Connect with us
Data: 25/06/2024
.

Comunitate

Administrația din Sarmizegetusa derulează proiecte importante de dezvoltare

Publicat

pe

Toată lumea ştie că localitatea hunedoreană Sarmizegetusa a fost capitala Daciei Romane, de aici plecând, practic, formarea poporului român. În prezent, comuna Sarmizegetusa, situată în Ţara Haţegului, la limita cu judeţul Caraş – Severin, are o populaţie de aproximativ 1.200 de locuitori, care locuiesc în cinci sate, acestea fiind localitatea de reşedinţă omonimă şi aşezările aparţinătoare Breazova, Hobiţa – Grădişte, Păucineşti şi Zeicani.

Pentru comunitate

În această localitate cu o istorie bogată reprezentanții administrației publice derulează mai multe proiecte de dezvoltare, cu impact, în primul rând, asupra comunității locale. “Cu fonduri de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) avem în lucru un proiect privind reabilitarea unor cămine culturale din satele aparținătoare. Este vorba despre lăcașurile de cultură din satele aparținătoare Breazova, Păucinești și Zeicani, precum și cel din localitatea de reședință. La cel de la Zeicani urmează a se finaliza, în curând, lucrările la acoperiș, iar la celelate este o chestiune de zile până se vor semna actele de recepție a lucrărilor. Pe de altă parte, doresc să anunț că, în perioada imediat următoare, se va face recepția lucrărilor de la rețeaua de canalizare din satele Sarmizegetusa, Hobița – Grădiște și Breazova, unde avem deja introdusă apa, investiția fiind realizată cu fonduri de pe Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai doresc să precizez că pentru unitatea de învățământ din centrul de comună avem un proiect, pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe Componenta 15 – Educație, pentru dotarea cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare și dotarea cu mobilier a sălilor de clasă, care se află în plină derulare. Pe de altă parte, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte mai avem un proiect privitor la dezvoltarea parcului de utilaje și a componentelor – anexe, necesar pentru creșterea calității activităților privind gospodărirea comunală, aici fiind vorba, printre altele, despre drujbe, motocositoare, vidanjă, picon pentru buldoexcavator, cupe de taluz și altele, care, de asemenea, ne vor parveni în curând”, a declarat primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa, Leontin Dorin Hibais.

Locuri ce merită a fi văzute

Aceste proiecte vor avea un impact pozitiv și asupra numeroșilor turiști care vizitează obiectivele istorice și turistice din comuna Sarmizegetusa. Fără îndoială cel mai cunoscut edificiu din comună este acela al ruinelor capitalei Daciei Romane, din satul de reşedinţă, iar această bogăţie istorică nu a fost ignorată, de-a lungul timpului, de autorităţile publice locale de aici, fiind intens promovat. De asemenea, pe raza comunei, de unde se poate pleca spre valea Râului Mare și înspre Munții Retezat, mai pot fi văzute urmele cetății dacice de la Zeicani sau situl arheologic de la Breazova, iar în Sarmizegetusa este deschisă o secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane de la Deva”, a făcut o scurtă prezentare a localității pe care o administrează Leontin Dorin Hibais, primarul comunei hunedorene Sarmizegetusa.

Actualitate - Eveniment

Mesaj plin de fair-play al primarului în exercițiu din comuna Pui

Publicat

pe

Redactat de

Ţara Haţegului este un loc binecuvântat de Dumnezeu, aici întâlnind o privelişte deosebită, precum şi numeroase vestigii istorice. În zonă găsim așezări aranjate şi bine întreţinute, locuite de oameni harnici şi muncitori.

 

Cea mai mare așezare rurală din județul Hunedoara

Acest lucru îl întâlnim, în mod normal, și în comuna hunedoreană Pui. Aşezarea din Ţara Haţegului, care are în componenţă 12 sate, respectiv Pui (localitatea de reşedinţă), Băiești, Federi, Fizești, Galați, Hobița, Ohaba-Ponor, Ponor, Râu Bărbat, Rușor, Șerel și Uric, întinse pe o suprafaţă apreciabilă, de circa 23.000 de hectare, este cea mai mare comună din judeţul Hunedoara ca şi populaţie, aici trăind în jur de 4.000 de oameni. Comuna Pui este străbătută de ruta turistică Via Transilvanica, cunoscută și ca „Drumul care unește”, ce face legătura între Putna și Drobeta Turnu Severin. Pe raza comunei mai sunt și alte obiective interesante de văzut, precum Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina ori cele trei rezervații naturale de pe raza comunei, respectiv „Fânațele Pui”, „Peștera Șura Mare” și „Locul fosilifer Ohaba Ponor”, bisericile vechi din Ponor și Șerel, casele tradiționale țărănești, situl arheologic de la Ohaba Ponor și castrul roman de la Râu Bărbat sau moara de apă de la Șerel.

S-a ales schimbarea

Locuitorii comunei Pui au fost și ei chemați la urne pe 9 iunie pentru a-și alege primarul și membrii Consiliului Local. La Pui s-a ales schimbarea, iar Victor Tiberiu Stoica, primarul în exercițiu al comunei Pui, care se află în această funcție din anul 2000, a primit cu demnitate înfrângerea și a transmis un mesaj plin de fair – play. „Mulțumesc tuturor celor peste 1000 de cetățeni ai comunei Pui care m-au susținut și au dorit ca eu să continui în funcția de primar. Nu s-a întâmplat cum au dorit ei, însă eu îi îndemn să fie calmi la fel cum sunt și eu, și să nu fie supărați pentru că viața merge înainte. Îmi voi duce mandatul la capăt și voi munci până în ultima zi de mandat pentru toți cetățenii comunei Pui cum am făcut-o în toți acești ani de când sunt primar. Le mulțumesc și celor care i-au votat pe contracandidații mei și le spun că eu am muncit întotdeauna pentru ca toți cetățenii comunei Pui să beneficieze de condiții cât mai bune de viață, indiferent dacă m-au votat sau nu. Îi doresc succes viitorului primar și sper să facă lucruri bune pentru comuna noastră. Mulțumesc și colegilor mei de partid din comuna Pui pentru că împreună am reușit să câștigăm cele mai multe mandate în Consiliul Local. Îmi doresc să-i reprezentăm cu demnitate pe cei care ne-au acordat votul și să nu le trădăm încrederea”, a transmis primarul în exercițiu al comunei hunedorene Pui Victor Tiberiu Stoica.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Noutăți din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Rugă la Pojoga

Sâmbătă, 29 iunie, va fi zi de sărbătoare într-unul din satele apaținătoare de comuna Zam, respectiv la Pojoga. Acolo Primăria și Consiliul Local al comunei Zam vor organiza tradiționala rugă. „Promovăm tradițiile locale prin organizarea unei rugi tradiționale. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 29 iunie, cu începere de la ora 19:00, în satul aparținător Pojoga. Antrenul muzical va fi susținut de către Alin Olan, Dani Olan, Dan Olan și Crista Varga. Vă așteptăm cu mult drag alături de noi la o manifestare în cadrul căreia buna dispoziție este obligatorie”, a lansat o invitație de nerefuzat Sorin Ionel Nistor, primarul reales al comunei hunedorene Zam.

Al patrulea mandat

Sorin Ionel Nistor va începe, în urma votului dat în 9 iunie, un al patrulea mandat ca primar al comunei Zam. „Vă mulțumesc, distinși cetățeni ai comunei Zam, tuturor celor care ați ales să vă păstrați încrederea în mine și în echipa mea pentru a continua împreună drumul dezvoltării comunei Zam. Rezultatul din data de 9 iunie 2024 nu este o victorie personală sau una a orgoliilor, continuitatea fiind, sper, în fapt, câștigul nostru, al tuturor, ca și comunitate. Pe parcursul întregii campanii v-am expus proiectele și viziunea mea de dezvoltare a comunei, iar încrederea dumneavoastră mă va ajuta să transform aceste obiective în realizări concrete, astfel încât alegerea făcută să își găsească împlinire, iar victoria din data de 9 iunie să devină în fapt victoria dumneavoastră. Totodată acest nou mandat este o oportunitate de a dovedi celor care s-au îndoit de mine că s-au înșelat și că, în mod nedrept, au ales să nesocotească munca și implicarea mea reală pentru comuna Zam. Împreună putem construi și dezvolta! Așa să ne Ajute Dumnezeu!”, a transmis actualul și viitorul primar al comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Comunitate

Un nou mandat pentru primarul din Orăștioara de Sus

Publicat

pe

Redactat de

Situată în Munții Orăștiei, comuna Orăștioara de Sus are o populație de peste 2.000 de locuitori, fiind considerată o așezare rurală de dimensiuni medii la această categorie din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață de aproape 300 de kilometri pătrați și are în componență opt sate, respectiv Bucium, Costești, Costești – Deal, Grădiștea de Munte, Ludeștii de Jos, Ludeștii de Sus, Ocolișu Mic și localitatea de reședință Orăștioara de Sus.

Se dorește, în continuare, dezvoltarea comunei

Pentru a patra oară consecutiv, locuitorii din Orăștioara de Sus l-au ales ca primar pe Vasile Marian Inășescu. Acesta își propune, și în următorul mandat, dezvoltarea comunei. „Doresc să vă mulțumesc din inimă pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, votându-mă în funcția de primar. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și dedicarea voastră neclintită. Nu avem , încă, o majoritate bine definită în Consiliul Local, dar îmi doresc să colaboreze cu toți membrii legislativului din Orăștioara de sus, pentru a ne atinge țelul comun pe care cred că îl au cu toții, acela de dezvoltare a comunei. Echipa mea de consilieri a demonstrat un angajament extraordinar și o colaborare exemplară, iar cetățenii au arătat că își doresc o comunitate mai bună și mai unită. Votul vostru este o responsabilitate pe care o iau foarte în serios și voi lucra neobosit pentru a vă onora încrederea. Vă mulțumesc pentru sprijin și vă asigur că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a declarat Vasile Marian Inășescu, primarul reales al comunei hunedorene Orăștioara de Sus.

Scurt bilanț de activitate

Actualul și viitorul primar din Orăștioara de Sus a făcut un scurt bilanț al activității depuse în mandatul în curs. „Am implementat mai multe proiecte, cu finanțare europeană, guvernamentală sau de la bugetul local. Astfel, s-a pus în funcțiune stația de epurare de la Bucium, urmând ca toți beneficiarii să fie racordați la rețeaua de canalizare și este realizat, în proporție de 80%, proiectul pentru alimentare cu apă și canalizare la Ocolișu Mic. Totodată, au început lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere în Orăștioara de Sus și Bucium și s-au finalizat documentațiile tehnice pentru modernizarea celorlalte drumuri, urmând a fi depuse când se vor deschide noi linii de finanțare. S-a asigurat finanțare pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale pentru Școala Gimnazială de centru “Hadrian Daicoviciu” și grădinițele aparținătoare și pentru funcționarea optimă a acestora, care se și modernizează și se eficientizează din punct de vedere energetic. Am sprijinit toate parohiile din comună, am construit capele la Bucium, Ocolișu Mic și Grădiștea de Munte, fiind o completare la cele construite anterior, la Ludeștii de Jos și Orăștioara de Sus, iar pentru cea de la Costești este finanțare asigurată. De asemenea, s-a extins și modernizat iluminatul public, acesta ajungând și la Grădiștea de Munte și Costești – Făierag, s-a introdus fibră optică în întrega comună, de la mai mulți operatori, populația având posibilitatea de a alege serviciile dorite și se finalizează lucrările de montare a unui sistem de supraveghere video. S-a finalizat extinderea și modernizarea căminului cultural din Bucium și, astfel, toate satele beneficiază de acest gen de așezăminte și a fost aprobată finanțarea pentru unul nou în Orăștioara de Sus. Totodată, continuă și cadastrarea gratuită”, a precizat actualul și viitorul primar din Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate