
Lipsa ploilor din ultimele luni afectează din ce în ce mai multe culturi agricole și nu numai, căci și disconfortul resimțit de către populație este unul pe măsură. Autoritățile recomandă populației să folosească raţional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii, în contextul în care 214 de localităţi, din 17 județe, au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului foarte mare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR). Inclusiv județul Hunedoara se află pe această listă, cu cinci comune, respectiv Certeju de Sus, Ilia, Gurasada, Buceș și Dobra.
În ceea ce priveşte situaţia alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparţinând operatorilor de apă-canal), 214 localităţi din 17 județe, respectiv Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj şi Bihor (17 judeţe) funcţionează în regim restricţionat. Restricţiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult şi apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeaşi situaţie, de creştere a consumului prin utilizarea apei din reţea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricţiilor în localităţile din judeţele menţionate.
„În cinci unități administrativ teritoriale se distribuie apă în această perioadă către populație. Avem distribuire de apă potabilă, astăzi, cu program în localitățile Buceș și Mihăileni, care sunt pe zona Crișuri, și li se furnizează apă în intervalul orar 07:00 și 10:00, din cauza lipsei de apă la sursa de captare din stația Tarnița. Mai avem restricții la stația de apă Roșcani, în localitățile Dobra, Lăpușnic, Brâznic, Săcămaș, Ilia, Stretea, Gurasada, Ulieș, Câmpuri Surduc și Gothatea, unde se furnizează apă potabilă în intervalul orar 06:00—22:00”, a declarat ing. Aurica Lăsconi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara.
A mai fost nevoie de distribuire a apei și în localitățile Stănija, Dupăpiatră, Tarnița, Grohoțele, Certej, Bocșa și Hondol. În ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă centralizate din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile sunt determinate de creşterea consumului de apă pentru irigaţii. În 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri.
Situația lacurilor de la Cinciș și Hațeg
Rezerva de apă a ţării este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, arată reprezentanţii ANAR. Echipele de la Apele Române monitorizează şi gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toţi beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafaţă. În principalele 40 de lacuri, este disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere faţă de perioada anterioară.
„În județul Hunedoara, nu avem probleme în ceea ce privește situația apelor din baraje și stăm relativ bine față de alte zone, de alte județe. 88-90 la sută avem apă în baraje. La Lacul Cinciș, care este în administrarea Apelor Române, nivelul apei de astăzi (ieri-n.red.) a fost de un plin de 90 la sută. În Lacul Hațeg, de unde se alimentează cu apă operatorul Apa Prod și de unde alimentăm mai mult de jumătate din județ cu apă potabilă, nivelul a fost de 88 la sută. Nivelul acesta este relativ staționar în această săptămână. Având în vedere că nu sunt anunțate ploi în perioada următoare, este posibil ca zilele viitoare nivelul apelor din aceste baraje să mai scadă. Nu există motive de îngrijorare, pentru că apă în lacuri este. Ne putem îngrijora când scade la 50 la sută apa în aceste lacuri, dar nu am ajuns niciodată la acest nivel. A fost de 75 la sută în anii foarte, foarte secetoși, dar nici atunci nu a trebuit să livrăm apă populației în orașe. Problemă mai mare este în zonele unde Apa Prod are propriile stații de tratare a apei, acolo fiind debitul mai mic”, a mai precizat ing. Aurica Lăsconi.
Nu sunt debite de apă secate, deocamdată, în județ
Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluţia debitelor Dunării şi a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secţiunea Baziaş vor ajunge până la valoarea de 2.150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s) şi cu un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.
„Estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom menţine un coeficient de umplere de peste 70%. În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 80 (cm) suficientă pentru funcţionarea CNE”, menţionează reprezentanţii ANAR.
În județul Hunedoara, în schimb nu sunt cursuri de ape care să fie secate.
„Din punct de vedere al secetei hidrologice, deocamdată nu avem probleme în județul Hunedoara. Nu avem niciun râu cu indicativul sec. Din păcate, nu se prevăd precipitații nici în săptămâna viitoare”, a conchis ing. Aurica Lăsconi.
Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 secţiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în bazinul hidrografic Siret şi Prut-Bârlad.