Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

An „plin” pentru Teatrul de Artă din Deva

Publicat

pe

Stagiunea 2013-2014 

Spectacole muzicale şi piese de teatru pentru copii sau adulţi, concerte simfonice şi multe alte surprize se vor derula pe scena instituţiei de cultură din reşedinţa de judeţ

„Şi miniştri calcă strâmb” a fost prima piesă din 2013 pusă în scenă la Deva

„Şi miniştri calcă strâmb” a fost prima piesă din 2013 pusă în scenă la Deva

Iubitori sau doar simpatizanţi ai teatrului în general, publicul devean va avea parte în acest an de o serie de evenimente şi activităţi culturale la care nu va putea spune decât „prezent”.

Şi asta, pentru că reprezentanţii Teatrului de Artă din Deva ies în faţă cu o programă ce stă sub semnul varietăţii, pliată pe toate segmentele de vârstă sau categorie socială. Prin proiectele propuse de teatrul devean ce se vor derula în lunile viitoare, publicul se va regăsi cu siguranţă cu atât mai mult cu cât acestea vor cuprinde spectacole de teatru, dans, concerte şi multe comedii.

Piese de teatru, concerte şi expoziţii

Din programa creionată de reprezentanţii teatrului devean pentru acest an, se întrevăd titluri de piese şi spectacole precum „Amintiri din copilărie”, „Popa Tanda”, „Unchiul Vania”, „Ultima îmbucătură din dragoste”, „Song_sadness” şi multe altele, dar şi concerte dedicate „Zilei Europei” sau de Anului Nou. De asemenea, nu vor lipsi, filmele precum „Domestic”, în avampremieră, al regizorului hunedorean Adrian Sitaru şi nici expoziţiile de pictură, desen, fotografie sau sculptură ce vor fi găzduite în foaierul Teatrului de Artă. „Pentru anul 2013 Teatrul de Artă din Deva are un program foarte amplu, un program care acoperă toată plaja de solicitări. Vom continua cu lucrurile bune, dar ne vom axa pe piese de teatru, producţii proprii pe gustul publicului devean care, de altfel este unul foarte exigent. Tocmai pentru aceasta am construit pentru 2013 un program destul de variat, spectacole muzicale, pentru copii, piese grele care se joacă pe scenele mari din ţară şi nu numai, dar şi concerte simfonice. De exemplu, de „Ziua Europei” va fi un concert al Filarmonicii din Cluj Napoca. Suntem de asemenea, colaboratori în Festivalul Internaţional „Opera Night” la Deva. Vom avea şi Tudor Gheorghe cu spectacole noi, care este foarte iubit la noi în judeţ. Vom avea o varietate de spectacole, piese şi opere, dar nu vor fi vitregiţi nici cei mici”, spune Nelu Ardelean, directorul Teatrului de Artă din Deva.

Advertisement

Martie, pentru pici şi mămici

nastrativ8

Prima premieră a stagiunii „Nastratin Hogea” va avea loc luna viitoare

Dacă de la începutul anului şi până până acum au avut loc cinci piese, patru pentru copii şi unul pentru adulţi, pentru perioada imediat următoare reprezentanţii Teatrului de Artă din Deva, pregătesc prima premieră a stagiunii. Este vorba despre spectacolul muzical pentru copii în regia lui Mihai Panaitescu, „Nastratin Hogea”de Anton Pann care, va fi prezentat luna viitoare, dar şi în turneele pe care actorii le vor face în ţară. De asemenea, va avea loc un concert de „Ziua Femeii” susţinut de Orchestra „Transilvania” din Baia Mare, dar şi un spectacol muzical de anvergură ce va aduna pe scena Teatrului de Artă din Deva aproape o sută de actori şi orchestranţi: „Scripcarul pe acoperiş”.

Sub semnul comediei

Prin proiectele proprii ale teatrului devean, în acest an, publicul va fi răsfăţat cu o grămadă de comedii ce le vor descreţi frunţile. „Titanic vals”, de Tudor Muşatescu, „Sluga la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni, puse în scenă de actorii Teatrului „I.D. Sârbu” din Petroşani sau „Ce vrăji a mai făcut soţia mea?”, adaptare după John Tobias, în regia lui Mihai Panaitescu, sunt doar câteva din comediile ce vor fi cap de afiş în lunile următoare. „Orientarea noastră este pentru spectacole de comedie permeabile unui public mai puţin format pentru teatru şi care îl vor face să mai uite de grijile cotidiene. Publicul va ieşi cu feţele vesele de la teatru. Avem în plan cam şapte producţii, două pentru copii şi patru pentru adulţi, cu preponderenţă comedii, dar şi teatru contemporan. De asemenea, vor fi spectacole muzicale de operă, balet sau divertisment în număr destul de mare”, spune Mihai Panaitescu, actor şi regizor al Teatrului de Artă din Deva.

Liceenii şi absolvenţii, în vizorul actorilor

Nelu Ardelean

Nelu Ardelean

Şi dacă au promis că programul teatrului va fi variat şi pliat pe toate segmentele de vârstă, reprezentanţii instituţiei au selectat şi piese care se regăsesc în programa şcolară. Vor fi multe piese de teatru pentru copii dar şi pentru liceeni, ce vor fi jucate înaintea Bacalaureatului, precum „Moromeţii”, de Marin Preda. Un alt proiect al Teatrului de Artă din Deva se adresează tinerilor absolvenţi, pentru care se va organiza un concurs de proiecte. „În toamnă, pentru tinerii absolvenţi ai Universităţilor de Teatru şi nu numai, vom organiza un concurs de proiecte pentru a deschide calea şi acestor artişti către un teatru profesionist. Tema va fi comedia contemporană, iar cel mai bun proiect care va reuşi în acest concurs va intra în repertoriul teatrului şi va funcţiona ca spectacol al instituţiei noastre”, mai spune Mihai Panaitescu. Tot în regia acestuia, în toamnă se va monta „Ochi Frumoşi, Tablouri Urâte” un spectacol de un nivel înalt cu care Teatrul din Deva intenţionează să participe la festivalurile de profil.

Acestea sunt doar câteva din acţiunile care vor avea loc la Deva, pentru că potrivit reprezentanţilor instituţiei, pe parcursul anului, scena Teatrului de Artă din reşedinţa de judeţ rămâne deschisă oricăror propuneri, parteneriate sau proiecte noi.

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate