
Sesiune finală
Proiectul a beneficiat de finanţare europeană nerambursabilă şi a fost derulat de Patriarhia Română în colaborare cu Fundaţia World Vision România
În judeţul Hunedoara, proiectul „Alege şcoala” a început în luna septembrie a anului 2010 şi a avut o durată de 36 de luni. În acest timp, aproape 70 de parohii din judeţ şi mai bine de 700 de copii au beneficiat de activităţile de educaţie non formală.
Obiectivul general al proiectului l-a constituit prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delicvenţei juvenile prin dezvoltare unor soluţii alternative de tip „Şcoala de duminică”.
Lecţii de cateheză
Principala activitate din cadrul acestui proiect a constat în lecţii de cateheză în cadrul „Şcolii de duminică”, la care au participat, în

pe teme de educaţie morală corelate cu realităţile mediului din care provine fiecare copil. Preoţii şi profesorii de religie care s-au înscris în acest proiect au participat la sesiuni de formare pentru a dezvolta capacitatea de a aborda problema abandonului şcolar la nivelul catehezei parohiale. „Prin sesiunile de formare a preoţilor şi profesorilor de religie s-a încercat aducerea cât mai aproape de comunităţile locale a lecţiilor de cateheză. Pentru că rolul preotului într-un grup de oameni este foarte important, şi legătura acestuia mai ales cu copii care întâmpină probleme, trebuie să fie una apropiată, pentru a cunoaşte oful şi durerea fiecărui micuţ”, explică asistent relaţii publice din cadrul proiectului, Gabriela Grama.
Un „Licăr de speranţă” pentru copii
O altă acţiune cu un impact pozitiv pentru copii a fost organizarea unor serii de tabere, denumite „Licăr de speranţă”. Acestea au avut loc în patru centre ale Patriarhiei Române, la Durău, Miclăuşeni, Buşteni şi Tismana. Pentru cei mai mulţi copii care au participat în cele 235 de serii de tabere, aceasta a fost prima ieşire într-un cadru de relaxare şi cultură. „Am organizat în cadrul fiecărei tabere trei ateliere de lucru. Primul a fost un atelier de creaţie, care a constat în confecţionarea de obiecte religioase din diverse materiale. În cadrul acestuia am dat frâu liber imaginaţiei copiilor, şi ne-am bucurat foarte mult de rezultate. Lucrări de o calitate deosebită am avut şi în urma atelierului de pictură, în care aceşti copii minunaţi au realizat desene pe teme religioase. Iar în cadrul atelierului religios am susţinut lecţii despre studiul Bibliei şi i-am ajutat să înţeleagă cele înscrie în Cartea Sfântă. Pe lângă acestea în fiecare seară au fost difuzat un film tematic, urmat de o dezbatere”, susţine preotul Jan Nicolae.
O hunedoreancă printre premianţi
La nivelul tuturor comunităţilor înscrise în Proiectul „Alege Şcoala” s-a organizat un concurs de creaţie care a cuprins trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia.Ocupanta primului loc la secţiunea „multimedia” este Paula Roxana Popa, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din municipiul Orăştie. „Am participat în cadrul concursului cu un interviu pe care i l-am luat preotului Adrian Lucescu. L-am întrebat în primul rând ce a însemnat pentru el şcoala cu adevărat, iar acesta mi-a povestit cu vorbe frumoase despre perioada lui preferată din şcoală, seminarul teologic. Mai mult am avut de învăţat foarte multe din faptul că ne-a spus că mereu şi-a ales în viaţă modele demne de urmat. A fost un exemplu atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei care, de multe ori, considerăm şcoala un chin, când de fapt şcoala este primul pas pentru a reuşi în viaţă, de a ne construi un viitor cât mai bun şi mai frumos”, povesteşte Paula Roxana Popa.