Actualitate
Amintiri vii, la opt ani după exploziile din Mina Petrila
Pe 15 noiembrie, s-au împlinit opt ani de la explozia din adâncurile Minei Petrila, abatajul 431, în urma căreia și-au pierdut viața 13 mineri. Între timp, mina a fost închisă. Minerii și salvatorii mineri, care au pierit în 15 noiembrie 2008 la Petrila, au fost comemorați, ieri, la gura exploatării miniere, acolo unde, în urmă cu opt ani, sunetele salvărilor se confundau cu țipetele de durere ale celor veniți să îi caute pe cei dragi.
Sunt momente, pe care oamenii care au supraviețuit, le păstrează și acum în suflet, pentru că atunci 13 mineri și salvatori nu s-au mai întors niciodată acasă. Două explozii consecutive au spulberat liniștea unei zile nelucrătoare, iar cei care trecut prin iadul acela își amintesc și acum momentele cumplite. „Sunt printre supraviețuitori și am venit pentru că e un moment important în care îi comemorăm pe prietenii noștri care s-au stins, din păcate. Știți cum e, că se așterne praful pe aici și măcar cât mai suntem noi în viață să îi comemorăm. Și acum îmi amintesc momentele de spaimă, groază, mi-am văzut colegii morți… Am fost prins în a doua explozie. Nu mă așteptam să se producă a doua deflagrație. Soarta!”, spune Nicolae Cristea, salvator, supraviețuitor al exploziei în care salvatorii mineri au intrat sub pământ ca să scoată minerii morți în prima deflagrație.
Omul recunoaște că a mai coborât de multe ori în mină după explozie și a conștientizat cât de mult i-a afectat acea zi, de 15 noiembrie 2008, întreaga viață. Nu are cum să uite. După opt ani de la tragedie, în holul minei, s-au adunat nu doar supraviețuitorii, ci și cei care conduc acum societatea care se ocupă de închiderea și ecologizarea acestei unități miniere. Pentru întreg orașul, acea zi a însemnat sfârșitul exploatării cărbunelui la această mină. „Este foarte greu să închizi o mină și după opt ani să îi comemorezi pe acei bravi mineri care și-au dat viața în adâncurile minei. Vreau să transmit un mesaj de compasiune către familiile lor și la toți minerii care au lucrat aici le urez să fie sănătoși, pentru că reprezintă o categorie de oameni care și-au dat viața pentru a scoate cărbune”, a spus Aurel Anghel, director general al Societății Naționale de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNÎMVJ).
„Nimic nu îi mai poate aduce înapoi”
Cu lumânări aprinse pentru a aduce speranța de mai bine, toți cei care au venit la mina Petrila au trăit în gând grozăvia. Din păcate, însă, administrația locală din Petrila nu a fost reprezentată deloc la acest eveniment al orașului și al Văii Jiului. „Să înălțăm o rugăciune pentru sufletele celor care s-au jertfit, care și-au dat viața în adâncul pământului pentru a asigura familiilor loor un trai decent, dar și pentru a întreține ceea ce, de sute de ani, s-a perpetuat în această Vale a Jiului – mineritul. Nimic nu îi mai poate aduce înapoi în sânul familiei și cred că este o datorie de onoare, de credință ca, de fiecare dată, când trecem pe lângă mină, să ne aducem aminte că aici au fost nenumărate jertfe umane care au plătit cu viața pentru noi, ceilalți”, a spus unul dintre preoții care au venit să oficieze slujba de comemorare a victimelor de la mina Petrila.
Comemorarea s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori în memoria celor care au rămas doar simple nume pe o plăcuță comemorativă în curtea minei ce se închide. Ortacii s-au recules la troița din apropierea minei și la stația de salvare minieră, locurile pe care cei care au pierit, le-au văzut pentru ultima oară la suprafața pământului.
13 destine frânte și tot atâția copii rămași orfani
Tragedia din 2008, de la Mina Petrila, a fost cea mai mare produsă în ultimul deceniu în Valea Jiului. Infernul s-a dezlănţuit într-o zi de sâmbătă, la 900 de metri sub pământ, şi a învăluit oraşele de pe malul Jiului în lacrimi şi durere. Toată lumea vorbea numai despre cele două explozii din subteran, în urma cărora 13 oameni s-au stins din viaţă, iar alţi 14 au fost răniţi grav. Supravieţuitorii dezastrului povesteau îngroziți, de pe paturi de spital, momentele prin care au trecut. Ce au văzut în subteranul Minei Petrila era și este greu de descris în cuvinte. „Am scos primul decedat pe care îl cunoşteam foarte bine şi cu care, de altfel, am şi lucrat. Apoi, l-am scos pe al doilea. După a doua tură, ne-am luat inima în dinţi, şi ne-am întors în mină pentru a-l scoate şi pe al treilea. Mi s-a înmuiat genunchii când l-am văzut. A urmat al patrulea. A fost foarte greu. Când să ieşim cu al cincilea s-a produs al doilea suflu. A fost foarte dureros”, povestea, atunci unul dintre salvatorii care au coborât în „mina morții”. 13 copii au rămas orfani, în urma dezastrului produs în Mina Petrila. (Ramona Ștefan)
„Lista morții”
Patru dintre ortaci și-au pierdut viața în timp ce încercau să-și salveze colegii. Este vorba despre Nicolae Puian (36 de ani), Daniel Frăţilă (38 de ani), Elekes Attila (35 de ani) şi Trandafir Vişan (40 de ani). Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Brad Iosif, inginer-şef producţie (44 ani), inginer Holingher Doru, şef Sector I (39 ani), Stoian Vasile, miner, Sector I (38 ani), Măţan Adrian, ajutor miner front, Sector I (27 ani), Mateş Dan, sondor, Sector VI (35 ani), Moş Silviu, miner-şef schimb, sector I (36 ani), Şipoş Cristian, miner, Sector I (34 ani), Alecsa Marcel Alin, sondor, Sector VI (36 ani), Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb, Sector VI (38 ani).
Actualitate
Licitație pentru mobilier educațional în Hațeg. Șase oferte depuse pentru dotarea școlilor locale
Administrația locală din Hațeg a organizat o licitație publică pentru furnizarea de mobilier școlar destinat mai multor unități de învățământ, în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Liceului Teoretic Ion Constantin Brătianu Hațeg, județul Hunedoara.”
Șase firme au depus oferte pentru acest contract, estimat la 1.214.938 lei. Proiectul, finanțat prin PNRR (cod F-PNRR-Dotari-2023-4095), vizează dotarea Liceului Teoretic „Ion Constantin Brătianu” și a altor unități școlare din Hațeg, precum Școala Gimnazială „Ovid Densusianu,” Școala Gimnazială „Aron Densusianu,” Grădinița cu Program Normal Nr. 1, Grădinița cu Program Prelungit și Seminarul Teologic Ortodox „Sfânta Ecaterina,” împreună cu subunitatea acesteia, Grădinița „Episcop Gurie Georgiu.”
Achiziția include mobilier pentru sălile de clasă, laboratoarele de științe, cabinetele de istorie și psihopedagogie, precum și atelierele de practică. Proiectul are scopul de a moderniza condițiile de studiu, oferind elevilor și cadrelor didactice un mediu educațional modern și bine echipat. Atribuirea contractului va fi realizată în curând, conform criteriilor de evaluare stabilite în licitație.
Actualitate
Două oferte pentru reabilitarea termică a Secției de Ginecologie din Brad, un proiect de 3,7 milioane lei
Administrația locală din Brad a primit două oferte pentru licitația de reabilitare termică a Secției de Ginecologie, un proiect finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 – Valul Renovărilor.
Valoarea estimată a contractului este de 3.712.387 lei, iar lucrările vor avea o durată de 12 luni de la semnarea contractului.
Proiectul, identificat cu codul C5-B2.1.a-1783, are ca scop îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii, reducerea consumului de energie și crearea unor condiții mai bune pentru pacienți și personalul medical.
Până pe 18 aprilie 2024, ofertele celor două asocieri de firme vor fi evaluate tehnic, iar după desemnarea câștigătorului, lucrările vor începe conform planului stabilit. Finanțarea provine din Componenta 5 a PNRR, un program național care susține tranziția către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă energetic.
Actualitate
Mintia: Provocările și perspectivele unei investiții energetice strategice
Proiectul termocentralei pe gaz de la Mintia, o investiție majoră în infrastructura energetică a României, continuă să capteze atenția autorităților și a specialiștilor din domeniu.
Cu o capacitate instalată de 1.750 MW, această centrală se află în centrul unei strategii naționale de diversificare a surselor de energie și de reducere a dependenței de importuri. Începerea funcționării primei părți a centralei, estimată pentru 2025, va adăuga aproximativ 1.000 MW la producția de energie a țării, un pas important pentru asigurarea unei surse stabile de energie în perioadele de vârf.
Termocentrala de la Mintia va fi una dintre cele mai mari de acest tip din Europa, dar această realizare vine cu provocările sale. Proiectul a întâmpinat întârzieri semnificative de-a lungul anilor, iar punerea în funcțiune a capacităților complete ale centralei este încă departe de a fi finalizată. Deși acest proiect este văzut ca o soluție pentru asigurarea unei producții constante de energie, nu există garanția că Mintia va rezolva complet problemele structurale ale sistemului energetic românesc, care se confruntă cu o serie de provocări legate de modernizarea și diversificarea surselor de energie.
În contextul în care România se află pe cale să investească în parcuri solare, eoliene și în creșterea capacității de stocare a energiei, Mintia va juca un rol important, dar nu poate fi considerată soluția completă pentru provocările pe termen lung ale sectorului energetic. Capacitățile noi adăugate vor contribui cu siguranță la acoperirea consumului, dar integrarea acestora într-un sistem energetic modern și flexibil rămâne o misiune complicată.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că soluția pentru facturi mai mici nu presupune o intervenție constantă a statului în piață, ci creșterea capacității de producție a energiei. În acest sens, parteneriatele cu sectorul privat vor fi esențiale, dar succesul acestora depinde de coordonarea eficientă între actorii publici și privați și de implementarea unor strategii pe termen lung care să răspundă nevoilor reale ale pieței și ale consumatorilor.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Drumarii au intervenit, noaptea trecută, pe mai multe artere din zona de vest a țării
-
Actualitatecu o zi in urma
Hartă. „Gerul Bobotezei” – Unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, noaptea trecută
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Cod galben de intensificări ale vântului în zona montană a județului Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Ajunul Bobotezei – Tradiții și obiceiuri. Mersul cu “Ciorolița”, o datină străveche în satul hunedorean Țebea
-
Actualitatecu 11 ore in urma
Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Ziua în care sunt sfințite apele
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Restricții de circulație pe Valea Oltului, în perioada 5 – 7 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua