Actualitate
Administratorii Sarmizegetusa Regia susțin că nu s-a distrus monumentul din cauza tăierii și extragerii arborilor
Administratorii cetății dacice Sarmizegetusa Regia au susținut, ieri, o conferință de presă, chiar în situl UNESCO, pentru a demonstra că acuzațiile aduse de ecologiștii de la Agent Green nu sunt fondate. Mai exact, aceștia au publicat câteva fotografii în care se văd urmele tafului care a extras arborii tăiați din situl arheologic. În total, la Sarmizegetusa Regia au fost tăiați 80 de arbori, din cei aproximativ 100 cât au fost „programați”, care puneau viața turiștilor în pericol, dar exista și riscul distrugerii monumentului istoric.
În pădurea ce înconjoară situl UNESCO se estimează a fi aproximativ 3.000 de fire pe picior și au fost extrași 80 de arbori, din cei aproximativ 100 care au fost marcați de cei de la Ocolul Silvic pentru a fi tăiați. Dintre cei 80 de copaci, 20 de bucăți erau deja căzute la pământ. Astfel de copaci au pus și pot să mai pună încă viața turiștilor în pericol, deoarece majoritatea se află în apropierea potecilor. Nu doar vizitatorii ar putea fi în pericol dacă o creangă sau întreb arborele ar cădea, ci și blocurile de piatră ce formează întregul monument UNESCO. Și în anii trecuți au căzut copaci chiar pe monument, iar angajații sitului au curățat zona, însă pagubele produse nu mai pot fi recuperate niciodată, la un astfel de sit.
„Din punct de vedere al administrației, lucrările au decurs în regulă și au fost respectate toate prevederile legale, începând de la marcare și până la extragerea din sit a fiecărui buștean. Este adevărat că s-a trecut cu taful pe aici. Taful a fost aprobat prin Ministerul Culturii prin avizele Comisiei Naqționale de Arheologie și a Comisiei Naționale a Monumentelor. El a circulat pe aici sub supraveghere arheologică. Aceste intervenții trebuiau făcute. Vreau să precizez că nu se încheie aici aceste lucrări. Probabil că vor fi alții care vor stabili periculozitatea pe care o reprezintă unii dintre acești arbori în zona vizitabilă și în zona de proximitate a monumentelor. Nu știu de ce au apărut aceste probleme cu cei de la Agent Green. Treaba noastră este să administrăm bine acest sit arheologic și să ne facem datoria foarte bine. Probabil că așa înțeleg dânșii să își facă datoria. Eu cred că dacă, în România, Constituția îți garantează dreptul la liberă liberare, nu îți garantează sub nicio formă dreptul de a minți”, a declarat Vladimir Brilinsky, administratorul monumentului UNESCO.
„Noi nu am cerut tăierea arborilor, însă semnalăm de fiecare dată când se întâmplă un incident și, din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des. Arbori, aparent impecabilise rup și pur și simplu cad. Ultima situație de acest gen s-a petrecut în noiembrie anul trecut, când o creangă de câteva tone a căzut peste zidul de incintă și a distrus o parte din el. Astfel că, noi suntem obligați să semnalăm lucrul acesta, pentru că pun în pericol viața angajaților, a arheologilor, a turiștilor. Orice distrugere a monumentului se poate repara extrem de greu. Nu se poate face nimic, doar dacă se face un proiect care să fie aprobat de Ministerul Culturii și e foarte greu să lucrezi aici, pentru că e necesară multă logistică. Noi nu avem dreptul, și nici nu vrem, să punem blocuri noi de piatră în locul celor distruse de copacii căzuți peste ele, și nici nu vrem acest lucru”, a precizat Gelu Florea, profesor universitar doctor în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.
„Fotografiile realizate de ecologiști cu drona sunt de impact, dacă nu cunoști cât de cât despre ce e vorba. Având în vedere că taful a tasat zăpada destul de mult, la câteva zile după ce am terminat, ei au venit și au făcut acele poze. Păi și normal că se vedeau acele urme, că se mai topise din zăpadă. Întotdeauna este nevoie de sacrificii pentru a îndeplini un obiectiv. Ca să se nască ceva trebuie să fie durere și sânge. Ei, bine, noi în această primă etapă nu am avut parte de așa ceva, deoarece nu s-a întâmplat niciun accident, niciun monument nu a fost afectat, așa cum consideră cei de la Agent Green”, a conchis Vladimir Brilinsky, administratorul cetății dacice Sarmizegetusa Regia.
Romsilva: „Este permisă tăierea vegetației forestiere numai la solicitarea organelor de specialitate, în scopul efectuării lucrărilor de reparație, întreținere curentă, cercetare arheologică, restaurare, consolidare și conservarea monumentului istoric. La solicitarea administratorului monumentului arheologic, Consiliul Județean (CJ) Hunedoara, au fost inventariați arborii aflați în declin fiziologic, cu vârsta de aproximativ 170 de ani, care puneau în pericol viețile vizitatorilor și integritatea monumentului istoric”.
Actualitate
CCR a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Turul al doilea, pe 8 decembrie
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc duminică, 8 decembrie.
“În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
– respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
– confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
– organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine. Hotărârile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată într-un comunicat de presă al CCR.
Actualitate
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
Potrivit ultimelor rezultate, Partidul Național Liberal va avea trei parlamentari în județul Hunedoara: doi deputați – Vetuța Stănescu și Daniel Răducanu, și un senator – Călin Petru Marian.
Aceste date rezultă după centralizarea a 99,99 la sută dintre secții de vot.
Călin Petru Marian, fost prefect al județului Hunedoara în perioada 2020-2024, a deschis lista pentru Senat din partea PNL Hunedoara, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Reamintim că, structura noului Legislativ al țării include nouă parlamentari hunedoreni: șase deputați și trei senatori.
Actualitate
Acțiuni ale AJF Hunedoara
La Asociația Județeană de Fotbal (AJF) Hunedoara este activitate intensă. AJF Hunedoara desfășoară acțiuni interesante în zilele următoare.
Campionatul județean de futsal
În ordine cronologică, prima este Campionatul Județean de futsal, la masculin și feminin. La masculin se vor organiza campionate pentru seniori și juniori U17, iar la feminin vor fi două grupe valorice. Data limită de înscriere pentru echipele doritoare este 15 decembrie.
Gala fotbalului hunedorean
Pe 19 decembrie, începând cu ora 17:00, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, AJF va organiza “Gala fotbalului hunedorean”, manifestare ajunsă la cea de-a doua sa ediție. “Gala este dedicată recunoașterii valorilor din fotbalul hunedorean. Vor fi acordate distincții importante, precum Jucătorul anului, Tinere Talente, Antrenorul Anului, Golgeterul sezonului, Fair – play, Solidaritate și ssperanță, dar și premii pentru susținerea comunității și parteneriate de succes. Este mai mult decât o gală – este o celebrare a pasiunii, talentului și dedicării care transformă fotbalul într-un adevărat spectacol și un liant al comunității noastre. Vă așteptăm cu drag să fim împreună martori ai acestor momente de excelență”, au transmis cei de la AJF Hunedoara.
-
Actualitatecu 8 ore in urma
Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
“Ziua Națională a României”: Ceremonial public la Cimitirul Eroilor, de pe strada Călugăreni, din Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Procesul de renumărare a voturilor din județul Hunedoara, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, finalizat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Noul sens giratoriu de pe DN 66, din orașul Hațeg, finalizat
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la un autoturism care se deplasa pe DN 66, în apropiere de Hațeg
-
Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Națională a României”, marcată la Deva. Ceremonial public la Cimitirul Eroilor
-
Actualitatecu o zi in urma
Alegeri parlamentare 2024| 22,16 la sută, prezența la vot în județul Hunedoara, la ora 13:00
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Ceaiul de Crăciun” – un eveniment cu suflet, pentru o cauză nobilă, la Deva