Connect with us
Data: 24/04/2024
.

Actualitate

Angajații din Educație declanșează proteste. Calendarul acțiunilor în județ

Publicat

pe

Angajaţii din Educaţie își cer drepturile în stradă, primele acțiuni fiind pichetarea prefecturilor. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță organizarea mai multor acțiuni de protest ale organizațiilor județene afiliate, în zilele următoare. Și în județul Hunedoara, salariați din învățământ vor picheta sediul Prefecturii și este anunțat și un marș de protest. Aceste acțiuni propuse sunt premergătoare organizării unui miting la București și declanșării unei greve generale, care ar urma să aibă loc în luna mai.

Foto: Arhivă

Potrivit unui comunicat transmis de Sindicatul Învățământ Preuniversitar (SÎP) Hunedoara, în județul Hunedoara acțiunile se vor desfășura după următorul calendar: miercuri, 15 martie, Comisia Paritară de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara, vineri, 17 martie sau la o dată ce se va stabili ulterior Comisia de dialog social de la nivelul Instituției Prefectului Județul Hunedoara, miercuri, 22 martie, pichetarea Instituției Prefectului Județul Hunedoara, iar miercuri, 29 martie, marș de protest pe traseul ÎȘJ Hunedoara – Prefectura Hunedoara.

De asemenea s-au solicitat întâlniri cu conducerile județene ale partidelor care formează coaliția de guvernare și cu reprezentanții județului în Parlamentul României.

“Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învățământ conduce la producerea unui dezechilibru social și îi împinge pe colegii noștri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinați să mergem mai departe cu planul acțiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariații din educație se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învățământ reprezintă una dintre condițiile esențiale pentru a avea un sistem de educație performant în România”, se arată într-un comunicat de presă.

Sindicaliștii solicită de urgență Guvernului soluționarea mai multor probleme din sistem

Sindicaliștii din învățământ cer de urgență Guvernului României să găsească soluții în unele situații, respectiv la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022. De asemenea, sindicaliștii din învățământ mai solicită identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998. Totodată, sindicaliștii solicită aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate.

Pe lista de revendicări se mai află și remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, precum și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Miting la București și grevă generală, în luna mai

În cazul în care solicitările organizațiilor sindicale rămân fără rezolvare, angajații din Educație vor continua acțiunile de protest cu pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în luna aprilie, miting și marș de protest desfășurat în București în luna mai și declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai, precum și alte acțiuni specifice.

Advertisement

Liderul SÎP Hunedoara, Paul Rusu: „Problemele sunt moștenite și s-au perpetuat în sistemul educațional”

Paul Rusu, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar din județul Hunedoara

Liderul Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu, spune că problemele cu care se confruntă angajații din Educație „nu sunt neapărat de acum, ci sunt probleme moștenite care s-au perpetuat în sistemul educațional”. Este vorba despre un protest declanșat la nivel național. Noi facem parte din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și împreună cu ceilalți colegi din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ am convenit asupra unui calendar de proteste. Problemele nu sunt neapărat de acum, sunt probleme moștenite și care s-au perpetuat în sistemul educațional. În primul rând, nu vorbim acum despre Legea Educației – este un alt capitol, problema care ne doare cel mai mult, în momentul de față, pe noi, angajații din Educație, este faptul că legea nu se respectă. Este vorba despre faptul că o lege a salarizării care are deja cinci ani vechime încă nu este pusă în aplicare integral. În condițiile actuale, în care prețurile s-au majorat, viața este scumpă, pentru angajații din Educație deja devine o probleme de existență. Sunt sentințe judecătorești care nu se aplică, sporuri pentru condiții de muncă, suntem singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri, mai sunt și alte anomalii din sistemul de salarizare, plus problemele generale care țin și de Legea Educației, însă protestul declanșat acum ține strict de neaplicarea legislației în vigoare în momentul de față”, a declarat, contactat de „Servus Hunedoara”, Paul Rusu, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar din județul Hunedoara.

Actualitate

Prima aterizare a elicopterului SMURD în incinta Spitalului municipal Brad

Publicat

pe

Redactat de

Elicopterul SMURD a efectuat prima sa aterizare în incinta Spitalului Municipal Brad, marcând un progres semnificativ în ceea ce privește gestionarea urgențelor medicale.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se realiza doar de la Stadionul Municipal „Aurul Brad”, însă noua facilitate permite echipajului să preia urgențele majore direct din curtea spitalului.

Această inițiativă este salutată ca fiind un pas major în reducerea timpilor de așteptare și, implicit, în creșterea șanselor de supraviețuire pentru cei aflați în situații de urgență. Aterizarea elicopterului SMURD în incinta spitalului aduce serviciile medicale de urgență mai aproape de pacienți, asigurând o intervenție rapidă și eficientă în momentele critice.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se făcea doar de la Stadionul Municipal ”Aurul Brad”, dar începând de astăzi, preluarea urgențelor majore se va putea face și direct din curtea spitalului, lucru care micșorează considerabil timpii de așteptare și poate contribui major la salvarea unor vieți omenești. Mulțumim echipajului SMURD pentru profesionalism și medicilor noștri de la CPU pentru modul profesionist în care tratează aceste cazuri! Bineînțeles, ne cerem scuze vecinilor pentru zgomotul produs de elicopter, dar vă asigurăm că aceste aterizări vor avea loc numai în situații critice, atunci când viața oamenilor este în pericol”, arată cei de la Spitalul municipal Brad, pe pagina de Facebook.
FOTO: Facebook@Spitalul municipal Brad
Citeste mai mult ...

Actualitate

Trupul neînsuflețit al bărbatului dispărut în lacul de acumulare al barajului Hațeg, recuperat de pompieri

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, în urma unei intervenții de urgență, pompierii militari din Hunedoara au recuperat corpul unui bărbat din lacul de acumulare al barajului Hațeg, situat în localitatea Sântămăria Orlea. Se presupune că acesta s-ar fi înecat acum zece zile.

Pompierii militari hunedoreni au extras, astăzi, din lacul de acumulare al barajului Hațeg, din Sântămăria Orlea, corpul bărbatului despre care s-a anunțat că ar fi fost posibil să se fi înecat în urmă cu 10 zile.

”Apelul l-a numărul unic pentru apeluri de urgență, 112, a fost efectuat de un pompier al Detașamentului Hunedoara, aflat în timpul liber în Sântămăria Orlea, care s-a întâlnit cu fratele victimei și, la solicitarea acestuia, s-a deplasat în locul unde s-a presupus că s-a înecat bărbatul, să verifice dacă apa nu a scos corpul la suprafață.
Asta s-a și întâmplat, astfel că, în urma apelului telefonic, două echipaje de pompieri, din Hunedoara și Totești, s-au deplasat cu o barcă și cu o autospecială de intervenție, iar după scoaterea la mal a corpului bărbatului înecat a fost anunțată atât poliția cât și Serviciul de Medicină Legală”, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română a organizat un stagiu intensiv la Brașov, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate ilegală.

Noul program de formare a adus împreună nouă negociatori din inspectoratele de poliție județene, care au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Germania. Scopul principal a fost acumularea de cunoștințe vitale pentru gestionarea eficientă a acestor situații. Stagiul a inclus atât module teoretice, cât și practici de simulare. Această inițiativă marchează începutul unei serii de colaborări strategice, cu scopul de a alinia practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa.

”În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română, prin intermediul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, a deschis un nou capitol în domeniul formării profesionale, găzduind la Brașov un stagiu intensiv, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate, în mod ilegal. Nouă negociatori ai inspectoratelor de poliție județene au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Republica Federală Germană, acumulând cunoștințe vitale în vederea gestionării eficiente a situațiilor de lipsire de libertate, în mod ilegal. Stagiul de pregătire, ce a constat în module teoretice și practici de simulare, marchează începutul unei serii de colaborări strategice, care își propun să alinieze practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa. Poliția Română consideră negocierile în situații de criză o prioritate absolută, contând pe o echipă națională de peste 140 de negociatori instruiți și pregătiți să intervină în orice moment. Această activitate specializată vizează rezolvarea pașnică a conflictelor, evitând pe cât posibil utilizarea forței și garantând siguranța cetățenilor. Acest prim modul de pregătire, cu specialiștii din Germania, reprezintă materializarea eforturilor comune de a asigura un răspuns prompt și profesionist, în fața situațiilor de criză. Prin această inițiativă, Poliția Română reafirmă angajamentul său în protejarea vieții și integrității fiecărui individ, demonstrând deschiderea către schimbul continuu de experiență și bune practici la nivel internațional. Printre cele 9 inspectorate judetene se numara si IPJ Hunedoara (care a fost reprezentat de cms sef Bogdan Nițu, în calitate de politist negociator pentru situatii de criză. Acesta a absolvit, în  aprilie 2022, a Cursul National pentru Negociere în Situatii de Criză organizat de S.I.I.A.S. – I.G.P.R. – data de la care activează și pe această linie, alături de alți 3 colegi din cadrul IPJ Hunedoara)”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate