Connect with us
Data: 03/12/2024
.

Actualitate

Alexandra Marcu, tânăra care a cucerit cei mai înalţi vulcani din lume, a fost răsplătită de comunitate

Publicat

pe

„PREMIANŢII FĂRĂ PREMII!” – la prima ediţie, un proiect prin care hunedorenii deosebiţi sunt recompensaţi simbolic de către societate

alexandra-marcu-TIFET

Alexandra Flavia Marcu (foto) a fost prima „premiantă fără premiu” în cadrul acestui proiect. În săptămânile ce urmează, vor mai fi şi alţi hunedoreni care s-au remarcat prin activităţi deosebite

Alexandra Flavia Marcu, eleva din Deva, care, până la vârsta de 16 ani, a reuşit să ducă tricolorul românesc pe cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii, situaţi pe patru continente, a fost răsplătită cu o diplomă de recunoştinţă pentru curajul ei. S-a întâmplat în cadrul primei ediţii a unui proiect de suflet, intitulat „Premianţii fără premii!”, ce a avut loc sâmbătă, în centrul reşedinţei de judeţ, şi care îşi propune să scoată în faţă valorile umane din societate.

„Premianţii fără premii!” este o acţiune născută dintr-o idee a unui om şi se vrea să fie o propunere pentru un mod de viaţă, iar acesta este aprecierea şi încurajarea valorilor societăţii chiar de către societate. Prima ediţie a evenimentului, care a avut loc sâmbătă, în Piaţa Victoriei din municipiul Deva, a fost un moment de bucurie pentru toţi participanţii. În semn de preţuire pentru că, la o vârstă atât de fragedă, a reuşit să cucerească cei mai înalţi vulcani din lume, tânăra alpinistă Alexandra Marcu a primit din partea iniţiatorilor acestui proiect, o diplomă pe care au semnat toţi cei prezenţi la acţiunea civică. Premierea ei a coincis cu momentul în care adolescenta a lansat un volum în care povesteşte experienţele prin care a trecut. „Sunt foarte emoţionată (…). Acest premiu este important pentru mine fiindcă îmi arată încă o dată că există oameni cărora le pasă de mine şi care mă susţin în ceea ce fac”, a spus Alexandra Marcu, care a ţinut să le mulţumească tuturor pentru gestul făcut.

„E vremea să le arătăm oamenilor deosebiţi că nu sunt singuri”

La rândul său, Dan Terteci, fost jurnalist şi cel care a iniţiat acest proiect, consideră că „aducerea valorilor umane în prim plan este un gest firesc pentru o societate care se doreşte să fie la fel de firească.” „Avem valori umane, avem oameni frumoşi, pricepuţi, harnici, loiali şi de calitate. Aceştia, majoritatea dintre ei, aleg să stea departe de atenţia noastră, e vremea să afle că ei nu sunt singuri, ei nu trec neobservaţi, că munca lor este remarcată, că fac bine ceea ce fac şi că noi ceilalţi apreciem eforturile lor. (…) A aprecia valoarea şi utilitatea oamenilor care muncesc pentru România şi o reprezintă într-un mod frumos şi corect este o datorie a noastră. Mă bucur să văd la această prima ediţie o prezenţă atât de numeroasă. Sunt mai mulţi oameni decât mă aşteptam şi vă mărturisesc că doresc ca acest lucru să devină o tradiţie”, a spus Dan Terteci.

Acţiunea civică se va desfăşura săptămânal, în fiecare sâmbătă, de la ora 11:00, în centrul Devei, în faţa statuii ecvestre a lui Decebal din Piaţa Victoriei.

Advertisement

[box type=”info”]

Debut editorial

„Alexandra şi cei şapte vulcani. Evoluţie” – povestea expediţiilor montane, adunate într-o carte

Aventurile, dar şi impresiile pe care Alexandra Marcu le-a avut în toate expediţiile sale pe munte, dar mai ales în cele de cucerire ale celor şase vulcani, cei mai importanţi din lume, au fost povestite într-o carte pe care deveanca a lansat-o la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul „Salonului Hunedorean al Cărţii”. „Alexandra şi cei şapte vulcani. Evoluţie” a fost prezentată publicului adunat în Lansare-carte-Deva-MALL-(30)-casetanumăr mare la Deva Mall, cartea fiind tipărită la Editura „Cetate” din reşedinţa judeţului, cu sprijinul Asociaţiei Profesorilor de Istorie „Clio”, Filiala Hunedoara. Alături de alpinista de doar 16 ani a fost colegii săi de liceu, prieteni, rude şi apropiaţi, dar şi oameni simpli, dornici să afle povestea Alexandrei Marcu, scrisă chiar de ea, o tânără care, alături de tatăl său, a urcat pe cele mai înalte culmi şi a văzut locuri şi civilizaţii la care alţii doar visează. „Am rămas impresionat de maturitatea autorului, care este unul dintre reprezentanţii Devei şi României pe cele mai înalte vârfuri vulcanice. Citind cartea, am urcat cu ochii minţii pe Mont Blanc şi am întâlnit oameni şi civilizaţii impresionante. Alexandra Marcu este o mândrie pentru Deva şi pentru România”, a declarat Simion Molnar, preşedintele Asociaţiei „Clio”, Filiala Hunedoara.

La rândul său, Alexandra Marcu susţine că a urcat prima dată pe înălţimile montane, în urmă cu 14 ani, pentru a-l căuta pe „spiriduşul muntelui”. „După ce am escaladat Mont Blanc mi-am dorit să urc şi mai sus şi aşa am decis, împreună cu tatăl meu, să atacăm traseul celor şapte vulcani. Până acum nu l-am găsit pe spiriduşul muntelui, încă îl mai caut, dar am învăţat că dacă baţi, ţi se va deschide, şi dacă ceri. ţi se va da”, a spus Alexandra Marcu la lansarea propriei cărţi.

La numai 16 ani, Alexandra Marcu a reuşit să cucerească patru dintre cei mai importanţi vulcani din lume, Kilimanjaro (Tanzania), Pico de Orizaba (Mexic), Elbrus (Europa) şi Damavand (Asia). În luna noiembrie, Alexandra va pleca împreună cu tatăl său în Papua Noua Guinee, pentru a escalada muntele Giluwe, cel mai înalt vulcan din zona Australia-Oceania.

Advertisement

[/box]

 

Advertisement

Actualitate

Primăria Deva sprijină dezvoltarea învățământului profesional și dual

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Municipiului Deva își reafirmă angajamentul față de susținerea educației profesionale și duale, considerând-o o soluție eficientă pentru pregătirea tinerilor în meserii cerute pe piața muncii. Alături de Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, administrația locală încurajează colaborarea dintre școli și operatorii economici pentru a investi în formarea profesională a noii generații.

Reprezentanții mediului economic din județul Hunedoara au posibilitatea să contribuie activ la modelarea viitorului profesional al tinerilor, solicitând clase de învățământ profesional și dual. Termenul limită pentru completarea cererilor de școlarizare este 9 decembrie 2024.

Prin aceste parteneriate, firmele locale pot participa la conturarea unor programe educaționale care să răspundă nevoilor reale ale pieței muncii, asigurând astfel o integrare rapidă și eficientă a absolvenților în domeniile lor de activitate.

Promovarea și susținerea învățământului dual și profesional reprezintă o prioritate atât pentru administrația locală, cât și pentru Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Scopul principal este acela de a crește performanța profesională a elevilor, oferindu-le oportunități concrete de angajare, dar și de a sprijini dezvoltarea economică a județului prin formarea unor generații de muncitori calificați.

Primăria Deva invită toate părțile interesate să se implice activ în acest demers, contribuind astfel la consolidarea unei comunități educaționale și economice de succes.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria Orașului Hațeg organizează, pe 6 decembrie 2024, o expoziție de cabaline și ovine în incinta târgului de animale de pe strada Horea. Evenimentul, care promovează tradiția creșterii animalelor în județul Hunedoara, este deschis tuturor deținătorilor interesați să participe cu exemplarele lor.

”Vă aducem la cunoștință că, în data de 06 Decembrie 2024 se organizează EXPOZIȚIE DE CABALINE SI OVINE la Hațeg, pe strada Horea (incinta târgului de animale). Deținătorii ce doresc sa participe la EXPOZIȚIA DE CABALINE SI OVINE trebuie sa se înscrie pe lista deschisă la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP sau prin e-mail la primaria.hateg@yahoo.com, pănă JOI, 05.12.2024, ora 14:00. De asemenea, vă reamintim măsurile sanitar-veterinare care trebuie intreprinse cu ocazia acestui eveniment: Accesul animalelor se va face pe bază de tabel în care sunt înscrise date cu privire la numele proprietarului, codul de exploatație, adresa exploatației, numărul și mijlocul de identificare al animalelor. Animalele trebuie să provină de pe raza județului Hunedoara din exploatații indemne, libere de boli infectocontagioase, să nu provină din zone de protecție și supraveghere a focarelor active. Este interzisă cu desăvârșire comercializarea animalelor prezente la expoziție. Transportul animalelor din cadrul exploataților de origine la locul organizării evenimentului se va face cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar veterinar după o prealabilă dezinfecție a acestora. Unităție de alimentație pubică și micii producători care doresc participarea la eveniment trebuie să depună o cerere, insotita de documentul de inregistrare sanitara, la Primăria Orașului Hațeg, serviciul ADPP până în data de 03 Decembrie, pentru ca acesta din urmă să poată solicita DSVSA Hunedoara obținerea avizului temporar de funcționare”, informează reprezentanții Primărie Orașului Hațeg.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile

Publicat

pe

Redactat de

Preșcolarii și educatoarele de la Grădinița PP7 din Deva au demonstrat că solidaritatea începe de la vârste fragede, colectând peste 900 de kilograme de fructe și legume în cadrul campaniei sociale „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”.

Acțiunea, desfășurată în perioada 25–29 noiembrie 2024, a implicat peste 150 de copii, părinți și cadre didactice, care au contribuit la strângerea a 454 kilograme de fructe și 477 kilograme de legume. Donațiile au ajuns la familii și persoane vulnerabile din evidențele Direcției de Asistență Socială Deva, dar și la copiii din centrele de zi și casele de tip familial din Deva și Săulești.

Sprijin pentru comunitate

Pe 29 noiembrie, 20 de persoane cu vârste între 4 și 90 de ani, inclusiv copii și persoane cu dizabilități, au primit pachete cu fructe. Beneficiarii au fost selectați din imobilele sociale și din rândul persoanelor vârstnice care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu.

Organizatorii au subliniat importanța campaniei nu doar pentru beneficiarii direcți, ci și pentru educația preșcolarilor. „Copiii au învățat cât de important este să dăruiești și să fii generos. Astfel de acțiuni îi ajută să-și formeze valori esențiale, precum omenia și responsabilitatea,” au declarat reprezentanții Grădiniței PP7.

Parte dintr-un proiect național

Campania „Săptămâna fructelor și a legumelor donate” este organizată la nivel național în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC). Proiectul încurajează elevii și profesorii să participe la activități de voluntariat care sprijină persoanele defavorizate, contribuind la integrarea lor socială și la consolidarea spiritului de comunitate.

Acțiuni similare au avut loc în școli și grădinițe din toată țara, dovedind încă o dată că prin solidaritate se pot face schimbări semnificative în viețile celor aflați în dificultate.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate