Connect with us
Data: 01/12/2024
.

Actualitate

Aproape 35.000 de hunedoreni suferă de diabet. Informații și testări gratuite, la Deva și Hunedoara

Publicat

pe

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre diabet; Campania reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament.

TEMA Zilei Mondiale a Diabetului pentru perioada 2021 – 2023 este „Accesul la îngrijire”, iar scopul campaniei este o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului general.

Diabetul este o boală cronica şi care netrată poate duce la complicaţii grave şi chiar deces. Pacienţii cu diabet sunt nevoiţi să-şi măsoare glicemia, uneori zilnic, să-şi administreze medicaţia, să facă exerciţii fizice regulate şi să-şi ajusteze dieta.

Obiectivele principale ale acestei campanii sunt: creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul; sprijinirea rețelei celor afectați de boală; promovarea rolului familiei în managementul bolii, îngrijire, prevenire și educația privind diabetului zaharat.

Situația actuală arată că:

– 1 din 11 adulți are diabet (425 milioane)

– 1 din 2 adulți cu diabet nu e diagnosticat (212 milioane)

Advertisement

– 12% din cheltuielile globale pentru sănătate sunt pentru diabet (727 miliarde $)

– 1 din 6 nașteri este afectată de hiperglicemia în sarcină

– Trei pătrimi din persoanele cu diabet trăiesc în țări slab și mediu dezvoltate

– Mai mult de 1 milion copii și adolescenți au diabet tip 1

– Două-treimi din persoanele cu diabet trăiesc în zone urbane (279 milioane)

Advertisement

– Două-treimi din persoanele cu diabet sunt la vârsta activă de muncă (327 milioane)

Educația pentru sănătate, extrem de importantă

Educaţia pentru sănătate este foarte importantă pentru aceşti pacienţi, atât în controlul şi monitorizarea bolii, cât şi în prevenirea sau amânarea complicaţiilor.  Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti bolnavi trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic.

Depistarea diabetului implică și familia. Unul din două persoane cu diabet zaharat este nediagnosticat. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a ajuta la prevenirea sau întârzierea complicațiilor care amenință viața. Dacă diabetul zaharat de tip 1 nu este depistat precoce, poate duce la dizabilități grave sau deces.

 

Advertisement

     Evoluţia cazurilor de diabet  în judeţul Hunedoara:

2016 2017 2018 2019 2020 2021
Cazuri noi DZ 4019 2691 2346 2262 2762 1954
Cazuri noi DZ tip I 221 197 198 171 428 222
Pacienți rămaşi în evidenţă cu DZ tip II 24478 26404 28139 28271 30522 30423
Pacienți rămaşi în evidenţă cu DZ Cazuri totale 27466 29475 31207 31684 34377 34529

 

Devenii, controlați gratuit

Direcția de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, a desfășurat acţiuni de celebrare a campaniei „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului” la centrele recreaționale ale CAR Pensionari din Deva și Hunedoara, la centre rezidențiale pentru persoane vârsnice, în unități de învățământ și la întâlnirea de lucru cu asistenții comunitari  și mediatorii sanitari din județ.

Toți cei care au trecut pragul Centrului de Inovare și Imaginație Civică Deva, din Piața Victoriei, au aflat informații utile despre fiecare tip de diabet, simptomele și tratamentul bolii, factorii care îi favorizează agravarea, legătura dintre diabet și bolile cardiovasculare, cele mai bune metode de a ține diabetul sub control, precum și importanța monitorizării acestei afecțiuni de care suferă peste 30.000 de hunedoreni, tineri și vârstnici. La acțiune au participat nu doar persoane diagnosticate cu diabet, ci și deveni care au rude sau prieteni aflați în faza de prediabet și au dorit să afle cum îi pot ajuta să-și îmbunătățească starea de sănătate.

Advertisement

Actualitate

Corvinul, remiză cu liderul

Publicat

pe

Redactat de

Liga 2 de fotbal a ajuns la cea de-a XV-a etapă a sezonului regular. Singura reprezentantă a județului nostru în acest eșalon, Corvinul Hunedoara, a jucat, acasă, cu liderul detașat al competiției, AFKC Miercurea Ciuc.

Au condus la pauză

Corvinul a început bine jocul de la Hunedoara și și-au ținut adversarii mai mult în propria lor jumătate de teren, dar fără a pune, însă, în mare pericol poarta ciucanilor. Prima ocazie mai importantă a gazdelor a venit în minutul 35, când șutul lui Lupu, din afara careului mare, a trecut peste transversală. Deschiderea scorului, una absolut meritată, s-a petrecut în minutul 39, când Lupu a întors o minge la Pîrvulescu, care a înscris un eurogol cu un șut în vinclu de la circa 20 de metri. Corvinul putea să își mărească avantajul în minutul 42, dar Manolache a trimis pe lângă, din poziție favorabilă, o reluare venită după o centrare a lui Pârvulescu. În minutele de prelungire oaspeții au o acțiune periculoasă, dar Manolache în blochează, oportun, pe Torvund, iar la vestiare se intră cu 1-0 pentru Corvinul.

Egalați spre final

Partea secundă a început tot cu Corvinul la timonă. Simon, portarul oaspeților, a reținut un șut sănătos al lui Pîrvulescu (53), Lupu a trecut puțin pe lângă minge în poziție fabvorabilă (54), Gârbiță a trimis peste din mijlocul careului mare (60), iar șutul lui Grigore, de la 18 metri, a lovit una din barele porții adverse (70). Pe acest fond cei de la Miercurea au o acțiune ofensivă în minutul 73 când, după o combinație între Ceara și Kovacs, balonul a ajuns la Drobny, și acesta a înscris din apropiere, acesta fiind singurul șut pe poartă al liderului în meciul de sâmbătă. Corvinul presează, Szilagyi fiind aproape de autogol (80), iar șutul lui Bradu este respins greu de portarul harghitenilor (84), însă nu reușește să înscrie, și meciul se încheie la egalitate, scor 1-1.

Advertisement

Pe loc de play-off

În urma acestei remize, Ciucul continuă să conducă în clasament, cu 35 de puncte, hunedorenii rămând pe poziția a șasea, cu 24 de puncte, la egalitate cu FC Argeș, piteștenii, fiind pe cinci grație golaverajului mai bun, +5 față de +3 al Corvinului. Locul al șaselea este ultimul care duce în play-off, accederea în această fază a competiției fiind și obiectivul Corvinului, chiar dacă echipa hunedoreană nu are drept de promovare în primul eșalon. Etapa viitoare, penultima care se joacă în acest an, Corvinul va juca în deplasare, pe terenul celei de-a douăsprezecea clasate, CSM Slatina (19 puncte).

Citeste mai mult ...

Actualitate

Ministrul Familiei, Natalia Intotero: “Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii”

Publicat

pe

Redactat de

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a votat, duminică, în municipiul Brad. La ieșirea de la urne, a declarat că a votat cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii.

„Astăzi este ziua în care sărbătorim unitatea, curajul și visul celor care au luptat pentru o Românie mare și liberă. E ziua în care ne amintim că fiecare dintre noi contribuie, prin gesturi mici sau mari, la povestea acestei țări. Am votat cu inima plină de speranță și cu gândul la un viitor mai bun pentru toți românii. La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor celor care își poartă rădăcinile cu mândrie, indiferent unde se află în lume! Să fim uniți, să fim puternici, să fim demni!”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Dr. Gheorghe Firczak: „Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”

Publicat

pe

Redactat de

Prof. Dr. Gheorghe Firczak a votat, duminică dimineață, 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024.

Am votat pentru binele țării, pentru afirmarea rutenilor!”, a declarat dr. Gheorghe Firczak, la ieșirea de la urne.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate