Connect with us
Data: 25/11/2024
.

Actualitate

„Alege şcoala” a ajutat peste 700 de copii hunedoreni să nu renunţe la cursuri

Publicat

pe

Sesiune finală

Proiectul a beneficiat de finanţare europeană nerambursabilă şi a fost derulat de Patriarhia Română în colaborare cu Fundaţia World Vision România 

În judeţul Hunedoara, proiectul „Alege şcoala” a început în luna septembrie a anului 2010 şi a avut o durată de 36 de luni. În acest timp, aproape 70 de parohii din judeţ şi mai bine de 700 de copii au beneficiat de activităţile de educaţie non formală.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delicvenţei juvenile prin dezvoltare unor soluţii alternative de tip „Şcoala de duminică”.

Lecţii de cateheză

Advertisement

Principala activitate din cadrul acestui proiect a constat în lecţii de cateheză în cadrul „Şcolii de duminică”, la care au participat, în

Paula Roxana Popa din Turdaş a câştigat Premiul I la secţiunea multimedia din cadrul concursului şi a fost premiată de patriarhul Daniel

Paula Roxana Popa din Turdaş a câştigat Premiul I la secţiunea multimedia din cadrul concursului şi a fost premiată de patriarhul Daniel

pe teme de educaţie morală corelate cu realităţile mediului din care provine fiecare copil. Preoţii şi profesorii de religie care s-au înscris în acest proiect au participat la sesiuni de formare pentru a dezvolta capacitatea de a aborda problema abandonului şcolar la nivelul catehezei parohiale. „Prin sesiunile de formare a preoţilor şi profesorilor de religie s-a încercat aducerea cât mai aproape de comunităţile locale a lecţiilor de cateheză. Pentru că rolul preotului într-un grup de oameni este foarte important, şi legătura acestuia mai ales cu copii care întâmpină probleme, trebuie să fie una apropiată, pentru a cunoaşte oful şi durerea fiecărui micuţ”, explică asistent relaţii publice din cadrul proiectului, Gabriela Grama.

Un „Licăr de speranţă” pentru copii

O altă acţiune cu un impact pozitiv pentru copii a fost organizarea unor serii de tabere, denumite „Licăr de speranţă”. Acestea au avut loc în patru centre ale Patriarhiei Române, la Durău, Miclăuşeni, Buşteni şi Tismana. Pentru cei mai mulţi copii care au participat în cele 235 de serii de tabere, aceasta a fost prima ieşire într-un cadru de relaxare şi cultură. „Am organizat în cadrul fiecărei tabere trei ateliere de lucru. Primul a fost un atelier de creaţie, care a constat în confecţionarea de obiecte religioase din diverse materiale. În cadrul acestuia am dat frâu liber imaginaţiei copiilor, şi ne-am bucurat foarte mult de rezultate. Lucrări de o calitate deosebită am avut şi în urma atelierului de pictură, în care aceşti copii minunaţi au realizat desene pe teme religioase. Iar în cadrul atelierului religios am susţinut lecţii despre studiul Bibliei şi i-am ajutat să înţeleagă cele înscrie în Cartea Sfântă. Pe lângă acestea în fiecare seară au fost difuzat un film tematic, urmat de o dezbatere”, susţine preotul Jan Nicolae.

O hunedoreancă printre premianţi

La nivelul tuturor comunităţilor înscrise în Proiectul „Alege Şcoala” s-a organizat un concurs de creaţie care a cuprins trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia.Ocupanta primului loc la secţiunea „multimedia” este Paula Roxana Popa, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad” din municipiul Orăştie. „Am participat în cadrul concursului cu un interviu pe care i l-am luat preotului Adrian Lucescu. L-am întrebat în primul rând ce a însemnat pentru el şcoala cu adevărat, iar acesta mi-a povestit cu vorbe frumoase despre perioada lui preferată din şcoală, seminarul teologic. Mai mult am avut de învăţat foarte multe din faptul că ne-a spus că mereu şi-a ales în viaţă modele demne de urmat. A fost un exemplu atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei care, de multe ori, considerăm şcoala un chin, când de fapt şcoala este primul pas pentru a reuşi în viaţă, de a ne construi un viitor cât mai bun şi mai frumos”, povesteşte Paula Roxana Popa.

Advertisement

 

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

 

Advertisement

Actualitate

Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În județul Hunedoara, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale indică o competiție strânsă între principalii candidați.

Călin Georgescu conduce clasamentul cu 37.104 voturi, reprezentând 22,34% din sufragii. Ion-Marcel Ciolacu se află pe locul al doilea, la o distanță foarte mică, acumulând 36.706 voturi, adică 22,1%. George-Nicolae Simion completează podiumul, cu 30.973 voturi (18,65%).

Pe locul al patrulea se situează Elena-Valerica Lasconi, care a obținut 24.283 de voturi (14,62%), urmată de Nicolae-Ionel Ciucă, cu 13.626 de voturi (8,2%). Mircea-Dan Geoană ocupă locul șase, având 9.926 de voturi (5,98%).

Restul candidaților au înregistrat procente mai mici, Cristian Diaconescu obținând 3,24%, iar Hunor Kelemen și Cristian-Vasile Terheș au înregistrat procente sub 2%. Candidații Ana Birchall, Ludovic Orban și alții au avut rezultate nesemnificative, sub pragul de 1%.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Vești bune din comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Pentru un mediu curat

Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.

Facilități fiscale

Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.

Iarna nu îi ia prin surprindere

Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.

S-a ales viceprimarul

Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială

Publicat

pe

Redactat de

Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.

 

Rezultate exit -poll CURS

Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena
Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

Advertisement

George Simion (AUR) 14 %

Nicolae Ciucă (PNL) 13 %

 

Rezultate exit -poll CIRA

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Advertisement

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Advertisement

Rezultate exit-poll AVANGARDE

Marcel Ciolacu (PSD) 25 %

Elena Lasconi (USR) 18 %

Călin Georgescu (independent) 16 %

George Simion (AUR) 15 %

Advertisement

Nicolae Ciucă (PNL) 14 %

 

Rezultate ARA

Marcel Ciolacu (PSD) 27%

Elena Lasconi (USR) 18%

Advertisement

George Simion (AUR) 15%

Călin Georgescu (independent) 14%

Nicolae Ciucă (PNL) 11%

 

Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.

Advertisement

Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00

Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută

 

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate