Actualitate
Amenzi mai aspre, începând de astăzi, pentru cei care comit acte de violență asupra animalelor
Începând de astăzi (19 mai), intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora. La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.
Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.
Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor. Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.
Potrivit noului text de lege:
- Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
- Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.
- Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
- De asemenea, se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
- Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.
- Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.
- Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.
Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.
De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.
Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.
Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:
– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;
-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.
Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
Actualitate
“Lumina de la Bethleem” – Concert caritabil de Crăciun, la Deva
Și în acest an, la Deva, va avea loc concertul caritabil de Crăciun “Lumina de la Bethleem”. Fondurile colectate vor fi direcționate către un tânăr elev, în vârstă de 17 ani, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale craniene. Concertul va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Concertul de Crăciun „Lumina de la Bethleem” ajunge, anul acesta, la cea de-a 18-a ediție și va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de tinerii muzicieni Filip și Ioan Trifon, Alin Gheju și Norbert Kasler.
Publicul prezent va avea ocazia să asculte cunoscute colinde și cântece de Crăciun, piese clasice și moderne. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi liberă. Pentru cei departe, concertul va fi transmis şi pe Facebook de către părintelui Mircea Mihuleț, inspector media al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
„Dragii mei, iată că ne vedem din nou la Casa de cultură din Deva, în data de 22 decembrie, ora 18:00, ca să cântăm și să vorbim frumos despre Nașterea Lui Hristos, despre obiceiurile de Crăciun, despre ce ESTE, dar și despre ce NU este această sărbătoare, despre oameni, despre viața noastră în Hristos, dar și despre viața irosită în afara Lui Hristos!”, a scris, pe rețeaua de socializare, părintele Radu Trifon.
Ca de fiecare dată, și în acest an, concertul „Lumina de la Bethleem” va avea un scop caritabil. De data aceasta, se vor strânge donații în bani pentru Fabian, un tânăr elev de 17 ani din Hunedoara, care a suferit șapte intervenții chirurgicale craniene și mai urmează, din nefericire, altele.
Actualitate
Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă
Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.
Principalele lucrări executate
Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:
Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.
Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.
Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.
Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.
Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.
Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.
Dotări moderne pentru educație de calitate
Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.
Impact asupra comunității
Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.
Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE: Femeia de 55 de ani a fost găsită
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Handbalistele din Valea Jiului revin pe parchet
-
Actualitatecu o zi in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ziua Națională, sărbătorită și la Sarmizegetusa
-
Actualitatecu o zi in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie