Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Alimentarea cu apă, restricționată în cinci comune din județ

Publicat

pe

Lipsa ploilor din ultimele luni afectează din ce în ce mai multe culturi agricole și nu numai, căci și disconfortul resimțit de către populație este unul pe măsură. Autoritățile recomandă populației să folosească raţional resursele de apă, astfel încât acestea să fie suficiente pentru toţi beneficiarii, în contextul în care 214 de localităţi, din 17 județe,  au serviciul de alimentare cu apă restricţionat, din cauza secetei şi a consumului foarte mare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR). Inclusiv județul Hunedoara se află pe această listă, cu cinci comune, respectiv Certeju de Sus, Ilia, Gurasada, Buceș și Dobra.

În ceea ce priveşte situaţia alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparţinând operatorilor de apă-canal), 214 localităţi din 17 județe, respectiv Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj şi Bihor (17 judeţe) funcţionează în regim restricţionat. Restricţiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult şi apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeaşi situaţie, de creştere a consumului prin utilizarea apei din reţea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricţiilor în localităţile din judeţele menţionate.

„În cinci unități administrativ teritoriale se distribuie apă în această perioadă către populație. Avem distribuire de apă potabilă, astăzi, cu program în localitățile Buceș și Mihăileni, care sunt pe zona Crișuri, și li se furnizează apă în intervalul orar 07:00 și 10:00, din cauza lipsei de apă la sursa de captare din stația Tarnița. Mai avem restricții la stația de apă Roșcani, în localitățile Dobra, Lăpușnic, Brâznic, Săcămaș, Ilia, Stretea, Gurasada, Ulieș, Câmpuri Surduc și Gothatea, unde se furnizează apă potabilă în intervalul orar 06:00—22:00”, a declarat ing. Aurica Lăsconi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara.

A mai fost nevoie de distribuire a apei și în localitățile Stănija, Dupăpiatră, Tarnița, Grohoțele, Certej, Bocșa și Hondol. În ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă centralizate din judeţele Bacău, Neamţ şi Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricţiile sunt determinate de creşterea consumului de apă pentru irigaţii. În 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri.

Situația lacurilor de la Cinciș și Hațeg 

Rezerva de apă a ţării este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, arată reprezentanţii ANAR. Echipele de la Apele Române monitorizează şi gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toţi beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafaţă. În principalele 40 de lacuri, este disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere faţă de perioada anterioară.

În județul Hunedoara, nu avem probleme în ceea ce privește situația apelor din baraje și stăm relativ bine față de alte zone, de alte județe. 88-90 la sută avem apă în baraje. La Lacul Cinciș, care este în administrarea Apelor Române, nivelul apei de astăzi (ieri-n.red.) a fost de un plin de 90 la sută. În Lacul Hațeg, de unde se alimentează cu apă operatorul Apa Prod și de unde alimentăm mai mult de jumătate din județ cu apă potabilă, nivelul a fost de 88 la sută. Nivelul acesta este relativ staționar în această săptămână. Având în vedere că nu sunt anunțate ploi în perioada următoare, este posibil ca zilele viitoare nivelul apelor din aceste baraje să mai scadă. Nu există motive de îngrijorare, pentru că apă în lacuri este. Ne putem îngrijora când scade la 50 la sută apa în aceste lacuri, dar nu am ajuns niciodată la acest nivel. A fost de 75 la sută în anii foarte, foarte secetoși, dar nici atunci nu a trebuit să livrăm apă populației în orașe. Problemă mai mare este în zonele unde Apa Prod are propriile stații de tratare a apei, acolo fiind debitul mai mic”, a mai precizat ing. Aurica Lăsconi.

Nu sunt debite de apă secate, deocamdată, în județ

Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluţia debitelor Dunării şi a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secţiunea Baziaş vor ajunge până la valoarea de 2.150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s) şi cu un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.
„Estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom menţine un coeficient de umplere de peste 70%. În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de circa 80 (cm) suficientă pentru funcţionarea CNE”, menţionează reprezentanţii ANAR.

Advertisement

În județul Hunedoara, în schimb nu sunt cursuri de ape care să fie secate.

 „Din punct de vedere al secetei hidrologice, deocamdată nu avem probleme în județul Hunedoara. Nu avem niciun râu cu indicativul sec. Din păcate, nu se prevăd precipitații nici în săptămâna viitoare”, a conchis ing. Aurica Lăsconi.
Din cele 80 de secţiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 secţiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerinţelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someş-Tisa, Banat, Olt şi în special în bazinul hidrografic Siret şi Prut-Bârlad.

Actualitate

PSD a revenit în preferințele hunedorenilor la alegerile parlamentare

Publicat

pe

Redactat de

În urma rezultatelor centralizate la nivel național al alegerilor parlamentare în topul preferințelor românilor s-a aflat PSD. Același lucru s-a întâmplat și în județul Hunedoara.

Șapte partide

Un număr de șapte partide au depășit pragul electoral de cinci procente, necesar intrării în Parlament. În total au votat 9.455.072 de români din totalul celor 18.008.555 de persoane cu drept de vot din țara noastră. În urma votului exprimat de aceștia, în viitorul Parlament vor fi reprezentate 7 partide, la care se adaugă, la Camera Deputaților, 19 reprezentanți ai minorităților naționale. Per total, în Camera Deputațilot vor fi 331 de aleși, iar în Senat 136. Partidele care au atins pragul electoral sunt, în ordine, PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT, care vor avea reprezentanți în ambele Camere.

Cum stăm în județ

La nivel județean situația este foarte puțin diferită. Astfel, PSD a revenit în topul preferințelor hunedorenilor după ce aceștia, la primul tur al alegerilor prezidențiale l-au preferat pe independentul Călin Georgescu. Social – democrații conduc atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, unde, după numărarea voturilor exprimate în toate secțiile, au 26,30% și, respectiv, 27,82. Locul al doilea este ocupat de AUR, cu 20,31 la Senat și 20,03 la Cameră. „Podiumul electoral din județul Hunedoara este completat de PNL, cu 13,86 la Cameră și 13,80 la Senat. Pe patru în preferințele electorale ale hunedorenilor sunt cei de la POT, cu 8,79% la Senat și 9,36 procente pentru deputați, acest partid fiind ultimul care a atins pragul la nivel național. A făcut pragul electoral în județ, dar cu un loc mai jos decât cel la nivel național, și USR, cu 8,24 la deputați și și 8,58 în Camera superioară. Pe șase, cu un loc mai jos decât în topul pe țară, este SOS, cu 5,94% din sufragiile hunedorenilor pentru Camera inferioară a Parlamentului, dar cu 6,86 la Senat. Pe șapte este SENS, care nu a atins pragul electoral la nivel național, dar nici în județul Hunedoara, având, cu 3,11 la Senat și 3. UDMR, care a intrat în parlament, a strâns 2,94% din sufragiile hunedorenilor la Cameră și 2,98 la Senat.

Advertisement

Fruntașii și codașii la prezență

La nivel național prezența la urne a fost de 52,50%, în vreme ce în județul Hunedoara, ca și la primul tur de la prezidențiale, a fost ceva mai scăzută, de 49,10 procente. Cea mai mare prezență la urne în județul Hunedoara, din punct de vedere procentual, s-a înregistrat în comuna Vorța, unde au votat mai mulți alegători decât cei înscriși pe listele permanente, procentajul fiind de 105,86%. De asemenrea, prezență la vot de peste sută la sută, respectiv de 104,41%, s-a consemnat în comuna Bătrâna, dar și în altă așezare rurală, Cerbăl, de 100,86%. Pe de altă parte, cea mai scăzută prezență la urne în mediul rural, de 43,87%, s-a înregistrat în comuna Ghelari. În mediul urban, la municipii, cei mai mulți alegători s-au prezentat la urne în Deva, în procent de 50,58, iar cei mai puțini, respectiv 39,27 procente, la Vulcan. În ce privește orașele, cel mai mare procentaj de alegători prezenți la vot, de 60,23%, s-a înregistrat la Geoagiu, iar cel mai mic, de 39,45, la Uricani.

Cine și unde a obținut cele mai multe voturi

Dacă facem o repartizare a voturilor pe localități, PSD a obținut cele mai multe sufragii în 40 dintre cele 69 de unități administrativ – teritoriale din județul Hunedoara. Este vorba despre municipiile Hunedoara, Orăștie și Vulcan, orașele Călan, Petrila, Simeria și Uricani și comunele Vața de Jos, Tomești, Baia de Criș, Ribița, Crișcior, Bucureșci, Băița, Vălișoara, Brănișca, Ilia, Vorța, Gurasada, Burjuc, Lăpugiu de Jos. Dobra, Bătrâna, Cerbăl, Lelese, Ghelari, Toplița, Răcitova, Teliucu Inferior, Cârjiți, Hărău, Băcia, Mărtinești, Bretea Română, Boșorod, Sântămăria Orlea, Totești, Sarmizegetusa, Râu de Mori și Sălaș de Sus. PNL a câștigat, la nivel județean, în 18 localități, respectiv în orașele Hațeg și Geoagiu și în comunele Bulzeștii de Sus, Blăjeni, Buceș, Balșa, Romos, Luncoiu de Jos, Zam, Șoimuș, Pestișu Mic, Bunila, Lunca Cernii de Jos, Densuș, General Berthelot, Pui, Baru și Bănița. În celelalte 11 unități administrativ teritoriale din județul Hunedoara, adică în municipiile Petroșani și Vulcan, în orașele Călan, Petrila și Aninoasa și în comunele Vețel, Certeju de Sus, Rapoltu Mare, Turdaș, Beriu și Orăștioara de Sus cele mai multe voturi au fost direcționate către AUR.

 

Advertisement

Citiți și: Posibilii parlamentari ai județului Hunedoara

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Meci de senzație pentru hunedoreanca Sonia Serafinceanu la „europenele” de handbal

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 28 noiembrie – 15 decembrie se desfășoară cea de-a XVI-a ediție a Campionatului European (CE) de handbal feminin. La competiția găzduită de Austria, Elveția și Ungaria participă, în premieră, 24 de reprezentative.

24 de echipe prezente

Printre cele 24 de participante se numără și România, care a participat, până în prezent, la toate edițiile competiției, cea mai bună performanță a tricolorelorfiind o medalie de bronz, obținută la ediția din 2010, găzduită de Danemarca și Norvegia. La precedenta ediție a europenelorde handbal feminin, desfășurată în Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru, România s-a clasat pe locul al doisprezecelea. La ediția din 2024 România a fost repartizată în grupa B, alături de Muntenegru, Serbia și Cehia, toate meciurile urmând a se juca în Ungaria, la Debrecen. Muntenegru este bronzul ediției trecute, Serbia nu a depășit faza grupelor în urmă cu doi ani, iar Cehia nu s-a calificat la turneul final. Din prima fază a competiției merg mai departe, în faza grupelor principale, primele două clasate din fiecare grupă. Pe partea de tablou a României sunt, în grupa A, Suedia, Ungaria, Macedonia de Nord și Turcia, iar din grupa C Danemarca, Elveția, Croația și Feroe, iar primele două clasate de aici merg în semifinale, în vreme ce echipele de pe trei vor juca finala pentru locurile 5-6. Grupa principală de pe traseul României se va juca tot la Debrecen, în zilele de 5, 6, 8 și 10 decembrie, iar cealaltă la Viena. Meciurile pentru stabilirea ierarhiei finale se vor disputa la Viena, pe 13 și 15 decembrie.

Golgetera echipei

După ce, în primul joc, România a învins Cehia, cu 29-28, „tricolorele” au întâlnit favorita grupei, Muntenegru. S-a mers cap la cap, doar 3 minute, până la 2-2, pentru ca muntenegrencele să înscrie, apoi, de cinci ori consecutiv. S-a ajuns, în minutul 8, la 8-3 pentru Muntenegru, dar a urmat o serie de senzație a României, care a întors rezultatul, având 9-8 în minutul 14. Apoi adversarele revin și se distanțează la 4 goluri, 13-9 în minutul 19, iar ecartul se păstreză până la pauză, Muntenegru intrând la vestiare cu 16-12. În partea a doua Muntenegru ajunge, în minutul 38, la 19-14. Handbalistele noastre încrearcă să revină, dar diferența se păstrează la 3-4 goluri. În minutul 54 România se apropie la două „lungimi”, scor 24-22, dar nu se poate mai mult, și, la final, Muntenegru câștigă cu 29-27. În acest meci extrema dreaptă Sonia Serafinceanu, născută la Hunedoara, a avut o prestație de excepție, fiind golgetera României, cu 6 goluri.

Advertisement

Meci decisiv cu Serbia

În celălalt joc al grupei, Cehia a învins, cu 27-24 (14-13) reprezentativa Serbiei. În ultima etapă a grupelor preliminare, programată marți, 3 decembrie, România va întâlni, de la ora 19:00, Serbia, iar Muntenegru și Cehia se vor înfrunta de la ora 21:30. Meciul cu Serbia este unul decisiv pentru calificarea în grupele principale, România având nevoie de o victorie la două goluri pentru a fi sigure de calificare în faza următoare. În cazul în care Muntenegru nu pierde de la Cehia, „tricolorele” merg mai departe și cu un egal. Din lotul României pentru EURO 2024 fac parte portarii Bianca Curmenţ (Corona Braşov), Diana Ciucă (Rapid Bucureşti) și Daciana Hosu (CSM Bucureşti), extremele dreapta Oana Borş (Dunărea Brăila) și Sonia Serafinceanu (Gloria Bistrița), interii dreapta Daria Bucur (Gloria Buzău) și Alicia Gogîrlă (SCM Râmnicu Vâlcea), centrii Rebeca Necula (SCM Râmnicu Vâlcea), Andreea Popa (Dunărea Brăila) și Alisia Boiciuc (Corona Braşov), interii stânga Bianca Bazaliu (Gloria Bistriţa), Sorina Grozav și Ştefania Stoica (ambele Rapid Bucureşti), extremele stânga Alexandra Dindiligan (CSM Bucureşti) și Corina Lupei (Dunărea Brăila) și pivoții Lorena Ostase (Rapid Bucureşti), Mirabela Coteţ (Dunărea Brăila) și Ştefania Jipa (Gloria Buzău), antrenor principal fiind Florentin Pera.


Grupe preliminare

Grupa A (Debrecen)

Ungaria 30vs24 Turcia (28 noiembrie, ora 19:00)

Suedia 28vs18 Macedonia de Nord (28 noiembrie, ora 21:30)

Advertisement

Suedia 25vs32 Ungaria (30 noiembrie, ora 19:00)

Macedonia de Nord 25vs25 Turcia (30 noiembrie, ora 21:30)

Macedonia de Nord vs Ungaria (2 decembrie, ora 19:00)

Turcia vs Suedia (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa B (Debrecen)

România 29vs28 Cehia (29 noiembrie, ora 19:00)

Advertisement

Muntenegru 24vs18 Serbia (29 noiembrie, ora 21:30)

Muntenegru 27vs25 România (1 decembrie, ora 19:00)

Serbia 24vs27 Cehia (1 decembrie, ora 21:30)

Serbia vs România (3 decembrie, ora 19:00)

Cehia vs Muntenegru (3 decembrie, ora 21:30)

Advertisement

Grupa C (Basel)

Spania 30vs24 Portugalia (28 noiembrie, ora 19:00)

Franța 35vs22 Polonia (28 noimbrie, ora 21:30)

Polonia 22vs21 Portugalia (30 noiembrie, ora 19:00)

Franța 24vs22 Spania (30 noiembrie, ora 21:30)

Polonia vs Spania (2 decembrie, ora 19:00)

Advertisement

Portugalia vs Franța (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa D (Basel)

Elveția 28vs25 Feroe (29 noiembrie, ora 19:00)

Danemarca 34vs26 Croația (29 noiembrie, ora 21:30)

Croația 17vs17 Feroe (1 decembrie, ora 19:00)

Danemarca 35vs30 Elveția (1 decembrie, ora 21:30)

Advertisement

Feroe vs Danemarca (3 decembrie, ora 19:00)

Croația vs Elveția (3 decembrie, ora 21:30)

Grupa E (Innsbruck)

Austria 37vs24 Slovacia (28 noiembrie, ora 19:00)

Norvegia 33vs26 Slovenia (28 noiembrie, ora 21:30)

Norvegia 38vs24 Austria (30 noiembrie, ora 19:00)

Advertisement

Slovenia 37-24vs Slovacia (30 noiembrie, ora 21:30)

Slovenia v Austria (2 decembrie, ora 19:00)

Slovacia vs Norvegia (2 decembrie, ora 21:30)

Grupa F (Innsbruck)

Țările de Jos 27v25 Islanda (29 noiembrie, ora 19:00)

Germania 30vs17 Ucraina (29 noiembrie, ora 21:30)

Advertisement

Țările de Jos 29vs22 Germania (1 decembrie, ora 19:00)

Islanda 27vs24 Ucraina (1 decembrie, ora 21:30)

Ucraina vs Țările de Jos (3 decembrie, ora 19:00)

Islanda vs Germania (3 decembrie, ora 21:30)

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Mesajul președintelui PNL Hunedoara, deputatul ales Vetuța Stănescu, după încheierea votului la alegerile parlamentare

Publicat

pe

Redactat de

“Stimați locuitori ai județului Hunedoara,

Vă sunt recunoscătoare tuturor celor ce ieri v-ați exprimat opțiunea de vot și ați ales pe cei care vă vor reprezenta în Parlamentul României.

Fiecare vot pentru Partidul Național Liberal reprezintă o datorie de onoare din partea noastră și avem obligația să ducem la îndeplinire “Planul Bolojan”, reformând statul și clasa politică.

Rămân același om, mereu la dispoziția dumneavoastră și mă voi strădui să vă îndeplinesc așteptările.”

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate