Connect with us
Data: 24/04/2024
.

Actualitate

„Anima”, expoziție de pictură vernisată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Vizitatorii vor putea admira peste 60 de tablouri

Publicat

pe

O expoziție de pictură va putea fi admirată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este vorba despre expoziția Anima «pretty pictures without emotions», ce cuprinde peste 60 de lucrări semnate de Diana Loredana Pantea (Rifas) şi Dorina Maria Pantea (Safir). Vernisajul expoziției va avea loc joi, 12 august 2021, de la ora 17:30, și se va desfășura în curtea Palatului Magna Curia.

Expoziţia de pictură „Anima” face cunoscute publicului creaţiile Dianei Loredana Pantea (Rifas) şi ale Dorinei Maria Pantea (Safir). Invitat special este prof. Ștefana Mirona Scorța.

Piesele sunt pictate în ulei pe pânză şi sunt imagini care relevă spontaneitatea gestuală, studiul corpului uman, abordarea subiectului feminin şi a naturii statice, în compoziţii structurate realist, cu potenţial fantastic şi imaginar. Expoziţia cuprinde o serie de peste 60 de lucrări inspirate de sexul frumos: femeia, iar naturile statice denotă fragilitate şi iubire pentru natura înconjurătoare, pentru plante şi flori multicolore prezentate în interioare care abundă de obiecte decorative. „Anima” traduce simbioza dintre trup şi spirit, şi animează parţial expresia fragilităţii sexuale, unde, în manieră sarcastică: «pretty pictures without emotions» poate fi anihilat, prin complexitatea execuţiei picturale, cât şi prin materializarea plastică a personajelor care-şi spun propria poveste prin gesturi şi atitudine. Seria de tablouri „Anima” conturează lirismul şi natura aspirației feminine, etalând personificări ale «idealului feminin», congruent cu vicisitudinile, «pathos-ul», dionisiac-ul şi stilistica imagistică a expresivităţilor plastice. Autoportretele, portretele şi seminudurile feminine surprinse în diferite ipostaze: dormind sau odihnindu-se, configurează emotivitatea, fragilitatea, frumuseţea fizică şi spirituală a femeii – muza creaţiei artistice, care a fost reprezentată în diverse cadre picturale, în contexte precedate de o silenţioasă melancolie. Situate la limita iconografică dintre sacru şi profan, am încercat să realizăm portretul femeii contemporane prezentat în variante deosebite. În ambianţe intime, femeia este redată în toată splendoarea ei şi dezvăluie prototipul idealizat al frumuseţii, reuşind să portretizăm o gamă diversă de personaje. Catharsis-ul existenţial este reliefat prin stările de «purificare» şi de beatitudine întipărite pe figurile modelelor, trăirile fiind evidenţiate în lucrări precum: Nuda, Desnuda, Sleeping beauty, Adele sleeping – cu reveria amplificată de clarobscurul ambiental. Se regăsesc influenţe din cultura şi civilizaţia lumii antice în picturi care reflectă frumuseţea incomparabilă a unor femei idolatrizate: Helen, Judita’s lost innocence, Watching Ophelia, Freija in the sunlight, Death chlothed as maiden, iar incursiunile mitologice din Chronos & Rhea nymph, Leda, Daphne, Danae dreaming of the Shower of gold, povestesc vizual şi surprind fragmente din mitologia Greciei Antice.

Picturi precum Reluctant concubines, Belladonna, Cruelty–cure for beauties, Nihil mask-querade, The voyeur-deathwatch, The vicissitudes of Zara with opium, relevă momente din trăirile femeii moderne, cu iubirea şi solitudinea întipărite-n suflet, cu memoriile şi viciile care-i brăzdează chipul, consemnează semnificaţii şi sensuri ale spaţiului contemporan şi devoalează conţinutul expresiv prin erotism, fetish şi senzorial.

Sintaxa creatoare surprinde momente de meditaţie şi lascivităţi ascunse între aşternuturile pe care femeile îşi odihnesc trupurile ostenite, visătoare sau în context meditativ, cuprinzând o gamă complexă de motivaţii, care contextualizează la extrem abordarea tematică.

Pictura realistă şi clarobscurul compoziţiilor, trasează trupurilor feminine o structură anatomică bine definită, rătăcindu-se între cearceafuri şifonate, cu texturi de mătase sau decorate cu broderii, cu modele şi motive florale, vegetale sau abstracte, iar cadrul şi ambianţa oferă imagini naturale şi degajate, de ansamblu.

Naturile statice redau studiul aprofundat al obiectelor, şi reconstituie viziuni personalizate cu vaze decorative cu plante ornamentale, ce ilustrează fragmente ale îmbelşugatei frumuseți a naturii înconjurătoare.

Advertisement

Safir & Rifas sunt două pseudonime reprezentative pentru noi, iar această colaborare creativă a condus la organizarea de expoziții atât în România, cât și în străinătate. Lucrările variază de la natură moartă la portrete, la peisaje și la compoziţii ilustre, care comunică studiul aprofundat şi, sunt obţinute prin combinaţia unică de stiluri artistice de la abstract la figurativ.

Ne inspirăm din Simbolism, Expresionism şi Romantism şi, ne simţim în largul nostru cu această expresie care ne învăluie creaţia plastică, iar atunci când creăm, o privim ca pe o extensie a noastră. Explorarea creativă sintetizează pozitivismul şi naturaleţea suprarealistă sau fotorealistă a unor abordări care asimilează şi personifică motive şi substraturi ale realităţii noastre. Percepem Arta ca pe o oglindă şi, când admirăm o operă de artă, ne redescoperim cu adevărat în universal care se deschide în faţa ochilor noştri”, relatează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 august – 9 septembrie 2021, de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Advertisement

Actualitate

Prima aterizare a elicopterului SMURD în incinta Spitalului municipal Brad

Publicat

pe

Redactat de

Elicopterul SMURD a efectuat prima sa aterizare în incinta Spitalului Municipal Brad, marcând un progres semnificativ în ceea ce privește gestionarea urgențelor medicale.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se realiza doar de la Stadionul Municipal „Aurul Brad”, însă noua facilitate permite echipajului să preia urgențele majore direct din curtea spitalului.

Această inițiativă este salutată ca fiind un pas major în reducerea timpilor de așteptare și, implicit, în creșterea șanselor de supraviețuire pentru cei aflați în situații de urgență. Aterizarea elicopterului SMURD în incinta spitalului aduce serviciile medicale de urgență mai aproape de pacienți, asigurând o intervenție rapidă și eficientă în momentele critice.

Până acum, preluarea pacienților în stare critică se făcea doar de la Stadionul Municipal ”Aurul Brad”, dar începând de astăzi, preluarea urgențelor majore se va putea face și direct din curtea spitalului, lucru care micșorează considerabil timpii de așteptare și poate contribui major la salvarea unor vieți omenești. Mulțumim echipajului SMURD pentru profesionalism și medicilor noștri de la CPU pentru modul profesionist în care tratează aceste cazuri! Bineînțeles, ne cerem scuze vecinilor pentru zgomotul produs de elicopter, dar vă asigurăm că aceste aterizări vor avea loc numai în situații critice, atunci când viața oamenilor este în pericol”, arată cei de la Spitalul municipal Brad, pe pagina de Facebook.
FOTO: Facebook@Spitalul municipal Brad
Citeste mai mult ...

Actualitate

Trupul neînsuflețit al bărbatului dispărut în lacul de acumulare al barajului Hațeg, recuperat de pompieri

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, în urma unei intervenții de urgență, pompierii militari din Hunedoara au recuperat corpul unui bărbat din lacul de acumulare al barajului Hațeg, situat în localitatea Sântămăria Orlea. Se presupune că acesta s-ar fi înecat acum zece zile.

Pompierii militari hunedoreni au extras, astăzi, din lacul de acumulare al barajului Hațeg, din Sântămăria Orlea, corpul bărbatului despre care s-a anunțat că ar fi fost posibil să se fi înecat în urmă cu 10 zile.

”Apelul l-a numărul unic pentru apeluri de urgență, 112, a fost efectuat de un pompier al Detașamentului Hunedoara, aflat în timpul liber în Sântămăria Orlea, care s-a întâlnit cu fratele victimei și, la solicitarea acestuia, s-a deplasat în locul unde s-a presupus că s-a înecat bărbatul, să verifice dacă apa nu a scos corpul la suprafață.
Asta s-a și întâmplat, astfel că, în urma apelului telefonic, două echipaje de pompieri, din Hunedoara și Totești, s-au deplasat cu o barcă și cu o autospecială de intervenție, iar după scoaterea la mal a corpului bărbatului înecat a fost anunțată atât poliția cât și Serviciul de Medicină Legală”, transmite ISU Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Parteneriat Româno-German în Domeniul Negocierilor Situațiilor de lipsire de libertate

Publicat

pe

Redactat de

În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română a organizat un stagiu intensiv la Brașov, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate ilegală.

Noul program de formare a adus împreună nouă negociatori din inspectoratele de poliție județene, care au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Germania. Scopul principal a fost acumularea de cunoștințe vitale pentru gestionarea eficientă a acestor situații. Stagiul a inclus atât module teoretice, cât și practici de simulare. Această inițiativă marchează începutul unei serii de colaborări strategice, cu scopul de a alinia practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa.

”În perioada 15-19 aprilie, Poliția Română, prin intermediul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, a deschis un nou capitol în domeniul formării profesionale, găzduind la Brașov un stagiu intensiv, dedicat negocierii în situații de lipsire de libertate, în mod ilegal. Nouă negociatori ai inspectoratelor de poliție județene au beneficiat de experiența colegilor din Renania de Nord-Westfalia, Republica Federală Germană, acumulând cunoștințe vitale în vederea gestionării eficiente a situațiilor de lipsire de libertate, în mod ilegal. Stagiul de pregătire, ce a constat în module teoretice și practici de simulare, marchează începutul unei serii de colaborări strategice, care își propun să alinieze practicile negocierii polițienești din România la standardele și tehnicile consacrate în Europa. Poliția Română consideră negocierile în situații de criză o prioritate absolută, contând pe o echipă națională de peste 140 de negociatori instruiți și pregătiți să intervină în orice moment. Această activitate specializată vizează rezolvarea pașnică a conflictelor, evitând pe cât posibil utilizarea forței și garantând siguranța cetățenilor. Acest prim modul de pregătire, cu specialiștii din Germania, reprezintă materializarea eforturilor comune de a asigura un răspuns prompt și profesionist, în fața situațiilor de criză. Prin această inițiativă, Poliția Română reafirmă angajamentul său în protejarea vieții și integrității fiecărui individ, demonstrând deschiderea către schimbul continuu de experiență și bune practici la nivel internațional. Printre cele 9 inspectorate judetene se numara si IPJ Hunedoara (care a fost reprezentat de cms sef Bogdan Nițu, în calitate de politist negociator pentru situatii de criză. Acesta a absolvit, în  aprilie 2022, a Cursul National pentru Negociere în Situatii de Criză organizat de S.I.I.A.S. – I.G.P.R. – data de la care activează și pe această linie, alături de alți 3 colegi din cadrul IPJ Hunedoara)”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate