După tragediile produse în ultimele luni în unele spitale din România, precum incendiile de la Piatra Neamț și cel de la „Matei Balș” din București, în care mai mulți pacienți și-au pierdut viața, la Hunedoara se iau măsuri de precauție. Astfel că, la solicitarea Spitalului Municipal „dr. Al. Simionescu” Hunedoara, echipe specializate din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat săptămâna aceasta o acțiune de instruire, teoretică și practică, ce a avut ca obiectiv, pregătirea personalului medical, medici, șefi de secții, asistente șefe, în vederea prevenirii incendiilor la locul de muncă, dar și intervenția și evacuarea în cazul unor incendii.
„Ca urmare a evenimentelor tragice care s-au întâmplat în ultima perioadă la spitale din România, am rugat pe cei de la ISU Hunedoara să trimită un echipaj de pompieri, de profesioniști, care să vină și să aibă o discuție cu personalul din cadrul spitalului. A fist vorba despre medici- șefi de secții și asistentele șefe, pentru a vedea și mai concret care sunt măsurile care pot fi luate practic pentru a reducere riscul de incendiu și de evenimente tragice într-un spital. A fost o discuție interactivă, în care colegii mei au adresat întrebări, iar cei de la ISU au răspuns și ne-au eliminat multe dintre neînțelegerile pe care le aveam până acum”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului Municipal „dr. Al. Simionescu” Hunedoara.
Vor fi achiziționate detectoare de oxigen
Pentru a fi și mai precauți, reprezentanții spitalului din Hunedoara spun căp urmează să achiziționeze și aparate care să detecteze atunci când într-un salon este prea mult oxigen, reducânt astfel riscul provocării unui incendiu.
„În perioada imediat următoare o să achiziționăm detectoare de oxigen, despre care vorbește foarte multă lume, tocmai pentru a detecta într-o încăpere dacă concentrația de oxigen este peste limita în care se conferă siguranță. Extrem de important este, pe lângă faptul că personalul medical trebuie să verifice pacienții și saloanele, ca și pacienții să fie informați la internare. Aceștia trebuie să știe că masca de oxigen nu trebuie lăsată să funcționeze atunci când este dată jos de pe față, pentru se adună prea mult oxigen în acea încăpere și se poate genera o explozie. Din acest punct de vedere riscul nu poate fi niciodată zero, dar cu cât facem mai multe instruiri și întălniri cu specialiștii din cadrul ISU, cu atât riscul poate fi diminuat”, a conchis Radu Budae.
La final, întreg personalul medical aflat la întâlnirea cu ISU Hunedoara, a avut parte de antrenamente practice, de folosire a exctinctoarelor din dotarea spitalului.