
Comuna Ilia va beneficia de rețele moderne de distribuție a gazelor naturale pe fonduri europene, în cadrul amplului proiect, depus în asociere cu alte două unități administrativ – teritoriale din județ, respectiv Crișcior și Dobra. Proiectul, care a fost deja selectat pentru finanțare, este de o însemnătate deosebită pentru locuitori. Autoritățile locale își doresc să aducă gazul metan în fiecare gospodărie din satele aparținătoare.
Administrația publică locală din Ilia și-a unit forțele cu cele din alte două comune hunedorene, respectiv din Crișcior și Dobra, pentru a beneficia de rețele moderne de distribuție a gazelor naturale, pe fonduri europene. Cele trei primării din județ, care au încheiat un acord de asociere, s-au mișcat rapid și au reușit să prindă finanţare nerambursabilă.
Pentru acest proiect ambițios, de introducere a gazului metan în toate satele aparținătoare, primăriile celor trei localități s-au asociat în toamna anului trecut. Atunci, Consiliile Locale din Ilia, Dobra și Crișcior au încheiat un acord de parteneriat în vederea depunerii acestui proiect important în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Obiectivul acestui parteneriat a fost acela de dezvoltare de rețele inteligente de distribuție pentru autorității publice locale din Ilia, Crișcior și Dobra. Odată cu încheierea acestui parteneriat, s-au făcut și primii pași în vederea realizării acestei investiții privind alimentarea cu gaz metan a celor trei comune hunedorene.
O asociere de succes
Asocierea între cele trei comune hunedorene s-a dovedit a fi una de succes. După constituirea acordului de parteneriat, proiectul intitulat „Dezvoltare de rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale pentru autoritățile publice locale”, a fost depus pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 8 – „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”, fiind selectat pentru finanțare și a întrunit punctajul maxim, din cele 15 care au fost aprobate, Ilia alături de celelalte două comune hunedorene- Crișcior și Dobra, urmând a beneficia de această investiție importantă, realizată cu fonduri europene.
„Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 121 de milioane de lei, din care 49 de milioane de lei pentru comuna Ilia. Contribuția comunei Ilia este de 1,8 milioane de lei. Am început implementarea proiectului și, în momentul de față, suntem la faza de achiziții, pregătim achiziția de consultanță, de asistență tehnică, de proiectare și execuție. Le mulțumesc primarilor din comunele Dobra și Crișcior că au fost de acord cu propunerea mea de a constitui această asociere ce s-a dovedit una de succes, întrunind punctajul maxim din cele 15 proiecte care au fost aprobate, depuse spre aprobare fiind în jur de 290. Această investiție, pe lângă apă și canalizare, va dezvolta foarte mult comuna Ilia, și suntem bucuroși că am beneficiat de această oportunitate pentru a introduce gazul în toate cele nouă sate ale comunei, având dorința ca fiecare gospodărie să poată să se racordeze la gaz”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Pentru semnarea contractului de finanțare, a fost nevoie de strângerea a minimum o mie de semnături din partea cetățenilor interesați de racordarea la gaz metan, la Ilia fiind strânse 1.600. Lucrările pentru acest obiectiv important de investiții ar trebui finalizate până la sfârșitul anului viitor. „Execuția trebuie finalizată până la data de 31 decembrie 2023, dar sperăm să se poată prelungi termenul, astfel încât firmele care lucrează să aibă capacitatea să termine și să iasă și un lucru bun”, a mai spus primarul comunei Ilia, Marius Gabriel Omotă.
Comuna Ilia se numără printre cele 10 localități din județ care au câștigat anul acesta finanțări nerambursabile pentru a beneficia de reţele de distribuţie a gazelor naturale, realizate cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Alături de Ilia, Dobra și Crișcior, mai este vorba despre administrațiile locale din Baru, Sântămăria Orlea şi Sălaşu de Sus, Baia de Criş, Vaţa de Jos şi Ribiţa, la care se mai adaugă municipiul Brad, valoarea investiţiilor pentru aceste proiecte ridicându-se la 371,87 milioane de lei.