Actualitate
Al 10-lea proiect prin PNRR pentru Hunedoara, semnat de primarul Dan Bobouțanu. Aproape trei milioane de lei pentru soluţii inteligente destinate transportului urban

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a semnat astăzi, la Bucureşti, contractul de finanţare pentru un nou proiect destinat modernizării oraşului. De data aceasta, este vorba despre o finanţare în valoare totală de aproape trei milioane de lei prin care se va asigura extinderea sistemului informatic integrat pentru managementul transportului în comun, dar şi a sistemului de supraveghere video al municipiului.
Iniţiativa va fi complementară cu elementele de management inteligent al transportului în comun prevăzute de cele trei proiecte aflate deja în implementare în oraş: „Coridorul de Est”, „Coridorul Central”, respectiv „Coridorul de Vest” (proiecte cu mai multe componente, în valoare totală de aproximativ 30 milioane de euro).
„Pe cele trei mari proiecte (cele trei „coridoare”) aflate deja la faza de lucrări avem mai multe elemente de management inteligent al transportului în comun. Acestea nu acoperă însă tot oraşul. Ne dorim să avem sisteme de e-ticketing, sisteme de informare a călătorilor şi toate celelalte facilităţi moderne în cât mai multe dintre staţiile de călători din Hunedoara, astfel încât transportul în comun să fie mai eficient şi mai atractiv pentru hunedoreni. S-a ivit această oportunitate pe care nu o puteam rata: un proiect în valoare de încă 600.000 de euro care completează, practic, celelalte iniţiative ale noastre în acest domeniu. Anul acesta vor apărea în oraş primele staţii de autobuz „inteligente”, pe cele trei proiecte mai vechi. Anul viitor sistemul va fi completat cu dotările şi echipamentele ce se vor putea achiziţiona şi instala cu ajutorul celor 600.000 de euro pentru care am semnat astăzi contractul de finanţare”, explică primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Finanțare de aproape 24 de milioane de euro, prin PNRR, câștigată de Primăria Hunedoara
Până la această dată, Primăria municipiului Hunedoara a obţinut finanţare în valoare totală de aproape 24 de milioane de euro prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru 10 proiecte. Cele mai consistente finanţări obţinute sunt pentru continuarea demersului de restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor (etapa a II-a), eficientizarea energetică a blocurilor de pe Pietonala Corvin şi a încă patru blocuri – turn (de pe b-dul Mihai Viteazu, respectiv strada Trandafirilor), construirea de locuinţe sociale pentru tineri şi completarea flotei de transport local cu autobuze electrice şi staţiile de încărcare de care au nevoie.
Actualitate
Parcul Național Retezat promovează habitatele forestiere în „Luna Pădurii”

Reprezentanții Parcului Național Retezat invită publicul să descopere habitatele forestiere de interes comunitar de pe teritoriul ariei protejate, în cadrul evenimentelor dedicate „Lunii Pădurii”. Informațiile detaliate despre aceste ecosisteme pot fi accesate pe website-ul oficial retezat.ro.
Unul dintre habitatele remarcabile ale parcului este 9180 – Păduri de Tilio-Acerion*, întâlnit pe versanți abrupți, grohotișuri și ravene. Aceste păduri rare se dezvoltă pe terenuri stâncoase și umbrite, în zone greu accesibile, oferind adăpost unei faune diverse, care include nevertebrate, amfibieni, reptile, păsări și mamifere mici. Datorită biodiversității ridicate și prezenței unor specii endemice și rare, acest habitat este considerat prioritar la nivel european.
Pădurile de stâncării joacă un rol esențial și ca refugiu pentru mamifere mari, reprezentând adevărate „insule” de diversitate într-un peisaj forestier mai uniform.
Parcul Național Retezat face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, având un rol esențial în conservarea patrimoniului natural al României.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Hala „Obor” din Hunedoara, închisă temporar pentru igienizare

Primăria Municipiului Hunedoara a anunțat faptul că hala „Obor” va fi închisă duminică, 6 aprilie, pentru desfășurarea unor lucrări de igienizare, care includ dezinsecție, dezinfecție și deratizare.
Pe durata acestor intervenții, platoul acoperit din spatele halei va rămâne deschis, permițând comercianților și clienților să își continue activitatea.
Începând de luni, 7 aprilie, Piața Obor își va relua programul normal de funcționare.
FOTO: PRIMĂRIA HUNEDOARA
Actualitate
Județul Hunedoara, sub cod galben de vreme rea

Meteorologii au emis o informare valabilă în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 – 7 aprilie, ora 18:00, care anunță o serie de fenomene meteo severe ce vor afecta aproape întreaga țară.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie, România va fi traversată de un episod de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizat prin precipitații mixte, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.
În această perioadă, vor fi averse ce pot aduce local cantități de apă cuprinse între 10 și 20 l/mp, iar izolat până la 30-40 l/mp. Ziua de sâmbătă se anunță deosebit de activă din punct de vedere meteorologic în jumătatea de nord a țării, unde sunt prognozate ploi torențiale, descărcări electrice, vijelii și chiar grindină.
Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, valorile termice vor scădea semnificativ. Precipitațiile vor căpăta treptat caracter de lapoviță și ninsoare, mai întâi la munte, apoi și în zonele joase de relief. În special în regiunile montane și submontane, se va depune un strat consistent de zăpadă, estimat la 10–15 cm.
Vântul va sufla cu putere în cea mai mare parte a țării, cu viteze de 40–50 km/h, iar în zonele înalte, la peste 1700 m altitudine, rafalele vor atinge 75–85 km/h, determinând viscol temporar. În acest context, Salvamont Hunedoara recomandă evitarea traseelor montane în următoarele zile.
Pe lângă informarea meteo generală, ANM a emis și o atenționare Cod Galben, valabilă începând de vineri, 5 aprilie, ora 15:00, până sâmbătă, 6 aprilie, ora 03:00. Vizate sunt regiunile Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, precum și zona montană. În aceste zone, vântul va sufla în rafale de 50–70 km/h, iar la munte va viscoli zăpada proaspăt depusă.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu minime ce pot coborî până la -7 grade Celsius. Se așteaptă brumă și îngheț la sol în mai multe regiuni ale țării.
Specialiștii atrag atenția că vremea se va menține deosebit de rece și instabilă și în prima parte a săptămânii viitoare. Autoritățile recomandă populației să urmărească buletinele meteo actualizate și să evite deplasările în zonele afectate, mai ales la altitudini mari.
FOTO: Salvamont Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Un medic din Deva, dat dispărut -ACTUALIZARE: A fost găsit
- Actualitatecu 3 zile in urma
Începe „INVENTCOR 2025”. Peste 450 de lucrări din 40 de țări, înscrise la ediția din acest an
- Actualitatecu 3 zile in urma
A plecat să facă reportaje printre îngeri. Rămas bun, Mexy!
- Actualitatecu 3 zile in urma
Un nou complex comercial se construiește la Hunedoara. Investiția aparține unei companii deținute de Gică Popescu
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în județul Hunedoara într-un dosar de trafic de droguri. Zeci de arme albe, ridicate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Mobilizare impresionantă pe șantierul lotului 2 al autostrăzii A1 Lugoj – Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
Piste de biciclete pe principalele bulevarde din Deva: proiect finanțat prin fonduri europene
- Actualitatecu 3 zile in urma
Dublă aniversare la SALVITAL Hunedoara