Actualitate
Aparat performant de diagnosticare pentru COVID-19, primit de DSP Hunedoara, din partea „REVA” Simeria. Valoarea acestuia este de peste 200.000 de euro
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a primit astăzi un aparat performant Real Time PCR pentru diagnosticarea infectării cu COVID-19. Aparatul este o donație pentru Direcția de Sănătate Publică din partea Grampet REVA Simeria, în valoare de peste 200.000 de euro și va deveni funcțional în cel mai scurt timp (montare, calibrare, instruirea pesonalului etc), în beneficiul cetățenilor municipiului Deva și ai județului Hunedoara. În câteva zile, după ce se va finaliza instruirea personalului, montarea şi calibrarea aparatului, vor putea fi efectuate aproape 2.000 de teste zilnic, cu rezultate în aceeaşi zi.
Primăria Deva va suporta contravaloarea testării pentru 5.000 de deveni, prin achiziționarea kit-urilor de testare.
De asemenea, municipalitatea va contribui cu amenajarea spațiului special în care va funcționa aparatul. „Noul aparat este unul performant, care permite efectuarea a 86 de teste pe oră, rezultatele fiind disponibile în aceeași zi. Testarea cetățenilor se va face în funcție de procedurile DSP Hunedoara, în concordanță cu stategia națională de testare pentru infecția cu COVID-19. Susținem, cu toate eforturile, lupta împotriva pandemiei și pentru sănătatea cetățenilor”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Directorul executiv al DSP Hunedoara, ec. Sebastian Mezei, face și câteva recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19:
1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar conform definiţiei de caz;
2. Contacți apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
4. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – de 2 ori pe lună;
6. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive;
7. Hemodializaţi simptomatici;
8. Hemodializati asimptomatici contacţi cu caz confirmat, 2 testări la 6-7 zile interval între ele; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacientilor;
9. Persoane instituționalizate simptomatice;
10. Gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat;
11. Personalul de îngrijire din cămine de bătrâni – de 2 ori pe lună;
12. Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.
Actualitate
Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R., a primit Certificatul doveditor al noului mandat
Rutenii vor fi reprezentați, în continuare, în Parlamentul României. Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România (U.C.R.R.), a primit Certificatul doveditor al mandatului de deputat, obținut în urma alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024.
În cadrul unei ceremonii, ce a avut loc, miercuri seară, la sediul Biroului Electoral Central (BEC) din București, reprezentanții minorităților naționale în Parlamentul României au primit Certificatele care atestă calitatea de deputat, acestea fiind înmânate de președintele BEC, judecătorul Adrian Glugă.
Al treilea mandat în Parlamentul României
Deputatul hunedorean Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R., își va continua munca în Parlamentul României. „Sunt onorat şi bucuros că am primit încrederea rutenilor, şansa de a-i reprezenta în Parlamentul României pentru un al treilea mandat. Eu, de felul meu, sunt o persoană optimistă și sper ca următorul mandat să fie unul care să aducă reformele importante de care țara are nevoie pentru a putea să continuăm parcursul de dezvoltare și de recuperare a diferențelor de standard de viață, de venituri ale cetățenilor, în comparație cu Uniunea Europeană și să ajungem, chiar dacă am depășit țări importante din jurul nostru, suntem pe locul 11 la nivel european, cred că putem să creștem într-un ritm mult mai rapid și fiecare cetățean să simtă, de la an la an, că trăiește mai bine în Uniunea Europeană și în siguranță în spațiul euro-atlantic. Aceasta este dorința pentru următorul mandat”, a declarat deputatul Iulius Marian Firczak, din partea U.C.R.R..
Iulius Marian Firczak a fost ales deputat din partea UCRR, prima oară în 2016. Acesta a obținut un al doilea mandat în Camera Deputaților în anul 2020, iar acum, după alegerile parlamentare din data de 1 decembrie 2024, va începe un al treilea mandat de parlamentar. Grupul minorităților naționale din noul Legislativ al țării, care se va reuni pe data de 20 decembrie 2024, va avea 19 reprezentanți.
Actualitate
Componenta socială, importantă pentru administrația din Ghelari
Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați și are în jur de 2.000 de locuitori. Aceștia trăiesc în patru sate, respectiv localitatea de reședință omonimă și așezările aparținătoare Govăjdia, Plop și Ruda.
Fonduri europene pentru persoanele vulnerabile
Administrația publică locală din Ghelari acordă o atenție deosebită componentei sociale a vieții de zi. Pentru persoanele vulnerabile din comună edilii vin cu o veste bună. „Informăm, și pe această cale, că persoanele vulnerabile din comună, a căror listă nominală poate fi consultată, individual, la sediul Primăriei Ghelari, pot beneficia de schema de granturi sub formă de bonuri valorice, pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor prin izolare termică ori anvelopare), și/sau pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile, respectiv instalare de panouri fotovoltaice și/sau sistem de stocare a energiei. Valoarea acestora, una nerambursabilă și fără cote de cofinanțare este de 10.000 sau 20.000 de Euro, după caz. Mai multe detalii se pot afla la sediul nostru și la numerele de telefon 0768.520.649 sau 0729.047.687”, a declarat primarul comunei hunedorene Ghelari, Iancu Emerson Toma.
Facilități fiscale
Primarul din Ghelari vine și cu alte vești bune pentru concetățenii săi, fiind vorba despre oferirea unor facilități fiscale, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.„În conformitate cu prevederile legale în vigoare se instituie unele faciltăți fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligaților bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot achita impozitele și taxele restante până la data de 19.12.2024, perioadă în care vor beneficia de toate reducerile prevăzute în actele normative mai sus enunțate. Menționez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achita debitele integral. Pe această cale doresc să mai anunț, pentru ceilalți contribuabili că programul de lucru cu publicul pentru încasări a compartimentului Taxe și Impozite se încheie pe 20 decembrie, la ora 10:00”, a spus Emerson Iancu Toma, primarul comunei Ghelari.
Autobuz școlar
O altă veste bună vine și pentru elevii din Ghelari. „La capitolul educație doresc să anunț că, de anul viitor, elevii din comuna Ghelari vor beneficia de un microbuz de transport școlar. Acest microbuz este complet electric, cu o autonomie de 294 km și o capacitate de 16 locuri, incluzând spații dedicate persoanelor cu dizabilități. Vehiculul este dotat cu sisteme moderne de protecție, încălzire și aer condiționat, fiind gândit pentru a oferi confort și siguranță”, a precizat primarul comunei Ghelari, Emerson Iancu Toma.
Târg de Crăciun
Și la Ghelari se fac pregătiri de Sărbători, urmând a fi organizate câteva acțiuni deosebite. „La elevii din comună va veni, și în acest an, Moș Crăciun. Le vom oferi cadouri, într-un cadru festiv, la Căminul cultural din localitatea de reședință, pe 19 decembrie. Tot atunci și în aceeași locație copii vor organiza și un târg de Crăciun, ocazie cu care doritorii pot să și achiziționeze produsele pe care le vor prezenta cei mici. Elevii vor organiza, cu această ocazie, și un spectacol, în care colindele vor fi la loc de cinste, și vă așteptăm, cu mare drag, la acest eveniment”, a lansat o invitație de nerefuzat Emerson Iancu Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.
Locuri ce merită a fi văzute
Pe raza comune Ghelari, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.
Actualitate
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
Locatarii unui bloc din Deva se bucură de spiritul Crăciunului de fiecare dată când pășesc în scara blocului în care locuiesc. Oamenii s-au unit și au împodobit în casa scării un brad de Crăciun care încântă sufletul și ochii tuturor.
Ideea de a împodobi un brad de Crăciun în scara blocului a venit din partea administratorului și toată lumea a fost încântată. Mobilizarea s-a făcut prin intermediul unui grup creat pe WhatsApp. Uniți de bucuria sărbătorilor de iarnă, oamenii au coborât din case și au adus fiecare câte ceva pentru a împodobi bradul: globuri colorate, beteală, luminițe și multe alte decorațiuni. Nici cadourile, frumos împachetate și așezate sub brăduț, nu lipsesc.
„Operațiunea” de împodobire a brăduțului de Crăciun din casa scării a fost una plină de voie bună și a durat câteva ore. Toată lumea s-a implicat cu mult entuziasm. S-au împărțit bomboane și biscuiți, iar cei mai bucuroși au fost copiii. „Vecinii au reacționat foarte bine. Toată lumea a fost încântată de idee. Am stabilit o oră și am coborât din case, împodobind împreună bradul, cu globuțele, cu beteală (…) Aseară, doi copilași le-au spus părinților că vor să mai vadă bradul de jos, înainte de culcare, și au coborât în pijămăluțe (…) Este frumos și ne-a dat o stare de bine. Cu toții am stat, în prima seară, când l-am împodobit, aproape patru ore, și ne-am bucurat de atmosferă”, a povestit o locatară a blocului.
Oamenii spun că magia Crăciunului stă în lucruri simple și că această inițiativă poate să fie un exemplu de bune practici, de incluziune și de empatie.
Bradul împodobit în casa scării îi bucură și pe oaspeții care intră în bloc și care sunt încântați de ceea ce văd.
Și vecinii de la un alt bloc aflat în apropiere, la fel, au împodobit un brăduț de Crăciun în scara blocului în care locuiesc.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Urmărire, încheiată cu un accident, în zona „Uzo Balcan” din Deva. A ajuns cu mașina pe trotuar
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima tură de serviciu: Plt. adj. șef Lucian Beregszaszy a ieșit la pensie. „Un exemplu de generozitate, implicare și profesionalism”
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Accident tragic pe DN 68, în apropiere de Hațeg: Un șofer și-a pierdut viața
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Simpozion la ITM Hunedoara privind campania națională de control în domeniul construcțiilor
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Echipele hunedorene din Liga 3 termină anul, ambele, pe locul al cincilea
-
Actualitatecu 12 ore in urma
Magia Crăciunului. Brăduți împodobiți de locatari, în scara blocului în care locuiesc, în Deva
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Au apărut primii brazi de Crăciun în piețele din Hunedoara. Prețurile pornesc de la 40 de lei
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Minori prinși pe stradă cu substanțe interzise, la Deva