În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge”. Lipsă de sânge există în permanență în aproape toate județele din România. Frecvent se organizează ample acțiuni în care angajații unor firme sau instituții donează sânge. Cu toate acestea, în continuare este nevoie de donatori. În acest an, reprezentanții Centrului de Transfuzi Sanguine Deva, împreună cu voluntari ai Crucii Roșii, vor organiza o amplă acțiune de donare de sânge, pe platoul hypermarketului Auchan, din Deva, într-un autobuz special amenajat pentru recoltări de sange.
Hotărarea de a sărbători „Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge” a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică. Tema campaniei din acest an este „Fii acolo pentru altcineva. Distribuie viață, donează sânge!”
„În fiecare minut este nevoie continuă de sânge din cauza perioadei scăzute de viaţă a componentelor sale. Extremele sunt eritrocitele (globulele roşii), care pot fi stocate 35 de zile şi trombocitele (factori ai coagulării sangvine) care au o perioadă de viaţă de numai 5 zile. În lume sunt 108 milioane de donaţii de sânge în fiecare an. În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge. În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E., numai 1,7%; faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. 62 țări colectează 100 % din oferta lor de sânge de la donatori voluntari de sânge (neplătiţi)”, a declarat doctor Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Donare de sânge, sâmbătă, între orele 9:00 și 14:00
Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara, va celebra „Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge” astăzi, în 13 iunie, la Universitatea din Petroșani, unde va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu distribuire de materiale informativ-educative. În 14 iunie la ora 10:00, în faţa sediului D.S.P. Deva (zona pietonală) va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu distribuire de materiale informativ-educative. Iar sâmbătă, 15 iunie, în intervalul orar 9:00 – 14:00, Centrul de Transfuzii Sanguine Deva, va organiza în colaborare cu voluntari de la Crucea Rosie, o acțiune de donare de sange, pe platoul hypermarketului Auchan, din Deva, într-un autobuz special amenajat pentru recoltări de sange.
Numărul donatorilor de sânge în judeţul Hunedoara, în 2016, a fost de 5.727, în anul 2017, au fost 5.487, anul trecut 7.431, iar în primul trimestru al acestui an au donat sânge 1.877 de persoane.