciuri. Terenurile pe care se joacă se prezintă în condiții foarte bune, iar la finalul competițiilor vor fi acordate, ca de obicei, premii din partea administrației publice locale, cea care organizează aceste evenimente. Le doresc mult succes tuturor echipelor participante și cei mai buni să câștige”, a declarat Victor Tiberiu Stoica, primarul comunei hunedorene Pui.

Finalele, pe 25 august

La „Cupa de vară – Măgura Pui” participă echipele Șerel&Rușor, Ponor&Ohaba Ponor, Federi&Uric, Fizești și Pui. În prima etapă s-au înregistrat rezultatele Șerel&Rușor – Pui 4-5 și Ponor&Ohaba Ponor – Federi&Uric 4-1, iar în cea de-a doua Fizești – Ponor&Ohaba Ponor 1-3 și Pui – Federi&Uric 2-5. Programul viitor este următorul: 21.07.2024: Șerel&Rușor – Ponor&Ohaba Ponor, ora 17:30; 28.07.2024: Pui – Ponor&Ohaba Ponor, ora 16:00 și Fizești – Șerel&Rușor, ora 17:30; 04.08.2024: Șerel&Rușor – Federi&Uric, ora 16:00 și Pui – Fizești, ora 17:30; 1.08.2024: Fizești – Federi&Uric, ora 17:30. După acest „round robin” vor fi semifinale, pe 18 august, în care, de la ora 16:00, se vor înfrunta locul 1 cu locul 3, iar de la 17:30 locul 2 cu locul 4. La „Cupa Veteranilor” sunt două grupe, formate din Băiești, Șerel, Pui, Ponor (A) și, respectiv, Fizești, Rușor, Federi, Ohaba – Ponor (B). Aici s-au jucat primele meciuri din atât grupa A, rezultatele înregistrate fiind Șerel – Băiești 3-2 și Pui – Ponor 2-3, cât și din grupa, rezultatele înregistrate fiind Fizești – Rușor 10-1 și Federi – Ohaba Ponor 8-3. Programul viitor este următorul: 21.07.2024 (A): Băiești – Pui, ora 19:00 și Șerel – Ponor, ora 19:50; 28.07.2024 (B): Fizești – Federi, ora 19:00 și Rușor – Ohaba Ponor, ora 19:50; 04.08.2024 (A): Băiești – Ponor, ora 19:00 și Șerel – Pui, ora 19:50; 11.08.2024 (B): Fizești – Ohaba Ponor, ora 19:00 și Rușor – Federi, ora 19:50. Semifinalele vor fi pe 18 august, respectiv 1A-2B de la ora 19:00 și 1B – 2A de la 19:50. Finalele celor două competiții se vor desfășura pe 25 august, orele de desfășurare a acestora urmând a fi anunțate ulterior.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate