Actualitate
Ana Bărbosu, elevă la LPS Cetate Deva, și-a reprimit medalia olimpică!

Răsturnare de situație în finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris! Una dintre contestațiile depuse de Federația Română de Gimnastică (FRG) și Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) a fost admisă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și s-a revenit la podiumul inițial!
Un adevărat scandal
Astfel, medalia de bronz i-a revenit gimnastei Ana Bărbosu, elevă la LPS Cetate, conform anunțului făcut de FRG, cea care o câștigase inițial și în concursul disputat pe 5 august. În finala de la sol Ana Bărbosu, a fost, pentru câteva minute, medaliată olimpică cu bronz la sol. Din păcate pentru tânăra gimnastă din România, americanca Jordan Chiles a depus o contestație, care a fost aprobată, iar Ana a trebuit să se mulțumească cu un onorant loc patru la Olimpiadă. Americancei i s-a aprobat contestația prin care s-a solicitat recalculcarea coeficientului de dificultate, dar aceasta nu ar fi fost depusă în termenul prevăzut de regulament!
În aceeași finală, o altă gimnastă din România, Sabrina Voinea, a încheiat competiția cu al cincilea punctaj, după acceptarea contestației depuse de gimnasta din SUA. Pe de altă parte, și în acest caz a fost un adevărat scandal legat de o presupusă depășire a spațiului de concurs de către gimnasta din România.
Bronz la sol
A existat un val masiv de nemulțumire și, în mod firesc, partea română a depus două contestații, una pentru Ana Bărbosu, și alta pentru Sabrina Voinea, la TAS.
Sâmbătă seara, FRG a emis un comunicat de presă prin care anunță că Ana Bărbosu și-a reprimit medalia de bronz la sol în urma contestației depuse, iar acțiunea Sabrinei Voinea nu a fost admisă. “Cu un ochi râdem, cu unul plângem. În urma memoriilor făcute la TAS de FRG și COSR, Tribunalul de Arbitraj al Sportului a decis ca medalia de bronz să revină Anei Maria Bărbosu. “Federația Română de Gimnastică, reprezentată de societatea de avocatură specializată în dreptul sportului, Gherdan și Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan și avocații Călina Tejan și Raul Ștefan Celmare, după un efort colectiv de cinci zile și patru nopți, vă comunică dispozitivele ședinței TAS în speță:
FRG, Bărbosu, vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1. Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă.
2. Contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efect.
3. Scorul inițial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.
4. Federația Internațională de Gimnastică va determina clasamentul finalei și va acorda medaliile în concordanță cu decizia de mai sus.
5. Alte solicitări sunt respinse
FRG, Voinea, vs. Federația Internațională de Gimnastică:
1. Cererea înregistrată de FRG și Sabrina Maneca Voinea este respinsă.
Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obține medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4. Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obținut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan”, conform paginii de Facebook a FRG.
Revenire pe podium după 12 ani
În urma acestei decizii irevocabile a TAS se revine la clasamentul inițial, adică Rebeca andrade (Brazilia), Simone Biles (SUA), Ana Bărbosu (România), Sabrina Voinea (România), Jordan Chiles (SUA), Alice D’Amato (Italia), Rina Kishi (Japonia), Ou Yushan (China) și Manila Espositp (Italia)
În finală au fost nouă gimnaste, nu opt ca de obicei, întrucât nu s-a putut face departajarea între ultimele două calificate, Rina Kishi și Ana Bărbosu.
Prin bronzul cucerit de eleva de la LPS Cetate Deva România a revenit pe podiumul olimpic de la gimnastică după 12 ani. Din lotul României prezent la Paris a mai făcut parte o elevă a școlii din municipiul de reședință al județului Hunedoara, Andreea Preda, iar alte două, Amalia Ghigoarță și Lilia Cosman sunt sportive cu dublă legitimare, ele fiind în evidențe la CSM Onești și LPS Cetate Deva.
Reamintim că, pe lângă rezultatele de la sol, gimnastele din România au mai ocupat un loc șapte în concursul pe echipe, Sabrina Voinea a fost a opta la bârnă, iar Ana Bărbosu și Amalia Ghigoarță, au ocupat locurile 17 și, respectiv, 22 la individual compus. Și, nu în ultimul rând, trebuie menționat că din colectivul tehnic al lotului feminin de gimastică artistică al României care a evoluat la Olimpiada de la Paris a făcut parte și profesorul Florin Cotuțiu, antrenor la LPS Cetate Deva.
Actualitate
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, într-o clădire din orașul Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale.
“Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că degajările de fum proveneau de la arderea unor materiale textile aflate în interior”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, care a precizat că, în urma producerii situației de urgență nu s-au înregistrat victime.
La această oră, incendiul a fost lichidat, dar pompierii mai acționează pentru eliminarea tuturor posibilităților de reizbucnire a flăcărilor.
“Pompierii militari din Petroșani au intervenit cu două autospeciale de stingere, cu o autoscară și cu o ambulanță SMURD, iar Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) – Petrila a participat la intervenție cu o autospecială de stingere”, a mai transmis ISU Hunedoara.
Potrivit sursei citate, clădirea, cu o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, era folosită de un agent economic local pentru comercializarea unor articole sportive din materiale textile.

Foto: ISU Hunedoara
Incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit la instalația electrică.
Actualitate
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou

Structura din lemn a podului de la intrarea principală în Castelul Corvinilor a fost refăcută, pe toată durata lucrărilor accesul publicului în incinta impunătorului monument medieval nefiind permis. S-a lucrat intens, în schimburi prelungite, inclusiv pe timp de noapte. Elementele din lemn ale podului au fost înlocuite, iar „Legenda vie a Transilvaniei” poate fi acum vizitată din nou.
Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de cinci milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).
Construit în fața Turnului nou de poartă, podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.
Podul are o poveste interesantă. “Până la Matia Corvin nu exista acest pod. Intrarea se făcea prin spatele castelului. Undeva pe la 1480, dacă nu greșesc, a fost construit acest pod. Practic, erau două segmente, unul mai lung din cei 60 metri, și un pod scurt, care era un pod mobil. În momentul în care castelul suferă acel mare incendiu din 1854, podul este distrus în totalitate, el este refăcut pe urmă, dar fără structura aceea mobilă. Ceea ce vedem astăzi este o versiune a podului reconstruit, modernizat în anii 1950, 1960. De atunci nu a mai avut loc nicio lucrare la structura de rezistență a podului. El are o lungime de 60 de metri, cu o lățime de peste trei metri, se sprijină pe patru piloni de piatră”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. -Video
Potrivit edilului – șef, muncitorii au lucrat la structura de rezistență a podului, dar și la curățarea fațadei castelului. “Aici vorbim despre un proiect pe fonduri europene, așa numita axă “Drumul castelelor”. Este, cred că, singurul castel din România care a fost acceptat la finanțare pe această axă. Constructorii au cerut închiderea podului pentru o săptămână ca să poată să înlocuiască absolut tot ce era de înlocuit. (…) Și-au dat interesul, au lucrat și noaptea și, în momentul de față, putem să primim vizitatori la castel”, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Actualitate
Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.
Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.
„INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.
În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.
„INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.
Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.
Program:
- 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
- 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
- 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
- 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
- 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
- Actualitatecu o zi in urma
Proiect ambițios la Hunedoara: Aproape nouă hectare din apropierea Castelului Corvinilor pot deveni grădină urbană
- Actualitatecu o zi in urma
Începe DNS la rugby
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru handbalistele de la CSȘ Petroșani
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bugetul Devei pe anul 2025, aprobat. Primarul Lucian Ioan Rus: „Este un buget echilibrat”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Jurnalistul Nicolae Gavrea lansează o nouă carte despre sport
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo: Cod roșu de precipitații abundente și ninsori viscolite în vestul Carpaților Meridionali
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primăria Hunedoara a obținut finanțarea europeană pentru modernizarea Parcului Central şi a zonelor adiacente
- Actualitatecu 2 zile in urma
Femeie agresată de doi minori, pe o stradă din Petroșani