Stagiunea 2013-2014
Spectacole muzicale şi piese de teatru pentru copii sau adulţi, concerte simfonice şi multe alte surprize se vor derula pe scena instituţiei de cultură din reşedinţa de judeţ

Iubitori sau doar simpatizanţi ai teatrului în general, publicul devean va avea parte în acest an de o serie de evenimente şi activităţi culturale la care nu va putea spune decât „prezent”.
Şi asta, pentru că reprezentanţii Teatrului de Artă din Deva ies în faţă cu o programă ce stă sub semnul varietăţii, pliată pe toate segmentele de vârstă sau categorie socială. Prin proiectele propuse de teatrul devean ce se vor derula în lunile viitoare, publicul se va regăsi cu siguranţă cu atât mai mult cu cât acestea vor cuprinde spectacole de teatru, dans, concerte şi multe comedii.
Piese de teatru, concerte şi expoziţii
Din programa creionată de reprezentanţii teatrului devean pentru acest an, se întrevăd titluri de piese şi spectacole precum „Amintiri din copilărie”, „Popa Tanda”, „Unchiul Vania”, „Ultima îmbucătură din dragoste”, „Song_sadness” şi multe altele, dar şi concerte dedicate „Zilei Europei” sau de Anului Nou. De asemenea, nu vor lipsi, filmele precum „Domestic”, în avampremieră, al regizorului hunedorean Adrian Sitaru şi nici expoziţiile de pictură, desen, fotografie sau sculptură ce vor fi găzduite în foaierul Teatrului de Artă. „Pentru anul 2013 Teatrul de Artă din Deva are un program foarte amplu, un program care acoperă toată plaja de solicitări. Vom continua cu lucrurile bune, dar ne vom axa pe piese de teatru, producţii proprii pe gustul publicului devean care, de altfel este unul foarte exigent. Tocmai pentru aceasta am construit pentru 2013 un program destul de variat, spectacole muzicale, pentru copii, piese grele care se joacă pe scenele mari din ţară şi nu numai, dar şi concerte simfonice. De exemplu, de „Ziua Europei” va fi un concert al Filarmonicii din Cluj Napoca. Suntem de asemenea, colaboratori în Festivalul Internaţional „Opera Night” la Deva. Vom avea şi Tudor Gheorghe cu spectacole noi, care este foarte iubit la noi în judeţ. Vom avea o varietate de spectacole, piese şi opere, dar nu vor fi vitregiţi nici cei mici”, spune Nelu Ardelean, directorul Teatrului de Artă din Deva.
Martie, pentru pici şi mămici

Dacă de la începutul anului şi până până acum au avut loc cinci piese, patru pentru copii şi unul pentru adulţi, pentru perioada imediat următoare reprezentanţii Teatrului de Artă din Deva, pregătesc prima premieră a stagiunii. Este vorba despre spectacolul muzical pentru copii în regia lui Mihai Panaitescu, „Nastratin Hogea”de Anton Pann care, va fi prezentat luna viitoare, dar şi în turneele pe care actorii le vor face în ţară. De asemenea, va avea loc un concert de „Ziua Femeii” susţinut de Orchestra „Transilvania” din Baia Mare, dar şi un spectacol muzical de anvergură ce va aduna pe scena Teatrului de Artă din Deva aproape o sută de actori şi orchestranţi: „Scripcarul pe acoperiş”.
Sub semnul comediei
Prin proiectele proprii ale teatrului devean, în acest an, publicul va fi răsfăţat cu o grămadă de comedii ce le vor descreţi frunţile. „Titanic vals”, de Tudor Muşatescu, „Sluga la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni, puse în scenă de actorii Teatrului „I.D. Sârbu” din Petroşani sau „Ce vrăji a mai făcut soţia mea?”, adaptare după John Tobias, în regia lui Mihai Panaitescu, sunt doar câteva din comediile ce vor fi cap de afiş în lunile următoare. „Orientarea noastră este pentru spectacole de comedie permeabile unui public mai puţin format pentru teatru şi care îl vor face să mai uite de grijile cotidiene. Publicul va ieşi cu feţele vesele de la teatru. Avem în plan cam şapte producţii, două pentru copii şi patru pentru adulţi, cu preponderenţă comedii, dar şi teatru contemporan. De asemenea, vor fi spectacole muzicale de operă, balet sau divertisment în număr destul de mare”, spune Mihai Panaitescu, actor şi regizor al Teatrului de Artă din Deva.
Liceenii şi absolvenţii, în vizorul actorilor

Şi dacă au promis că programul teatrului va fi variat şi pliat pe toate segmentele de vârstă, reprezentanţii instituţiei au selectat şi piese care se regăsesc în programa şcolară. Vor fi multe piese de teatru pentru copii dar şi pentru liceeni, ce vor fi jucate înaintea Bacalaureatului, precum „Moromeţii”, de Marin Preda. Un alt proiect al Teatrului de Artă din Deva se adresează tinerilor absolvenţi, pentru care se va organiza un concurs de proiecte. „În toamnă, pentru tinerii absolvenţi ai Universităţilor de Teatru şi nu numai, vom organiza un concurs de proiecte pentru a deschide calea şi acestor artişti către un teatru profesionist. Tema va fi comedia contemporană, iar cel mai bun proiect care va reuşi în acest concurs va intra în repertoriul teatrului şi va funcţiona ca spectacol al instituţiei noastre”, mai spune Mihai Panaitescu. Tot în regia acestuia, în toamnă se va monta „Ochi Frumoşi, Tablouri Urâte” un spectacol de un nivel înalt cu care Teatrul din Deva intenţionează să participe la festivalurile de profil.
Acestea sunt doar câteva din acţiunile care vor avea loc la Deva, pentru că potrivit reprezentanţilor instituţiei, pe parcursul anului, scena Teatrului de Artă din reşedinţa de judeţ rămâne deschisă oricăror propuneri, parteneriate sau proiecte noi.