Connect with us
Data: 03/10/2024
.

Actualitate - Eveniment

„Alianța polono-română în perioada interbelică” – expoziție temporară la muzeul din Deva

Publicat

pe

Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în perioada 13 martie-13 aprilie 2024, expoziția temporară „Alianța polono-română în perioada interbelică”.

Evenimentul expozițional aduce în atenția publicului vizitator o parte importantă a istoriei celor două state, care au contribuit la creionarea profilului perioadei interbelice din partea Europei Centrale și de Est.

“Piatra de temelie în consolidarea relațiilor româno-polone a fost semnarea la București, în data de 3 martie 1921, a Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, de către cei doi miniștri de externe, prințul Eustachy Sapieha și Take Ionescu. Dincolo de ajutor și asistență reciprocă, alianța polono-română în perioada interbelică s-a fundamentat pe tradiții vechi de colaborare politico-diplomatică, pe afinități culturale, interese economice și comerciale comune și pe un profund sentiment de prietenie între elita politică din Polonia și cea din România. În plus, poporul român a dat dovadă de altruism și ospitalitate față de Polonia, când a fost atacată de Germania și U.R.S.S și ca răspuns la solicitarea guvernului polonez, Președenția Consiliului de Miniștri a dat un comunicat unde se specificau măsurile pentru primirea refugiaților polonezi. În noaptea de 17/18 septembrie 1939, președintele Poloniei Ignacy Mościcki, premierul Felicjan Składkowski şi alţi membri ai guvernului au tranzitat frontiera în România, fiind primiţi cu ospitalitate la Cernăuţi, fiind urmaţi de aproximativ 100.000 de refugiaţi polonezi, dintre care 60.000 de militari. Chiar dacă România nu a putut acorda ajutor militar Poloniei în aceste momente dramatice, ea însăși putându-se pune într-un real pericol, totuși nu putem să nu remarcăm aportul moral și ajutorul umanitar acordat de guvernul și populația românească statului polonez. Mai mult decât o alianță politică, relația polono-română în perioada interbelică capătă valențe simbolice cu o profundă substanțialitate istorică. Respectul reciproc, seriozitatea, curtoazia și aplicarea cu strictețe a protocolului diplomatic în cadrul numeroaselor vizite în ambele state, reprezintă aspecte relevante în cultivarea unei alianțe, care dincolo de trăsăturile sale politico-militare, a devenit cum frumos spunea mareșalul Józef Piłsudski o „alianță a inimilor” polono-române în această parte tumultoasă a Europei. Istoria acestor relații politice este transpusă în fotografii de epocă în cadrul a 13 panouri, selecția acestora urmând pas cu pas parcursul istoric al relațiilor bilaterale polono-române”, au transmis reprezentanții MCDR Deva.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri 13 martie 2024, de la ora 11:00, în Sala Șemineului din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Actualitate

FOTO: Incendiu la o anexă gospodărească din Baru

Publicat

pe

Redactat de

În această dimineață, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit cu trei autospeciale, o ambulanță SMURD și cu echipaje specializate pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Baru.

La sosirea pompierilor, ardea generalizat un șopru, cu o suprafață de aproximativ 50 mp, iar flăcările amenințau să cuprindă și casa de locuit, aflată în apropiere.

Echipajele de stingere au acționat cu 13 pompieri pentru localizarea incendiului și protecția casei.

După lichidarea incendiului și înlăturarea efectelor negative ale producerii acestuia, s-a constatat că au ars anexa gospodărească, compusă din garaj și depozit de lemne, pe o suprafață de aproximativ 500 mp, 2 tractoare și 2 motocultoare, lemnele de foc depozitate și s-a degradat o parte a izolației acoperișului, pe o latură a casei.

Din interiorul anexei gospodărești, echipajele de intervenție au înlăturat 2 butelii de aragaz.

In incendiu nu au fost surprinse persoane sau animale, iar cauza probabila a incendiului a fost un scurt circuit produs la instalatia electrică a anexei gospodărești.

Advertisement

FOTO: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Ștafeta Veteranilor Invictus” – tronsonul albastru, străbate și județul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

“Ștafeta Veteranilor Invictus”, tronsonul albastru, va străbate și județul Hunedoara, în perioada 4 -7 octombrie 2024. Evenimentul, ce ajunge anul acesta la ediția a XI-a, se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării „Zilei Armatei Române”.

Voluntari „Invictus” din întreaga țară parcurg, și în acest an, trei trasee ale ștafetei, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național: albastru, galben și roșu.

Tronsonul albastru, care va străbate și județul Hunedoara, a plecat din Târgu Jiu și se va încheia la Carei, de „Ziua Armatei Române”, prezentând, pe parcurs, onorul tuturor eroilor neamului.

Cel mai mare eveniment sportiv național

Aflată la a XI-a ediție, “Ștafeta Veteranilor Invictus” este organizată de către Asociația Invictus România, în parteneriat cu asociații și instituții din întreaga țară. În județul Hunedoara, în ultimii ani, coordonator zonal este Asociatia AlerT in Deva.

Advertisement

Sursa foto: AlerT in Deva/Facebook

Ștafeta este dusă în întreaga țară de către alergători și bicicliști, cu toții fiind voluntari. Și în acest an vor fi implicați peste o mie de alergători și bicicliști voluntari care vor străbate peste 3.500 de kilometri, fiind cel mai mare eveniment sportiv național.

Evenimentul aduce împreună voluntari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Administrația Națională a Penitenciarelor, dar și civili, alergători sau bicicliști. De asemenea, Asociația Voluntarilor Invictus, fondată în 2014, se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

Toți cei care doresc să aducă un omagiu eroilor neamului sunt invitați să se alăture, atât în alergare, cât și prin simpla prezență la schimbul de ștafetă.

Schimbul de ștafetă va avea loc după următoarele coordonate:

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 14.30 – Pasul Vâlcan – Vulcan;

Vineri, 4 octombrie 2024, ora 18.00 – Primăria Municipiului Petroșani;

Advertisement

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 16.30 – Castelul Corvinilor – Hunedoara;

Duminică, 6 octombrie 2024, ora 09.00 – Penitenciarul Deva – Bârcea Mare;

Duminică, 6 octombrie 2024, ora 12.00 – Statuia Reginei Maria – Deva (Blv. 1 Decembrie 1918);

Luni, 7 octombrie 2024, ora 16.00 – Cetatea Carolina – Alba Iulia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Autoritățile, în alertă din cauza ploilor abundente

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, 29 septembrie 2024, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției din județul Hunedoara a fost activat în contextul emiterii unor avertizări hidrometeorologice Cod Galben și Portocaliu.

Sudul județului va fi afectat de ploi abundente, cu precipitații de până la 80 l/mp, pe intervalul orar 08:00 – 20:00, ceea ce poate duce la viituri periculoase și la depășirea cotelor de atenție pe râurile din regiune.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică Cod Portocaliu pentru perioada 29 septembrie, ora 10:00 – 30 septembrie, ora 16:00. Potrivit prognozelor, debitele râurilor din bazinele hidrografice Mureș, Jiu și Criș vor crește semnificativ, cu riscul de viituri și inundații în zonele joase și pe afluenții râurilor Strei și Orăștie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara a activat grupa operativă, în cooperare cu Instituția Prefectului și Serviciul de Gospodărire a Apelor Hunedoara, pentru a monitoriza în timp real evoluția situației meteo și hidrologice. Primarilor din toate comunele și orașele județului le-a fost solicitată implicarea activă în gestionarea situațiilor de urgență și în menținerea unei comunicări constante cu cetățenii.

Pentru a preveni incidentele, autoritățile recomandă populației să ia măsuri de precauție: să curețe rigolele și șanțurile de scurgere, să evite traversarea apelor în creștere, să nu se adăpostească în apropierea copacilor sau construcțiilor vulnerabile la vânt, și să stea departe de stâlpi sau fire electrice căzute.

De asemenea, se recomandă limitarea deplasărilor în zonele montane aflate sub avertizare, precum și evitarea activităților în aer liber sau la înălțime. Cetățenii sunt încurajați să rămână vigilenți și să urmărească evoluția avertizărilor meteo pentru a se proteja în fața posibilelor fenomene extreme.

Advertisement

Aceste măsuri au fost luate pentru a asigura siguranța cetățenilor și pentru a limita impactul fenomenelor meteo severe asupra comunităților locale. Autoritățile rămân în stare de alertă și pregătite să intervină în caz de necesitate.

Citeste mai mult ...

ANGAJAM femeie de serviciu

Societate Comercială angajează femeie de serviciu din Hunedoara, program de lucru 8 ore, carte de munca, salariu motivant.
Se iau in considerare doar CV-urile depuse la sediul din Hunedoara, str. Eroilor 2bis.
Relații suplimentare la telefon 0254 715 497.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate