Connect with us
Data: 12/07/2024
.

Actualitate

Alexandru Ioan Cuza și momentul trecerii sale prin Deva. Clădirea istorică din oraș în care a poposit „domnul Unirii” în drumul său spre exil

Publicat

pe

Pentru locuitorii județului Hunedoara, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 are un plus de importanță, având în vedere faptul că, la Deva, a poposit, după abdicare, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre exil.

În noaptea de 14 februarie 1866, la Hanul mare din Deva, cum se numea în trecut actuala clădire în care se află sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Alexandru Ioan Cuza a înnoptat, înainte de a lua calea exilului, pentru totdeauna.

Pe peretele clădirii, aflată în centrul istoric al Devei, se află o placă de marmură care dă de ştire că, în 1866, Alexandru Ion Cuza, primul domn al Principatelor Române, a poposit aici, în drum spre exil „departe de pământul pe care nu va avea îngăduința a-l mai vedea vreodată”, cuvinte scrise pe placa așezată pe această clădire.

„Momentul 1859 reprezintă o etapă esențială în istoria modernă României. Pornind de la Revoluția din 1821, care a pus capăt domniilor fanariote, luând în calcul Tratatul de la Adrianopol din 1829, care recunoștea domnia pe viață a principilor aleși, ajungem la Regulamentele Organice din 1831-1832, care au fost primele legi fundamentale din Muntenia și Moldova, cu rol de Constituții. Urmează Revoluția de la 1848-1849, Războiul Crimeei (1853-1856) încheiat prin Tratatul de la Paris din 1856, Adunările ad-hoc și apogeul reprezentat de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei (5 ianuarie 1859) și al Țării Românești (24 ianuarie 1859). Prin urmare, atunci s-a realizat „Mica Unire”. Iar Alexandru Ioan Cuza este emblematic. Descris în epocă ca un erou popular, el a devenit între timp un simbol. Ce am putea spune noi, cei din județul Hunedoara, despre personalitatea sau realizările lui? Nu foarte multe, ci doar eventual făcând referiri la ecourile Unirii de la 1859, reflectate în presă. Ce rămâne reprezentativ legat de Alexandru Ioan Cuza și județul Hunedoara este trecerea lui prin Deva. În urma actului din 11 februarie 1866, când așa-numita „monstruoasă coaliție” a determinat abdicarea lui, Cuza poposește o noapte la Deva. Evenimentul este descris pe larg într-un articol publicat de Nicoale Lascu în revista Sargetia (vezi anuarul muzeului, XVI-XVII, 1982-1983), articolul Popasul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în drum spre exil, preluat parțial din Telegraful român „cu ușoare modificări” (XLI, 1913, nr. 9, 10, 11). Acum vedem, pe o clădire din Deva, de pe bulevardul 1 Decembrie (actualmente stradă pietonală), două plăci plasate pe clădirea unde a înnoptat Cuza la „Hanul mare”. Pe prima, cea de marmură scrie:

„AICI LA HANUL MARE / A POPOSIT ÎN 14 FEBRUARIE 1866 / PRIMUL DOMN AL ROMÂNIEI / ALEXANDRU IOAN CUZA / ÎN DRUM SPRE EXIL / DEPARTE DE PĂMÂNTUL / PE CARE NU VA AVEA ÎNGĂDUINȚA / A-L MAI VEDEA VREODATĂ”.

Sursa: MCDR Deva

A doua placă comemorativă e din bronz și îl înfățișează pe Alexandru Ioan Cuza în basorelief, iar textul înconjurător al portetului este următorul: „PRIMUL DOMNITOR AL ROMÂNIEI/ 1859-1866 / ALEX. IOAN CUZA”, realizată în 2019 de către sculptorul Ioan Șeu”, a declarat dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III, Secția de Istorie și Artă din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.

Advertisement

Actualitate

ISU Hunedoara: Sfaturi pentru prevenirea cazurilor de înec

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara reamintesc câteva măsuri de siguranță pentru cei care, în aceste zile, cu temperaturi ridicate, aleg să își petreacă timpul liber în apropierea cursurile de apă.

“Având în vedere prognoza meteorologică, potrivit căreia, în aceste zile, vremea în județul nostru este caniculară, vă reamintim câteva măsuri de siguranță în cazul în care mergeți la scăldat:

frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

Advertisement

nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

Advertisement

Este indicat ca autoritățile publice locale și operatorii economici care administrează sau au pe raza teritorială cursuri de apă sau alte suprafețe de apă, ce pot prezenta pericol de înec, să identifice aceste locuri și să semnaleze acest pericol prin instalarea unor panouri de avertizare; 112 – numărul unic pentru situații de urgență”, transmit reprezentanții ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Evenimentele rutiere pot fi evitate dacă sunt respectate regulile de circulație

Publicat

pe

Redactat de

Drumurile județului Hunedoara sunt din ce în ce mai aglomerate. Astfel se produc o serie de evenimente rutiere care se soldează de multe ori și cu victime.

În acest sens polițiștii rutieri vin cu o serie de recomandări pentru ca traficul rutier să se desfășoare în condiții de siguranță.

”Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanța de siguranță în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante. În condițiile unui trafic aglomerat, condițiile meteo nefavorabile pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile! Nu vă angajați în depășirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate și efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare. Nu consumați alcool/substanțe interzise și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceți, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free. Pietonii sunt rugați să își ia toate măsuri de precauție pentru a fi siguri că sunt observați în trafic de către șoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi!”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Romsilva intensifică măsurile de monitorizare a populației de urs în fondurile cinegetice gestionate, în zonele de risc privind interacțiunea cu oamenii

Publicat

pe

Redactat de

Romsilva intensifică măsurile de monitorizare a populației de urs în fondurile cinegetice gestionate, în zonele de risc privind interacțiunea cu oamenii.

Directorul general al Regiei Naționale a Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Marius – Dan Sîiulescu, a dispus joi, 11 iulie, intensificarea măsurilor de monitorizare a populației de urs în fondurile cinegetice gestionate de către Romsilva, în special în zonele turistice cu risc privind interacțiunea oamenilor cu exemplarele de urs.
Măsurile au fost adoptate în urma creșterii populației de urs, a schimbării comportamentului acestei specii și a interacțiunii tot mai dese cu oamenii.
Astfel, vor fi identificate și monitorizate cu atenție traseele turistice cele mai expuse interacțiunii dintre om și urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezența urșilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar și recomandări pentru prevenirea și evitarea situațiilor periculoase.
De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenței urșilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turiști.
Pădurarii de vânătoare din fondurile cinegetice gestionate de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, după analiza acestor imagini, vor comunica în regim de urgență autorităților competente potențialele situații de risc apărute.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva gestionează 241 de fonduri cinegetice, circa 11% din totalul fondurilor cinegetice la nivel național. Pe cele o sută de fonduri cinegetice gestionate de către Romsilva, în care se regăsesc populații de urs, au fost evaluate anul trecut circa 2.700 de exemplare, efectivul optim fiind de 948 de exemplare de urs, adică de aproape trei ori mai mult decât optimul.
 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
 De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.
FOTO: Romsilva
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate