Actualitate
Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia a obținut premiul I la Festivalul Național „Floare de tei”, de la Corabia
La Ilia, obiceiurile şi tradiţiile folclorice, specifice comunei, sunt păstrate cu mândrie și duse mai departe de copiii și tinerii care formează ansamblul folcloric din localitate. Recent, la un festival național, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia a obținut locul întâi pentru evoluția și prestația de excepție avută în cadrul evenimentului. Dansatorii de la Ilia s-au remarcat din peste 20 de formații artistice din țară, reprezentând cu cinste zona din care provin.
Pe lângă realizările în plan investițional, administrația publică locală a comunei Ilia pune un accent deosebit și pe redescoperirea și revigorarea obiceiurilor și tradițiilor populare locale. Primăria și Consiliul Local Ilia sprijină total activitatea ansamblului folcloric din localitate. Prin multă muncă, ambiție și perseverență, tinerii dansatori din Ilia au început să fie remarcați și apreciați. Recent, copiii și adolescenții care fac parte din Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia au participat la Festivalul Național „Floare de tei”, la Corabia, în județul Olt. Peste 20 de formații artistice, venite de pe toate meleagurile țării, și-au etalat talentul în cadrul acestui festival. Tinerii dansatori de la Ilia, prin talentul lor, dar și cu eforturile administrației publice locale, ale instructorului coregraf Andrei Gabor, s-au aflat pe podiumul laureaților, obținând locul întâi.
La ora actuală, Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia reunește aproape 60 de copii și tineri, din comună. Împărțiți în două grupe, pe categorii de vârstă (grupa mică 6 -12 ani și grupa mare 13 -18 ani), micii și mai marii dansatori, se pregătesc în ritmuri populare să strălucească pe scenă la spectacole și festivaluri de folclor. Repetițiile au loc de două ori pe săptămână, în zilele de luni și miercuri, de la ora 17:00 la 20:00, la Căminul Cultural din Ilia, pus la dispoziție de autoritățile locale, acolo unde copiii și adolescenții învață pași de dans popular, sub îndrumarea atentă a instructorului coregraf Andrei Gabor.
“Avem, în total, în jur de 60 de copii care, momentan, frecventează cercul de dans popular. Am participat, recent, la un festival național de folclor, la Corabia, unde am obținut locul întâi, din peste 20 ansambluri prezente. De asemenea, săptămâna trecută, copiii au participat la un eveniment organizat de muzeul din Caransebeș, unde au avut o prestație foarte bună (…) Activitatea am început-o în toamna anului trecut, iar într-un timp relativ scurt, în primul rând, datorită ambiției copiiilor, am reușit să obținem rezulate și performanțe la care, pot să spun că, nu speram”, spune Andrei Gabor, instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia.
Micii dansatori de la Ilia, prezenți la Festivalul Internațional de Folclor „Carpatica”
Tinerii dansatori de la Ilia vor participa și la Festivalul Internațional de Folclor „Carpatica”, eveniment de renume ce se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, la Deva, precum și în alte două localități din județ. Emoțiile sunt mari, mai ales pentru cei mai mici dintre dansatori pentru care va fi prima apariție pe scenă. Pregătirile sunt intense, în această perioadă. „Cu grupa mică, vom avea, vineri, primul spectacol. Vom lua parte la Festivalul Internațional de Folclor “Carpatica” din Deva, iar pentru cei mici va fi chiar momentul zero – prima apariție a lor pe scenă. Sunt încărcați cu mari emoții. Ne întâlnim, în perioada aceasta, la repetiții și încearcă să dea tot ce e mai bun din ei pentru a face o impresie și o imagine artistică foarte bună”, a mai spus Andrei Gabor, instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia.
Activitatea Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia este susținută și de părinții copiilor care frecventează cursurile de dansuri populare. „Copiii sunt încântați, părinții sunt și ei implicați în toată activitatea noastră. Toate aceste lucruri bune nu s-ar putea întâmpla fără sprijinul domnului primar și al Primăriei și Consiliului Local al comunei Ilia, care au fost tot timpul alături de ansamblu și la orice solicitare pe care am avut-o , pentru evenimente pentru deplasări, a răspuns afirmativ și ne-au acordat tot sprijinul”, a adăugat Andrei Gabor, instructor coregraf al Ansamblului Folcloric „Mureșul” Ilia.
Ansamblul Folcloric „Mureșul” Ilia are o tradiție veche, fiind înființat cu peste 20 de ani în urmă, iar activitatea acestuia este sprijinită de administrația locală din dorința de a păstra vie această bogăție a neamului românesc – dansurile populare, cultivate din generație în generație.
“Ne bucurăm că avem în cadrul comunei noastre un ansamblu folcloric, inițiat și susținut de către Primăria și Consiliul Local al comunei Ilia. Le mulțumim atât copiilor, cât și părinților, pentru faptul că desfășoară această activitate. Totodată, suntem bucuroși și mulțumiți de faptul că domnul instructor Andrei Gabor, într-un timp relativ scurt, din momentul în care am încheiat contractul de colaborare între primărie și el, a reușit să pună pe picioare, o formație artistică, care la primul festival la care a participat a și luat locul întâi. Toate aceste lucruri înseamnă viață pentru comuna noastră. Și, în continuare, îi vom susține cu absolut tot ce putem noi ca să se dezvolte și pe viitor”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Actualitate
Recomandări pentru siguranța în trafic oferite de polițiștii rutieri
Polițiștii rutieri transmit o serie de recomandări importante pentru participanții la trafic, menite să prevină evenimentele rutiere și să asigure siguranța tuturor.
Șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze viteza la condițiile de drum și să se informeze în prealabil despre starea vremii și a traseelor pe care urmează să le parcurgă. În condiții meteo nefavorabile sau trafic aglomerat, prudența devine esențială. Astfel măriți distanța de siguranță față de celelalte vehicule; adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic; evitați manevrele riscante și asigurați-vă corespunzător înainte de orice schimbare de direcție sau depășire.
De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu consume alcool, să evite conducerea în stare de oboseală și să folosească sisteme hands-free pentru apelurile telefonice. În cazul traficului intens, este recomandat să se păstreze calmul, să nu se blocheze intersecțiile și să se manifeste politețe rutieră.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Ministerul Mediului va livra 10 cuști pentru capturarea și transportul urșilor în județele montane
Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, a început implementarea unui proiect esențial pentru conservarea populației de urs brun din România. Proiectul, parte a „Planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun”, este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și continuat prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
În cadrul acestui proiect, Ministerul Mediului a achiziționat 10 sisteme tip cușcă pentru capturarea și transportul urșilor, iar primele 5 cuști au fost deja livrate Gărzilor Forestiere din Timișoara, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești și Focșani, pe 20 noiembrie 2024. Aceste echipamente sunt destinate să ajute autoritățile să gestioneze conflictul om-urs și să reducă pagubele provocate de urși în zonele montane.
Fiecare cușcă este un sistem metalic cilindric, montat pe o platformă cu roți și echipat cu un mecanism automat sau manual de închidere, respectând condițiile legale de transport pe drumurile publice. Acestea sunt dotate cu tehnologie avansată pentru a asigura siguranța atât a echipelor de intervenție, cât și a urșilor capturați, contribuind astfel la protecția acestei specii și la reducerea riscurilor pentru comunitățile din zonele afectate.
Proiectul vizează județele cu populații semnificative de urși, precum Brașov, Prahova, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Covasna, Harghita, Mureș, Buzău, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, printre altele, iar în prima decadă a lunii decembrie 2024 vor fi livrate și ultimele 5 cuști, pentru a asigura o gestionare mai eficientă a acestei provocări ecologice.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL MEDIULUI-ROMÂNIA
Actualitate
Hunedoara sărbătorește Ziua Națională a României cu un program festiv divers
Ziua Națională a României va fi celebrată în Hunedoara printr-o serie de evenimente speciale, menite să aducă împreună comunitatea locală și să marcheze acest moment de sărbătoare națională. Indiferent de vreme, autoritățile locale îi invită pe hunedoreni să participe la activitățile organizate pe 1 Decembrie.
Ceremonii și evenimente culturale
Manifestările debutează la ora 11:00, în Parcul din Centrul Istoric, cu o ceremonie oficială dedicată Zilei Naționale. La ora 16:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeria de Arte, unde va fi vernisată expoziția „Sub semnul revelației”, însoțită de lansarea cărții „Brâncuși”, scrisă de Pavel Șușară. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei și Asociația Culturală BASM.
Iluminatul festiv și spectacol folcloric
Seara continuă cu aprinderea oficială a iluminatului de Crăciun, la ora 17:45, în fața Casei de Cultură. Atmosfera festivă va fi completată de spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric Hațegana, care va avea loc la ora 18:00, în Sala Mare a Casei de Cultură – Centrul Cultural Corviniana. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Porți deschise la Castelul Corvinilor și Grădina Zoologică
De Ziua Națională, două dintre cele mai iubite atracții ale orașului își deschid porțile pentru vizitatori, oferind acces gratuit. Castelul Corvinilor va putea fi vizitat între orele 09:00 și 17:00, iar Grădina Zoologică între orele 10:00 și 17:00.
O invitație pentru toți hunedorenii
Primăria Hunedoara îi încurajează pe locuitori să ia parte la aceste momente speciale, dedicate spiritului de unitate și bucuriei colective, care marchează începutul festiv al iernii și al sărbătorilor de Crăciun.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA HUNEDOARA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Noi succese hunedorene la Taekwon do ITF
-
Actualitatecu o zi in urma
Lapoviță, ninsori și vânt puternic
-
Actualitatecu 2 zile in urma
La Lelese se muncește cu folos
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferiță cercetată după ce a lovit un copil pe trecerea de pietoni în Orăștie
-
Actualitatecu o zi in urma
Modernizarea comunei Ilia continuă. Sistem fotovoltaic, montat pe acoperișul sediului primăriei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
România, în urna a doua valorică la tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial de fotbal
-
Actualitatecu o zi in urma
Tâlhărie în Hunedoara. Cetățean nepalez atacat și jefuit, minor reținut de poliție