Connect with us
Data: 20/06/2024
.

Actualitate

Apa Prod a câştigat 106 milioane de euro pentru extinderea reţelelor de apăşi canal din judeţ

Publicat

pe

Continuă investiţiile: după ISPA, avem fonduri de coeziune

Până la sfârşitul anului 2016, circa 95 la sută dintre locuitorii judeţului Hunedoara din mediul urban vor avea apăşi canalizare în propriile locuinţe. Totul va fi posibil prin intermediul unui proiect derulat de operatorul regional Apa Prod SA Deva, împreună cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquaprest.

Lucrările vor aduce apa şi canalizarea în aproape toate localităţile urbane din judeţ

Lucrările vor aduce apa şi canalizarea în aproape toate localităţile urbane din judeţ

Proiectul prevede extinderea reţelelor de canalizare şi apă în toate aglomerările urbane cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori din judeţul Hunedoara, fiind finanţat din fonduri nerambursabile de coeziune. Valoarea totală a proiectului este de circa 106 milioane de euro (599,18 milioane de lei), iar contractul de finanţare a fost semnat în luna februarie 2013. Până acum, în judeţul Hunedoara au mai fost executate lucrări de alimentare cu apăşi reţele de canalizare în sumă de 120 milioane euro, prin programele ISPA şi SAMTID.

Sistem de control al reţelelor de apă

Prin această investiţie, una dintre cele mai mari din acest domeniu, reţele de apăşi canalizare vor fi extinse în şase oraşe şi municipii, Deva, Hunedoara, Brad, Simeria, Haţeg şi Călan, şi peste 10 localităţi rurale aflate în suburbiile acestora. „Contractul este finanţat de Comunitatea Europeană cu 449,85 milioane lei – adică 92,8 la sută, fonduri nerambursabile. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aquaprest va contribui cu o cofinanţare de 0,97 la sută, adică 4,5 milioane lei, iar SC ApaProd SA Deva cu 6 la sută din costuri, adică 29,97 milioane lei. Mai avem de parcurs o singură etapă şi vom putea spune că aproape 99 la sută din populaţia judeţului are acces la reţelele de apă şi canalizare”, a declarat, ieri preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, când a prezentat proiectul.
Pe lângă creşterea calităţii serviciilor publice de apăşi canalizare, în condiţiile unor tarife acceptabile pentru populaţia judeţului Hunedoara, acest proiect presupune şi implementarea unui sistem SCADA, cu autorul căruia vor fi reduse pierderile, iar operatorul de apă va avea un control foarte strict al reţelelor.

Victor Arion

Victor Arion

„Prin acest sistem, vom şti exact de câtă apă este nevoie, la orice moment al zilei, cât comsumă locatarii de la blocuri. În acest fel, vom evita săţinem reţeaua sub presiune atunci când nu este nevoie şi vom elimina eficient apele uzate. În plus, vom evita toate pierderile din reţea”, a declarat Victor Arion (foto mic), directorul SC ApaProd SA Deva.

Staţii de epurare sau tratare, (re) construite

Advertisement

Pe de altă parte, proiectul câştigat de Apa Prod SA mai prevede şi reconstrucţia staţiilor de epurare a apelor uzate din Deva, Hunedoara şi Călan. În acest fel, toate oraşele din judeţul Hunedoara vor avea staţii de epurare cu trepte terţiare, ceea ce va permite ca apa epuratăşi evacuată în râuri să fie la parametrii ceruţi de standardele de mediu, putând fi folosită direct în alte procese tehnologice. În plus, prin această investiţie, vor fi reabilitate staţiile de tratare, a rezervoarelor şi staţiilor de pompare apa din oraşele Deva, Hunedoara, Brad, Haţeg, Călan şi Simeria. Potrivit conducerii SC Apa Prod SA, contractul pentru lucrările de reconstrucţie a staţiilor de epurare din Deva şi Hunedoara este în derulare şi a fost câştigat de Compania Strabag din Austria.

De asemenea, beneficiarii proiectului caută executanţi pentru alte cinci contracte de lucrări ce sunt incluse în acest proiect, fiind în derulare procedurile de achiziţie publică. Acestea vizează construirea şi reabilitarea aducţiunilor de apă brută, a rezervoarelor şi staţiilor de pompare apă din Hunedoara, Haţeg şi Călan, dar şi a captărilor din Deva, Simeria şi Brad. Sunt în derulare licitaţiile şi construcţia unei noi staţii de epurare în Călan şi cea a platformelor de depozitare a nămolului provenit de la staţiile din Deva şi Hunedoara.

În ceea ce priveşte majorarea tarifului la apa potabilă furnizată hunedorenilor, creştere ce a fost practicată la implementarea în judeţ a programelor ISPA şi SAMTID, conducerea operatorului regional a afirmat că aceasta va exista, însă va fi mai mult cerută de rata inflaţiei. „Noi, în fiecare an, la 1 iunie, propuneam ajustarea tarifului la apă potabilă în funcţie de inflaţie. Nu cred că vom avea măriri ale preţului chiar în fiecare an, însă acestea vor fi, dar sperăm că vor dispărea în viitor”, a declarat Victor Arion, directorul Apa Prod SA Deva.

[notification type=”standard”]

Vine rândul şi comunelor hunedorene

Advertisement

Pentru că, până acum, doar oraşele şi municipiile din judeţ au beneficiat de fonduri substanţiale pentru reabilitarea reţelelor de apăşi canalizare, a venit vremea ca şi localităţile rurale să primească bani nerambursabili pentru această infrastructură. Conducerea SC Apa Prod SA Deva susţine că în acest moment se află în stadiul de realizare al unui Master Plan care va sta la baza unui proiect ce va fi depus pe POS Mediu 2 şi va viza investiţii în reţelele de apăşi canal în comunele hunedorene. „În această săptămână am demarat un program cu toate primăriile de comune. Specialiştii noştri se deplasează în teritoriu pentru a vedea care este stadiul reţelelor de apăşi canal de aici, ce proiecte au fost executate până în prezent şi care este necesarul de investiţii. Cu ajutorul acestor date, până la sfârşitul anului, vrem să realizăm un studiu de fezabilitate care să cuprindă toate investiţiile ce trebuie realizate în aceste comune”, a afirmat Victor Arion, directorul SC Apa Prod SA Deva.

[/notification]

Actualitate

Un nou mandat pentru primarul în exercițiu al comunei Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Luncoiu de Jos este o comună situată în nordul județului Hunedoara, care se întinde pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Cei peste 1.600 de oameni care trăiesc în comună locuiesc în cinci sate, fiind vorba despre Luncoiu de Jos, localitatea de reședință, și așezările aparținătoare Dudești, Luncoiu de Sus, Podele și Stejărel.

În aceeași formulă și în mandatul următor

La scrutinul din 9 iunie, locuitorii din comuna hunedoreană Luncoiu de Jos au ales continuitatea, și i-au dat un nou vot de încredere primarului în execrcițiu, Căli Dorin Dud, și echipei sale de consilieri. “Vă mulțumesc din suflet, dragi locuitori ai comunei Luncoiu de Jos, pentru participarea dumneavoastră la aceste alegeri. Fiecare vot a contat, indiferent de opțiunea exprimată si apreciez enorm implicarea fiecăruia dintre dumneavoastră! Celor care m-ati votat, vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, vă sunt profund recunoscător. Votul dumneavoastră exprimat este o dovadă a dorinței de a continua împreună pe drumul dezvoltării și al bunăstării pentru comunitatea noastră. Celor care nu m-ati votat, vă respect decizia! Vă asigur că voi fi primarul tuturor și mă angajez să vă reprezint cu onestitate și deschidere! Doresc să mulțumesc echipei mele de consilieri, care s-a dedicat trup și suflet pentru a face posibil acest rezultat. Sunt convins că, împreună, vom reuși să continuăm ceea ce am inceput! Angajamentul meu este de a vă reprezenta cu cinste, transparență și dedicare. Vă asigur că ușa mea va fi întotdeauna deschisă pentru sugestii, probleme și propuneri, pentru că doar prin dialog și colaborare vom reuși să atingem obiectivele noastre. Vă mulțumesc, încă o dată, pentru participare, sprijin și susținere”, a transmis primarul reales al comunei hunedorene Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

 

O comună în plină dezvoltare

Primarul din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud, își va începe, în toamnă, al cincilea mandat de edil – șef al acestei localități din Ținutul Zarandului, lipită, practic, de municipiul Brad. Mandatul în curs a fost unul cu multe realizări, comuna Luncoiu de Jos fiind una în plină dezvoltare. Pot spune că mandatul 2020 – 2024 a fost unul cu multe provocări, ținând cont de perioada dificilă pe care am traversat-o toți în pandemia de Covid 19, dar și unul cu multe realizări, în care am asigurat un mediu prietenos și susținerea permanentă și necondiționată pentru toți locuitorii comunei, prin sprijinirea cetățenilor pentru întăbularea proprietăților, promovarea producătorilor locali, asigurarea de cursuri de calificare sau la montarea de panouri fotovoltaice. Am reușit să implementăm mai multe proiecte, cu finanțări venite pe axe europene și guvernamentale, dar și de la bugetul local. Aș aminti de modernizări de drumuri interioare, de exploatație agricolă sau forestiere și poduri și podețe. La acestea se pot adăuga regularizările de văi, eficientizarea sistemului de iluminat public, montarea de sisteme de supraveghere video sau achiziționarea unui utilaj multifuncțional pentru activități utilitar – gospodărești. O altă investiție cu care ne mândrim este reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale din centrul de comună, devenită, acum, una dintre cele mai moderne unități de învățământ din județ. Totodată, am sprijnit bisericile și am amenajat două capele. Și, nu în ultimul rând, am realizat locuri de joacă în toate satyele și am reînființat echipa de fotbal”, a spus actualul și viitorul primar din Luncoiu de Jos, Călin Dorin Dud.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Programul creat de patru elevi hunedoreni a rulat, cu succes, pe Stația Spațială Internațională

Publicat

pe

Redactat de

Programul creat de patru elevi, membri ai „RobotX” Hunedoara, a rulat, cu succes, pe Stația Spațială Internațională. Softul conceput de către aceștia a avut scopul de a determina în timp real poziția Stației Spațiale Internaționale, folosindu-se de fotografii făcute în timp real și de o multitudine de senzori.

Programul informatic, utilizat pe Stația Spațială Internațională (SSI), a fost conceput de patru elevi membri ai „RobotX” Hunedoara, înființat și coordonat de către apreciatul profesor Mircea Nistor, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara.

În cadrul competiției AstroPI, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA), proiectul a primit permisiune de zbor și a rulat pe Stația Spațială Internațională în luna aprilie 2024.

Sursa: RobotX Hunedoara/Facebook

“Programul realizat de echipa AstriX a rulat pe Stația Spațială Internațională cu succes! Echipa AstriX este alcătuită din membri RobotX (Alex și Maria) și RavenTech (Andrei și David). În cadrul competiției AstroPi, organizată de ESA, proiectul nostru a determinat poziția și viteza în timp real a Stației Spațiale Internaționale analizând fotografii capturate la intervale scurte de timp. Am primit certificatul care atestă succesul proiectului pe parcursul traiectoriei pe care a rulat programul. Aceasta este a treia oportunitate de a rula un proiect pe Stația Spațială Internațională, fapt pentru care suntem nespus de recunoscători!”, au transmis cei de la „RobotX” Hunedoara.

Nu este pentru prima dată când un soft conceput de genialii elevi de la „RobotX” Hunedoara este experimentat pe Stația Spațială Internațională. În 2023, un alt program informatic creat de către aceștia a fost aplicat pe Staţia Spaţială Internaţională, în perioada aprilie – mai 2023. Atunci, aproape o mie de fotografii au fost colectate, fiind analizate pentru a determina evoluția stării de sănătate a vegetației planetei noastre. De asemenea, cu aproximativ cinci ani în urmă, o altă generaţie de copii de la „RobotX” Hunedoara a realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, constatându-se atunci o tendinţă de creştere a acestuia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cel mai fain târg din Ardeal revine la Deva, la sfârșitul acestei săptămâni

Publicat

pe

Redactat de

O nouă ediție a Târgului „Produs de Cluj” va avea loc, la sfârșitul acestei săptămâni, la Deva. Meșteri populari, artizani și producători își vor expune roadele muncii lor, din atelier sau din fermă, în parcarea Shopping City Deva.

Pe standurile târgului vor putea fi găsite tot felul de produse tradiționale, articole de artizanat, dulciuri și multe altele. Pentru cei mici va fi pus la dispoziție un parc de distracții, iar pe scenă vor urca mai mulți îndrăgiți interpreți de folclor.

“Revenim, cu drag, la Deva și aducem toate cele bune de la noi, din ferme și ateliere, de la preparate alimentare tradiționale, produse apicole, turtă dulce și ciocolată de casă, uleiuri presate la rece și siropuri naturale. Avem și articole de artizanat, costume populare, podoabe și obiecte de marochinărie, lavandă, articole din lemn și jucării pentru copii. Relaxarea și distracția este garantată în parcul de distracții și la terasele pregătite pentru voi! Ne petrecem împreună, după cinci ani, cu artiștii dumneavoastră preferați, adevărați virtuosi, care vor susține zilnic spectcole de folclor. Pentru că noi suntem Produs de Cluj, cel mai fain târg din Ardeal, și vă asteptăm în parcarea Shopping City Deva din 21 până pe 23 iunie, de la 10:00 la 22:00!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Cluj, în colaborare cu Shopping City Deva, prin Asociația Produs de Cluj Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate