Connect with us
Data: 04/07/2024
.

Actualitate

Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” duce „Cântecul de primăvară” la Strășeni, în Republica Moldova

Publicat

pe

Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Munteanal Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara va fi prezent, la sfârșitul acestei săptămâni, în Republica Moldova, la Strășeni, unde va prezenta spectacolul „Cântec de primăvară”, în cadrul unui eveniment de anvergură, ce va avea loc de „Mărțișor”, vineri, 1 martie.

Prezența hunedoreană la această manifestare cultural – artistică importantă vine în contextul înfrățirii dintre județul Hunedoara și Raionul Strășeni din Republica Moldova.

Mărțișor” muzical alături de frații de peste Prut

Sosirea anotimpului renașterii va fi celebrată la Strășeni, în Republica Moldova, printr-un spectacol de excepție, plin de emoție, la care vor participa membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, la invitația fraților de peste Prut.

Artiștii hunedoreni au pregătit un program artistic deosebit, Ansamblul Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” participând la acest eveniment alături de orchestră, dansatori și îndrăgiți soliști hunedoreni, precum Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Bogdan Toma.

La sfârșitul acestei săptămâni, vom fi prezenți în Republica Moldova, la Strășeni, cu spectacolul „Cântec de primăvară” al Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”, într-o colaborare cu autoritățile de acolo. Spectacolul va avea loc chiar de „Mărțișor” pentru că acolo, la Strășeni, 1 Martie este celebrată printr-o manifestare foarte importantă. Județul Hunedoara este înfrățit cu Raionul Strășeni, iar participarea la acest eveniment are loc în contextul acestui acord, fiind vorba despre o acțiune culturală comună. În ultimii ani, am avut colaborări importante cu alte ansambluri profesioniste. Pentru noi este onorant să evoluăm pe scene alături de alte grupuri folclorice renumite și, în același timp, este o bucurie și o mândrie să reprezentăm județul Hunedoara atât în țară, cât și peste hotare, iar pe această cale, doresc să mulțumesc Consiliului Județean Hunedoara pentru tot sprijinul acordat”, spune Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură și Artă Hunedoara, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.

O prietenie legată în 2019

Înfrățirea județului Hunedoara cu Raionul Strășeni, din Republica Moldova datează de cinci ani. La 1 martie 2019, Consiliul Județean Hunedoara și Raionul Strășeni din Republica Moldova au semnat, la Strășeni, „Înțelegerea de Cooperare și Înfrățire între Județul Hunedoara din România și Raionul Strășeni din Republica Moldova”.

Prietenia între cele două părți a fost consolidată în timp prin vizite reciproce și pune baza intensificării schimburilor între cele două regiuni în domenii esențiale cum este cel economic, turistic, de sănătate și educațional.

Advertisement

Acordul prevede și derularea unor acțiuni comune între instituțiile subordonate Consiliului Județean Hunedoara și instituțiile similare din Raionul Strășeni. Astfel, se au în vedere celebrarea în comun a sărbătorilor tradiționale, promovarea turismului, evidențierea reciprocă a spiritului și tradițiilor comunităților locale din cele două regiuni, precum și dezvoltarea de relații economice reciproc avantajoase prin asociații de prietenie, respectiv proiecte de dezvoltare.

Actualitate

Chemați la urne, trei duminici la rând, inclusiv de „Ziua Națională”. Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor – adoptată

Publicat

pe

Redactat de

Coaliția de guvernare PSD – PNL a decis data alegerilor prezidențiale și parlamentare. Astfel, românii sunt chemați la urne trei duminici la rând. Pe data de 24 noiembrie va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale, urmând ca cel de-al doilea tur să se desfășoare în 8 decembrie, iar în 1 decembrie – de „Ziua Națională a României”, se vor desfășura alegerile parlamentare.

După mai multe discuții și consultări cu partidele politice, coaliția s-a înțeles, într-un final, cu privire la calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, organizate în cea de-a doua parte a acestui an.

Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare a fost adoptată în ședința de astăzi, 4 iulie.

„Am să încep cu cele două hotărâri de Guvern care sunt așteptate și de dumneavoastră, și de opinia publică, cele care reglementează data alegerilor care au mai rămas în acest an electoral, și anume, în datele de 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, vor avea loc alegerile prezidențiale primul tur, respectiv al doilea tur, iar pe data de 1 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, la finalul ședinței de Guvern.

Advertisement

Prin urmare, românii vor fi chemați la urne trei duminici consecutive, în lunile noiembrie și decembrie. Președintele țării va fi ales pe 24 noiembrie și 8 decembrie, iar parlamentarii chiar de „Ziua Națională a României”, pe 1 Decembrie.


Calendarul alegerilor

Alegeri prezidențiale – 24 noiembrie 2024 (primul tur) și 8 decembrie 2024 (turul al doilea)

Alegeri parlamentare – 1 decembrie 2024


 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Lucrări de trasare a marcajului rutier la Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

În această perioadă, se execută lucrări de trasare a marcajului rutier pe Bulevardul Traian, din municipiul Hunedoara. Este posibil ca lucrările să se întindă pe toată durata acestei săptămâni, iar traficul rutier și pietonal să fie restricționat și îngreunat.

Atenție, șoferi! Se execută trasări și marcaje rutiere pe bulevardul Traian. Lucrările se vor putea întinde pe întreg parcursul săptămânii în curs, în funcție de condițiile meteo. Traficul rutier și pietonal ar putea fi restricționat și îngreunat! Vă rugăm să circulați cu atenție sporită!”, transmit reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Operele lui Bach și Vivaldi au răsunat în fermecătoarea Sala Dietei a Castelului Corvinilor

Publicat

pe

Redactat de

Sala Dietei a Castelului Corvinilor a răsunat, miercuri seară, de operele lui Bach și Vivaldi, cu prilejul unui concert extraordinar, susținut de doi tineri muzicieni extrem de valoroși, violonistul Răzvan Stoica, și sora sa, pianista Andreea Stoica.

Alături de Ansamblul Kamerata Stradivarius, Răzvan și Andreea Stoica au interpretat în „Baroque Tour” Opus 3 un program concertant Bach-Vivaldi-Tartini.

În fermecătoarea arhitectonică cu influenţe ale stilului renascentist în elementele decorative, muzica barocă a fost la ea acasă.

„Baroque Tour” Opus 3 este un turneu național itinerat de cei doi muzicieni în mai multe orașe din România, iar programul de la Sala Dietei, Castelul Corvinilor, a oferit publicului meloman câteva dintre cele mai frumoase concerte scrise de doi titani ai barocului muzical: Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi, cu un bonus special: pasionala Sonată „Trilului Diavolului” de Giuseppe Tartini.

Cântă pe faimoasa vioara Stradivarius „The Queen”, datată din 1729

Răzvan Stoica, un artist mult îndrăgit de publicul hunedorean, cântă pe faimoasa vioară Stradivarius “The Queen” ex-Ernst 1729, care a aparținut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, H. w Ernst. Apreciatul violonist Răzvan Stoica a câștigat prin concurs internațional dreptul de a cânta pe acest prețios instrument. Cu zeci de premii muzicale internaționale în palmares, tânărul violonist cântă, din 2009, pe vioara Stradivarius ex – Ernst, datată din 1729. Din 1996, formează împreună cu sora sa, pianista de mare rafinament Andreea Stoica, un duo muzical desăvârșit.

Cei doi interpreţi au fost acompaniaţi de ansamblul Kamerata Stradivarius, formaţie alcătuită din muzicieni profesionişti pe care Răzvan Stoica a înfiinţat-o în anul 2009, cu un concert de debut în celebra sală a Concertgebouw Amsterdam.

Advertisement

Turneul Național “Baroque Tour” Opus 3 a început pe 24 mai la Palatul Cultural Sigismund Szana, Timișoara și are ca punct terminus concertul de la Palatul Camerei de Comerț și Industrie, București, pe 17 iulie.

Concertul de la Hunedoara a fost organizat de Fundaţia Culturală Gaudium Animae.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate