Connect with us
Data: 04/11/2024
.

Actualitate

„Anima”, expoziție de pictură vernisată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Vizitatorii vor putea admira peste 60 de tablouri

Publicat

pe

O expoziție de pictură va putea fi admirată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este vorba despre expoziția Anima «pretty pictures without emotions», ce cuprinde peste 60 de lucrări semnate de Diana Loredana Pantea (Rifas) şi Dorina Maria Pantea (Safir). Vernisajul expoziției va avea loc joi, 12 august 2021, de la ora 17:30, și se va desfășura în curtea Palatului Magna Curia.

Expoziţia de pictură „Anima” face cunoscute publicului creaţiile Dianei Loredana Pantea (Rifas) şi ale Dorinei Maria Pantea (Safir). Invitat special este prof. Ștefana Mirona Scorța.

Piesele sunt pictate în ulei pe pânză şi sunt imagini care relevă spontaneitatea gestuală, studiul corpului uman, abordarea subiectului feminin şi a naturii statice, în compoziţii structurate realist, cu potenţial fantastic şi imaginar. Expoziţia cuprinde o serie de peste 60 de lucrări inspirate de sexul frumos: femeia, iar naturile statice denotă fragilitate şi iubire pentru natura înconjurătoare, pentru plante şi flori multicolore prezentate în interioare care abundă de obiecte decorative. „Anima” traduce simbioza dintre trup şi spirit, şi animează parţial expresia fragilităţii sexuale, unde, în manieră sarcastică: «pretty pictures without emotions» poate fi anihilat, prin complexitatea execuţiei picturale, cât şi prin materializarea plastică a personajelor care-şi spun propria poveste prin gesturi şi atitudine. Seria de tablouri „Anima” conturează lirismul şi natura aspirației feminine, etalând personificări ale «idealului feminin», congruent cu vicisitudinile, «pathos-ul», dionisiac-ul şi stilistica imagistică a expresivităţilor plastice. Autoportretele, portretele şi seminudurile feminine surprinse în diferite ipostaze: dormind sau odihnindu-se, configurează emotivitatea, fragilitatea, frumuseţea fizică şi spirituală a femeii – muza creaţiei artistice, care a fost reprezentată în diverse cadre picturale, în contexte precedate de o silenţioasă melancolie. Situate la limita iconografică dintre sacru şi profan, am încercat să realizăm portretul femeii contemporane prezentat în variante deosebite. În ambianţe intime, femeia este redată în toată splendoarea ei şi dezvăluie prototipul idealizat al frumuseţii, reuşind să portretizăm o gamă diversă de personaje. Catharsis-ul existenţial este reliefat prin stările de «purificare» şi de beatitudine întipărite pe figurile modelelor, trăirile fiind evidenţiate în lucrări precum: Nuda, Desnuda, Sleeping beauty, Adele sleeping – cu reveria amplificată de clarobscurul ambiental. Se regăsesc influenţe din cultura şi civilizaţia lumii antice în picturi care reflectă frumuseţea incomparabilă a unor femei idolatrizate: Helen, Judita’s lost innocence, Watching Ophelia, Freija in the sunlight, Death chlothed as maiden, iar incursiunile mitologice din Chronos & Rhea nymph, Leda, Daphne, Danae dreaming of the Shower of gold, povestesc vizual şi surprind fragmente din mitologia Greciei Antice.

Picturi precum Reluctant concubines, Belladonna, Cruelty–cure for beauties, Nihil mask-querade, The voyeur-deathwatch, The vicissitudes of Zara with opium, relevă momente din trăirile femeii moderne, cu iubirea şi solitudinea întipărite-n suflet, cu memoriile şi viciile care-i brăzdează chipul, consemnează semnificaţii şi sensuri ale spaţiului contemporan şi devoalează conţinutul expresiv prin erotism, fetish şi senzorial.

Sintaxa creatoare surprinde momente de meditaţie şi lascivităţi ascunse între aşternuturile pe care femeile îşi odihnesc trupurile ostenite, visătoare sau în context meditativ, cuprinzând o gamă complexă de motivaţii, care contextualizează la extrem abordarea tematică.

Pictura realistă şi clarobscurul compoziţiilor, trasează trupurilor feminine o structură anatomică bine definită, rătăcindu-se între cearceafuri şifonate, cu texturi de mătase sau decorate cu broderii, cu modele şi motive florale, vegetale sau abstracte, iar cadrul şi ambianţa oferă imagini naturale şi degajate, de ansamblu.

Naturile statice redau studiul aprofundat al obiectelor, şi reconstituie viziuni personalizate cu vaze decorative cu plante ornamentale, ce ilustrează fragmente ale îmbelşugatei frumuseți a naturii înconjurătoare.

Advertisement

Safir & Rifas sunt două pseudonime reprezentative pentru noi, iar această colaborare creativă a condus la organizarea de expoziții atât în România, cât și în străinătate. Lucrările variază de la natură moartă la portrete, la peisaje și la compoziţii ilustre, care comunică studiul aprofundat şi, sunt obţinute prin combinaţia unică de stiluri artistice de la abstract la figurativ.

Ne inspirăm din Simbolism, Expresionism şi Romantism şi, ne simţim în largul nostru cu această expresie care ne învăluie creaţia plastică, iar atunci când creăm, o privim ca pe o extensie a noastră. Explorarea creativă sintetizează pozitivismul şi naturaleţea suprarealistă sau fotorealistă a unor abordări care asimilează şi personifică motive şi substraturi ale realităţii noastre. Percepem Arta ca pe o oglindă şi, când admirăm o operă de artă, ne redescoperim cu adevărat în universal care se deschide în faţa ochilor noştri”, relatează muzeograf dr. Diana Loredana Pantea, Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 12 august – 9 septembrie 2021, de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Advertisement

Actualitate

Minor din Deva, prins de polițiști cu țigaretă artizanală în timpul unei razii

Publicat

pe

Redactat de

Pe 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat un grup de trei tineri pe o alee din municipiu. Unul dintre aceștia, un minor de 16 ani din Deva, a încercat să fugă, dar a fost prins de polițiști.

În urma verificărilor, s-a constatat că acesta și un alt minor de 15 ani confecționaseră o țigaretă artizanală ce conținea substanță vegetală uscată, care a fost ridicată pentru continuarea investigațiilor.

Minorul a fost condus la sediul Poliției și ulterior preluat de părinți.

”La data de 1 noiembrie 2024, în jurul orei 23:05, în urma unei acțiuni de tip razie, polițiștii Biroului Ordine Publică Deva au observat, pe o aleea din municipiu, un grup format din trei tineri. La vederea polițiștilor, unul dintre aceștia ar fi încercat să se sustragă, fiind depistat la scurt timp de către polițiști, care au stabilit, în urma legitimării că cel în cauză este un minor, de  16 ani, din Deva. Din verificările efectuate la fața locului, polițiștii au stabilit că acesta, împreună cu alt minor, de 15 ani, ar fi confecționat țigareta artizanală. În zona unde au fost inițial observați cei trei, polițiștii au descoperit țigareta în cauză, care conținea substanță vegetală uscată, ce a fost ridicată în vederea continuării verificărilor. Cei trei au fost conduși la sediul Poliției, au fost invitați reprezentanții legali ai acestora, cărora le-au fost comunicate aspectele constatate, fiindu-le încredințați minorii. În cauză, polițiștii au întocmit proces-verbal de constatare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, cercetările fiind preluate de polițiștii  S.C.C.O. Hunedoara, conform competențelor de investigare”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pompierii hunedoreni: 152 de intervenții și 90 de hectare de teren afectate de incendii în trei zile

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii hunedoreni au intervenit în 152 de situații și misiuni între 1 și 3 noiembrie 2024. Cele mai multe intervenții au fost acordate de echipajele SMURD, care au asistat medical 106 persoane.

De asemenea, echipaje din Deva, Hunedoara, Ilia și Dobra au stins patru incendii de litieră și fond forestier în Roșcani, Dobra, Muncelu Mic și Muncelul Mare, afectând aproximativ 90 de hectare. Incendiile au fost cauzate de focuri deschise în spații necontrolate.

”În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari ai ISU Hunedoara au  gestionat peste 135 situații de urgență înregistrate la nivel județean, dar au executat și 17 misiuni de informare preventivă și recunoașteri în teren. Majoritatea solicitărilor primite au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD oferind sprijin pentru 106 de persoane aflate în dificultate. În aceste 3 zile, echipaje de stingere de la Detașamentele de pompieri din Deva și Hunedoara, de la Secția de pompieri Ilia și de la Garda de Intervenție Dobra au intervenit pentru lichidarea a 4 incendii de litieră de pădure și fond forestier care s-au manifestat în zonele Roșcani, Dobra, Muncelu Mic și Muncelul Mare. Totodată, pompierii au executat, duminică, misiuni de supraveghere a zonelor incendiate, prevenind pericolul de reaprindere. În urma acestor incendii au au fost afectate aproximativ 90 de hectare de teren. Cauza probabilă a declanșării incendiilor a fost focul deschis în spații deschise. Vineri, pompierii Detașamentului Petroșani au intervenit în zona Dâlja pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Suprafața pe care s-au manifestat flăcările a fost de 5000 metri pătrați, iar împrejurarea care a determinat izbucnirea incendiului a fost focul deschis în spații deschise.  Alte 3 incendii de vegetație uscată s-au produs în Bretea Streiului, Deva, și Hunedoara. În aceste 3 zile, echipajele de stingere au acționat pentru lichidarea a 5 incendii de o amploare redusă, dar care se puteau extinde punând în pericol bunuri materiale importante. Unul dintre acestea s-a produs la un autoturism care se afla staționat în parcarea unui centru comercial din Deva. Nu au fost înregistrate victime, iar cauza probabilă a fost un conductor electric defect, neizolat corespunzător. În această perioadă, pompierii hunedoreni au sprijinit Serviciul de Ambulanță Județean, în 7 situații care au impus aceste intervenții.    Totodată, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara au efectuat 17 activități de informare preventivă și recunoaștere în teren, iar la alte 9 intervenții s-a acționat în sprijinul comunității. ATENȚIE! Este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indifferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice. Focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii militari depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor. În continuare, pompierii militari hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor aflate în dificultate.”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Bicicletele “Velo Corvin” din Hunedoara, „la odihnă” pe timpul sezonului rece

Publicat

pe

Redactat de

Bicicletele „Velo Corvin” din municipiul Hunedoara vor fi retrase pe timpul iernii, au anunțat reprezentanții administrației publice locale. Din primăvara acestui an, de când au fost puse în funcțiune, peste 61.000 de plimbări au fost făcute cu aceste vehicule pe două roți.

“Pentru că temperaturile au început să fie foarte scăzute (mai ales noaptea) bicicletele Velo Corvin vor fi retrase din staţiile de închiriere. Măsura este necesară pentru a se preveni deteriorările provocate de intemperiile specifice anotimpului rece”, au informat cei de la Primăria Hunedoara.

Cea mai utilizată biciclete, folosită de 1.116 ori

Sistemul de bike-sharing „Velo Corvin”, realizat de Primăria Hunedoara, a fost pus în funcțiune la finele lunii mai anul acesta, și s-a bucurat de succes încă din primele zile, bicicletele fiind identice cu cele folosite în multe alte mari oraşe ale lumii, între care New York, Chicago, Londra, Barcelona sau Monaco. „Din 25 mai 2024, de la punerea sa în funcţiune şi până astăzi, s-au înregistrat 61.456 de curse cu bicicletele Velo Corvin. Cea mai utilizată staţie a fost cea din zona Sanitas – Kaufland (cu 9.000 de închirieri), cea mai utilizată bicicletă a fost folosită de 1.116 ori, iar cel mai activ utilizator a folosit sistemul Velo Corvin de 518 ori. Mulţumim tuturor celor care au folosit în mod corespunzător sistemul de bike-sharing Velo Corvin”, au transmis reprezentanții Primăriei Hunedoara.

BicicleteleVelo Corvin” vor reveni în staţiile de închiriere în primăvara anului viitor.

Advertisement

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate